Pienoismallit.net

Suomi Mersu G-2:n laskutelineiden värit sotakonemaalauksessa

Kysymys tositietäjille: mitähän väriä olivat suomalaisten G-2-koneiden laskutelineet kun ne olivat käyneet peruskorjauksessa ja saaneet suomalaisen sotamaalauksen?
Käsittääkseni väri oli alapintojen vaalean sininen.
En ole tositietäjä, mutta veikkaisin että vaalea oliivinvihreä kuten monissa saksalaiskoneissa oli. En usko että laskutelineitä ( kuten muitakaan "piiloon jääviä" osia ) erikseen maalattiin peruskorjauksessa, ainoastaan ulkokuoret.
Valokuvista päätellen DN-väriä ja RLM 02 sävyä ovat, vaihtelee koneittain samoin kuin luukkujen sisäpinnat ja itse kuilutkin. Valokuvia kannattaa esikuvasta katsella ja siltä oikealta ajanjaksolta.
Valokuvat ovat ongelmallisia kun ne ovat pääosin mustavalkoisia. Menee siinäkin arvailuksi. Itse ihmettelen, että G-6-koneissa oli Saksassa (ainakin pienoismallien rakennusohjeissa) aina laskutelineet ja kuilut RLM02-väriä mutta Suomessa näyttää olleen RLM76, kuten esim. museoiden koneissa tänä päivänä.

Mitähän väriä laskutelineet ja kuilut olivat G-2 koneissa oli tänne tullessaan ja miksi väriä olisi muutettu peruskorjauksen yhteydessä?
HannuL kirjoitti:
Mitähän väriä laskutelineet ja kuilut olivat G-2 koneissa oli tänne tullessaan ja miksi väriä olisi muutettu peruskorjauksen yhteydessä?
Veikkaisin että persukorjauksen yhteydessä siipi on voitu maalattu irrallaan rungosta jolloin tuo kuilu saa helposti saman värin kun siiven alapuoli.
Tehdasasetus on RLM 02 ja kentällä RLM 76 tai Suomessa usein DN-väri. Siiven sisäpinnat vielä eri maalilla kuin kuilu tai maalaamatta. Monessakin koneessaa jossa kuilun suojakangas ei ole paikoillaan näkyy koko värikirjo. RLM 76 erottuu mv-kuvassa hyvinkin RLM 02 väristä, DN-väri sitten hieman huonommin. Loppujen lopuksi onko sillä niin suuri merkitys millä värillä nuo laskutelinevarret loppujen lopuksi maalaat ? Siis jollei kyse ole parhaalla mahdollisella tämänhetkisellä tiedolla tehtävästä museomallista joka todentaa ilmailuhistoriaa.
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Siis jollei kyse ole parhaalla mahdollisella tämänhetkisellä tiedolla tehtävästä museomallista joka todentaa ilmailuhistoriaa.
Eikös tämä ole aina se lähtökohta mallia tehdessä - ei tarvitse olla edes museomalli ;) T:AMS oireinen
Joillakin on ja toislla taas ei =)
Joidenkin mersujen pyöräkuilu on maalattu mustaksi, kuten pyörien vanteet ja pyöräkuilun sivujen suojakangas on RLM 66 värillä. MT-225. Ilmeisesti myös muissa "Korjaus/korvaus" mersuissa on toimittu samalla tavoin. Kannattaa katsoa, jos löytyy kuva halutusta koneesta.

Musta maali on kulutusta paremmin kestävää ja samalla on ollut helpommin maasta havaittavissa, jos telineet on sisällä laskuun tultaessa.