Pienoismallit.net

P-51 ihmettelyä

Päätin eilen illalla aloittaa uutena mallina Airfixin uuden P-51D Mustangin mallin mittakaavassa 1/48. Osien kuivasovittelussa vastaan tuli havainto, että sarjan sivuvakaaja ei tulekaan ylhäältä katsottaessa symmetrisesti mallin keskilinjalle, vaan on etuosastaan hiukan "vinossa" vasemmalle.

Entistä kummallisemmaksi asian tekee se, että ainakin kuivasovitteluvaiheessa osat näyttäisivät tästä huolimatta sopivan ongelmitta paikoilleen ja lisäksi maalausohjeessa sivuvakaajan etuosa on ylhäältä päin kuvatussa kuvassa jopa piirretty etuosastaan hiukan vasemmalle.

Voiko kyseessä olla muottisuunnittelussa tapahtunut moka, joka on sitten paikattu piirtämällä ohjeet vastaavasti, vai onko sivuvakaaja tosiaan oikeassakin koneessa hiukan "vinossa"? Se olisi kyllä ensimmäinen kerta, kun minä tähän ratkaisuun törmään - tosin edellinen Musse on tullut rakennettua joskus noin 15 vuotta sitten, enkä silloin kiinnittänyt asiaan mitään huomiota.
Ratkaisu on oikea, vakaajan asento kompensoi potkurin aiheuttamaa vääntöä ja on melkein kaikissa yksimoottorisissa lentokoneissa.
Kiitos Jari. Tästä ilmeisesti on pääteltävissä, että lähes kaikissa yksimoottoristen koneiden pienoismalleissa on siis virhe, koska en ole tuohon aikaisemmin törmännyt. Yksimoottorisia potkurikoneita on kuitenkin tullut rakennettua vuosien varrella toista sataa.
Niin no se heittohan ei suuren suuri ole, puhutaan muutamista asteista. Epäilen että huomaisko sitä esim 72 skaalassa ollenkaan… Mutta mun mielestä ainakin joissain vanhemmissa 48-mittakaavan Hurricane malleissa tuo on toteutettu.