Pienoismallit.net

Aloittelija kaipaa vinkkejä puisen laivan rakentamisessa.

Moikka. Aloittelin jouluna saamaani merirosvolaivaa ja rungon kasattuani ja kansilaudoituksen YouTuben avulla tehtyäni vastaani tuli pulma johon tarvitsisin selkeämpää ohjeistusta. Elikkä kylkilaudoitus. Mistä aloitan, mitä pitää ottaa huomioon, kuinka saan laudan taipumaan nätisti, mitä tarvikkeita, klipsuja, liimaa, nauloja tarvitsen.? Kaikki vinkit otan kiitollisena vastaan. T:Noora
Moi Noora, kiva saada lisää puulaivarakentelijoita.
Netti on täynnä ohjeita lankutukseen. Laita vain googleen: planking of modelship tai pienoismallilaivan lankutus.
Omia ohjeitani löytyy tämän sivuston blogeista: tykkipursi tai tykkibarkassi. Myös esim. Matti Piilolan blogissa "Clara May, ketsirikattu purjealus" ja Kauko Raution "San Juan Nepomuceno" on hyviä ohjeita. Kannattaa katsoa.
En ala tässä nyt tekemään tarvikeluetteloa, mutta jos joku asia on ongelma niin kysy tarkemmin vaikka sitten yksityisviestillä.
Viimeksi muokattu 2.1.2020 15:05
Kiitos, pitää katsastaa, olen noita joitain katsellutkin. En ymmärrä kuinka saan lankun taipumaan kotikonstein ilman että se katkeaa.? Ja lähdenkö ihan ylhäältä alas pinoamaan lankkuja riviin, miten ja missä kohdin muotoilu tapahtuu?
Noora kirjoitti:
En ymmärrä kuinka saan lankun taipumaan kotikonstein ilman että se katkeaa.? Ja lähdenkö ihan ylhäältä alas pinoamaan lankkuja riviin, miten ja missä kohdin muotoilu tapahtuu?
Kaikista tehokkain tapa taivuttaa puuta on höyrystäminen (pasuttaminen), mutta on hieman hankalaa kotona. Itse olen käyttänyt parvekekukka-allasta (tarpeeksi pitkä), johon olen kuumentanut vedenkeittimellä vettä ja liottanut sitten pari lautaa kerrallaan n. 20-30min siellä. (Tuo aika on 2x6mm lankulle.) Sitten varovainen taivutus kaarien päälle ja nipsuilla, puristimilla tai muutamalla naulalla kiinni. (Nauloina olen käyttänyt messinkinauloja 0,8x11mm. Niitä saa useammista rautakaupoista. Ne on helppo tarvittaessa nyppiä irti. Jos käytät nauloja, poraa ensin lankkuun reikä esim. 1mm. Muuten se halkeaa.) Antaa sitten kuivaa siinä yön yli ja seuraavana päivänä sitten irti sekä liimaa väliin ja uudestaan kiinni. (On olemassa myös taivutuspihtejä - ks. Raution blogi.) Käytä kunnon liimaa ( Uhu Hart, Zap tms.).
Ensin kuitenkin täytyy tuo "luuranko" hioa niin, että kaarten viistous vastaa tulevaa muotoa.
Aloita ylhäältä ensin pari lankkua, jotka voit laittaa miltei höyläämättä. Samoin alhaalta kölin vierestä. Sitten täytyy alkaa höylätä kapeammaksi keulasta ja riippuen muodosta myös perästä. Rungon kaarevimmissa kohdissa täytyy myös lankkuja höylätä/hioa viistoksi, ettei jää rakoa edelliseen lankkuun. Muotoilu täytyy tehdä aina ennen taivutusta.
Katso blogien kuvia niin ymmärrät paremmin.
Viimeksi muokattu 2.1.2020 19:21
Puun saa taipumaan helpommin, kun sen antaa olla vähän aikaa vesihöyryssä. Höyrytetty puu jää taivutetuksi jäähtyessään. Tällä saa hoidettua helpomman taivutuksen suunnan, mutta sivusuunta on vaikeampi. Höyry auttaa tähän vähän, mutta keulassa ja perässä pitäisi oikeastaan leikata leveämmästä rimasta sivusuunnassa kaareva pienoislankku.

Yleensä lankut menevät pääosin oikein, kun pitää lankkujen määrän samana rungon eri kohdissa. Jos rungon keskelle menee 15 lankkua, niin saman verran menee lähelle keulaa ja perää. Tällä välttää soutuvenevaikutelman, jossa lankut nousevat keulassa ylös. Eli keskellä lankun leveys voi olla esim. 4 mm, mutta keulassa 2 mm. Lankku ei saisi kaventua alle puoleen, ja jos noin uhkaa käydä, niin silloin lankku päättyy. Esimerkiksi omasta mallista keulaan piirretyt lankkujen paikat:Jos päätyy leikkaamaan lankut leveämmästä materiaalista, niin kannattaa tehdä paperista malli, jolla voi kokeilla minkä muotoinen lankku sopisi mihinkin kohtaan ilman sivusuuntaista taivutusta. Nämä voivat olla keulassa ja varsinkin perässä hyvin vaihtelevan muotoisia. Taas esimerkki samasta mallista:

Mutta aika pitkälle pärjää höyryllä ja taivutuksella. Kokeilemalla selviää, ja höyrytetyn puun saa taivutettua takaisin, jos se ei ole alkanut katketa.

Huomasin Kain vastauksen kirjoitettuani omani. Itselle on riittänyt 1-2 mm paksuille rimoille muutama kymmenen sekuntia vesihyöryä vedenkeittimen nokalla, jonka jälkeen taivutus viivyttelemättä.
Vielä sen verran, että keulaan ja perään kannattaa ehkä tehdä täytepalat esimerkiksi balsasta tai jostain muusta helposti veistettävästä puusta samaan tapaan kuin tuossa ensimmäisessä kuvassani keulan kaaret täyttävät kaiken tyhjän tilan. Tällä saa tuettua lankut rungon kaarevissa kohdista.
Paljon kiitoksia näistä, noilla tiedoilla onkin jo hyvä lähteä kokeilemaan ja siinähän sitä tehdessä oppii, nyt kun on jonkinmoinen suuntima :)
Hei, vielä yksi asia, ei sattunut silmään oliko jo puhetta: On syytä tehdä lankutus symmetrisesti molemmat puolet (suurin piirtein) samaan tahtiin.
Jos tekee vain toisen puolen valmiiksi, voi runko kieroontua.

T:Ville H