Pienoismallit.net

Villers-Bocage Tigerin numero?

Moi Esko, Ollos hyvä. Eipä siinä koskaan juuri mitään muita vaihtoehtoja ole oikeasti ollutkaan kuin #212, sen todistaa jo tavallaan pelkät valokuvatkin, mutta lisättänä hemmojen todistuksiin, jotka osallistuivat ko. rähinään, siitä tullee melkolailla faktaa.

Tarina on kokonaisuudessaan kyllä mielenkiintoinen kaikkine kulmineen ja paljon puhdasta p…a asian tiimoilta on kirjoitettu ja spekuloitu enemmän kuin tarpeeksi jo vuosikymmenien ajan.

Wittmannhan nappasi Stiefin Tikrun #234 ensimmäisenä komentoonsa, koska se oli yksinkertaisesti lähimpänä häntä. Wittmann tylysti herätti ja heitti nukkuvan Stiefin tornista ulos (koko miehistö torkkui vaunussa) ja käski vaunun eteenpäin; tosin #234 ei ehtinyt edetä kuin noin 20 metriä, kun moottori ylikuumeni (Stiefin #234 vaunussa oli ollut ongelmia jo moottorimarssin aikana). Sowa puolestaan oli tapansa mukaan reagoinut nopeasti ja oli jo vaunussaan #212 liikkeellä Wittmannin perässä, kun vaunu #234 pysähtyi (täytyy muistaa, että Sowa oli Wittmannin luottovaununjohtaja jo itärintaman ajoilta - tavallaan Wittmannin "siipimies"). Wittmann sitten nappasi Sowan vaunun #212 ja Sowa jäi tumput suorana seisomaan keskelle tietä. Lopulta kun vaunu #234 pääsi taas liikkeelle, Sowa hyppäsi sen vaununjohtajaksi. Wittmannin hyökätessä VB:hen, Sowa Stiefin Tikrun #234 komantajana yhdessä Oscha. Jürgen Brandtin Tiger I #223 kanssa hyökkäsi kukkulalle nimeltään Point 213. Loppu onkin sitten melko legendaarinen sekä Witmannin, että Sowan ja Brandtin hyökkäysten osalta.

Tsemppiä Wittmannin Tiger I #212 rakentamiseen. Parhain terveisin, AJ
Kiitos taas!
Tuli vielä noista numeroista mieleen. Mikä on 212:n numeroiden oikea väri, punainen vai joku muu?
Esko P. kirjoitti:
Kiitos taas!
Tuli vielä noista numeroista mieleen. Mikä on 212:n numeroiden oikea väri, punainen vai joku muu?
Tästä on myös monta mielipidettä, varmaa tietoa ja oikeaa näkemystä; punainen valkoisin reunuksin tai vihreä valkoisin reunuksin ovat varmaan parhaat arvaukset. Sinisiä ne eivät ole (kolmannen komppanian vaununumerot taisivat olla sinisiä) eivätkä myöskään mustia.
AJ kirjoitti:
Täytyy muistaa, että Sowa oli Wittmannin luottovaununjohtaja jo itärintaman ajoilta - tavallaan Wittmannin "siipimies"
Onko sinulla tarkempaa tietoa miten Kurt Sowan lopunperin kävi? Hän oli mukana Ardennien taistelussa Tiger II:n johtajana, mutta miten loppuvaiheet?
Seuraava tieto on Mirko Bayerlilta:

Kurt Sowa taisteli Normandiassa ja menetti oikean kätensä kyynärpäästä. Toivuttuaan riittävästi hän palasi vammastaan huolimatta kakkoskomppaniaan vaununjohtajaksi (Ardennien Tiger II 222). Unkarin operaatioista hänestä ei löydy mainintoja, joten on mahdollista, että hänet on vapautettu palvelusta Ardennien jälkeen.

Hän selvisi sodasta ja kuoli joskus 70-luvulla.

Asko
Moi Esko,
Uscha. Kurt Sowa kyllä haavoittui Normandiassa, mutta Mirko Bayerin väittämä, että hän olisi menettänyt oikean kätensä kyynerpäästä lienee lähinnä Mirkon omaa mielikuvitusta ja hänen kehittämäänsä legendaa, koska Ardennien taisteluiden kuvissa, Sowalla näyttää olevan kaksi hyvin toimivaa ja ehjää kättä. Myöskään Patrick Agte ei mainitse Sowan menettäneen kättään ja kaiken lisäksi käden menettäneenä hänet olisi vapautettu Normandian jälkeen palveluksesta.

Normandian taisteluiden jälkeen Sowa ylennettiin Oscha.:ksi ja sai Eisernen Kreuz 1. Klasse mitalin. Sowa tosiaan komensi Tiger II #222 vaunua, josta tuli kuvatuin King Tiger vaunu Ardenneilla.

Stavelotin taistelussa 20.12.1945 Ostubaf. Rudi Sandig käskytti Sowan hyökkäämään Stavelotin sillan yli. Sowa vastusti ajatusta, koska vanhana kettuna hän tiesi, ettei siitä seuraisi hyvää. Sowan oli kuitenkin taivuttava Sandigin hölmöön käskyyn ja päästessään etelä-osaan Stavelotin siltaa, väijyksissä olleet M10 TD vaunut osuivat useasti Sowan Tiger II #222 vaunuun pysäyttäen sen. Tiettävästi Sowa haavoittui tuolloin uudestaan. Sowa kokeneena vaununjohtajana käski miehistönsä odottaa vaunun sisällä pimeää, jotta he voisivat pohjaluukun kautta poistua turvallisesti; näin kävikin, kukaan Sowan miehistöstä ei kuollut.

Sowa ei osallistunut enää Unkarin eikä muihinkaan s.SS.Pz-Abt.501:n taisteluihin. Ymmärrykseni mukaan Sowa vapautettiin Ardennien jälkeen palveluksesta, koska hän oli haavoittunut useasti ja ilmeisesti vammat oikeuttivat hänelle vapautuksen. Toisaalta Sowa oli tiettävästi hyväksytty myös upseerikouluun, joten on myös mahdollista, että hän vietti loppusodan siellä. Oli niin tai näin, Sowa tosiaan selvisi sodasta ja menehtyi 1970-luvulla.

Ja joo, kuten Esko K. edellä jo sanoi, 212:n numeroiden oikea väri oli tiettävästi punainen valkoisin reunuksin.

Toivottavasti auttoi. Terkuin, AJ
Viimeksi muokattu 18.4.2017 16:38 +
Opettavainen tarina laajemminkin muistettavaksi. Liian usein tulee ajateltua kaavamaisesti että yksi ja sama vaunu pysyy yhdellä henkilöllä. Oikeasti yksikkö toteuttaa tehtäväänsä rivissä olevilla resursseillaan: miehillään ja vaunuillaan, mutta kombinaatiot muuttuvat tilanteen mukaan (haavoittumiset, vaunujen viat ja tuhoutuminen jne).
Olisiko jollain vinkata vielä hyvää maalauskuviota 212:een? Olen löytänyt eri lähteistä varsin erilaisia versioita siitä :(
Moi Esko,

Maalauskuvio #212:een on aivan normi saku-tricamo eli Dunkelgelb RAL7028 pohjana, raidoitus Olivgrün RAL6003 ja Rotbraun RAL8017.

En jaksa alkaa skannaamaan ed. jo mainittujen kirjojen mv-kuvia s.SS-Pz.Abt.101 Tiger I vaunuista, enkä myöskään tekemään digitaalista kuvakansiota (uskoisin, että minulla on myös digitaalisesti kaikki VB:n taistelun kuvat sekä briteistä, että sakuista kalustoineen). Joten ns. quick and dirty ratkaisu on tämä:

Tiger im Focus » Tiger-Abteilungen SS » sSSPzAbt.101 » SS101 mit Tigern I in der Normandie
www.tiif.de/thread.php?threadid=35&sid=3b8a6b77854fb4673203cb0d81c05e60
Tiger im Focus » Tiger-Abteilungen SS » sSSPzAbt.101 » Ergänzung zur Gallerie SS101 TigerI
www.tiif.de/thread.php?threadid=67&sid=3b8a6b77854fb4673203cb0d81c05e60

Noista linkeistä löytyy myös aidot mv-kuvat Tiger I #212 vaunusta, plus yksi aito värikuva Tiger I #304 vaunusta 3./s.SS-Pz.Abt.101, jossa oli sama perustricamo kuin Tiger I #212 vaunussa 2./s.SS-Pz.Abt.101.

Lisäksi voit surutta ottaa maalauskuviomallia tästä Dragonin 1/35 skaalan Tiger I rakennussarjasta:
Pz.Kpfw.VI Ausf.E Tiger I Late Production with Zimmerit
www.armorama.com…op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=3665
Erityisesti tricamomaalausmallia kannattaa ottaa näistä vaunuista (käytännössä sama kuin #212 vaunussa):
Tiger I #221, 2./s.SS-Pz.Abt.101 ja
Tiger I 112, 1./s.SS-Pz.Abt.101

Ja lopuksi höysteenä alkuperäinen Wittmannin propagandahaastattelu heti VB:n taistelun jälkeen englanninkielisellä tekstityksellä; Wittmann kertoo haastattelussa adrenaalia vielä veressä asiat siten, kun hän ne koki (mikä välttämättä ei ole täysin oikein - jotain jää sanomatta ja muistamatta ja jotain sanotaan ja muistetaan väärin - tyypillinen After Action Report eli AAR:ä).
Interview with German tank ace SS-Obersturmführer Michael Wittmann.
Recorded for the Reichsrundfunk on the evening of the 13th of June 1944 (shortly after the Battle of Villers-Bocage) by SS War Correspondent Dieter Menninger (subtitled)
www.youtube.com/watch?v=gFtFfHGmgJA

Toivottavasti jeesasi yhä edelleen ja tsemppiä Tiger I #212:n rakentamiseen. Terkuin, AJ