Pienoismallit.net

Puusarjojen valmistajat?

Moi,

Olenkohan oikeilla jäljillä, jos arvelen Krick myy omalla brändillään tai muuten vain lähinnä muiden tuotteita, kun nuo kuvastojen mallit tuntuvat kovin tutuilta muista yhteyksistä…

Omana käsityksenäni yhdyn kyllä tuohon rakennussarjaskeptismiin. "Klassisten" laivamallien puolella (tässä ketjussa puhutaan hieman harhaanjohtavasti puumalleista) ei ole sellaista realismi-invaasiota kyllä näkynyt, kuin nk. muovimallien suhteen. Näissähän historiantutkimus ja tarkempi uudelleentulkinta ovat ajaneet valmistajat tuottamaan ainakin tapauskohtaisesti jo kerrassaan hyviä yritelmiä. Esimerkinomaisesti väitän, että noin kymmenen vuotta vanhemmat laivamallirakennussarjat ovat pääsääntöisesti hyvin karkeita pienoismallimielessä, ja tätä nuoremmatkin vain satunnaisesti kelvollisia…Tämä siis vähän tuoreempien moottorikäyttöisten laivojen sarjoihin kapeasti tutustuneena, en tunne näiden purjealusten malleja kovinkaan hyvin.

Rakennussarjan hankkijalla on siis kaksi vaihtoehtoa:
Tehdä SuoraanLaatikosta mahdollisimman siisti koriste/harraste-esine, tai hankkia tarvittava dokumentaatio, ja sen perusteella tehdä realismitasoltaan halutun tasoinen pienoismalli käyttäen rakennussarjaa aihiona.

Viimemainittu vaihtoehto on sikäli kyseenalainen, että tuon tarvittavan dokumentaation hankittuaan tekee vain jonkun verran suuremmalla työmäärällä mutta eh-kä merkittävästi pienemmällä taloudellisella panostuksella jo ihan huippumallinkin, jos perustyömenetelmät ovat hanskassa?
Hieman perustelua: Kokemukseni perusteella hyvän laivapienoismallin detaljiikka vaatii about 50-95% malliin käytetystä kokonaistyöajasta, tämä riippuu siis ensisijaisesti halutusta detaljointitasosta sekä seuraavaksi esikuvan luonteesta. Ja koska vaikuttaa siltä, että eniten haasteita on nimenomaan rakennussarjojen detaljiikan ( ="Fittingsit", yäk mikä sana..) laadussa, on vaikutus työmäärään hyvin ratkaiseva.

Tärkeintä on kuitenkin saada edes jotakin valmiiksi, joten esitän varsinkin aloittelevalle mallinrakentajalle, että tehdään vaikka pari noita OuttaBox-malleja ilman turhaa stressiä. Vasta tämän jälkeen sitten kannattaa miettiä sitä huippumallisuoritusta, eikä nyt siis ollut kyse Suomen eikä Australian huippumallista…

Appropoo: Americo Vespuccihan on 1920 luvun lopun tuotantoa eli sellainen retrolaiva, eikä mitenkään puiseva paatti, muutenkaan. Mutta komiahan sekin toki on.

T: Ville H
Nuo FineScalen jutut koskivat todellakin historiallisia purjelaivamalleja mutta keskusteluja on paljon myös purjelaivojen muovimalleista (jos tässä puukeskustelussa nyt tällainen syrjähyppy sallitaan).

Keskimäärin kai muovimallit ovat tarkempia esikuvilleen kuin vastaavat ”puumallit” mutta surullista on se että enää ei juurikaan tuoteta uusia purjelaivojen muovisarjoja. Niiden kulta-aika oli joskus 40 vuotta sitten. Viimeisimmät Revellin, Airfixin, Hellerin ja Imain sarjat ovat kai 70- luvulta. Samoja sarjoja julkaistaan kyllä uusintapainoksina mutta ennen pitkää aika ajaa ohi, muotit kuluvat ja laatuvaatimukset kasvavat. Ilmeisesti kysyntää näille ei tänä päivänä ole ja uuden muovipurjelaivasarjan valmistaminen ei liene ihan halpaa. FineScalen jollakin sivulla oli lähetetty vetoomus Airfixille uusien purjelaivasarjojen julkaisemiseksi, toivotaan siis parasta.

Jos parhaat purjelaivojen muovisarjat ovatkin tarkkoja niin kritiikkiä tulee muottien kierrätyksestä, jota varsinkin Revell on harrastanut. Pakataan sarja lähes sellaisenaan eri nimellä eri näköiseen lootaan. Tämä on suorastaan tietämättömän mallarin pettämistä. Revellin 1/96 Cutty Sarkin muotteja on käytetty Thermopylaessa ja Pedro Nunesissa. Todellisen Thermopylaen runkokin poikkesi CS:tä huomattavasti. Thermopylae taas myöhemmin nimettiin Pedro Nunesiksi ja takiloitiin parkiksi. Kyse oli kuitenkin samasta aluksesta ja siinä mielessä sen kuuluu ollla saman näköinen, mutta Thermopylaeen tulleet virheet kuitenkin kertautuvat. Revellin muita väärennöksiä ovat esim. Kearsarge ja Alabama, joista ensin mainittu on aito. Beaglen runko puolestaan on tehty Bountyn muoteilla jne, jne.

Mitähän lentokonemallarit ajattelisivat jos B-26 Marauderiin laitettaisiin neljä moottoria ja sanottaisiin että nyt se on B-17.