Pienoismallit.net

Neuvoja perusfiguurimaalaukseen

Täysin aloittelevana figuurimaalarina kysyisin neuvoja minkä kokoisilla/millä siveltimillä pääsisi 1/35-figuurimaalaksen alkuun ilman suurta tuskaa?

Samoin eri sävyjen sekoittamisessa on pientä hankaloitsemuutta.
(Riippumattamatta maalin merkistä)
Viimeksi muokattu 7.7.2021 22:11
Figuurimaalaus on aina suurta tuskaa, ainakin ittelleni. Suosittelen käyttämään perusvärien maalaamiseen melko isoa, teräväkärkistä pensseliä. Ite olen käyttänyt Italerin no. 6 -pensseliä. Yksityiskohtien maalaamiseen suosittelisin 0, 00, tai 000 -kokoja. Toki mitä useamman pensselin ja mitä pienempiä omistat, sitä helpompaa. Jotkut ihmiset käyttävät hammastikkuja pienimpien yksityiskohtien maalaamiseen, mutta en ole itse koittanut.

Minkälaisia ongelmia sinulla on sävyjen sekoittamisessa? Maalimerkkejä ja ohentimia ei tule sekoittaa keskenään.
Jos olet facebookissa kannattaa liittyä "Figuprojektien vertaistukiryhmään" lue vanhoja postauksia ja esitä kysymyksiä kyseiseen aiheeseen, kyseisellä sivulla on vain figurimaalareita.
Hyvä kirja aiheesta on aina varteenotettava hankinta.
YT:stä kannattaa myös katsella aiheeseen liittyviä videoita.
Tässä esimerkiksi omissa tilauksissa oleva kanava, josta muutama figureihin liittyvä video. Mutta mitään kanavia mainostamatta, tässä esimerkiksi yksi:
youtube.com/c/NightShiftScaleModels
Mulla on siveltimiksi vakiintunut koot 000 ja 1 ja merkiksi Winsor & Newton Series 7. Joskus harvoin käytän isompaa sivellintä laajoille pinnoille, pienempää en juuri koskaan. Kokoa tärkeämpää on siveltimen terävä kärki. Siveltimistä kannattaa pitää huolta. Kunnollinen siveltimien pesuun tarkoitettu saippua auttaa.

Pienet pistemäiset väritäplät (esimerkiksi silmien pupillit) teen painamalla sopivan kokoiseksi vuollulla cocktail-tikulla.

Jos tarkoitat sekoittamisen ongelmilla sitä, että miten saa aikaan halutun sävyn, niin kannattaa käydä lähikirjastossa. Siellä on taideosastolla varmasti erilaisia akryylimaalauksen ja öljymaalauksen oppaita aloittelijoille. Niissä on yleensä perusohjeita kuinka opetella värien sekoittamista. Sitten vain kokeilemaan ja harjoittelemaan.

Taidevärit ja pienoismallivärit saattavat tosin käyttäytyä eri tavalla. Paremmissa taideväreissä pyritään yleensä sävyjen "puhtauteen" (mahdollisimman vähän eri pigmenttejä ja apuaineita) ja pienoismalliväreissä tiettyyn sävyyn (pigmenttejä ja apuaineita käytetään vapaammin sen mukaan, mitä sävyn tuottamiseen tarvitsee). Pienoismallimaalit saattavat sitten sekoitettaessa tuottaa yllättäviä tuloksia, mutta pääosin nekin toimivat samojen periaatteiden mukaan.
Kiitos Paljon hyvistä neuvoista.

Onko kokemuksia Tamiyan pastelliseteistä,joilla voi korosta kasvojen perusmaalausta?
Niitä näkyy olevan kaksi settiä,ja myös Tamiyalla on palen linereita joilla voi viimeistellä kasvomaalauksia.
No itse jättäisn kyllä ainakin aluksi kaikki erikoisviritelmät ja pastellijutut ihan kokonaan pois. Hommaat vain itsellesi lisää pähkäiltävää ja turhiakin tuotteita. Näin about 26 vuotta figuja maalanneena uskaltaisin väittää näin…ja koska olen tehnyt puolestaan mallipuolella vähän saman virheen hankkiessani paljon loppujen lopuksi turhia tuotteita. Eli vettä, akryylimaaleja, siveltimet ja ehkä valmiita inkkejä tai washeja, joilla voi sitten kevyesti sävyttää pintoja jne.

Siveltimistä tosiaan 1 tai 2 koon sivellin on oikein hyvä, varsinkin 1/35 figuille ja tarkempaan työskentelyyn ehkä joku 0 tai 00. Ei noita montaa tarvitse, varsinkin jos ostaa kerralla hyvät. Ehkä 2-3 sivellintä riittää. Minulla on omat sudit metallimaaleille, koska niistä jää aina metallihippuja sinne karvoihin, enkä tykkää näiden sekoittuvan. Vähän makuasia, että miten tarkka tämän suhteen on ja maalaako paljon metallimaaleja käyttäen.

Sävyjen sekoittamisessa varjostus ja korostustarkoituksessa ehkä yksi erinomainen vinkki on olla käyttämättä mustaa varjostukseen tarkoitetussa sävyssä, ja olla laittamatta liikaa puhdasta valkeaa korostuksia tai "highlighteja" maalatessa. Kokeile esim. lisätä jotain vaaleita keltaisia, luunväriä tms.
Luonnollisissa varjoissa on puolestaan yleensä varsinkin ulkotiloissa aina ripaus sinistä eli joukkoon mieluummin tummaa sinistä kuin mustaa…ja kokeileppa lisätä esim. keltaiseen vain mustaa..niin. Ehkä se voi jossain tapauksissa toimia, jos se on joku tyylivalinta tms. ja käytän kyllä itsekin välillä mustaa sekoittaessani varjostusväriä, mutta harvoin yksinään.

Yksi resepti pohjaväriä tai ominaisväriä tummentaessa olisi: lisätä siihen ominaisväriä (esim. punainen) tummempaa sävyä, vastaväriä (komplementtiväri) ja sinistä. Ja jos ei ole varma vastaväreistä jne, niin googletat väriympyrän, se auttaa. Vaikka sinulla olisikin jotain erikoista "natovihreää", niin sehän on silti vihreä sävy eli varjostuksiin vähän tummepaa vihreää, sinistä ja hieman punaistakin (tai punaruskeaa). Ainakin paria noita, mutta ei ehkä pelkkää mustaa.
Itsellä homma helpottui kun ostin märkäpaletin ja hidastinta akryyliväreille. Tällä hetkellä käytössä Kimeran maalit joita saa Poromagiasta.