Pienoismallit.net

Riittävän tukeva alusta isolle laivamallille ja vitriinille

Hyvin moni varmaan tietää nämä Ikean nykyiset kallax-hyllyköt (ent.Expedit). Minulla on tämä neljän lokeron levyinen ja kahden lokeron korkuinen versio yhden suuren laivamallin alla. Tähän asti menee hienosti, mutta nyt tuon mallin päälle on tulossa 6mm akryylista tehty vitriini joka tulee kymmenisen senttiä kummaltakin puolelta hyllyn päätyjen yli. vitriinin koko on 1650x350x550. Itse malli on kokoisekseen kohtuu "kevyt", punninnut en ole, mutta näppituntuma arvioi jotain 10kg.. Mitenkä on arvon kanssamallarit, onko kokemuksia tämän melkein joka kodista löytyvän hyllyn todellisesta kuormankestosta? onko edessä katastrofi vai voisiko kestää? itse en ainakaan osaa yhtään arvoida mitä tuon kokoinen vitriini tulee painamaan (on vielä tehtaalla tätä kirjoitettaessa). Positiivista tässä on se, että paino tulee jakautumaan hyvin tasaisesti koko hyllyn pituudelle ja entuudestaan hyllyssä ei ole muita kuormittavia tekijöitä syömässä kapasiteettia. Olen kuullut että jotkut pitävät 100 litraisia akvaarioitakin noiden päällä joka tarkoittaa ihan törkeää kilomäärää, mutta tiedä sitten… mielipiteitä?
No, Ikean tuotteesta kun on kysymys niin mitään takuuta kestolle en antaisi ;-). Tuosta Kallax hyllystä ei ollut hajuakaan ennen kuin selasin netistä miltä se näyttää. Ikean sivuilla olevissa tiedoissa mainitaan enimmäiskuormitus/hyllylevy 13 kg ja seinäkaapin enimmäiskuormitus 20 kg…joten, rajoilla mennään?

Tuo akryylista tehty vitriini painanee max 15 kg ja malli päälle, eli lähennellään silloin 25 kg rajaa. Hyllykkö on ilmeisesti kuitenkin lattialla, ei seinässä? Jos tuon päälle koko komistuksen laittaisin niin vahvistaisin hyllykköä ainakin laittamalla siihen taustalevyn, jäykistää kummasti ja estää ainakin että hyllykkö ei painu salmiakiksi. Nuo hyllyn sivuthan kyllä kuorman kestää, mutta ongelmana on se että hylly ei pysy muodossaan ja alkaa kallistumaan johonkin suuntaan.
Viimeksi muokattu 27.1.2019 00:06
Tarkennetaan vielä sen verran, että hylly tosiaan makaa lattialla ei seinässä. Juuri tuota mietin itsekkin, että jos jotain tapahtuu niin se alkaa pikkuhiljaa vääntymään salmiakiksi ja jossain kohtaa nitkahtaa lopullisesti. Tällä hetkellä kun tuota tönii ja huojuttaa pituussuunnassa niin varsin tukevalta tuntuu vielä tässä kohtaa eikä nykytilanteessa ole parin vuoden aikana vielä tapahtunut mitään vääntelyitä. Tosin jos hommaan tilalle 2 kpl noita pienempiä 2 lokeroa leveitä ja 2 korkeita ja laitan ne vierekkäin niin tällä tavalla tätä pakkaa saisi jonkin verran tukevammaksi. Tämä ikean huonekaluilla kikkailu nyt ei konkurssiin vie. Piru vie kun muuten ovat tosi hyviä hyllyjä… Vai harrastanko liian isolla skaalalla :D…
Joissain työpöydissäkin on ollut pöytälevyn alapuolella sellainen metallinen tukirauta. Siis L-mallinen kisko. Saisiko sellaisen laitettua ruuveilla kiinni sinne? Lisää painonsietokykyä eikä pöytä väänny mihinkään suuremmankaan painon alla.
Uskoisin että nuo hyllyt kyllä kestää kyseisen painon, varsinkin kun keskelläkin näyttäisi olevan pystytuki. Tuo nitkahtaminen sivulle voisi olla suurin vaara, mutta sen voi estää tehokkaasti kun ruuvaa hyllyn taakse lattaraudan diagonaalisti, elikkä oikeasta yläkulmasta vasempaan alakulmaan. Tällaiset vinotuet oli aikoinaan Lundian hyllyköissä jotka muuten nitkuivat sinne tänne, mutta kun ruuvasi tuon tukiraudan paikoilleen, niin olipa sen jälkeen tukeva hylly.
Hakekaa kasa pahvilaatikoita ja laittakaa niiden päälle painoa. Nuo jykevät sivut kun on siis aivan pelkkää pahvia. Kestää painoa monin verroin ilmoitetun verran, jos on täysin liikkumaton ja kuorma on täysin staattista. Nitkahdus mihin tahansa suuntaan tai nopeampi painon lisäys(nojaaminen tms) luultavasti vain heikentää rakennetta ja lopullinen tuhoutuminen nopeutuu.

Itse en noiden päällä pitäisi mitään mikä on arvokasta tai hajoavaa. Ellei sitten laittaisi ikkunalaudan kannattimia tukemaan ja sitomaan hylly seinään.

Ja ei mitään henkilökohtaista ikeaa kohtaan, itselläkin heidän tuotteitaan käytössä, mutta toistaiksei mikään ikean halpa tuote ei ole osottautunut kertakäyttöä paremmaksi. Eli käytä hetki ja jos tuotetta pitää siirtää tai muuttaa niin mielummin roskiin ja uutta tilalle kuin koittaa saada vanhaa enää henkiin =D

Jos tuo gallax miellyttää tuotteena niin ehkä joku puutöitä taitava tekisi moisen umpipuusta jolloin tuote kestääkin jo vaikka täys kokoisen rekan painon =D
Homma otettu varman päälle ja paikallisesta metallipajasta tilattu mittojen mukaan suorakaideprofiilista hitsaamalla kasattu jalustarunko. Kyl kestää! :D kiitos kaikille kommentoijille.