Pienoismallit.net

Kirkasosien käsittely

Pöydällä on Trumpeterin iso saksalainen WWII:n aikainen sukellusvene, jossa on toinen kylki kokonaan läpinäkyvä. Rupesin miettimään, että onko siinä mitään ideaa lakata kirkasosia ylipäätään? Antaako se vaikka jonkin sortin suojaa? Mielessä on esim. Tamiyan kiiltävä spraypurkkilakka. Olisiko jollain antaa vinkkiä neuvottomalle? 🤔😊
En lakkaisi, lakka saattaa kellastua ajan kanssa. Voi myös sumentaa kirkasmuovin.
Kirkkaasta akryylimuovista valmistetut osat pitäisi kestää ajan kulutusta, siihen tarkoitukseen ne ovat tehty jotenka en lähtisi itse käsittelemään niitä ainakaan spraylakalla/sivellinlakalla, saattaa alkaa halkeilemaan tuo lakka ajan kanssa. Ehkä kestävin varma kirkaslakka suoja on tämä legendaarinen Johnsonin lattiaan tarkoitettu kirkas pinnoiteneste jota osa käyttää kuomujen kirkastamiseen, sikäli tuota jostain vielä saa.
Antti Lappalainen kirjoitti:
En lakkaisi, lakka saattaa kellastua ajan kanssa. Voi myös sumentaa kirkasmuovin.
Myös tähän yhdyn, edes Johnson ei välttämättä takaa kirkasta tulevaisuutta osille. Parempi pelata varman päälle ja antaa olla sellaisenaan.
Tein juuri mokan kirkasosien suhteen.
Laitoin päälle lattiavahaa, jota olen käyttänyt ennenkin. Kiillon tuote muovilattioille.
Siirtisten alle ja päälle toimii hyvin ja on ennen kirkastanut kuomut ja ikkunat.
Tavara on vaan niin vanhaa, että eilen vetäisin ohuen kerroksen vahaa pensselillä ja näytti kirkkaalta. Tänä aamuna kauhukseni huomasin, että kuivuttuaan kirkasosat ovakin hieman sameita.
Hammastikulla milli kerrallaan hankaamista ja lakka lähtee onneksi pois. Mitään aineita en oikein uskalla käyttää.
Aikoinaan jouduin myös poistamaan samaa kamaa kuomusta ja kokeilin rohkeasti vahanpoistoainetta. No se toimi tavattoman hyvin, vaikka onkin aikamoista myrkkyä. Nyt sitäkään ei ole käytettävissä, joten pari-kolme tuntia ja saan niistä ehkä vielä edes jonkunlaiset.
Toi pitäis lähtee aika helposti sillä sinisellä ikkunanpesuaineella. Ainakin se kirkas Johnssoni lähtee.
Timppa!

Uuninpuhdistusaine vaahtomainen toimii myös!!
Kiitti. Kokeilenpa molempia. Hammastikull hinkkaaminen on hiton työlästä. Toivottavasti karmien maalit ei lähde samalla. Vallejon akryyliä.
… vetäisin ohuen kerroksen vahaa pensselillä ja näytti kirkkaalta. Tänä aamuna kauhukseni huomasin, että kuivuttuaan kirkasosat ovakin hieman sameita.

Itselle käynyt samoin ja huomasin että välttääkseni vastaavaa jatkossa kirkasosien kanssa, toimin nykyään näin ;

1. pese kirkasosat, joiden kanssa aiot käyttää vahaa, vaikka et muuta pesisikään.
2. anna kuivua rauhassa ( itsekseen ).
3. Dippaa vahaan, anna ylimääräiset valua pois ja loput ylimääräiset pisarat ja vastaavat varovasti talouspaperiin imeyttämällä.
4. anna kuivua rauhassa.

Kirkasosien kanssa itse vältän pensseliä, koska dippaamalla näyttää saavan tasaisen kerroksen helpommin. Mahdollinen rasva voi myös olla syynä sumentumiseen.
Uuninpuhdistusaine vie kyllä maalitkin mukanaan😳