Pienoismallit.net

Monipuolinen mallarointi. Ajatuksia takavasemmalta.

Itselle paluu mallailuun sitten nuoruusvuosien on mukava hyppy uuteen harrastukseen, joka yhdistää monta aikaisempaa mielipuuhaani ja lisää monia uusia mausteita; historia, projektinhallinta, menetelmät ja niiden optimointi, valokuvaus, (musiikki), uudet tekniikat, lentskarit ja muut hienot vehkeet, taide, arvostelu, debatti, jne … kaikki samassa paketissa.

Toiminnot ja niiden syvyyden voi valita fiiliksen pohjalta ja toivonmukaan kehitystä parempaan suuntaan tapahtuu joka projektissa.

Esimerkki historiareferenssistä:
Viimeisin oma kokemus referenssihausta on käynnissäolevan oudohkon kellukeSpitfiren -tuotannon yhteydessä. Netti on täynnä malleja ja tarinoita, jossa vakuutetaan, että kellukkeilla varustettu Spit Vb on aina moottori- ja sivuperäsinmodifioitu. Tarpeeksi etsittyä löytyi kuitenkin kuva samasta koneyksilöstä, jonka perustella voin rakentaa mallin suoraan paketista ilman meikeläiselle massiivisia peräsinremontteja. Yläsiluettikuvaksi soveltuu alustavasti Bottle of Britain putelin Spit-siluetti. Referenssi- ja historianhaku jatkuu kuitenkin vielä.

(Kuvat Nevington War Museum)

(Kuvat IT Lahtisen KuvaStudio)

Tähän kasasin mallailun moninaisia toimintoja, joiden osuus / projekti vaihtelee huomattavasti (0-110%).

Mallituotannon perinteiset vaiheet v. 0.1:
Projektin kohteen valinta
Tiedonkeruu
Mallin valinta, haku ja hankinta
Mallin paketin ihastelu ja sisällön tutkiminen ja hiplailu ja analysointi
Rakennussuunnitelma ja projektiaikataulutus
Koekasaus
Liimaaminen
Modifikaatiot
Lisähärpäkkeiden valinta, haku ja hankinta (paints, decals, PE, resin …)
Kittaaminen, hiominen ja kiillottaminen
Maalaaminen
Siirtokuvien asentelu
Viimeistely (vanhentelu ja suojaaminen yms.)
Diodraamailu
Dokumentointi - valokuvaus, oheismateriaalit, tekstikuvaus
Feedback, jälkihiki, 19. reikä, aftershave

Ylläoleva lista on aamukahvihetken tajunnanvirtatuotos, mutta hyvä pohja tuotannon ISO -standardihakemusta varten mallitehtaalleni (LeKoTehdas, MinimalAir&SpaceForceFactory, KleineMittelwerk).

Mallarointi voi siis olla varsin monipuolinen harrastus - vetää vertoja osaltaan ainakin jääkiekon ja F1 -katselulle.
Omat vaiheeni ovat enempi:

Kaupassa tai netissä mallin näkeminen ja ihastuminen
Jo ostetun mallin arvostelujen (ja laadun) tutkiminen
Pähkäily mitä sitä tekisi
Tiedon etsiminen
Lisää pähkäilyä
Pariksi kuukaudeksi unohtaminen
Paketin jälleennäkemisen myötä uusi innostus
Edelleen pähkäilyä ja täyskäännös aiempiin suunnitelmiin

Tätä voi iteroida kuukausia tai vuosia. Jopa vuosikymmeniä - aloitinhan harrastuksen uudelleen parin vuosikymmenen tauon jälkeen juuri muutaman 'tän mä haluun' -projektin takia.

Projektinhallinta kuuluu töihin ;)
Hyvä Ilkka.
Hyvä huomata, että sinulla on vähemmän vaiheita = pehmeämpi läpimeno ja näin myös fataalien harhaiskujenkin mahdollisuus vähenee.
Ei joka tuotannon tarvitse olla 100% Lean-läpimenoa, eikä SAP ole oikea ohjelmisto joka mallailuprojektiin. Joskus riittää kiva pikku ”snap it ”- malli (ja ehkä vähän maalia pintaan) ja toivottavasti kaikki asianosaiset ovat tyytyväisiä. Joskus ei sitten pienen mittakaavan pitotputken jengat poraudu millään auki ja joudutaankin tilaamaan kallis sorvattu messinkitikku, jotta laatutaso on riittävä (nämä vaikeat tapaukset ovat meillä Osasto 14 -tavaraa). Juuri oikeaa laatua oikeaan aikaan sanottiin ennenvanhaan. Näillä mennään täällä vielä nytkin.

Simppelisamppeli - F4U Kippari Jussi69 - 1:100 (Zvezda).
Vinkki & referenssi keskikokoisen dioraman tekoon. Löytyisiköhän Reijolta Harrasteesta 40+ kpl Drakenia settiin? Dekaalit ja etsiosat päälle. Tällä voisi samalla optimoida mallitehtaan tuotantolinjan sarjatuotantokuntoon.

Kilpailu - Spot the Looney, mikä lentskareista ei kuulu joukkoon?

edit: Harrasteen Draken -varasto tsekattu - punaiset Drakenit oli jo lopussa, mutta muuten maalitäydennyshommat saatiin hoideltua kunnialla. Kiitän.
Viimeksi muokattu 10.9.2016 13:06
Onhan tuossa kellu-Spitissä sivuperäsin, se liikkuva osa siis, erilainen alaosastaan. Sivuvakaaja taas on ja ei ole samanlainen, mm yläosassa on eroa normaaliin. Kumpikaan muutos ei ole vaikea toteuttaa. Tää nyt on tätä nillitämistä taas :-D
Hyvä huomio Kari. Mukava huomata, että joku = Kari luki tätä ”keskustelua”.
Tämä on aiheellinen tarkennus, koska meikeläinen on sivuperäsimellä arkikielessä harhaanjohtavasti useasti tarkoittanut koko perähässäkkää (sivuvakaaja ja -peräsin). Ei ihme, että ammattimiehetkin ovat joskus olleet ymmällään, kun olen heille kommunikoidessa moiseen yleistykseen sortunut. Suuremmilta kaputeilta on kuitenkin ilmeisesti vältytty. Tehtaan puolella kommunikointikieli on meillä englanti tai saksa, jolloin virheitä ei luonnollisesti pääse syntymään.

KellukeSpit PM MOdels:
SivuVAKAAJAA ei siis tarvitse muokata lisäosilla, riittää kun alapuolen peräevän fixailee sarjan ohjeen mukaisesti. Tähän on PM Models varannut vaihto-osan. Sahaa joutuu käyttämään ja siinä piilee kyllä riski meikeläisen tapauksessa - ansioitunut patologi kun en ole. Homma hoituu näin OOB.

Netti on väärällään mallitarinoita, jossa väitetään sivuVAKAAJAN etuosan modifikaation olevan ainoa oikea tapa hoidella kellukeSpit. Nevington War Museumin referesnssikuva 1 kuitenkin mahdollistaa siis OOB -kasaamisen! Samasta koneyksilöstä löytyy täten varsin useita eri variaatioita ilmanottoaukon ja perän suhteen.

Sorry, huolimattomuuteni kommunikoinnissa - tästä ei voi muuta kuin skarpata ja parantaa. Semper fi! :-)
Tästä on siis kyse:


Sarjan piirrustuksista muuten käy samalla ilmi kohtuu askeettinen ohjaamosisustus - siellä EI OLE MITÄÄÄN!
Näillä mennään, mutta miten?
Viimeksi muokattu 12.9.2016 13:22
Spitteihin saa monenlaisia jälkimarkkina ohjaamoita, joita siis kannattaa harkita. Ohjaamoista osa on tosi vaikeita asentaa ja toiset vähemmän =) Jos kuitenkin ohjaamoon haluaa kalustusta niin tuo on vaihtoehdoista helpoin. Toinen vaihtoehto on ostaa jostain "romu" Airfixin Vb 1/72 Spitti ja raidata siitä ohjaamo-osat. Kolmas vaihtoehto on rakentaa tyhjästä. Neljäs vaihtoehto on laittaa ohjaamoon lentäjä ja vain mittaritaulu sekä tuoli. Viidennen voi jo arvata.
Hyvä homma! Monia optioita löytyy, kiitos. Täytyy myöntää, että Jari B.:n optio 5 kiilaa mieleen = kuomu hopealla/hionnalla himmeäksi ja ohjaamo mattamustalla "piiloon" (varsinkin, kun sarjan kuomu on suht. sumea jo valmiiksi).

En jaksa uskoa, että sen dramaattisempaa optiota tuossa Jari B. tuskin tarkoittaa …

Järki hakee helppoa ratkaisua, mutta käsi nykii hiirellä etsiosien ja vacukuomun suuntaan:

Henkien taistelu on alkanut.
Voipi olla että minulla on jostain perikuntien jäämistöstä vielä Spitin ohjaamoja ja kabiineja jäljellä, Vinkkaa jos on tarvetta.