Pienoismallit.net

Summa

Summan talvisodanaikainen bunkkeri. II JR 15.n esikunta sijaitsi tässä. Talvisodan jälkeen venäläiset räjäyttivät bunkkerin koska sen puolustussuunta oli luonnolisesti väärään suuntaan, ja ehkäpä myös siitä pelosta että suomalaiset voisivat vielä jossain vaiheessa hyötyä siitä…

Muutama kuva myös Summan kenttähautausmaasta.

Kommentit

Aika kovanaamoja olitte. Venäläisillä on mielenkiintoinen tapa pitää harjoituksia kovilla patruunoilla. Muistaakseni jollekin Summan bunkkerille pääsi ainoastaan panssareiden kovapanosammuntaradan läpi. Se oli sellainen matalaa mäntytaimikkoa ollut hiekkakangas, jossa neukut ampuivat liikkuviin maaleihin 3000 m:n etäisyydeltä. Kerran on pitänyt kääntyä takaisin, kun ei oikein innostanut ajaa bussilla sinne väliin. Vartiomiehet laskivat menemään, vieläpä ilman lahjuksia.
Pitää paikkansa. Tuo hautausmaa sijaitsee kyseisen ampuma-alueen takamaastossa. Mekin pyrimme ensin tuolle mainitsemallesi bunkkerille, mutta harjoitusten vuoksi sinne ei ollut asiaa. Meillä oli mukana kokenut opas joka tuntui tietävän miten hommat itänaapurissa hoidetaan.
onko tuo bunkkeri jossain siellä terijoen lähellä tien varressa? kerran käytii kattoo ihan samanlaista bunkkeria. siellä oli aika paljo panssarivaunuja liikkeellä. mikäs toi summan nykyne nimi on ja missä se tarkalleen sijaitsee? ois kesällä iha kiva kierrellä noita paikkoja ku ois joku muukin joka on nistä kiinnostunu.
Olen onnistunut hukkaamaan sen Kannaksen kartan joka tuolla reissulla oli mukana, eli en nyt ihan tarkalleen muista tuota sijaintia, mutta se selviää kyllä. Meillä oli todella pätevä opas tuolla reissulla joka tiesi nuo paikat hyvin. Itellä ois tarkotus ens kesänä lähtee taas kiertelemään tuonne. Voishan sitä harkita että keräis vaikka porukan jolla lähtis pariks päivää tutkimaan paikkoja.
ois kyllä tosi kiva lähtä kiertelee sinne. olin 98 vuonna kuolemanlaakson lähellä töissä ja kiertelin siellä paikkoja. en paljo tiedä tuosta sotahistoriasta mutta kiinnostunu olen kyllä. jos olette suunnittelemassa reissua niin ilmottelehan. jos mahdollista nii voisin lähtä vaikka mukaan. ite puhun venäjää ja olen asunu siellä 5 vuotta. oletko muuten kierrelly siellä pitkäranta-suojärvi alueella? löysin sieltä vanhan suomalaisen kasarmin ja vanhan lentokentän. siellä kuolemanlaakson alueella on mettät ihan täynnä kaivauksia ja panssariesteitä. venäläiset oli kaivanu petroskoi tien varrelta kaikki haudat auki ja keränneet luut pois(varmman 200 ihmisen luut) olivat jättänee tienvarsihautoihin kaikki sotilasmerkit ja muut tavarat. en tiiä oliko niistä osa suomalaisia sotilaita. en kerenny tarkemmin tutkia kuoppia.