Pienoismallit.net

Kirkasosien käsittely

Kysynpä tässä, vaikka ei suoraan tähän liitykään. Työn alla on vuosikymmeniä vanha malli, jonka ohjaamon kuomu on tasaisen harmaa (tai samea). Läpi kyllä näkee, mutta harmaus on selvä. Mahtaisiko tällainen kirkastua hiomakankaalla eli voisiko kyseessä olla ns. pintavika, vai voisiko peräti pelkkä vahassa kastaminen pelastaa tilanteen? Onko kenellekään tullut vastaan tällaista tapausta? Saman valmistajan (Frog) saman ikäluokan paketeissa kirkasosat ovat olleet moitteettomia, mutta sitten tässä yhdessä paketissa se ainokainen kirkasosa on harmaantunut. Huolellisella pesulla miedolla pesuaineella ei ollut mitään vaikutusta.

Ajattelin kysyä, ennen kuin omassa pajassa rupean tekemään kokeita, joiden jälkeen se varmasti on lopullisesti pilalla :)
Itse kokeilisin ensin tuota vahadippausta…
Jos se on tehtan jäljiltä eikä kukaan ole sille aikaisemmin tehnyt mitään, niin uskoisin sen olevan ihan vakuntekijän moka, ja silloinhan se on vaea korjattava.
Tuntuuko pinta karhealle kun vaikka sormellä tai kynnellä kokeilee- verrattuna muihin kirkasosiin -, jos tuntuu, niin kirkasosan kuntoon saaminen on taikureiden hommaa.

Voit tietenkin kokeilla eri aineilä saada sitä kirkkaammaksi.
Kokeilin saman tien dippausta. Ei auttanut. Kiiltävä pinta hieman häivytti sameutta, mutta ei se merkittävästi parantanut tilannetta.

Pinta on aivan sileä, ei minkäänlaista karheutta. Itselläkin kävi mielessä, että onkohan aikoinaan laaduntarkkailu pettänyt ja pakettiin on lipsahtanut valmistusvikainen osa.

Jos vielä eteen sattuu jokin vaaraton kikka kokeiltavaksi, niin täytyy testata. Ei kai se näin vanhassa mallissa ole suuri synti, jos tällainen vika siinä on. On tuolla hyllyllä yksi malli, jonka kuomu on kellastunut. Sitä vaan ei monikaan huomaa, kun malli on maalattu samansävyisillä ruskeilla :)
Oletko yrittänyt kiillottaa sitä? vaikkapa jollakin kiillotustahnalla tai vastaavalla?
Tuossapa olisi erään Mach2 sarjan pommarin "kirkasosat". Pikkasen saa kiillotta ja lakata, jotta niistä saa kirkkaat lasiosat, mutta joskus näistäkin lähtökohdistakin täytyy ponnistaa;)
Samu Sahlsten kirjoitti:
Oletko yrittänyt kiillottaa sitä? vaikkapa jollakin kiillotustahnalla tai vastaavalla?
En ole yritänyt.
Sain lakan pois osittain uuninpesuaineella ja sitten koetin vielä Lasolia.

Jotakuinkin kirkastuivat ja se lattiavaha lähti kyllä pois paitsi kirkasosissa olevista naarmuista. Samalla lähti karmien maalaus, mutta maalasin käsivaralla uudelleen.

Ohjaamon kuomuja oli kolmesta paketista ja yksi oli siis liian pitkä, toisessa ei karmeja, koska oli vakumiosa ja kolmatta olen laitellut jo niin monesti, että en uskalla enää tehdä sille mitään.