Pienoismallit.net

Venäläinen Mustang

Muistelisin, että toinen noista saksalaiskoneista oli lentämässä ilman minkäänlaisia kansallisuustunnuksia ja sitten kun suomalaispilotti meni lähemmäksi, niin sen saksalaisen taka-ampuja ruilautti sarjan suomalaista kohti, ja siitä päätellen sitä venäläisten kaappaamaksi koneeksi, se ammuttiin alas.
Karu ja Nissinen eivät hyökätessään havainneet koneissa kansallisuustunnuksia.Kummastakaan koneesta ei tulitettu suomalaiskoneita,sen sijaan molemmista ammuttiin omakonetunnukset.Suomalaislentäjät eivät niitä kuitenkaan havainneet.
Näistä tapauksista on hyvät artikkelit Suomen Ilmailuhistoriallisessa Lehdessä.Nissisen tapaus on numerossa 4/2004(3 sivua)ja Karun tapaus on numerossa 4/2005(peräti 6 sivua).Niistä selviää,että molemmat tapaukset olivat useiden asioiden summia.
Ainakaan itse en ole löytänyt suomalaisesta sotakirjallisuudesta kuin yhden maininnan, jossa jv-mies sodan alkuvaiheen hyökkäyksessä pamautti vahingossa kaverinsa hengiltä.
[/quote]

Käytännöllisesti katsoen jokaisessa jv-porukassa kävi näitä valitettavia vahinkoja.
Virallisesti Mustangit ei toimitettu Neuvostoliitolle, mutta jenkkien ohjaamat Mustangit joskus käyttivät puna-armeijan lentokenttiä (esim. Ukrainassa). Muutama vioittunut kone on jäänyt puna-armeijan halttuun, samalla tavalla kuin 2 Lancaster konetta Tirpitzin operaation jälkeen. Toukokuussa 1945 tällaisia P-51 koneita oli 14. Ne olivat B, C ja D malleja.

Tästä löytyy jotain tietoa lend-leasista.