Pienoismallit.net

miten saada sammalta dioraamoihin kotitekoisesti.

Miten kannataisi lähteä tekemään sammalta dioraamoihin? Itsellä melkein aina pyörii ajatus ongelmiin mutta nyt ei. Tarkoituksena siis kangasmetsään sammalta.
Viimeksi muokattu 9.10.2021 12:34
pienoismallit.net/galleria/malli_15005/kuva_142742/
Tässä yks mun vanhoista testitöistä, jossa sammaleen tein valmiista Clump Foliagesta. Toisessa työssä käytin ihan aitoa luonnosta otettua sammalta. Tosin jos oikeaa luonnonmateriaalia meinaa käyttää, niin se kannattaa kuivattaa hyvin ja puhdistaa koska pienötökät sun muut. Puolenkuunpelit muunmuassa myy tuota valmista Gale Force Ninen Clump Foliagea.
www.puolenkuunpelit.com/kauppa/product_info.php?products_id=55668
Tossa vielä suora linkki sinne.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Taitaa suurin ongelma tulla mittakaavan suhteen, vaikka ylläolevassa mallissa sammal onkin hyvän näköistä niin se on liian paksua ja isoa istuakseen tosi nillittäjän silmään hyvin. Miettii sammalta luonnossa ja koittaa sen pienentää johonkin normi mittakaavaan niin aika hienoa ja tasaista pintaa pitäisi olla tarjolla ja kivien yms päällä puhutaan äkkiä enää alle parin millin kerroksesta maksimissaan. Toki maaperässä olevan paksuuttahan ei voi määritellä, mutta puun rungon tai kiven päälle harvoin kasvaa kymmenien senttien paksuista mattoa…
Tonille myös. että tuosta valmiista Clump Foliagesta saa itse tehtyä myös ohuempaa/hienompaa silppuamalla käsin.
Oma suosikkini sammaleen kuvaamiseen on Woodland Scenicsin Fine Turf -sirote, jonka voi kiinnittää ja maalata usealla eri tavalla.

Yksi tapa on levittää ensin liimaa (tavallinen PVA-liima toimii, Woodland Scenicsin Scenic Cement vielä paremmin) halutulle alueelle, ja ripotella runsaasti sirotetta päälle. Sirotetta voi myös varovasti painella liimaan kiinni. Lopuksi puhalletaan ylimääräiset sirotteet pois.

Liiman kuivuttua sammaleen voi maalata reilusti ohennetulla maalilla haluttuun sävyyn. Kannattaa käyttää vähintään 2-3 eri vihreän sävyä. Jos käyttää akryylimaalia ja sivellintä, kannattaa sekaan laittaa hieman astianpesuainetta alentamaan pintajännitystä, jotta maalia imeytyy varmasti kaikkialle.

Itse tykkään käyttää kuitenkin öljyvärejä. Tärpätillä ohennettuna ne imeytyvät kuin itsestään kaikkialle, niillä saa runsaasti työskentelyaikaa ja luonnollisten sävyvaihteluiden teko on helpompaa.

Maalityypistä riippumatta värjäys on helpointa märkää märälle -tekniikalla, jolloin sävyt sekoittuvat keskenään paremmin. Kevyttä kuivasivelyäkin voi lopuksi käyttää, jotta pintaan saa lisää eloa.

Toinen vaihtoehto on sotkea sirote suoraan maalin sekaan, jolloin saa aikaiseksi tahnan, jota voi siveltimen avulla levittää haluttuihin kohtiin.

Fine Turfia saa Suomesta ainakin Mallikaupasta, joka myy sitä ”sirote hieno” -nimellä:
www.mallikauppa.fi/pgroup/row/2902

Fine Turfin lisäksi muutkin vastaavat sirotteet käyvät, ja eri karkeuksiakin voi sekoittaa keskenään riippuen mittakaavasta ja siitä,minkä tyyppistä sammalkasvustoa haluaa.

Tee se itse -miehethän ovat isojen poikien kertoman mukaan tehneet sirotteita itsekin jauhamalla vaahtomuovipatjoja tehosekoittimessa, mutta itselläni ei ole tästä kokemuksia, joten en osaa sanoa mikä on lopputulos tai mitä tuollainen tempaus voi aiheuttaa perhesuhteille :)

Alla vielä esimerkiksi pari kuvaa nimenomaan Fine Turfilla tekemistäni sammaleista mittakaavassa 1:35:

Tässä on kyseessä ennemminkin levä, mutta toteutustapa on kuitenkin sama: