Pienoismallit.net

Mikä vaunu on kuvassa?

Olisko tuo Panzerjäger IV Lang
Wespeä (tai Hummelia?) voisi puoltaa ihan todennäköisyysmatematiikalla. Varsinkin Wespe, aika paljon rakennettu, sopii kuvasi ajankohtaan, etenkin merkintä "II" toimii oikein hyvin ps.divisioonan tykistörykmenttiin. Antaisin melko paljon kuitenkin painoarvoa taktiselle merkinnälle kun kuvan laatu muutoin heikko, koska vaikka se ei sinänsä sulje mitään vaihtoehtoa pois niin tuntuisi sopivan tykistöön paremmin kuin moniin muihin aselajeihin.

Kyljillä muuttuva levyjen kulma (tai ehkä jokin irtotavara, laatikot) ja perän muoto voi herättää kysymyksiä mutta kuvan laatu ja rajaus sinällään jättää niin paljon tulkinnanvaraa että liekö täysi varmuus mahdollistakaan? Korkeus ihmishahmoon nähden voi johtua monestakin asiasta, maasto tai kuljetusalusta, mutta junanvaunulla ollessaan vaunun pitäisi olla ehkä kuitenkin vielä jonkin verran korkeammalla minusta.


Vaikuttaa siltä, että asia on ratkaistu. Ylläoleva kuva on Dneprin ylityksestä 16.12.43.
Tunnukset täsmäävät. Taustalla oleva Ferdi on 22?. Kuvien laatu antaa aiheen olettaa, että ne on otettu samassa tilanteessa. Esittämäni kuva olisi siis otettu lautan kannelta. Brummbärin "korkeus" selittyy sillä, että joissain kohtaa lautan kantta oli vahvistettu ylimääräisellä parrukerroksella.

Vaunu on siis Brummbär niinkuin Heikki R taisi mainita. Omat päätelmäni menivät metsään.
Tuostahan voi sanoa että tunnistus on aukottoman varma! Katon yli vedetty peite ainakin itseäni hämäsi mutta ilmeisesti Brummbäreissä oli yleisesti käytetty. Kyljellä tosiaan on jotain ylimääräistä sullottuna rungon ja schurzen-levyjen väliin, jälkimmäisen muoto näkyy selvästi tummana. Oikea vastaushan on nyt ilmeinen ja kuvatkin oli helposti löydettävissä, kun vaan tietää mitä etsii!
Loppusyksy 43 oli poikkeuksellisen märkä ja eihän ne panssarit olleet vedenpitäviä. Pressuilla korjattiin mitä voitiin. Ferdinandien miehistöt virittelivät niitä vaunujen etukansille ja Brummbärien osalta pressut laitettiin katolle.

Hain itsekin avointa vaunua pressun harhauttamana. Jossain lähteessä näin huomattavan pienen roomalaisen kakkosen ja se StuPa oli nimetty Abt 216:lle. Tämä veti osaltaan sivuraiteelle. Harmi vain, että asian ratkaisu oli nokan edessä, mutta en havainnut sitä. Liittämäni pieni kuva löytyy mm Münchin kirjasta (Abt 653).

Kiitoksia mielenkiinnosta ja pahoitteluni yksinkertaisen asian monimutkaistamisesta.

Asko