Pienoismallit.net

Elefantin camoon tuleva vihreä

Terve mallareille. Tauko ollut sivustolla, muttei rakentelun suhteen. Elefantin camoa maalatessani huomasin vihreän olevan mulla liian tumma. Värinä oli Vallejon Model Air "German green", koodi on 71.020. Päälle joutuu joka tapauksessa maalaamaan uuden kerroksen keltaista, koska camo-kuvio vaatii yleisesti hienosäätöä (sivustolla jo kerran nähty Pz.Jg.Abt.653, vaunu numero 323, paljon ohuita värijuovia eli hankalaa maalattavaa meikäläiselle). Vallejo suosittelee 43-44 sakukalustolle Model Air Light Camouflage greeniä. Kysymys kuuluu: voiko Model Air Camouflage greeniä (71.022) vaalentaa valkoisella, jotta saisi halutun sävyn? Maalasin paperille kyseisellä sekoituksella ja omaan silmään näytti suht hyvältä. Ostaakko Light greeniä vai maalatakko omalla sekoituksella, siinä vasta kysymys ;). Hyvää ennenaikaista uutta vuotta!
Maalaa vaan omalla sekoituksella. Jos se näyttää hyvältä, silloin se on hyvä.

Sitä ainoaa ja oikeaa vihreän sävyä ei taida ollakaan. Maali tuli paksuna pastana joukoille ja se ohennettiin vähän millä sattui. Ohjeen mukaan ykkösvaihtoehto oli veden pilaama bensiini, mutta melkoisen todennäköisesti myös muita ohentimia on käytetty. Veteraanien muistelujen mukaan jopa vettä. Lisämausteensa soppaan tuovat käytetty ohentimen määrä, ruiskutusjäljen paksuus (yksi pyyhkäisy/useita pyyhkäisyjä) sekä pienoismaailmassa vaikuttava ns. skaalaefekti. Tarkoitan tällä sitä, että 1:1 oikea sävy näyttää pienoismallin pinnassa armotta liian tummalta ja maalia pitää vaalentaa.
Okei, paljon kiitoksia asiantuntevasta infosta! Sekoituksella mennään.
Kysymys Asko Karjalaiselle. Oliko saksalaisilla erityistä maalipastaa talvicamoa varten? Ilmeisesti alkutalven ja ensilumen aikaan camoainekset tehtiin ns. kentällä?
Dokumentin HTV 43, Nr. 376 (11.10.1943) mukaan saksalaiskalustossa käytettiin talvisuojavärinä valkoista maalipastaa sävyltään RAL 9002. Tämä sävy määriteltiin ohjeessa Technischen Lieferbedingungen (TL) 6355 (15.7.1943).

HTV 43:n mukaan vanha valkoinen piti käyttää ensin varastoista loppuun. Tämän vanhan värin käyttö perustui OKH:n määräykseen Heeresmittelteilung Nr. 1128 (18.11.1941), missä annetaan ohjeita Suomessa, Norjassa ja Venäjällä olevien joukkojen valmistautumisesta talveen. Joukkojen kalusto tulee maalata valkoisella värillä. Väristä ei anneta mitään sävyä, mutta se kuvataan seuraavasti: Abwaschbare Tarnfarbe nach den abgeänderten Technischen Lieferungen 6345. Suomeksi jotakuinkin: poispestävä suojaväri muutetun TL 6345:n mukaan. Kyseessä oli emulsioväri, sekoitus vesi- ja öljypitoisia ainesosia.

Oma tulkintani asiasta on se, että TL 6345:n mukaisen ensimmäisen värin käyttö osoittautui talvella rintamaoloissa hankalaksi, jopa mahdottomaksi emulsion sisältämän veden takia ja tämä johti sitten uuden valkoisen RAL 9002-värin kehittämiseen ja käyttöön.
En tiedä, oliko RAL 9002 poispestävissä vai vaatiko se päällemaalauksen.

T Asko
Kiitokset kattavasta vastauksesta (kuten aina!)
Kysymys Askolle: mikä oli Ferdinandien ns. tehdasväri? Panssarinharmaa vai punainen oksidi? Ainakin Rügenwaldessa otetuissa värivalokuvissa näyttäisi olevan panssarinharmaa Ferdinand.
Alimmaisena oli punainen rakenteiden suojamaali. En osaa sanoa kuinka monta yksilöä ehti saada harmaan RAL 7021 sävyn ennen ohjeen muuttumista. Varmaa on ainakin se, että Rügenwaldissa 19.3. esittelyssä ollut vaunu oli vielä harmaa.
Mahdollisesti Kummersdorfin kokeisiin viety yksilö pysyi "punaisena" aina tammikuuhun -44 asti. Toinen vaihtoehto on se, että tämä vaunu pysyi harmaana mainittuun ajankohtaan saakka. Mustavalkokuvista on hankala sanoa mitään varmaa. Mutta veikkaan punaista pohjaväriä.

Harmaiksi maalattuja ei kuitenkaan ole ollut kovin montaa, sillä helmikuun loppuun mennessä oli valmistunut vain 15 vaunua. Määräys uudesta suojaväristä annettiin 18.2.1943 ja sen mukaan kaikki tämän päivämäärän jälkeen valmistuneet vaunut maalattiin keltaiseksi RAL 7028.

Ferdinandit lähtivät tehtaalta vastaanottotarkastukseen ja hyväksynnän jälkeen ne varustettiin irto-osilla, maalattiin ja otettiin armeijan kirjanpitoon, jolloin ne saivat myös kansallisuustunnukset. Vasta nyt valmistajatehdas sai oikeuden laskuttaa armeijaa valmistuneista vaunuista. Tähän asti ne olivat tehtaan omaisuutta.
Näin ollen ne maalattiin peruskeltaiseksi muualla kuin Nibelungenin tehtailla. Paikkaa en tosin tiedä. On kuitenkin huomattava, että tietyt osakokonaisuudet (mm tykki) tulivat Nibelungenille valmiiksi keltaisessa värissä. Käsitykseni mukaan kyseiset komponentit oli silloin jo tarkastettu, hyväksytty ja leimattu.

Eli tiivistetty vastaus: kumpikin väri valmistusajankohdasta riippuen.
Kiitoksia jälleen täydellisestä vastauksesta. Panssarinharmaa Ferdinand lienee seuraava projektini, figuureineen :)

Edit: mahtaako tuosta harmaasta Ferdinandista olla muita kuvia, kuin pari lähikuvaa keulan tuntumasta?
Viimeksi muokattu 30.4.2016 19:36