Pienoismallit.net

Suomalaisen Mig-21F-13 ohjaamon värisävy

Bis ja F sarjan maalaukset eivät ole vertailukepoisia. F-sarjan kuilut maalattu hopeanharmaalla jossa hieman metallista hilettä ja joissakin sävy myös hieman kellertää. Vaikea sanoa mitään faktaa, hyvä referenssi oli Suomen Ilmailumuseon pihalla seissyt F joka nyt on poissa.
Kuvasin 2008 MG-78 konetta Karhulassa. Tässä linkki 79 kuvaan, jotka löysin arkistoista. Osa huonoja, osa hyvin huonoja ja pimeitä, mutta muokkaamalla saa jotain dataa esiin.. toivottavasti :)

share.icloud.com/photos/0rXqd2FQvby6UuSVGANUlPQhw
Kiitokset kuvista!

-Juuso
Jatkan tähän ketjuun kun samasta konetyypistä on kyse: Työn alla Trumpeterin 1/32 Mig-21 F-13. Käytän referensseinä nettiä, Tikkakosken museokonetta ja Laukkasen Mig21-kirjaa (uusi viime syksynä ilmestynyt laajempi painos).
Koneet tulivat alunperin pintakäsiteltynä lakkamaalilla, jonka läpi näkyivät hyvin koneen erilaiset ulkopinnan materiaalit. Monet koneista kävivät NL:ssä välikorjauksessa, jossa ne ylimaalattiin tasaisella metallinharmaalla. Minulla on tavoitteena tuo monivärisempi alkuperäinen ilmiasu. Sen toteuttamista hankaloittaa se, että museokone ja täälläkin esitellyt referenssit taitavat esittää noita välikorjauksessa ylimaalattuja koneita. Rissalassa aiemmin tolpan nokassa ollut kone näyttää kuvien perusteella säästyneen ylimaalaukselta.

Konetta olen nyt pinnoittanut keittiöfoliolla käyttäen folion molempia puolia. Joitakin paikkoja olen maalannut ja vielä on tarkoitus käyttää eriväristen pintaosien aikaansaamiseksi sävytettyjä lakkoja ja koko koneen ylilakkausta.

Kysymyksiä on herännyt. Toivon tietävämmiltä vastauksia:

1. Tarkoitus on jättää rungon peräosa sarjan mukana tulevan telineen päälle noin sentin verran irti rungon etuosasta. Moottoria näkyy siis vain pieni kaistale. Kuvia noista rungon "leikkauspinnoista" löytyy huonosti. Yhden rakennetun pienoismallin kuvia löysin netistä ja Laukkasen kirjassa on yksi kuva, joka ei kuvausetäisyyden ja suttuisuuden takia paljoa valaise. Löytyisikö jostain kuvia noista rungon (F13-malli) katkaisupinnoista (detaljit ja väritys) ?

2. Jarruvarjo: Koneessa on jarruvarjo rungon alapuolella takana olevassa evässä. Tuo evä on sarjassa mallinnettu suoraksi ja sileäksi. Laukkasen kirjan mukaan varjo on "kotelossa". Suomalaisten Migien kuvissa (ja Tikkakosken museokoneessa) evän takaosassa siitä kuitenkin ikään kuin puuttuisi pala ja sen paikalla näkyy "härpäke", joka lienee jarruvarjo tai sen osa ? Oliko suomalaisissa koneissa poistettu pysyvästi sen päällä ollut suoja vai onko kyseessä joku ihan kotimainen viritys ?

3. Kirjan kuvissa laskutelinekuitujen/luukkujen sisäpinnat näyttävät kovasti vihreän sävyisiltä, kuten pyörien vanteetkin (varhainen välikorjauksessa käymätön ilmiasu). Kuvista ei kuitenkaan näy ohjaamon kohdalla alasivuilla olevien ilmajarrujen sisäpuolinen väri. Tikkakosken museokoneessa väri on tummahkon metallin värinen, mutta kun laskutelineiden luukkujen värikään ei näytä siinä samalta kuin kirjan kuvien välikorjauksessa käymättömien koneiden väritys, niin mietin, että onko välikorjauksen maalaus vaikuttanut myös ilmajarrujen sisäpuolten väreihin ? Eli mikä olisi oikea väri sinne tavoittelemassani ilmiasussa ?

4. Mistä saisi parhaan avun siirtokuviin ?
Jarruvarjon paikka:
[img][/img]
Lentojarrut:
[img][/img]
[img][/img]
Kiitoksia kuvista. Esittänevät välikorjauksessa ylimaalattua konetta, joten jään vielä arvailemaan sen vaikutusta väritykseen kun tavoittelen ennen tuota maalausta olevaa ilmiasua.
Kuvassa "jarruvarjon paikka" lienee siis kotelo, jossa varjo on. Ilmeisesti luukun alta tuleva vaijeri menee alaevän päähän siihen "härpäkkeeseen" josta mainitsin. Onkohan se siis apuvarjo, joka vetää pääjarruvarjon ulos ?

Koetin opetella liittämään kuvaa tähän keskusteluun mutta en vielä hoksannut miten (luin kyllä ohjeen). Mutta siis kuva siitä tarkoittamastani härpäkkeestä on kuvakansiossani, jos sitä pääsette katsomaan.
Jouko Saari kirjoitti:
1. Tarkoitus on jättää rungon peräosa sarjan mukana tulevan telineen päälle noin sentin verran irti rungon etuosasta. Moottoria näkyy siis vain pieni kaistale. Kuvia noista rungon "leikkauspinnoista" löytyy huonosti. Yhden rakennetun pienoismallin kuvia löysin netistä ja Laukkasen kirjassa on yksi kuva, joka ei kuvausetäisyyden ja suttuisuuden takia paljoa valaise. Löytyisikö jostain kuvia noista rungon (F13-malli) katkaisupinnoista (detaljit ja väritys) ?
Jos yhtään auttaa niin squadron/signalin julkaisemista MiG-21 Walk Around part 1 ja 2- kirjoista löytyy muutama kuva. Valitettavasti ei vaan F13 mallista. Ykkösessä on pari kuvaa PFM-mallista moottorin vaihdossa ja ja kakkosessa useita värikuvia MF:stä.
Tässä pari F-13:n manuaalista otettua piirrosta jarruvarjosydeemistä. Toivottavasti vähän selventää rakennetta.Tässä kuvana vielä miten vaijeri on kytketty koneeseen:


Jarruvarjo tippuu tuosta luukista ulos ja aukeaa kun on aikansa pyörinyt kiitoradalla. Siinä ei ole erillistä ulosvetovarjoa. On noita joskus aikanaan tullut muutama pakattua eikä ollut ihan helppo homma saada sitä tuohon koloonsa.