Pienoismallit.net

Siirtokuvat

Missäköhän ongelma kun esimerkiksi AZ Modelsin ja Eduardin siirtokuvat tarttuvat laittamisen jälkeen niin hanakasti kiinni että tarkempi sovittaminen on mahdotonta. Alla hyvin kiiltävä (gloss) lakkapinta. Siirtokuvien filmi (decal carrier film) hyvin ohutta mikä lienee hyvä asia viimeistelyn kannalta mutta hankaloittaa käsittelyä. Oletan että liittyy tähän olemattoman ohueen siirtokuvan filmiin. Jos siirtokuva on päässyt irtoamaan vedessä taustapaperista niin menee vedessä herkästi myttyrään ja täysin käyttökelvottomaksi. Olettaisin että Microscalen Micro Sol pitäisi muodostaa tasainen pinta mallin pinnalle mutta pisaroituu ja on täysin hyödytön. Kun siirtokuvan saa paikalleen niin reagoivat tavanomaisesti siirtokuvan pehmentimille. Esimerkiksi Revellin, Airfixin ja Tamiyan siirtokuvat olleet "tukevampia" ja asettaminen huomattavasti helpompaa. Ehdotuksia? Kyseessä eivät ole siirtokuvat joiden filmin voi poistaa kiinnityksen jälkeen.
Olen vastaavankaltaisissa tapauksissa ensin päällystänyt siirtokuvat Microscalen Liquid Decal Filmillä, jolloin niistä tulee hieman paksumpia, "tukevampia". Käsittely ei vaikuta yleensä siihen kuinka siirtokuva mukautuu mallin pintaan. Asetteluvaiheessa vaan riittävästi vettä (tai veden ja Microsetin sekoitusta) mallin pintaan, jottei siirtokuva heti jämähdä paikoilleen. Neste siirtokuvan ja mallin pinnan välissä antaa aikaa asetella se kohdilleen
Vastaan hieman itsellenikin. 1-2 tippaa Fairya tai vastaavaa vähentää veden pintajännitystä ja vesi pysyy paremmin paikallaan siirtokuvaa laitettaessa. Oletan että ei ole vaaraksi siirtokuville. Alla olevan lakan koostumus toki hyvä huomioida. Mutta edelleen ongelma tuo aikaisemmin kuvaamani. Eli siirtokuvat menevät myttyrään ja jymähtävät mallin pinnalle kiinni minkä jälkeen sovittaminen paikalleen usein mahdotonta em. toimenpiteestä huolimatta. Liquid Decalia täytyy kokeilla.
Timo Metsäniemi kirjoitti:
Olettaisin että Microscalen Micro Sol pitäisi muodostaa tasainen pinta mallin pinnalle mutta pisaroituu ja on täysin hyödytön.
Tästä pääsee käsitykseen, että levität Micro Solia mallin pinnalle ennen siirtokuvaa? MicroSet on tähän tarkoitukseen, Sol sen verran tehokasta, että voisin kuvitella sen aiheuttavan kuvatunlaista pintaan "jämähtämistä" jo ennen kuin kuva on saatu paikoilleen.

Ja kyllä aika monen muunkin valmistajan siirtokuvat menevät myttyyn, jos niitä liotellaan niin kauan, että irtoavat jo vesiastiassa ja lisäksi niissä ei kovin paljoa ole enää liimaa jäljellä. Vedessä noita uitetaan vain "riittävän" pitkään, lopullinen irtoaminen kostean talouspaperin päällä.