Pienoismallit.net

Tutkimus esikuvanmukaisuudesta ja asiantuntijuudesta

Hei! Hyvää tekstiä. Yhteydet ulkomaailmaan pätkivät tällä hetkellä aika pahasti ja tutkimuksen lukeminen loppuun saa odottaa parempia aikoja, mutta bongasin nyt joka tapauksessa ainakin tekstin alkupuolelta muutaman hakasulkeisiin jääneen muokkausmerkinnän. Kannattaa siivota pois, niin tulee ensiluokkaisen siisti lopputulos.
Juha Savola kirjoitti:
Mitähän mieltä näistä teemoista olisi joku vasta harrastukseen astunut henkilö? Merkitsisikö hänelle esikuvanmukaisuus mitään? Onko esim. lentokonemallin ja automallin rakentaja samalla tavoin tarkastelemassa esikuvanmukaisuutta ja asiantuntijuutta omassa työssään?
Voinen luultavasti vastata tähän, sillä aloitin mallien rakentamisen uudelleen 30 vuoden tauon jälkeen pari kolme vuotta sitten. Ensimmäiset mallit menivät enemmän taiteellisia vapauksia käyttäen ja löytämisen iloa kokien, sillä niin paljon oli sekä materiaalit että mallit muuttuneet sitten viime näkemän. Kahmin ensin aluksi malleja varastoon paljon ennen kuin aloin katsomaan kriittisesti hankintojani(tässä tuli esikuvanmukaisuus ja mallien tarkkuus laatikosta suoraan pohdittaviksi.)

Koin turhauttavan yli vuoden ajanjakson, jonka aikana tuli purettua jo liimattuja kohteita ja korjailtua malleja sitä mukaa kun omat taidot pikkuhiljaa paranivat… Nyt onneksi pääsin siitä yli ja olen saanut muutamia malleja valmiiksikin, kymmenkunta on kuitenkin kesken, koska jokaisessa on jokin osa-alue, jota pitäisi vielä muokata.

Oikeastaan löydettyäni sekä tämän foorumin että Facebookin mallinrakentajaryhmät oma harrastukseni muokkautui enemmän esikuvanmukaisuutta vaalivaan suuntaan. Samalla myös taustatietojen tarkastaminen, koneyksilöiden historian selvittäminen tulivat kuvaan. Nyt mennään siten, että ostokset harkitaan etukäteen, tilataan mahdollisesti oikea malli ja siihen tehtyjä etsi- ja resiiniosia, jos mahdollista.(usein kuitenkin etsiosista tarvitsee vain murto-osan, sillä uudemmat paketoinnit ovat jo suoraan laatikosta melko hyviä)

Asiantuntijuudesta, huomasin aloittaessani mallien rakentamisen jälleen, että hankkimani ammattitaito pintakäsittelyalalta vaikutti suoraan myös mallien pintakäsittelyn onnistumiseen. Toisaalta täällä on kokemusperäisesti opittuja pintakäsittelyvinkkejä, jotka eivät ole ammattimielessä tulleet edes mieleen…

Itseäni tällä foorumilla havaittu turhakin pilkunviilaaminen vähän haittaa. Tämä ehkä "sisäänpäinlämpeävyys" on se, mitä ei välttämättä löydy Facebookin puolelta mallirakentamisen ryhmistä.