Pienoismallit.net

Opel Blitz

Tietääkö kukaan missä ja miten otsikon autoa käytettiin? Siis Suomessa? Täällähän oli ainakin jatko-sodan aikaan blitzejä käytössä. Ja kuvat olisit kivoja. Esim. missä kohdissa tunnukset ja muuta sellaista. Tuli ostettua Italerin opel blitz paketi ja mietin tehdä sitä suomalais sävyyn…
Kannattaa tutustua Markku Mäkipirtin kirjaan "Puolustusvoimien moottoriajoneuvot 1919 - 1959". Kirjan mukaan Opel Blitzejä on saatu maahan 790 kpl. Autot varustettiin hiilikaasuttimilla. Ko. kirjasta löytyy myös muutama kuva suomalaisista Opel Blitzeistä. Kirjan lopussa on lisäksi luettelo kuorma-autojen sijoittelusta eri autokomppanioihin.
Joo kiitos tiedosta. Pitää kaivaa kyseinen opus käsiini.
Tässä näkee väreissä, minkälaisissa olosuhteissa Blitzeillä ajettiin Vienan korpiteillä 1942.

www.mannerheim.fi/sotavari/jsdia289.jpg
Vielä kun laittaa lopuksi jäähdyttimen säleikköön tällaisen merkin, niin menee täydestä…


vielä tietysti viereen toinen samanmuotoinen, jossa lukee; "Blitz"
Tuleeko se toinen merkki ihan viereen vai hieman alekkain? Jos alekkain niin se on jo mallissa valmiina. Muussa tapauksessa pitää väsätä itse.
Niin ja kiitos kuvasta. Eli perus vihreällä värillä silloin liikuttiin.
Joo, ne merkit ovat hieman allekkain. Tosin niitä näkee laitetun varsinkin entisöidyissä autoissa myös eri tavalla. Ei kannata hämääntyä.
Niin ja väritys riippuu siittä, onko kuormuri siviili-, vai armeija-Blitz. Eihän pakko-otettua esim. punaista siviili-Blitziä (kuvassa) voinut sellaisenaan rintamalle lähettää, vaan siihen piti saada jokin tyypillinen naamioväri. Riippuen kuka ja missä ja mihin vuoden aikaan se on maalattu. Mutta jos auto on sota-aikana Suomeen ostettu armeija-Blitz, niin siinä on ihan perus saksalainen tankin harmaa väritys ja kaikki hilut mukana, mitä saksassa oli tapana laittaa.

Ahaa kiitos. Nämä tiedot auttavat kyllä paljon mallin rakentamisessa. Koitan etsiä kuvia vielä autosta ja sitten vaikka kaivella mummoni vanhoja kuvia. Olen siellä nähnyt kyllä jotain sota-ajan laitteista otettuja kuvia. Mutta joo tuo harmaa väritys kuulostaa ainakin nyt hyvältä vaihtoehdolta.
Kyselisin vielä sellaista Opel Blitz;stä, että tietäisikö joku löytyykö netistä kuvia Opelin moottorista/moottoritilasta. Kyseessähän on 3.6L 6-syl. bensa moottori (bensa, kun en nyt muista oliko jossain mainittu mahdollisesti diesel versiota - M-B;ssä taisi ainakin olla diesel ?).
Googlelta löytyy kyllä kuvia vaikka kuinka paljon itse autosta, mutta kohdalle ei ole osunut yhtään kuvaa moottorista. Moottorista löytyy tietysti kuvia jostain vuodesta -50(-60) eteenpäin siis henkilöautojen, mutta ei kuorma-auton (Blitz;ssä käytetyn).
Sillähän ei tietenkään ole merkitystä onko siviili vai armeijan KA, alkuperäinen vai entisöity… kun saisi edes jotain vihjettä, mitä sinne pitäisi yrittää detaljoida.
Kaikista vihjeistä - muistikuva, tuntuma, epäillys… mistä voisi löytyä - olisin erittäin kiitollinen.
Kiitos.