Pienoismallit.net

Aloittelija kysyy

Hei vain kaikille. Tämä on ensimmäinen kirjoitus tälle foorumille.

Vuosien ( vuosikymmenien tauon ) jälkeen heräsi jälleen kiinnostus pienoismallien rakenteluun. Itse pienoismallit ovat kyllä kiinnostaneet kyllä koko ikäni, mutta mikä lie, ajanpuute vai mikä, on estänyt harrastuksen uudelleen aloittamista?

Pääasiassa kiinnostus on toisen maailmansodan kalustossa, niin lentokoneissa kuin tankeissakin ja niistä on kyllä tietoutta vuosien varrella ammennettu.

Nyt on kuitenkin pää jälleen avattu ja hankin Special Hoppyn 1/48 suhteessa olevan Fokker D.XXI sarjan ja sillä olisi tarkoitus aloittaa. Ilmeisesti ei ihan helpoin mahdollinen, mutta samapa tuo.

Aloitan siis käytännössä täysin puhtaalta pöydältä ja päätinkin kysyä muutaman kysymyksen näin alkuun päästäkseni.

Ensinnäkin;
- mitä välineitä / tarvikkeita aloittelijan kannattaa hankkia, tai mitä ehdottomasti pitää olla?
- akryyli vai emaalimaalit ( aloittelen ainakin siveltimillä, ruisku tulee sitten myöhemmin jos innostus jatkuu ), kumpia suosittelette, vai onko tässäkin asiassa kaksi koulukuntaa?
-maalien ohennus, tehdäänkö aina, riippumatta mikä maali, ohennussuhde ja mikä aine ohennukseen?
-pitääkö osat aina pestä / pohjamaalata ennen maalausta+ Millä aineella?

Maalaus on kaiketi se haasteellisin osio ylipäätään ( ainakin minulle ) ja niin kuin näilläkin sivuilla on saanut nähdä, niin taidokkaimmat kyllä suorastaan mykistävät aikaansaannoksillaan! Itse tuskin koskaan pääsen vastaavaan, mutta että edes itseään tyydyttävään. Se olisi tavoite.

Kiitos jo etukäteen jos te konkarit viitsisitte antaa muutaman vinkin.
Tervetuloa takaisin mallailun pariin!

Tästä aiheesta on tehty montakin aloitusta, että kannattaa käyttää hakutoimintoa. Varmaan hakusanoilla aloittelija ja välineet, löydät monta vastausta kysymyksiisi.

Jos joku kysymys on spesifikoidumpi niin sitten anna paukkua vaan kysymystä tänne:)
Vallankin akryylien ja emalien suhteen on olemassa ainakin kaksi koulukuntaa, todennäköisesti vielä enemmänkin. Paljon riippuu siitä missä työskentelet - jos esimerkiksi keittiössä tai muissa ns. yleisissä tiloissa niin suosittelen akryyleja vähäisempien hajuhaittojen takia.

Ja varsinkin jos akryyleihin päädyt niin pohjamaalaus kannattaa aina, se parantaa akryylien pysyvyyttä mallin pinnassa oleellisesti. Ihan rautakauppojen spraymaaleilla (matta, neutraali sävy kuten harmaa) saa hyvän pohjan. Ohentaminen kannattaa aina, mutta se miten paljon onkin sitten noita Antin mainitsemia spesifisempiä kysymyksiä, eli kysy ihmeessä sitten kun tiedät mitä maaleja tulet käyttämään.

Ehdottoman välttämättömiä hankintoja: leikkurit osien valurangasta irrottamiseen (sprue cutters), askarteluveitsi tai skalpelli, siveltimiä toki, maskiteippiä (esim. Tamiyan), hiomatikku tai vastaava esim. valurangan jälkien siistimiseen. Kittiä kannattaa myös opetella käyttämään suht kohti pian, niitäkin sitten on paljon erilaisia ja vähän eri tarkoituksiin sopivia joten kannattaa kysyä niistäkin. Sormipora ja siihen teräsarja tulee myös ennemmin tai myöhemmin tarpeeseen, jos ja kun esimerkiksi siipiin täytyy avata koloja pommien tai polttoainesäiliöiden kiinnittämistä varten…
markku r kirjoitti:
- akryyli vai emaalimaalit
Liuotinoheiteisille on toki paikkansa ja käyttönsä, mutta perusmaalit mielestäni ehdottomasti akryylia.
Maalivalmistajia on markkinoilla monia ja suosittelen, että alkuun kannattaa kokeilla muutamia maaleja eri valmistajilta. Itselläni kävi niin, että jotkut hyviksi kehutut maalimerkit toimivat huonosti - onneksi näitä harhalaukauksia tuli vain muutama ennenkuin löysin itselleni sopivat maalit.
Lainaus:
-maalien ohennus, tehdäänkö aina, riippumatta mikä maali, ohennussuhde ja mikä aine ohennukseen?
Riippuu maalista, riippuu maalaustavasta (pensseli/ruisku), riippuu olosuhteista joten ainoa yleispätevä sääntö on että pääsääntöisesti aina ohennetaan. Ruiskumaalauksessa itse ohennan kyseisen valmistajan omalla ohenteella noin 50% suhteella, pensselin kanssa taas vedellä (etenkin Tamiyan akryylit jotka tuntuvat kuivuvan turhankin nopeasti).
Lainaus:
-pitääkö osat aina pestä / pohjamaalata ennen maalausta+ Millä aineella?
Itsekin tätä mietin aloittaessani mutta toistaiseksi en ole kertaakaan pessyt. Tamiyan maalit tuntuvat pysyvän hyvin pesemättömässäkin pinnassa, joten en koe sitä tarpeelliseksi. Oman kokemukseni mukaan muiden merkkien kanssa tilanne voi olla toinen.
Hei, kiva että muitakin ikämiehiä tulee kaapista ulos itsekin aloittelin juurikin tuolla Special Hobbyn Fokkerilla ja se kyllä oli mukava mutta haasteellinen malli aloitus malliksi, teen sen uudestaan kunhan tässä saan aikaa ja taitoa kertymään, omat kompastuskivet ovat olleet maalaaminen, kittaaminen, sovittaminen, siirtokuvien laitto jne.(elikä kaikki)
Juhana tuossa laittoikin aika kattavasti sellaisen hyvän peruspaketin, mutta lisäisin siihen kaivertimen, koska sitä tarvii ensimmäisen kittauksen jälkeen kun huomaa että se paneeliura katosi sinne jonnekkin. Erinlaisia liimoja tarvit jo siinä Fokkerissa, siinä kun on resiiniä ja fotoetsiosia (niitä ei saa muoviliimalla liimattua). itsellä on käytössä Revellin neulaliima, Tamiyan vihreäkorkkinen, Pikaliimaa, Erikeepperiä. Elikä kolmenlaista liimaa, Erikeepperillä liimaan lähinnä kirkasosia tai lyijypainoja seku ei huurruta kirkkaita osia, Revellillä semmoset suuret pinnat ja ei niin tarkat liimaukset, Tamiyalla tarkemmat muovipinnat ja pikaliimalla kun muulla ei pysy.
Kiitos teille kaikille jotka vaivauduitte neuvomaan ja kertomaan oman mielipiteenne. On paljon mukavampaa tällainen "henkilökohtainen palvelu", kuin pelkästään kommentti että Googleta vaikkapa. Täällä netissä kyllä tietoa riittää, mutta tarkoitus ei ole kaikkia iltoja koneen ääressä nököttää ja tuhansia sivuja selata, vaan pikemminkin päästä eroon netin ihmeellisestä maailmasta ihan oikeisiin töihin…vaikkapa rakentamaan juuri näitä pienoismalleja esimerkiksi!

Moniin spesifisiimpiin kysymyksiin palannen varmaan kun saan tuon projekti ensin alkuun. Ensimmäinen olisi kuitenkin tässä; Löytyykö eri valmistajien sävykarttojen vastaavuustaulukoita mistään? Vai onko niitä mahdoton edes verrata keskenään?

Esimerkkinä juuri tämä projektini Fokker D.XXI, jonka pakkauksessa puhutaan sävyistä esimerkiksi; musta FS37038, oliivin vihreä F34096, vaalean harmaa FS36440 ja keltainen FS13655. En edes tiedä kenen valmistajan värikoodeja nuo ovat?

No, jos päädyn tekemään mallistani esim. Jorma Sarvannon kuuluisan FR-97:n, ja käyttämään Lifecolorin tai Tamiyan akryylejä, mistä tiedän oikeat sävyt ja juuri ne maalit joita tarvitsen? Lifecolor kiinnostaa siinä mielessä että sävyjä löytyy runsaasti ja niitä myyviä nettikappojakin muutama, eli saatavuus kohtuullisesti kunnossa.

Löysin sivuston jossa oli maalattu juuri tuo Sarvannon kone, mutta siinä oli käytetty emaleja ( Xtracolor ja Humbrol ). Värisävyt esimerkiksi niin että oliviinvihreä oli Humbrol 116 tai Xtracolor X701 ja vaalean harmaa oli Humbrol 166 tai Xtracolor X702.

Onpa vaikeaa…päästä tilamaan edes maaleja!!
scalemodeldb.com/paintcharts/revell
www.italeri.com/ItaleriAcrylicPaint-Conversion-Chart.pdf
scale-models.nl/cc-search.aspx
www.ipmsstockholm.org/colorcharts/colorcharts.asp
Tuossa aluksi, FS koodi on Federal standart eikä mikään maalimerkki, kuten saksalaiset RLM koodit niille löytyy vastaavuudet eri maalimerkeille esimerkkinä kuvahaku FS 34096
Pari linkkiä Jukan mainitsemien lisäksi.
FS väreille löytyy tietokanta
www.colorserver.net
ja konversiotaulukko eri valmistajien maaleihin www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart20100101e.htm#
Tarkkuudesta en tiedä, löysin joskus nettiä selatessani mutta käytin vain kerran. Sittemmin olen useista eri syistä luopunut ehdottoman tarkoista värivaatimuksista ja käytän mielestäni sopivaa valmista tai itse sekoitettua sävyä.
Tässä on suoraan Lifecolorin maalit suomikoneisiin, mutta tuo DN-sininen on kyseenalainen sävy ja voi itse päätellä, että haluaako käyttää sitä. Esim. Lifecolorin RLM65 on ihan passeli sävy.

Olikohan se niin, että tuota Lifecolorin DN-sinistä suositeltiin vaalennettavaksi valkoisella, 10 osaa sinistä ja 1 osa valkoista niin päästään paljon lähemmäs oikeaa…

Jos ja kun Lifecolorin väreihin päädyt, niin kannattaa hommata samalla myös Lifecolorin ohennetta. Itse olen siveltimellä maalatessani päätynyt helppoon 1:1-suhteeseen maalin ja ohenteen välillä, tosin isoja pintoja maalatessa laitan ohennetta vielä vähän enemmän. Kertasivelyllähän tuosta ei silloin valmista tule, mutta kun on kärsivällinen niin kyllä se peittävyys sieltä tulee. Tosin keltainen akryylimaali ja sivellinmaalaus on se viheliäisin yhdistelmä, silloin kannattaa ehdottomasti käyttää vaaleaa (valkoista) pohjamaalia.