Pienoismallit.net

Kysymyksiä Fieseler Storchin maalauksista

Löytyisikö tietoa? kvg ei tuonut selvyyttä asiaan.

Maalattiinko kumpaakaan Suomi Storchia koskaan musta-vihreä sotamaalaukseen? Vai olivatko ne koko ajan yhdellä vihreällä maalattuja?

Maalasivatko saksalaiset yhtään Storchia 81/82/76 kaavioon? Merrickin kirjasta löytyi dokumentti, missä vanhat värit oli yliviivattu ja korvatuttu edellä mainituilla.
Todennäköisesti ST-113 maalattiin vihreän päälle myös mustia raitoja, koska siitä tehtiin yhteyskone rintamalaivueelle Lentolaivue 14:lle heinäkuussa 1942. Kone vaurioitui Tiiksjärvellä jo 14.12.42, eikä todennäköisesti enää korjauksen jälkeen ollut kuin vihreässä naamioinnissa. Oli yleinen tapa että yhteyskoneina rintamalla toimineet Stigut ja Viimatkin saivat myös musta/vihreä naamiointivärin.

Mutta miksi et tekisi mallistasi siviilikonetta; ex. ST-112, joka on elävänä nähtävissä Suomen Ilmailumuseon hallissa. Koneesta löytyy vaikka mitä vihreää joita siihen on maalattu 1950-60-luvuilla. Sen viimeisin vihreä, joka erottuu kaikkein ruskeimpana, on yllätys yllätys: RLM 71.

Kerrottakoon tässä yhteydessä eräs konetta ST-112 koskeva maalausasia. Ilmavoimien Varikko tiedusteli Ilmavoimien Esikunnalta 30.1.1957: Minkä väriseksi maalataan peruskorjauksessa oleva ST-112? Esikunnan vastaus: Maastoon sopeutuva naamioimisväri. Tumman vihreän - mustan läikikäs. Tätä maalausta puolsi silloinen esikuntapäällikkö Olavi Seeve, josta seuraavana vuonna tuli Ilmavoimien komentaja. Kuitenkaan tämä gamouflage ei toteutunut, vaan esikunnalta tuli korjausmääräys edelliseen 4.2.1957: "Vihreä väri".
Kiitokset tiedoista. Katsotaan mitä päätyy "tuotantolinjalle". Sattumoisin varastosta löytyy kaksi Storchia. Olen pohtinut teenkö molemmista Suomi koneita vai tuleeko toisesta saksalainen. Siksi kyselin myös saksalaisten loppusodan kaavioista.

Juu, kyllä se Storch on noteerattu joka kerta kun on kaverin kanssa museolla käyty. Pitää seuraavalla kerralla ottaa varmuuden vuoksi useampi valokuva ihan referenssimielessä.
Itseä kiinnostaisi lähinnä talvisota-storch. Oliko se täysin saksalaisessa asussa, vaiko jollakin tavoin suomalaistettu?
Itselläni hyllyssä st-112 tehtynä vuoden 40 asuun koran siirtokuvien mukaan. Yläpuoli ja sivut täysin tummanvihreänä. Rungon ja siipien alapuoli vaalean harmaana. Muistaakseni albatrosista pilatukseen löytyy kuva "talvisota storchista" voi tosin olla että muisti pettää.
SIH 13 kertoo seuraavaa:
- Suomeen saapuessa koneissa saksalaismaalaus: yläpinnat RLM71, alapinnat RLM65
- peruskorjauksessa kotimainen maalaus: yläpinnat oliivinvihreä, alapinnat vaaleanharmaa
- ST-113:een vuoden 1942 lopulla sotamaalaus: oliivinvihreä / musta / DN-väri (ST-113 rikkoutui ja poistettiin loppuvuodesta 1944)
- sotien jälkeen ST-112:n yläpinnoille oliivinvihreä, alapinnoille vaaleansininen, vuonna 1957 kauttaaltaan oliivinvihreäksi