Pienoismallit.net

Etsiosien sopivuudesta

Olen tässä tilannut pari etsisettiä tuota vähän vanhempaa Tamiyan Yamato 1/350 mallia varten. Malli on muistaakseni boksin mukaan jotain vuodelta 2006-2007 tjs. eli ei se uudempi Yamato.

Huomasin tässä, että nuo hankkimani etsisetit ovatkin tuohon uudempaan tamiyan mallin, mutta haittaako se oikeastaan juuri mitään. Samaan mittakaavaan ja alukseen ne olisivat kuitenkin tulossa, ja vielä saman valmistajan malli.

Mites nuo ihan yleisestikin menevät, kun noissa etsiliuskoissa kylläkin lukee, että tämä on tätä ja tätä mallia varten. Eikö niitä etsejä voi käyttää toisen valmistajan vastaavaan malliin, vai seuraako siitä yleensä jotain hankaluuksia? Lähinnä tulisi mieleen, että ohjeet eivät ehkä 100% täsmää. Jos esim etsipaketin ohjeissa mainitaan tietyn mallin ohjeista sivu x ja kohta y, josta poistat muovipalan, ja korvaat sen vastaavalla etsi osalla. Mutta uskoisn, että esim. laivoissa kaiteet yms. ovat aika samat ohjaista riippumatta, kun samoille paikoillehan ne tulevat, sama nosturit, tutka-antennit yms. (ellei siis vahingossa eri vuosimallin etsisetti, vaikka Dreadnought 1907 vs 1915).
Olen käyttänyt etsiosia "väärän" valmistajan sarjoihin ja selvinnyt pikku viilailulla. Sovituksissa saattaa tulla pientä heittoa, mutta niinkuin sanoit: samoille paikoillehan ne asiat kuuluvat.
Riippuu pitkälti myös etseistä. Ongelmia voi lähinnä tulla jos kyse on osasta, joka on tehty täsmälleen tietyn mallin mittojen mukaan. Esimerkiksi mittaristo ei välttämättä istu toisen mallin osaan ilman muokkausta. Yleisesti ottaen voinee sanoa, että yleensä ei tule ainakaan suuria hankaluuksia.