Pienoismallit.net

Pienoismalleja varastettu

Voisikohan tämä tapaus olla osa laajempaa pienoismallien varkaus sarjaa, näin meinaan Riihimäen vanhalla kirppiksellä läjän sekalaisia malleja. Laivoja, lentsikoita ja tankkeja. Mistä lie muilutettu. Siellä oli puinen purjealuksenkin malli, olisiko taas käyttöä eräälle tomeralle lehtimiehelle apulaisineen. Hänellähän on kokemusta pienoismalleihin liittyvien mysteerien ratkaisussa…
Timo Honkanen kirjoitti:
Voisikohan tämä tapaus olla osa laajempaa pienoismallien varkaus sarjaa, näin meinaan Riihimäen vanhalla kirppiksellä läjän sekalaisia malleja. Laivoja, lentsikoita ja tankkeja. Mistä lie muilutettu. Siellä oli puinen purjealuksenkin malli, olisiko taas käyttöä eräälle tomeralle lehtimiehelle apulaisineen. Hänellähän on kokemusta pienoismalleihin liittyvien mysteerien ratkaisussa…
Kuulemani mukaan ne ovat jonkun ikääntyneen mallarin malleja,
joita myydään pois joutumasta 'roskiin'.

En tiedä onko totta, mutta näin kerrotaan.
Epäilinkin laatikoista päätellen että ovat vanhaa vuosikertaa. Hiplailin pakkauksia himokkaasti, mutta puolison tiukka katse ja käteismaksun pakollisuus saivat minut jättämään löydöt seuraavalle.
Se on se puolison tiukka katse, joka jäädyttää välillä karaistuneemmankin mallarin..:-D
Ne vaimot… Se, että mallit rosvotaan, on tietysti rahallisesti jo (suurikin?) menetys. Sitten päälle vielä ajatus, että menettää itselle tavalla tai toisella tärkeitä mallisarjoja - se syö miestä. Ja tämä ilman minkään laadun huumoria.

Riihimäen kirppiksellä olevat mallit, kuulemma tosiaan ovat jonkun jo harrastuksen lopettaneen mallarin jäämistöä. Ovat olleet siellä jo jonkin aikaa, kuulemma.
Millä kirppiksellä?
Juppalan suuri kirpputori, osasi vaimoke sanoa.
Kiitti kaikille myötätunnosta. Järkytys oli aluksi suuri, mutta siitä on jo toivuttu.

En ole mitenkään säännöllisesti pitänyt listaa mallivarastostani, ja tuorein tilanne on jo vuosien takaa, mutta sähköpostista löytyneiden tilausvahvistusten ym. avulla pystyin sitä jonkin verran täydentämään. Valitettavasti suurin osa hankinnoista on tullut jo useina viime vuosina tehtyä erilaisten tapahtumien yhteydessä heräteostoksina, jonka jälkeen olen suoraan vain varastoinut mallit, ja usein itsekin yllättynyt tehdessäni varastosta löytöjä, joita tuskin muistin edes hankkineeni. Varmasti tuttua monille. :)

Osa varastossa olleesta kamasta on siis itsellenikin mysteeri, etenkin figuurisettien ja dioraamatarvikkeiden osalta, koska viime vuosina olen hankkinut pääasiassa niitä jo ihan säilytyssyidenkin vuoksi. Tuolla varastokopissa oli tosin onneksi vain enemmän tilaa vievät kamat, eli lähinnä erilaisia injektiovalettuja rakennussarjoja. Ne varastetut mallit ja tarvikkeet, jotka varmasti tiedän omistaneeni löytyvät tästä listasta. Arvelisin, että tuossa on kuitenkin ainakin noin 80 % kaikesta varastetusta kamasta.

Onneksi en harrasta mallien keräilyä. :)
Nykyään kun kameroissa riittä tarkkuus niin kaikki mallit voi siis pinota yhteen läjään ja ottaa niistä suuriresoluutioinen kuva, josta sitten zoomailla mitä omistaa…ja jota ei sitten julkaista medioissa juuri tällaisten anastusten vuoksi.
Juppalan kirpputori Riihimäellä näkyy mainitun keskustelussa edelleen. No, otin tänään asiakseni käydä paikalla (Riihimäellä on 5-6 kirpparia enkä käy ikinä niissä missään). Myynnissä oli n tusinan verran malleja yhdellä pöydällä (nämä ovat siis vuokrapöytiä eli kirpparin omistaja ei ole myyjänä). Löytyi Yamamoto ja joku japanilainen lentitukialus, muutama muu sota-alus mittakaavassa 1:350, pari maakalustomallia mittakaavassa 1:76, B-17 ja Fockefulf yleisemmissä mittakaavoissa, jotain ihan outoja kyrillisillä kirjaimilla esiintyviä valmistajia. Kaikki paketit hyvin kulahtaneita, en katsonut laatikoiden sisään ja pimeää oli joten kuvat jäi ottamatta. Jos on ollut keräilijä niin eipä ihmeitä enää ole jäljellä. Riihimäen Matkakeskuksessa oli aiemmin ammattimaisen huutokauppakamarin pitämä myymälä, jossa oli vähän enemmän harvinaista settiä, mutta ei taida olla enää. Ja Parolan Hobby Day -tapahtumassa oli harrastajien pitämä kirpputori.

Eli tästä moderoimaan: kaikki viittaukset Riihimäkeen veks kun Parolakin on jo poistettu. Saa toki myös editoida. Mutta mainitulle riksulaiselle kirppikselle ei ehkä kannata reissata ellei ole muutakin asiaa. :)