Pienoismallit.net

Coastal Commandin Fortress I, sisäpuolen värit

Terve

Seuraavaksi työnalle joutuu B-17C Coastal Commandin asussa noin vuodelta -41. Tämä taitaa olla ehkä akateemista pohdiskelua sisäpuolen väreistä ilman sen suurempaa merkitystä, mutta sarjan tarjoama Interior Green FS34151 on mielestäni väärä väri kyseiseen ajankohtaan.

Ymmärtääkseni ohjaamo oli Bronze Green ikkunoiden korkeudelle asti ja katto oli alumiinia. Mutta miten on pommikuilu, jotakin vihreän sävyä, Zinc Chromate Yellow vai alumiinia. Entä keskirungon miehistö tilat, alumiinia vai jotakin muuta sävyä? Sama kysymys moottorisuojusten sisäpuolien ja pyöräkuilujen kanssa.

Nettikeskusteluissa on ehdotettu myös että kaikki sisäpuolen pinnat on alumiinilakkaa. Ohjaamo- tai miehistötilojen kuvia ei paljoa löytynyt eikä niistä muutamista selvinnyt mikä alatyyppi oli kyseessä. Tai oliko kyseessä alkuperäinen vaiko restauroitu kone.

t: E-P
Varhaiset Fortressit eivät ole ihan tutuimpia malleja mulle. Noissa taisi keulaosasto, ohjaamo ja radistin luola vielä olla äänieristettyjä. Äänieristeen päällä oli timanttitikatulla pintakuviolla kangaspäällyste. Noistahan sitten myöhemmissä malliversioissa luovuttiin palovaarankin takia. Hitto kun en muista tarkkaan mistä lähteestä, mutta muistaakseni tuon tikkikankaan väri oli olive drab. Ohjaamon sivuilla tuo äänieriste+tikkikangas taisivat säilyä aina valmistuksen loppuun asti. Pommikuilun väriä noissa varhaisissa malleissa en muista. V-P
Täältä löytyy kolmeosainen artikkeli aiheesta: www.ipmsstockholm.org/magazine/2004/01/stuff_eng_interior_colours_us.htm

Kannattaa lukea ajatuksella kaikki kolme osaa, vaikka kaikki ei liity B-17 koneisiin. Tämä artikkeli oli itselleni aikoinaan se suuri "game changer" värien ja mallailun yhdistämiseen.
Kiitokset vastaajille.

Hyllystä löytyy parikin kirjaa joissa käsitellään USAACn maalauksia ja merkintöjä. Äänieristyskin on mainittu niissä. Virallinen ohjaamoväri 40-luvun alussa oli muistaakseni Spesificate 3-1 mukaan Bronze Green No9 (ulkomuistista), joka oli sävyltään tummempaa kuin Olive Drab. Mutta yleisohje on mitä on eikä siinä mainita erikseen B-17 sisävärejä.

Olin ehtinyt jo unohtaa tuon ipmsstockholmin sivuston olemassaolon. Kiitos muistutuksesta, pitääkin käydä verestämässä muistia.

Pääsenköhän taas kerran käyttämään taiteilijan vapautta…

E-P
Haha, oikeastaan on ihan sama minkä väriseksi Fortressin sisäpuolelta maalaa koska runkopuoliskojen liittämisen jälkeen mitään ei kuitenkaan enää näe 😄
Tosi on, Fortressin ikkunat eivät todellakaan ole koolla pilattuja. Tosin en osaa sanoa miten hyvin keskirungon pallon puolikkaista näkee sisälle. Se on vain se tietous siitä, että vaikka värejä ei näkisikään, niin ne on kumminkin yritetty saada ns kohdilleen.

Olen myös ihmetellyt eräässä lehdessä kuvasarjaa viimeisen päälle rakennetusta Airfixin Stirlingistä. Lähes kaikki minkä voi lisätä oli skrätsätty malliin. Ja lopuksi runko on liimattu kasaan. Rakentajan mukaan tieto siitä että osat on tehty asennettu on riittävä vaikka mitään ei näkisikään.

Eikös Tora Tora Torassa ole myös sisäkuvia B-17 koneesta. Saattoi kyllä olla 17E. Pitääkin tsekata. Autenttisuus on kysymysmerkki.

E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Eikös Tora Tora Torassa ole myös sisäkuvia B-17 koneesta. Saattoi kyllä olla 17E. Pitääkin tsekata. Autenttisuus on kysymysmerkki.

E-P
Katsohan myös Memphis belle. Sen kuvauksissa oli ainakin lentäviä B-17 koneita. Olivat tosin myöhempiä malleja kuin mitä hakemasi Fortress I. Mistä sitä tietää jos jotain mielenkiintoista siitäkin huomaa.
Terve. Elokuva- ja muiden warbird-koneiden sisuskalujen värit käyvät vain juuri kyseisen koneyksilön sen hetkisen maalauksen esikuvaksi. Sotakoneet rakennettiin ja pintakäsiteltiin kestämään jonkin aikaa ilmatorjuntaa ja torjuntahävittäjiä; pintakäsittelyjä ei siis F- ja G-mallien massatuotantovaiheessa tehty kuin niihin osastoihin joissa sisäpuolen heijastuksilla ja häikäisyillä oli väliä. Sodan jälkeen lentokuntoisina säilytetyt koneet on jälkikäteen pintakäsitelty kestämään ns. isältä pojalle ja hyvä niin. Sota-ajan koneen maalauksen esikuvaksi niistä ei sitten olekaan. V-P
Taas on yksi B-17 vähemmän maailmassa, sad :(
Klikkaa
Veli-Pekka Pelttari kirjoitti:
Terve. Elokuva- ja muiden warbird-koneiden sisuskalujen värit käyvät vain juuri kyseisen koneyksilön sen hetkisen maalauksen esikuvaksi.
Moi, tuo asia on kyllä tiedostettu. Toisaalta, jos väritys lähentelee ns virallisia ohjeita, niin näkisin että myös elokuvan tuotosta voi pitää esikuvana tiettyyn rajaan saakka. Lopullinen ratkaisu jää joka tapauksessa rakentajan vastuulle.

E-P