Pienoismallit.net

Decalit pois - miten?

Miten saa fiksuiten mallin vanhat decalit pois, ilman maalinpinnan vaurioitumista?
Jos ei ole lakattu päälle niin teipillä yleensä irtoaa.
Michael von Bell kirjoitti:
Jos ei ole lakattu päälle niin teipillä yleensä irtoaa.
Usein irtoaa teipillä myös lakan alta, ainakin jos lakkakerros ei ole kovin paksu. Jos siirtokuvat on olleet mallissa kiinni jo pidempään niin alla olevassa maalissa saattaa olla jo jonkinlaisia sävyeroja joita voi joutua vähän fiksailemaan.

Kannattaa varmaan kokeilla jostakin vähemmän näkyvästä kohdasta ensin miten tiukassa juuri kyseiset siirtokuvat ovat, omista malleista olen joutunut joskus myös paikoin hiomaan pois kun ei muuten lähde.
-----
Viimeksi muokattu 2.10.2016 09:48
Teipillä sain vain osittain palan sieltä toisen täältä. Vain hionta sai aikaan sen mitä piti, mutta monin paikoin vaikeata.
maalarinteippi juu
Juuri poistin suojalakatun kuvan (veturin Hr11 litteramerkintä, 2vk vanha.) uudella suojalakalla. Käytin lakkabensalla ohennettuun satiinilakkaan kostutettua pumpulipuikkoa. Siististi lähti, ilman pintamaalivaurioita. Kaikki lakat olivat Humbrolia. Ja tuon kuivumisen jälkeen uusi siirtokuva, sen kuivumisen jälkeen taas suojalakka. Kaikki ehkä johtui siitä, että ensimmäinen suojalakkaus sai kuvan sen verran irti, että kuva oli liikkunut?
Ei ehkä nyt ihan suoraan liity tähän aiheeseen, mutta kerronpa kuitenkin. Pari vuotta sitten liottelin viikon päivät Pinelinessä yhtä vanhaa mallia. Malli oli joskus reilut kolmekymmentä vuotta sitten osittain maalattu. Itse silloin vasta aloittelin maalata mallejani, ja käytössä oli silloin Humbrolin emalimaaleja. Kokonaan en aina mallejani maalannut, silloin riitti se, että Matchboxin malleissa oli väriä muutenkin. Maalipinnan ja siirtokuvien suojalakkaamisesta en ollut tuohon aikaan vielä kuullakaan.

No, joka tapauksessa yhtä mallia tosiaan liottelin viikon päivät kokeillen saisinko vanhat maalit pois. Hyvinhän ne lähtivät lukuunottamatta punaista maalia, joka ei edes pehmennyt. Mutta se mikä todella yllätti oli se, että suoraan maalaamattomalle muoville lätkäistyt ja suojalakkaamattomat siirtokuvat eivät myöskään irronneet. Käytin mallin raatoa myöhemmin testialustana, kun kokeilin erilaisia maalaustekniikoita sun muuta, ja välillä putsailin siitä maaleja Lasolilla, Pinelinella ja Fairy Power Sprayllä. Siirtokuvat lähtivät sitten lopulta vasta hiomapaperilla!

Eli tiukassa voivat välillä olla.
Kiitos hyvistä vinkeistä. Kokeilen ensin teippiä, sillä kyseessä oleva La-5 on ollut puolivalmiina ja punatähdet paikallaan, mutta vielä ilman lakkaa.
Ossi Hiekkanen kirjoitti:
Mutta se mikä todella yllätti oli se, että suoraan maalaamattomalle muoville lätkäistyt ja suojalakkaamattomat siirtokuvat eivät myöskään irronneet.
Aika lienee kullannut muistot, mutta ennenvanhaan siirtokuvat istuivat mattapintaankin kuin tauti, eivätkä edes hopeoineet. Omassa kokoelmassanikin on tästä eläviä todisteita.

Koitapa nykyään laittaa esim. Academyn siirtokuvia mattapintaan kun ne eivät meinaa pysyä lakatussakaan… :)

Pienoismallien laatu on kaikinpuolin kehittynyt, mutta siirtokuvat ennemminkin ottaneet takapakkia. Tarvikesiirtokuvat ovat toki asia erikseen.