Pienoismallit.net

1:32 Fw190A-6?!

Tässä Eemeli-mersua kasaillessani syntyi ajatus kunnianosoituksesta lento-osasto Kuhlmeylle, eli osastoon kuuluvan JG54:n Fw190:n kasaamisesta. Mutta jehna, näyttää siltä, että ko. konetta ei kerta kaikkiaan ole 1:32 mittakaavassa. Voiko tämä olla totta?!

Toki toinen (ihan varteenotettava) vaihtoehto olisi kasata SG5:n F-8, joka löytynee Revellin laatikosta. Jotenkin vain ajattelin, että Fw190 olisi sellainen mallareiden klassikko, että senkun kävelee kauppaan ja valitsee parhaan päältä.

Onnistuuko muunnos (kohtuullisen yksinkertaisesti) jostain muusta versiosta A-6-varustukseen? Mikä eteen? Olenko pulassa?
Haselta löytyy, laitoin yv:n.
Itse tein Kuhlmeyn koneen juurikin hasegawan sarjasta.
Vaikuttaa siltä, että vaihtoehtoja ei pahemmin ole.
Terve,
onko tuossa uudessa Revellin A-8-versiossa ulkoisia eroja niin paljon ettei siitä saa uskottavan näköistä A-6:sta?
tuo on siis yöhävittäjäversio mutta antenneja ei tietty ole pakko käyttää.
Niko
Moi Heikki, Jotain pientä Fockeista, jonka olen jo joskus aiemminkin kirjoittanut:

Fw A-0:sta A-4:een koneiden rungon pituus oli identtinen 8,80 metriä ja samoin korkeus 3,95 metriä. Fw A-5:sta A-9:iin koneiden rungon pituus oli 8,95 metriä ja korkeus pysyi samana 3,95 metriä. Näin ollen ainoastaan rungon pituus kasvoi 15cm alkaen A-5:sta, korkeuden pysyessä samana.

Fw A-0:ssa oli BMW 801C-0, A-1:ssä oli BMW 801C-1 ja A-2:ssa puolestaan oli BMW 801C-2 tähtimoottori. Fw A-3:sta alkaen A-8:aan saakka koneissa oli BMW:n 801 D-2 tähtimoottori. Fw A-9:ssä puolestaan oli tehokas turbo-BMW 801 TS tähtimoottori.

Eroja eri versioden välillä löytyy kansi- ja luukkuyleisnäkymissä (Deckel- und Klappenübersicht); em. A-7:sta A-9:iin pitkälti samanlainen, mutta jo täysin erilainen kuin A-6:ssa puhumattakoon aikaisemmista versioista A-0:sta A-5:een. Erot ovat kuitenkin hiuksenhienoja, mutta nähtävissä tarkemmassa tarkastelussa; mm. rungon kk:den muotosuojus, sillä A-7:sta eteenpäin se oli erilainen (A-7:ssa, A-8:ssa ja A-9 samanlainen).

Kuomu oli identtinen Fw A-2:sta A-6:een ja A-7:sta eteenpäin uutta tyyppiä. Mikäli esim. A-5, A-6 tai A-7 versio joutui huoltoon/remonttiin (siinä vaiheessa, kun A-8 oli jo käytössä) syystä tai toisesta, ko. versio päivitettiin saman tien A-8:ksi - näin ainakin Peter Rodeiken mukaan (tämähän on täysin loogista). Anton-sarjan finaalikuomumalli ns. Fw 190 Schiebehaube mit Furchenzieher (sama kohokupolikuomu kuin myöhäisissä D-9:ssä) tuli käyttöön A-9:n koneissa.

Pieniä eroja oli mm. rungon takaosassa (korkeus/sivuvakaaja) johtuen eri valmistajista Focke-Wulf, Ago, Arado, Fieseler, Dornier, Mimetall ja Weserflug - päämittasuhteet eivät kuitenkaan muuttuneet.

Kaikkiin Focke-Wulf Fw 190 A-0:sta A-9:iin liittyviiin nitty gritty nyanssikysymyksiin löytyy vastaus täältä: Peter Rodeike: Focke Wulf Jagdflugzeug Fw 190 A Fw 190 'Dora' Ta 152 H, Prien tai Struve-Druck, 1998.

Hasegawan 1/32 Fw 190A-6 rakennussarjasta vielä sen verran, että Hase lienee yhdistellyt A-6:n ja A-8:n osia keskenään, mm. A-6 sarjan päätuki/panssarointi näyttäisi olevan myöhäistä tyyppiä, jota alettiin käyttää vasta A-7:sta alkaen.

En omista Eduardin 1/48 skaalan Fw 190A-6 rakennussarjaa, mutta se lienee tällä hetkellä paras rakennussarjainkarnaatio Focke A-6:ksi.

Toivottavasti auttoi edes jotain. Parhain terveisin, AJ
Kiitos, AJ, jälleen vaivannäöstä!

Noista eri A-versioiden eroista löysin kohtuullisen havainnollisen esityksen täältä:

www.ipmsstockholm.org/magazine/2004/11/stuff_eng_fw190_01.htm

Fw-noviisina en osaa arvioida onko tuossa kaikki kohdallaan, mutta esitystapa on selkeä. Samanlainen löytyy myös F-malleista.

Tuo runkokonekivääreiden muotosuojus oli itselleni deal breaker A-8-sarjaa harkitsessani. Se pistää silmään jo vähemmän harjaantuneellakin.
Moi Heikki, Ole hyvä.

Tuo Ruotsin IPMS Tukholman esitys eri variaatioden välillä on hyvä ja täysin riittävä. Kaikki on pääosin kohdallaan, mutta jotain yksityiskohtia puuttuu ja sisältää jotain pikkuvirheitä - oletuksia. Mainitsemani Rodeike:n "Focke raamattu" sisältää kaikki erot eri variaatioiden kohdalla, mukaanlukien pikku nyanssit, mutta kuten jo sanoin, tuo esitys on aivan riittävän hyvä.

Mikäli 1/32 skaala ei ole must, hanki tuo Edun 1/48 Fw 190A-6; sen pitäisi olla hyvä. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Mikäli 1/32 skaala ei ole must, hanki tuo Edun 1/48 Fw 190A-6; sen pitäisi olla hyvä. Parhain terveisin, AJ
Nuo ekan sukupolven (nyt tuloillaan oleva A-4 on uudempaa polvea) Eduardin 1:48-skaalaiset Fw 190:t kyllä näyttävät oikein näteiltä laatikossa ja kasattuna, detaljoinnin ollessa melko huippua, mutta rakennettavuus niissä on valitettavasti, anglismia käyttääkseni, tuska ahterissa. Noin ainakin tähtimoottorisissa varianteissa; rivimoottoriseen Edun Fockeen en ole uskaltanut koskea, yhden A-8:n rakentamisessakin oli riesaa sen verran tarpeeksi että möin suosiolla pois stashissa odottaneen A-6:n…
Mitoista nipotettavaa noista lyötyy ainakin mm. melko härskisti ylileveästä tuulilasista, vähän liian paksusta sivuvakaajasta ja liian kapoisista renkaista.

Itse pistäisin pelimerkit kyllä mieluummin Hasegawan sektorille, oli kyse sitten 1:48:sta tai 1:32:sta. Tai jos ei kiire ole, niin odottaisin ja katsoisin mitä Eduardin tuloillaan olevista sataysikympeistä sanovat. Valurungoista julkistettujen kuvien perusteella sieltä on tulossa muitakin alatyyppejä ja rakennettavuuteen ainakin vaikuttaisi olevan panostettu aivan eri tavalla kuin 1. sukupolven Fockeissaan.
Moi Eetu, Olet varmasti oikeassa siinä mitä kirjoitat Edun 1/48 Fw 190A-6 sarjasta; kuten yllä jo kirjoitin, en omista ko. sarjaa ja totesin, että sen pitäisi olla hyvä ja että se lienee tällä hetkellä paras rakennussarja Fw 190A-6:sta.

Onko sitten Hasen 1/48 Fw 190A-6 parempi sarja? Hasen 1/32 skaalan Fw 190A-6 sarjassa ainakin on joitakin virheitä, combo A-6:sta ja A-8:sta.

Minulla oli joskus Edun 1/48 Fw 190A-8 sarja, tosin myin sen pois, joten en enää muista millainen se oli.
Stashissä löytyy kyllä vielä Edun 1/48 Focke-Wulf Fw 190 A-8/R2 Royal Class paketointi ja muistaakseni (ulkomuistista, koska ko. Royal Class paketointi on varastossa) ainakin tuon Fw 190 A-8/R2 Sturmbock variantin mittasuhteet olivat kohdallaan ja ok. Rakennettavuudesta en osaa sanoa mitään, koska ko. Royal Class paketoinnin Fw 190 A-8/R2 Sturmbock:t odottavat vielä pitkään rakentamisvuoroaan (paketoinnista saa tosiaan rakennettua tarvittaessa kaksi Sturmbock:ia).

Kuten sanoit, kannattanee odotella Edun uusia Fw 190 sarjoja, jos sieltä vaikka tulisi uusi Fw 190A-6 sarjakin; ainakin Edun mukaan ilmeisesti tulee.
Eduard Leaflet 2016-02 kirjoitti:
2016 will bring us many interesting projects, with redesigned 1/48th scale Bf 190G series, which has to be introduced in second quarter of the year, 1/72nd scale Spitfire Mk.IX/VIII/XVI family prepared for the second quarter, 1/48th scale SE-5a which belongs to the third quarter and with new 1/48th scale Fw 190A family introducedbefore end of the year. The Fw 190A family release plan will be opened by A-3 and A-4 versions, never seen in our boxing before
Ilmeisesti nämä uudet Focket ovat yksinkertaistettuja versioita mm. moottorin osalta, jolloin rakennettavuus paranee…? No, aika näyttää mitä tuleman pitää. Parhain terveisin, AJ