Pienoismallit.net

Suomi-Sturmi

Eli siis, Rye Field Modelsin Sturmi on siis vihdoin se "oikea" Suomi-Sturmin aihio? Tarkoitan vihdoin se sarja, jossa pääpalikat ja detaljit ovat kaikkein eniten suurin piirtein sopivimmat?
PhantomII kirjoitti:
…se "oikea" Suomi-Sturmin aihio? Tarkoitan vihdoin se sarja, jossa pääpalikat ja detaljit ovat kaikkein eniten suurin piirtein sopivimmat?
Olettaen, että puhutaan m1943 Sturmeista (koska m1944 Sturmit on totaalisen eri juttu), niin Dragonin "StuG III Ausf. G Early Production - Smart Kit" (6320 + jälkeläiset) on samalla "oikealla" tasolla. Niitä on vain hankala saada näinä päivinä.

MiniArtin uudet 1943 vaunut (mitä en itse ole nähnyt livenä) näyttää nettikuvien perusteella myös olevan suurin piirtein samalla pääpalikka-tasolla kuin RFM.

Tämän perusteella sanoisin, että kaikki yllämainitut ovat pääpalikoiltaan OK, ja vain rakentamista vaille. Kaikille pitää kuitenkin myös tehdä se sama peruspäivitys mitä aina joutuu tekemään Suomi-Sturmeille, eli vaihtaa S-koukut C-koukkuihin, tarkistaa ja vaihtaa suujarrun, sekä tietenkin vaihtaa telat esikuvan mukaisiksi.
RFM:ssä on katriljoonaa lisäosaa, mahdollisesti nämä peruspalikat löytyvät niiden seassa (paitsi telat).

Itse odotan, että MiniArt julkaisisi kesän 1943 vaunuja (heidän May-June on tosin vielä pulttikeulalla). Jos seuraisivat todellisuutta, saisimme vihdoin 80mm hitsatulla keulalla olevia Alketteja jossa yllämainitut päivityspalikat olisi jo kohdallaan.
Moi, tuli mieleen oliko se vain suomalainen muutos lisätä Sturmin alarunkoon vahvistukseksi teräslevyt. Saksalaisvaunuissa olen nähnyt varatelojen lisäämisen alarunkoon mutten lisälevyjä??

t. Tero
Ookoo kiitos! Jatketaan odottelua ja annetaan tilanteen edelleen kehittyä.
PhantomII kirjoitti:
Jatketaan odottelua…
Korostaisin sitä, että meillä on jo "suurin piirtein sopivat" malliaihiot olemassa m1943 (pultti-)Sturmeille. Jos odottaa sitä "täydellistä" sarjaa, saattaa joutua odottamaan hyvinkin pitkään…

Jostain syystä mallivalmistajat tykkäävät tehdä tosi aikaisia m1943 malleja, ja tosi myöhäisiä m1945 malleja. Väliin jää suurin osa tuotetuista vaunuista.

Me jotka haluamme Suomi-vaunuja joudumme muokkaamaan m43 vaunut myöhäisemmäksi, ja m45 vaunut aikaisemmaksi. Normi mallailua, mutta toki joskus hieman turhauttavaa.
Tero Raitanen kirjoitti:
…oliko se vain suomalainen muutos lisätä Sturmin alarunkoon vahvistukseksi teräslevyt
Hieman vaikea kysymys. Oli suomalainen muutos lisätä teräslevyt, kyllä, mutta oliko se vain suomalainen muutos, sitä en tiedä.

En kyllä ole vastaavaa nähnyt kuvissa, mutta ehkä joku muukin teki samanlaisia muutoksia (telojen sijaan / lisäksi).
Andreas Lärka kirjoitti:
PhantomII kirjoitti:
Jatketaan odottelua…
Korostaisin sitä, että meillä on jo "suurin piirtein sopivat" malliaihiot olemassa m1943 (pultti-)Sturmeille. Jos odottaa sitä "täydellistä" sarjaa, saattaa joutua odottamaan hyvinkin pitkään…

Jostain syystä mallivalmistajat tykkäävät tehdä tosi aikaisia m1943 malleja, ja tosi myöhäisiä m1945 malleja. Väliin jää suurin osa tuotetuista vaunuista.

Me jotka haluamme Suomi-vaunuja joudumme muokkaamaan m43 vaunut myöhäisemmäksi, ja m45 vaunut aikaisemmaksi. Normi mallailua, mutta toki joskus hieman turhauttavaa.
Siis jo lähtökohtana sopivan "Suomi-Sturmin" rakennussarjan nimeäminen on olemattoman perusteet antava. Sturmi pitää nimetä yksilönumeron tarkkuudella, jotta pääsee kiinni siihen milloin ja missä tehtaassa valmistettu vaunu on kyseessä, lisättynä erityisesti kesän 44 vaunujen yksilökohtaisilla eroilla. Tähän sitten lisättynä ajankohdan, jota mallin haluaa kuvaavan, edellyttämät suomalaiset muutostyöt.

Kaikkiin variaatioihin löytyy rakennussarja "parhaaksi" lähtökohdaksi, mutta taitaa lähes kaikkiin vaihtoehtoihin olla tehtävä enemmän tai vähemmän muutostöitä.

Mutta, Sturmien teknillisen (ja muunkin) historian tutkiminen on ihan hieno harrastus, joten referenssien penkomista ei pidä siitäkään syystä väheksyä. ;-)
Itseäni kiinnostaisi kyllä tehdä śuomalainen strurmi mutta en osaa sanoa minkä yksilön tekisin. Eli olisiko mahdollista edes jollain tasolla luetteloida ne yksilöt ja mistä sarjasta kukin vaunuyksilö 'helpoimmin' syntyy, siis ilman ihan jokaista pikkuhuomioimatta. Yleistä lähtökohtaa kullekin vaunulle siis, tai edes niin että vaunut 1-10 vaikka Tamiyasta, 11-20 Miniartin xxx -sarjasta, 21-25 RFM zzz jne. varmaan asiantuntijoista joku on tämmöisen jo miettinytkin…Eri ajankohtina varmaan joka vaunuun on sitten tehty muutoksia, ne voi sitten katsoa kuvasta jonka perusteella mallin tekee. Pelkään että ainakin maallikon silmiin ei kaikki oleellisetkaan erot osu ja tulee valittua 'väärä' sarja pohjaksi.
Kari Partanen kirjoitti:
Eli olisiko mahdollista edes jollain tasolla luetteloida ne yksilöt ja mistä sarjasta kukin vaunuyksilö 'helpoimmin' syntyy
"Helpommin" saanee Sturmilta näyttävän mallin Tamiyan Suomi-sarjasta. Siinä on omat virheensä (monta!), mutta kaukaa katsottuna näyttää hyllyssä Sturmilta. Sarja on vielä tamiyamaisen helppo rakentaa.

Kuten Jukka jo totesi, kannattaa valita mallisarja esikuvan mukaan. Eli niin kuin aina teemme kun mallailemme tiettyä yksilöä, olkoon se sitten vaunu, lentokone taikka vaikkapa auto. Sturmin rakentaminen ei kuitenkaan ole salatiedettä, vaan ihan tavallista mallailua.

Vuoden 1943 Sturmien osalta pääsemme alkuun sillä, että suurin osa Alkett-vaunuista oli varustettu uudemmalla 80mm sileäkeulaisella rungolla, ja suurin osa MIAG-vaunuista oli vanhemmalla pulttikeulalla. Siitä saa jo jonkinlaiset puitteet jota voidaan tarkentaa esikuvan mukaan.

Alkett-vaunuissa oli rungoissa hieman enemmän eroavuuksia (lähinnä takakansi), ja MIAG-vaunut taas ovat runkojen osalta enemmän samankaltaisia. Jokaisessa mallissa pitää tarkistaa ja tarpeen mukaan vaihtaa edellämainitut C-koukut, telat, takavalot ja tykin suujarru.

Alkett: Ps.531-1, -2, -5, -9, -10, -12 (pulttikeula), -13, -15, -16 ja -18.
MIAG: Ps.531-3, -4, -6, -7, -8, -11, -14, -19, -20, -21, -22, -23, -24, -25, -26, -27, -28, -29 ja -30 (sileä keula).
M.A.N.: Ps.531-17.

Aikaisemmin mainitut mallisarjat, Dragon, MiniArt ja RFM, ovat kaikki melko aikaisia pulttikeulaisia vaunuja. Ne voivat olla lähtökohta suomalaiselle m1943 MIAG-vaunulle.

Dragon on tehnyt uudemmalla rungolla olevia sarjoja (joskin keulat dragonomaisesti väärin…) josta voisi muokata Alkett-vaunun (mallien sarjanumeroita en muista).
Takomin pulttikeulaiset vaunut ovat oikeasti 80mm keulalla, joten niistä voisi myös muokata itselleen Alkett-vaunun vanhemmalla takakannella (muista kuitenkin rungon taka-interlock!).
Dragon / Cyber-hobby on tehnyt sarjan (6229) meidän -17 vaunulle.

Helpointa (poislukien Tamiyaa) voisi olla -4 tai -6 rakentaminen yllämainituista. Niihin löytyy dekaalit ja värikaavat. Jos on rahaa, voi ostaa Tamiyan sarjan ihan vaan Suomi-vehkeitä varten (kunhan ei käytä mukana tulleita - Pantterin - C-koukkuja)


Ja jos/kun aihe kirjoittaa niin kannattaa hankkia tämä kirja. Löytyy pienellä vaivalla kun viitsii etsiä.

Tältä sivustolta löytyy myös hyvää sanomaa asiasta.