Pienoismallit.net

Ryhmärakentelu: Keskeneräisiä malleja valmiiksi II

Joopa. Aloittelin tuon Biimerin kanssa ihmettelyn, ensin yrittämällä paikallistaa tuosta Revellin sotaratsun ohjeesta ne erot, mitä tässä siviilipyörässä on. Melkosta salapoliisityötä, kun noi Revellin ohjeet ei millään kummoisella resoluutiolla ole skannattu. Erot nyt suunnilleen löytyi, suurin osa tuossa "akan tappajassa" (sivuvaunussa), josta tässä uupuu tietenkin ammuslaatikot keulilta, kk telineineen tuosta päältä jne. Noiden laatikiden kiinnitysreikiin on näköjään peitelevyt, joita taas Revellin ohje ei tunne.
Ensin tärkeä huomio kaikille kolleegoille. Älkää ihmeessä jättäkö mitään yli kolmeksikymmeneksi vuodeksi teipattuna kasaan! Tässä oli joskus herkuteltu tuon sivarin kanssa, ja pohjassa teipit (maalarinteippiä). No, niiden liima oli niin kovettunut, että poistamiseen tais mennä tunti jos ei toinenkin, kun ei millään hirveän kovalla aineella uskaltanut liotella, tentulla sai kostuttaa, hinkata ja kostuttaa lukemattomia kertoja.
Pohjamaalailin tuon lullan sisäpuolen nyt näkyviltä osiltaan, lopullinen sisäpuolen väri hakusessa, taitaa tulla mattamustaa, tuosta ei oikeen siviilipuolen kuvia löydy, vain noita sota-ajan aavikkokeltaisia, tumman harmaita ja mustia. Ja yksi ylientisöity musta sotaratsu ;-) Samalla kittasin ukopuolelta noi suurimmat hymykuopat. Kun saa sisävärin pintaan voi liimata lullan kasaan, ja jatkaa ulkopuolen kittaamisella ja hinkkaamisella. Sisäpuolen saumat ei jää näkyviin, varsinkaan kun ajattelin liimata tuon "takaluukun" kiinni, vaikka malli liikkuvia osia siihen tarjoaakin. Jalkatilan lattiaan tulee irtoritilä, joka peittänee sauman riittävästi.
Dragon SAS Jeep. Työstetty jo kaksi vuotta.
Tämän verran sai tätä tänään edistettyä. Huomenissa ihmetellään tuota liimasaumaa, sen siistimistä ja loppukittausta. "tavarasäiliön" luukku paikalleen, muutama kahva ja noi peitetulpat tuonne keulalle. Ja sivari maaliin. Ei mikään paha, ei ainakaan mitään, miksi toi olisi nämä vuosikymmenet seissyt.Siinä on vaihtoehtoja, jotka onnistuin laatikoista löytämään (yllättäen kaikki vaikuttavat selvinneen muutosta ehjänä). Lopullinen valinta on vielä tekemättä, mutta todennäköisesti ensimmäisenä vuorossa on keskellä hädin tuskin erottuva 1/72 37 mm Pak 37, joka ei mielestäni kaipaa juuri muuta kuin maalia ja pyörät. Muita uskoakseni helpohkoja vaihtoehtoja ovat F-19 ja V-1.
Tässä kohtaa päätavoite on saada jotain valmiiksi ja löytää taas harrastuksen ilo.
Tässä varmaan yksi syy, miksi into on tämän kanssa loppunut (samoin kuin monien leko-mallien kanssa). Mä olen järjettömän huono näissä pitkissä saumoissa ja niiden kittaamisessa (olen varmaan joskus ennenkin mainostanut miten inhoan kittaamista). Ja tämä on kuitenkin sieltä helpommasta päästä, suoraa pintaa ilman katoavia detaljeja. Tässä tuo sauman häivytys vielä korostuu entisestään, kun mallin pääväri kuitenkin on se kiiltävä musta. Toi on nyt hiottu, kitattu Squadronin vihreellä (tinnerillä ohennettuna, levitetty siveltimellä), hiottu, ja nyt sivelty Mr. Surfacer pintaan. Josko toi sauma (ainakin pääosin) katoaisi!

Alkaa lulla runkoineen olla pohjamaalauskunnossa. Lokasuoja on vielä irti, se saa toimia testiyksilönä noille maaleille. Samoin lulla on irti rungostaan, helpompi maalata kolmena kokonaisuutena. Lisäksi käyn kädenvääntöä itseni kanssa noista maaleista. Noi (yli-)entisöidyt WWII -laitteet on ruiskittu kauttaaltaan yhdellä ja samalla, melko kiiltävällä maalilla. Mutta oliko siviilipyörien osalta sama? Vai maalattiinko noi rungot erikseen, eikä niin korkeakiiltoisella maalilla kuin "pisteosat"? Toi vaunun "kauhukahva" esitetään laatikon kannessa kromattuna (taisi tuohon aikaan olla enempi niklattuja), mutta jokaisessa netistä löytyvässä kuvassa se on maalattu rungon värillä. Päätöksiä, päätöksiä…
Muovi on ikävää, ei tahdo nämä nykyiset liimat (ei Tamiya, eikä myöskään Revellin neulaliima) oikein sulattaa sitä, ja liitokset jäävät heppoisiksi. Muutamaa kohtaa joutunut pikaiimalla varmistelemaan. Lullan istuin (samoin kuin pyörän satulat) on mallissa ruskeaan vinyyliin valettuna. Tätäkään väriä ei yksikään kuva tue. Lisäksi mielenkiintoista nähdä, miten maalit pysyvät tuossa materiaalissa kiinni.
Kasausohjeilla on pärjännyt, toistaiseksi. Huolta aiheuttavat lähinnä siirtokuvat, joiden sijainnin joutuu arpomaan, sotilasvehkeessä kun ei pin-stripeja ole :(

Mukana, Revell ja Iltaleri Starfighter 1:32 (toinen on hyvällä mallilla, toinen aloitettu), Tamiya Tomcat F - 14 1:32 ja Tamiya Corsair 1:32… (Maalattu ja lähes valmis, mutta päädyinkin tekemään eri version kuin ensin ajattelin, jäi limboilemaan hyllyyn…) Nämä kun saisi ennen kesää valmiiksi… Suurin ongelma omassa mallailussa on, että kun opin uusia tekniiikoita niin tulee purettua jo koottu malli ja tehtyä asioita uudelleen… Eikä tehdyt muutokset edes välttämättä näy ulospäin…

Muokkaus: Ilmoitetaan Tomcat tähän ryhmikseen, niin tulee joskus valmiiksi… Muut ovat sellaisia, että saattavat valmistua muutenkin :-)
Viimeksi muokattu 21.1.2020 20:38 +
  • äly välähti ja keksin, mikä mainituista malleista on paras tähän ryhmikseen... Jari Välkkynen
Huh, huh, mihin kuntoon menee siirtokuvat neljässä vuosikymmenessä! Nämä ei sentään olleet kellastuneet, ja irtosivat taustapaperistaan ihan helpolla. Mutta tuhannen p:n päreinä :( Eli teippasin tuon crash test dymmy- lokasuojan (aamuisen lakkaamisen jäljiltä). Tuo kulta-valkoinen raita kiertää koko lokasuojan, ja Esci tarjoaa sen kahtena piiitkänä palana. Hetken mietin, että uittaisin molemmat samaan aikaan, jos päiden kanssa on kohdistusongelmia, niin saa siirreltyä molempia. Onneksi en. Toisen puolen pitkä raita katkesi valehtelematta yli kymmeneen palaseen, joita sitten sai sovitella paikalleen ilman katkoja ja ilman mutkia. No, ihan ilman mutkia tuo ei tainnut istua. Loppuarkin sitten päällystin Micro Scale Decal Filmillä, ja varuilta leikkasin vielä tuon toisen puoliskon kuvan kahtia. No, kaikesta huolimatta siitäkin vielä toinen puolisko katkesi, mutta kaiken kaikkiaan tulos oli paljon parempi (ja helpompi) kuin tuo ensimmäinen. Toivottavasti kestävät kiinni huomiseen, että saa pintalakan päälle.
Jaaha, mun pitää vielä vähän miettiä tota mallia uudestaan millä osallistun, palataan asiaan.
Ok, vaihdetaan mallia, pantteri joutaa vielä olemaan hyllyllä kun tarjolla olisi harvinaisempaakin kalustoa. SG-122, sturmin pohjalle rakenneltu venäläisviritys.