Pienoismallit.net

Helposti syttyvät Pantterit

JussiTee 'Ukonvasaramodels' kirjoitti:
Mites tämä asia voidaan ottaa mallailussa nyt huomioon? ;)
Helposti: ei pariin vuoteen osteta Tiikereitä eikä Panttereita, niin Dragonin on pakko tehdä muitakin vaunumalleja ;)
Täsmennys omaan vastaukseeni.

Tutkin papereitani ja niissä mainittiin saksalaisten vaihteistoöljyn olevan syttymisherkkää, ei niinkään hydrauliöljyn. Loogista sikäli, että vaihteiston öljyllä oli jo valmiiksi korkea lämpötila.

Asko
Pekkako kirjoitti:
Täsmennyksenä vielä, että syttymisherkkyydet noukin lähinnä yksikköjen omista menetyksistä, päiväkirjoista (esim. "Combat History of Schwere Panzerjager Abteilung 654"), enkä niinkään länsihistorioitsijoiden turinoista. "Burnt out" termi vilisee melkein jokaisen menetetyn vaunun kohdalla, ja miehistöä paloi siinä samalla.
Ei yllättävää, joskaan ei suoraan kerro syttymisherkkyydestä. Ammusvaraston keittämistä vähäisempi osuma kun jättää vaunun (ei välttämättä miehistön) usein siihen kuntoon, että jos se saadaan hinattua (tai peräti ajettua) taistelukentältä pois, se voidaan vielä korjata, eikä sitä niinollen merkitä vielä totaalimenetykseksi omissa kirjoissa. Englanninkielisessä tekstissä erotellaankin usein "mission kill" ja "k-kill" (k niin kuin catastrophic). Edellinen aiheuttaa taistelutoiminnan loppumisen joksikin aikaa, jälkimmäisessä on käsissä kasa romurautaa.

Toki tästä aiheutuu ongelmia tappiotilastoja tulkitessa: jos vaunun kylkeen tulee reikä ja miehistö lähtee Käpälämäkeä valtaamaan, ehkä vielä niin että luukuista tulee savua, niin vastapuoli saattaa merkitä sen tuhotuksi ihan ilman liioittelutarkoitustakin vaikka se vastapuolen tietämättä myöhemmin saataisiinkin korjattua.
Kyseessä on siis Pz/PzJg-yksiköiden omat tappiotilastot. "Totally burnt-out due to enemy fire" oli yleinen merkintä mm. Pz.Abt. 51:n totaalimenetyksistä.

Ja osumakohdat vaihtelivat, edestä taakse.
Pekkako kirjoitti:
On puhuttu paljon ronssoneista, mutta osaisiko joku selittää miksi Pantterit olivat niin herkkiä syttymään tuleen, heti osuman saatuaan? Tämä on jotenkin havahduttavaa, useita alan teoksia ja historiikkeja lukeneena: olipa sitten kyseessä sitten Panther tai Jagdpanther - osuman saatuaan vaunu yleensä paloi totaalisesti.

Mikä mahtoi olla syynä?
Kaikki palaa kun on tarpeeksi kuuma, mutta enemmän ole nähnyt kuvia rikkiammutuista kuin totaalisen palaneista Panther-vaunuista. Voisiko syynä olla propagandakuvat: teknisen vian takia tai polttoaineen loppumisen vuoksi hylätty vihollisvaunu on mukava tuikata tuleen ja poseerata sitten vieressä Bazookan kanssa?
Asko Karjalainen kirjoitti:
Täsmennys omaan vastaukseeni.

Tutkin papereitani ja niissä mainittiin saksalaisten vaihteistoöljyn olevan syttymisherkkää, ei niinkään hydrauliöljyn. Loogista sikäli, että vaihteiston öljyllä oli jo valmiiksi korkea lämpötila.

Asko
Onhan noissa tietty muutakin eroa, hydrauliöljy kyllä leimahtaa aika kivasti, vaikka suurin syy siihen onkin se että paineenalaiseen putkeen tulee pieni halkeama tai reikä, niin aukosta purkautuva öljysumu on todella herkkää leimahtamaan, esimerkiksi olen oman työni kautta nähnyt kuorma-autoja ja työkoneita jotka ovat juurin tuollaisesta syystä palaneet.
Jukka Luosujärvi kirjoitti:
Onhan noissa tietty muutakin eroa, hydrauliöljy kyllä leimahtaa aika kivasti, vaikka suurin syy siihen onkin se että paineenalaiseen putkeen tulee pieni halkeama tai reikä, niin aukosta purkautuva öljysumu on todella herkkää leimahtamaan, esimerkiksi olen oman työni kautta nähnyt kuorma-autoja ja työkoneita jotka ovat juurin tuollaisesta syystä palaneet.
Niin, varmaan saksalaiset ja amerikkalaiset myös tekivät kentällä parannuksia tankkeihinsa kokemuksien perusteella.

Saksalaisilla oli ehkä teknistä osamista, mutta loppukuukausien aikana varmaan resurssipula vaivasi. Taisteluihin mentiin niillä, mitä käytettävissä oli, vaikka olisi ollutkin tietoa, millä parantaa taistelukykyä.

Saattoi olla, että herkästi leimahtavia ratkaisuja ei pystytty korjaamaan, vaikka tietoa olisi ollut?
Moi,
Analysis of Sherman Casualties

(i)Total tank casualties analysed: 45 Shermans

a) Number penetrated by German AP shot: 40; Proportion of total tanks 89%
b) Number mined: 4; Proportion of total tanks 9%
c) Number of damaged, unidentified but "brewed up": 1; Proportion of total tanks 2%

(ii) Total "Brewed up" 37; Proportion of total tanks 82%

a) Number penetrated by shot and "brewed up": 33; Proportion of total tanks 73%
b) Number mined and "brewed up": 3; Proportion of total tanks 7%
c) Number of "brewed up" by unknown causes: 1; Proportion of total tanks 2%

Analyysi jatkuu eri kaliiperisten saksalaisten (75 & 88mm) osumien analyysillä, niiden läpäisyistä ja osumajakautumasta Shermaneiden runkoon ja/tai torniin, läpäisyssä epäonnistuneiden osumien analyysissä (joita otoksesta oli vain kolme 75mm ammusta), läpäisykulmien analyysissä jne… kaiken kaikkiaan kattava osuma-analyysi.

Todettakoon analyysistä vielä sen verran, että 88mm ammukset läpäisivät Sherman vaunujen tornit ja rungot mistä kulmasta ja mistä suunnasta tahansa. Ainoastaan 75mm ammukset epäonnistuivat läpäisyssä vain 3 kertaa, mikä vastaa 5% ammutuista osumista. Yleensä ja pääsääntöisesti Shermania tulitettiin niin kauan, kunnes se joka paloi tai oli selkeästi tuhottu ja miehistö hylännyt sen…ja kuten edeltä on havaittavissa 37 vaunua 45:stä paloi.

Lopuksi ko. analyysistä vielä tämä:

D. Distribution of number of hits required to knock out each tank

Number of hits: 1 2 3 4 5 6 7 8
Tanks knocked out: 21 11 2 1 - - - 1

Joten suurin osa 21 vaunua 47% kaikista vaunuista tuhoutui yhdellä ammuksella ja 11 vaunua 24% kaikista vaunuista tuhoutui kahdella ammuksella.

Toivottavasti tästä oli jotain apua. Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 2.10.2016 21:02 +
  • turhat pois AJ
Kukaan ei ole tainnut tarkasti mainita mikä panssarivaunussa herkimmin palaa: Tykinammusten hylsyjen sisällä oleva ruuti. Ammusvaraston räjähtäminen on kyllä mainittu.
Jos taistelutilassa on ammuksia ja sinne tulee läpäisevä osuma, on räjähdysmäisen tulipalon vaara suuri. Tässä ei liene suurta eroa riippumatta siitä onko kyseessä Sherman, Panther tai T-72.

Ainoa vaunu, jossa asiaan saatiin merkittävä parannus oli em. wet stowage Sherman. Siinä ruuti kastui samantien jos osuma läpäisi hylsyn.

Pantherin palamisesta löytyy kuuluisa videokin:

www.youtube.com/watch?v=l_ZDBinC0XI

En ole asiantuntija, mutta väitän, että ruuti siinä pääasiassa palaa, ei bensa tai hydraulineste.
Viimeksi muokattu 16.9.2016 09:07
Moi,
Tuohon kuuluisaan Kölnin kamppailuun osallistui kaksi Shermania - M4A1W76 Sherman (Wet Stowage Sherman, jonka Panther tuhosi yhdellä laukauksella ja joka syttyi heti palamaan) ja M4A3W75 Sherman (myöskin Wet Stowage Sherman, joka perääntyi heti taistelusta) - ja T26E3 Pershing sekä Zimmeritillä massattu Panther Ausf.A. Panther syttyi palamaan vasta kolmannella Pershingin laukauksella. Varmasti siinä palaa ruuti, bensa ja hydraulinesteetkin. Hieman yksityiskohtaisempi video tilanteesta on tämä: Sherman vs Panther vs Pershing www.youtube.com/watch?v=D6LqB-RYUvY

T26E3 Pershing, myöhemmin vain M26 Pershing, kuului seuraavaan yksikköön E Co, 32nd AR, 3rd AD ja molemmat Shermanit puolestaan tähän yksikköön F Co, 32nd AR, 3rd AD. Panther Ausf.A. kuului 2./PzAbt 2106/Panzerbrigade 106 Feldherrenhalleen.

Mikäli haluaa paneutua Kölnin taisteluun vielä yksityiskohtaisemmin kannattaa käydä seuraavilla saiteilla:

worldwartwo.filminspector.com/2014/07/shootout-at-cologne-cathedral.html#ixzz4KxynAucS
täältä löytyy analysoitu video tilanteesta Battle for Cologne - tank duel kesto 9 min 59 sekuntia ja myös alkuperäinen video taistelusta Street Fighting In Cologne. kesto 10 min 47 sekuntia

ja

www.anicursor.com/colpicwar2.html
täältä löytyy vielä lisäinfoa ja still-kuvat sekä videoita (huom! kaksisivuinen)

Toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 2.10.2016 21:03 +
  • turhat pois AJ