Pienoismallit.net

Bf 109G-2, MT-201 maalaus

Moi,

Olen palaamassa teinivuosien harrastuksen pariin ja päätin aloittaa hankkeen yllätyksettömästi Suomi-Mersusta. Työn alla Hasegawan 1:32 versio. Vieläkin yllätyksettömämpi on koneen valinta, eli MT-201.

ASIAAN! Olen selvittänyt koneen saksalaiset runkomerkinnät RF+UN. Tarkoituksena olisi maalata kone siten, että alkuperäiset merkinnät kuultavat hieman alta tai ainakin päällemaalaus erottuu selvästi (kuten joissain kuvissa on nähtävissä). Suomi-Mersujen siipipinnoista on kuitenkin hankala löytää kuvia. Onko kenelläkään tiedossa miten tasoissa olevat Saksan ristit on maalattu yli ja ovatko ne kuultaneet mahdollisesti läpi? Luonnollisesti jos on kuvalinkkejä, ne otetaan kernaasti vastaan. Toistaiseksi paras löytämäni kuvalähde netissä on ollut maailmapalaa.net.

Toinen kysymys: Onko vinkkiä mistä voisi löytää tuohon MT-201:een sopivat rungon merkinnät? Hasegawassa ei ole MT-201 merkintää eikä valkoista ykköstä. Ja samoin jos on tietoa, mistä olisi löytyisi alle nuo saksalaiset merkit, niin otetaan sekin vastaan!

Kolmas kysymys: Onko tietoa siitä onko tuossa yleisessä RLM74/75/76-skeemassa ollut jokin vakiokuvio tasoissa? Joissain kuvissa on nähtävissä, että ainakin rungon maalaus olisi yhteneväinen joissakin Mersuissa.

Kiitos etukäteen!
1:32 numeroita ja tunnuksia löytyy ihan decaleina.

Tuossa ainakin yksi arkki
www.banzai-models.com/techmod-32023

Numerot on helpohko maalata itsekin 1:32 kokoon. Piirrä läpi sopivan kokoisesta kuvamonisteesta maskiin ja maalaa ruiskulla/siveltimellä. Ykkösen yms.simppelin nyt voi piirtää ihan käsin maskiin…

Mersun tasoista löytyy värirajatietoa varmasti googlesta vaikka kuinka paljon. Vakiokaavio oli, mutta vakio taisi liikkua siinä 99-70% kulmilla ohjesijoituksesta.

Mainitsemaltasi sivulta löytyy mt-211 kuva, jossa siiven palkkiristin maalaus erottuu aika lailla, lienee ollut "joku harmaa" jolla maalattu, tai sitten ihan oma Saksalaisten RLM-harmaa 74/75. Rungon ristit oli myös rankasti ylimaalattu, ja näyttää olevan ainakin muun camon kanssa linjassa, eli RLM harmailla ilmeisesti ruiskuteltu.

www.maailmapalaa.net…6-6a6f-7c5e-fcca-4149fd65f270/8a49f32b-fb44-7a84-bdc1-0f4b33980160.jpg
Viimeksi muokattu 16.1.2015 10:48
Kiitokset kaimalle!
Suomen Ilmavoimien Historia kirjassa:"Messerschmitt Bf-109G" (toinen painos) on mm. sivuilla 40, 67 kuvia yläpuolen palkkiristien ylimaalauksista. Kun katselin noita huonojakin kuvia niin vähän vaiteli tuo ylimaalaus. Jotkut oli kokonaan maalattu yli tummemmalla sävyllä ja jotkut olivat heikos palkkien myötä, että sieltä saattoi vähän paistaa läpi valkoinen risti. Jos et löydä mistään kuvaan -201:n yläpuolelta niin suosittelen taiteellista näkemystä.

Mitä noihin dekaaleihin tulee, niin tässä kuvassa koneessa ei ole (vielä) valkoista ykköstä:Mulla on kutina, ettei -201:n dekaaleita ole 1/32:een joten joudut tekemään ne. Lataa täältä suomen ilmavoimien ja luftwaffen rekisterifontti ja tulosta itse ne dekaalikalvolle. Valkoisen ykkönen on helppo leikata valkoisesta dekaaliarkista. www.simmerspaintshop.com/forums/dlcat-military-fonts-19/
Kiitos vinkeistä! Maalaukset, kuten lähes kaikki muukin puolustusvoimissamme tuohon aikaan, lienevät olleet varsin kirjavia. Kenties korjausten yhteydessä on vielä maalauksia paikkailtu/muutettu. Ilmeisesti myös maalaus jo saksalaisessa ulkoasussa on vaihdellut tuosta yleisestä 74/75/76-skeemasta. Tuo kuva ilman ykköstä lienee kevättalvelta -43. Täytyypä miettiä tehdäänkö "Luukkanen" vai "Wind"…
OT: esim. tässä koneessa siipien värirajat ovat melko pehmeät (g-6 peruskorjattu ja siis korjaamomaalauksen jäljiltä?):

www.maailmapalaa.net…0-5d9b-1329-77d4-35bbaafd1174/14c509fc-8ea2-af1f-8b08-d885b5dec0cd.jpg

G-2 koneet olivat tietääkseni tehdasuusia=säntillinen kaavio/värirajat, ja osa G-6 koneista peruskorjattuja=maalaus korjaamolta.
Petri Jaakkonen tietää kertoa tällä saitilla seuraavaa:

"MT-222 ja muutama muu G2 kone (mm. MT-225, MT-227 ja MT-229) olivat muistaakseni Saksassa varaosista kasattuja ja noiden em. koneiden rungon väritys oli enemmän tai vähemmän peittävä RLM 74. Eli ko. koneissa EI ollut rungossa - ainakaan niin selvästi näkyvänä - tuota RLM 74 + 75 pilkutusta RLM 76 pohjalla. Eli omasta - ja monien referenssejenkin - mielestä yo. mallin maalaus on se oikea vaihtoehto."

www.pienoismallit.net/galleria/malli_9154/

Tämä entisestään puoltaa tiettyä taiteellista vapautta, toki käytössä olevien tietojen perusteella mahdollisimman lähelle totuutta pyrkien. Valokuvista ei kuitenkaan kaikkea näe. Mutta mielenkiintoista tämä on!

Mutta yleisesti ottaen olet mielestäni oikeassa. Joku veteraani oli (muistaakseni) jopa sitä mieltä, että G-2:t olivat parempia kuin G-6:t juuri siitä syystä, että G-6 saattoi olla jo aika loppuun ajettu siinä vaiheessa kun se löysi tiensä Suomeen, kun taas G-2 oli pääsääntöisesti suoraan pakasta. Ehkä asiaan on vaikuttanut sekin, että G-6 on taipunut huonommin ja antanut vaikutelman laiskasta koneesta, mene ja tiedä. Mutta nyt ollaan tosiaan vankasti OT:n puolella! :)
Vaikka oheisella sivulla onkin kyse G-6:sta, näyttäisi tuo suomalaisissa G-2:ssa oleva skeema muistuttavan aika tarkkaan tuota keskimmäistä vaihtoehtoa. Tokko ovat kuitenkaan naamiomaalausta G-version mukaan vaihtaneet.

theprofilepaintshop.blogspot.fi/2013/10/chosing-correct-wingpattern-for-bf109g-6.html
Moi!

Sama malli itsellä työn alla. Tosin oman lähtökohtana G-4, joten päälaskutelineen pyörät meni uusiksi. Kannuspyörän suhteen olen päätynyt valokuvien pohjalta isompiin. Radiokutsut toteutin noilla fonteilla tulostettuina kalvolle, mistä tein maskit. Toimii. RB:N etsikuomua ja laskutelinekuiluja suosittelen. MDC:ltä löytyy tai ainakin löytyi 1/32 Suomi-MT:n dekaaleja, mistä numerot ja kirjaimet. 16 ensimmäistä G-2:sta oli tehdasuusia, seuraavat 14 kunnostettuja, korvauskoneista puhumattakaan.
_____
Viimeksi muokattu 16.1.2015 20:53 +