Pienoismallit.net

Knispelin tankit?

Ok AJ! Olisi tosi hienoa jos suora noita löytyy, ehkä kuitenkin KT kiinnostaisi enemmän. Jään odottelemaan ja hyvää lomaa!
Moi Esko, Landen luonnon rauhasta (poislukien kaikki itikat, punkit jne…) ja puhtaasta ilmasta sekä 25 asteisen järven luota kotoiseen helteiseen kivikylään ja betoniviidakkoon hikoilemaan palanneena (himassa lämpö vaihtelee 28 asteesta yöllä ja pahimmillaan 40 astetta päivällä) ehdin nyt hieman vilkaista "arkistojani".

Feldwebel (vääpeli) Kurt Knispel, tiettävästi 168 tuhottua vaunua (195 ei vahvistettua, mahdollisesti jopa yli 200 ei vahvistettua), 126+ vaunua ampujana ja 42+ vaununjohtajana; 12 vaunua ampujana Pz IV:lla 29.Pz.Rgt./12.Pz.Div:ssa, 114+ vaunua ampujana Tiger I:llä ja 42+ vaununjohtajana Tiger II:lla s.Pz.Abt.503:ssa. Kaikkien aikojen paras panssariässä.

Edellä jo Raimon, Petrin ja Tervon videoissa vilahti pätkiä ja kuvia Kurt Knispelistä ja jotain myös vaunuista.

Ohessa kuvia Knispelin Kunkkutikruista ja yksi kuva itse Knispelistä; en laita enempää kuvia itse herrasta, koska niitä näkyi em. videopätkissä, sen sijaan laitan kuvia Kunkkutikruista:

Fw Kurt Knispel (herra keskellä mustissa) nojailee Kunkkutikruun

Unteroffizier (Fw) Kurt Knispel Tiger II Porsche Number 112 1.Ko/s.Pz.Abt.503 Ohrdruf Training Grounds 16.6. - 26.6.1944

Kurt Knispel:n Porsche Tiger II No 112 Ohrdruf Training Grounds

Samaisen Herra Kurt Knispelin Porsche Tiger II No 112 Ohrdruf Training Grounds 16.6. - 26.6.1944

Fw Kurt Knispel vielä Unteroffizierinä Sennlager Proving Grounds:n paraatissa syyskuun lopussa/lokakuun alussa Tiger II Henschel No 334 s.Pz.Abt.503 tornissa

Fw Kurt Knispelin Tiger II (Henschel-Turm) No 334, 3./s.Pz.Abt.503

Fw Kurt Knispel Tiger II Numero 334 3./s.Pz.Abt.503, Kurt Knispel vaununjohtajana tornissa

Franz Kurowskin opus Knispelistä: Feldwebel Kurt Knispel Der erfolgreichste Panzerschütze und Panzerkommandant des 2. Weltkriegs


Lyhyesti vielä hieman infoa ko. Kunkkutikruista:

Kurt Knispelin ensimmäinen Kunkkutikru, jota hän komensi oli Tiger Ausf. B (Porsche-Turm) No. 112, 1./s.H.Pz.Abt.503, kuten kuvista näkyy. Sillä Knispel osallistui taisteluihin. Ko. vaunun vaununjohtajana toimi hetken aikaa myös Fw. Tessmer. Joka tapauksessa ko. oli Knispelin ensimmäinen Kunkkutikru, jota hän johti. Tiger Ausf. B (Porsche-Turm) No. 112 camo oli Dunkelgelb (RAL 7028) höystettynä Olivgrün (RAL 6003) läikillä. Vaunussa oli Zimmerit päällyste.

Kurt Knispelin toinen Kunkkutikru, jota hän komensi oli Tiger Ausf. B (Henschel-Turm) No. 334, 3./s.H.Pz.Abt.503, kuten kuvista näkyy. Sillä Knispel osallistui myös taisteluihin. Tiger Ausf. B (Henschel-Turm) No. 334 camo oli standardi tricamo eli Dunkelgelb (RAL 7028) pohjana höystettynä Olivgrün (RAL 6003) ja Rotbraun (RAL 8017) pystysuorilla raidoilla. Vaunussa oli Zimmerit päällyste.

Mahdollisesti Knispel komensi myös muita Kunkkutikruja, etenkin aivan sodan lopulla, mutta näistä ei ole tarkkaa tietoa. Nyanssina Knispel toimi ainakin hetken Tiger I No 101:n s.H.Pz.Abt.503 vaununjohtajana ennen siirtymistään Kunkkutikrujen pariin.
Kurt Knispel Tiger I No 101 s.H.Pz.Abt.503


Kurt Knispel sai seuraavat kunniamerkit ja kunniamaininnat:

1) Ensimmäisen (24.7.1943) ja toisen (4.11.1941) luokan Rautaristit
2) Kultaisen tankkien tuhoojan kunniamerkin (100:n panssaritaistelun jälkeen)
3) Kultaisen Saksan ristin 20.5.1944
4) Kurt Knispel mainittiin erityisesti Wehrmachtin tiedonannossa 25.4.1944

Kurt Knispel ei koskaan saanut ansaittua Ritarinristiä.

Deutsche Dienststelle Kurt Knispel Teil 1

Deutsche Dienststelle Kurt Knispel Teil 2


Fw. Kurt Knispel kaatui toisen s.H.Pz.Abt.503:n panssariässän Fw. Carl Skodan kanssa lähteestä riippuen joko 28.4. tai 29.4.1945 lähellä Wostitz:a. Knispelin hautahan on sittemmin löydetty, mutta molempien panssariässien kaatuminen on yhä ainakin osittain hämärän peitossa.

www.warhistoryonline.com…el-highest-scoring-wwii-tank-ace-located-grave-czech-republic.html
www.ceskatelevize.cz…4-archeologove-objevili-hrob-nejvetsiho-tankoveho-esa-2-svetove-valky/

Näillä eväillä pitäisi päästä toivottavasti eteenpäin. Terkuin, AJ
Viimeksi muokattu 21.7.2018 23:00 +
  • Muutamia lisäyksiä AJ
AJ tarkennatko tuota "Kultaisen tankkien tuhoajan merkkiä"; onko kyseessä siis Panzerkampfabzeichen "100" eli panssaritaistelumerkki numerolla 100 täydennettynä vai panssarintuhoojan hihamerkki (joka on myös kullanvärinen kun tekee tarpeeksi tuhoa). Vaunumiehistöille ei tätä merkkiä juurikaan jaettu koska se annettiin Panzerfaustilla tms jv-pst-aseella rikotuista vaunuista.

www.wehrmacht-awards.com/war_badges/heer/panzer_badge.htm
Moi Esko, Ko. juuri Panzerkampfabzeichen 100 eli tämä www.wehrmacht-awards.com/war_badges/heer/panzer_badge_gallery/100.htm kuten aivan oikein arvasit. Siinä on "kullan väriä", joten esim. englanninkielinen käännös "Tank Destruction Badge in Gold" Knispelin kunniamerkistä on hieman harhaanjohtava.

Panssarituhoojan hihamerkkiä ei tosiaan juurikaan annettu vaunumiehistöille, koska ko. aivan kuten kirjoitit jalkaväen käsiaseilla (Panzerfaust, Panzerschreck, Molotovin Cocktail, kasapanos, tarramiina jne…) tuhotuista vaunuista myönnettävä kunniamerkki www.wehrmacht-awards.com/war_badges/heer/single_tank.htm

Toivottavasti tämä selvensi asian. Terkuin, AJ
Ei voi kuin ihmetellä AJ:ltä löytyvää tietomäärää. Kiitokset tästäkin infopläjäyksestä!
Suuret kiitokset taas AJ! Sulla on kyllä mielettömät tiedot ja lähteet!

Tuo 112 vaikuttaa mielenkiintoiselta. Osaatko neuvoa vielä numeroiden värityksen kanssa? Näenkö oikein että tornin sivuilla on palkkiristit? Entä osaatko sanoa kuuluuko tornin taakse myös numero? Ja onko tuossa kaikki merkinnät (siis numerot ja palkkiristit), vai onko vielä abteilungin omaa merkkiä, tai jotain muuta, jossain? Entä mitkä telat vaunussa on?

Esko P.
AJ kirjoitti:
Toivottavasti tämä selvensi asian. Terkuin, AJ
Jep, näin se meni kuten epäilinkin. Englanninkieliset käännökset ovat välillä sekavia ja tuossa oli näemmä mennyt jossain maailmalla puurot ja vellit sekaisin. Hyvä että asia selvisi. Tuo Knispel-kirja löytyy minultakin, harmi että sitä ei ole saatavissa englanniksi käännettynä, monia kiinnostuneita olisi ja kaikilta ei saksan kieli välttämättä taivu.

Nuo numeroidut vaunutaistelumerkit ovat mielenkiintoinen juttu - ilmeisesti joka yksikössä niitä ei jaettu. Knispelillä oli "100" -luokan merkki ja veteraanitapaamisessa vuosia sitten tapaamallani SS-Hstuf Karl-Heinz Lichtellä oli "50" -luokan merkki rinnassaan, mutta monille tutulla Michael Wittmannilla oli "vain" vaunutaistelumerkin perusversio vaikka kaveri ehti varmaan aika moneen vaunutaisteluun ottaa osaa? Numeroidut merkit tulivat kuitenkin käyttöön jo kesällä 1943.
Tuo on juuri se kirja josta kirjoitin jo aiemmin. On jopa outoa ettei sitä ole käännetty englanniksi, tai suomeksi :)
Saisiko tästä tehtyä suoraan laatikosta (+ dekaalit jostain…)? Linkki
Vai olisiko jollain toisella valmistajlla vielä parempaa tarjolla?
Esko P. kirjoitti:
Saisiko tästä tehtyä suoraan laatikosta (+ dekaalit jostain…)? Linkki
Vai olisiko jollain toisella valmistajlla vielä parempaa tarjolla?
Dragonin Tiger II zimmeritillä on kelpo malli, Tamiya ei ole myöskään pöllömpi mutta siihen pitää organisoida zimmerit-massa jostain. Jos haluat hifistellä niin Takomin mallissa on täydelliset sisätilat moottoreineen päivineen.