Pienoismallit.net

Puumallin tasoitus ja maalaus

Tarkennan mielipidettäni.

Rakennettaessa modernia esim. lasikuiturakenteista huvialusta, tai toiminnallista mallia vaikkapa kilpavenettä, jossa luonnossa siis kiiltävät ja aivan tasaiset pinnat, on maaliruisku kieltämättä aidosti hyödyllinen.

Todelliset nykykyaikaisetkin laivat ovat enemmän tai vähemmän klohmuja ja himmeähköjä, jolloin ruiskun edut alkavat kaventua. Historiallisissa esikuvanmukaisissa puumalleissa väitän edelleen, että sivellin, erityisesti oikein käytettynä tuottaa paremmin esikuvan olemusta noudattavan lopputuleman.

Itse käytän tiettyjä maalityyppejä, jotka eivät oikein toimi ilman ruiskua (akryyli/sellulloosapohjamaalit). Ja koska teen pääsääntöisesti enemmän tai vähemmän modernien laivojen malleja, käytän ruiskua säännöllisesti, myös pintaväreissä, tavallisesti alkydi-huonekalumaaleilla.

Jos rakentaisin em. historiallisia laivamalleja, niiden erinomainen etu olisi juurikin siinä, ettei tarvitsisi sekoitella ja ohennella ruiskuun maaleja, kärsiä sekä maalihöyryistä, sekä erityisesti ruiskun puhdistamisessa tulevista liuotinhöyryistä. Ruiskun hienon pinnan kääntöpuoli on jatkuva puhdistustarve, ja satunnaiset toimintahäiriöt.

Em. selitys tietenkin paljastaa mm. sen karun totuuden, etten ole oppinut vieläkään käyttämään näitä vesiliukoisia ihmeaineita, sorry siitä:)

T:Ville H