Pienoismallit.net

Republic P-47M Thunderbolt

P-47M

P-47M kuvia vuoden 1944 joulukuusta noin vuoden 1945 syyskuuhun asti.

Kuvat: The USAAF Photo Archives, The Eighth Air Force Historical Society, The 56th Fighter Group/The Army A

Kommentit

Teppo kiittää tosi hienoista kuvista sinua.Itsellä odottaa tulevaa,Academy, 1:48 D malli ja M malli on hankintalistalla joskus.Tässä tosikuvia,mahtava kuvasarja.
AJ 10.4.2009 00:31 Vastaa lainauksella
Moi kaikille,

Tässä hieman P-47M artikkeliin liittyviä kuvia. Sorry, enempää kuvia ei mahtunut kansioon ja jouduin karsimaan kaikki P-47 rakennekuvat, piirustukset yms… pois. Mutta onhan tässä ainakin +30 autenttista kuvatekstien kera. Nyt kun vielä keksin mihin laittaa sen artikkelin, joka täydentää kuvien tietoa plus avaa P-47M kronologisen kehityksen ja operatiivisen käytön - siitä lienee apua pienoismallin rakentajille. Artikkelissa oli yli 30000 merkkiä, joten se ei mahtunut referenssitekstiksi.

AJ
Oippa 10.4.2009 00:58 Vastaa lainauksella
On se ISO! Miten tuollaisella ikinä pärjäsi Mersuille tai FW:lle.
Mangrove 10.4.2009 07:51 Vastaa lainauksella
Onko luvat profiilipiirroksille?
Tietääkseni P-47 pärjäsi Mersulle ja FW hyvinkin. Jos en nyt ihan väärässä ole, niin myllynä jyllää saman tehoinen kone, kun B-29 oli neljä kpl. Syöksyssä oli vaarallinen vastustaja jopa Me 262:lle. Painoa, kun tuplasti Spifireen verrattuna. Lekogurut korjatkoon, mikäli vaunumallari puhuu pehmoisia.
Toihan on jo suorastaan pelottavan kokoinen!

Wikipediassa lukee, että tämä pystyi saavuttamaan syöksyssä lähes äänennopeuden.
AJ 10.4.2009 11:26 Vastaa lainauksella
Moi,

Kiitokset kaikille kommenteista. Ohessa linkki referenssikuviin liittyvään artikkeliin: "Republic P-47M (P-47M-1-RE) Thunderboltin lyhyt oppihistoria mallareille".

www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_327/

Muokkasin referenssiä sen verran, että nyt kaikki kuvat ovat autenttisia, niin ja luvat on profiileihin ja kuviin; jotka ovat allekirjoittaneen "kokoelmadokumenteista" vuosien varrelta etenkin asuessani USA:ssa. Enjoy!

AJ
Kun katsoo noita kuvia, niin ymmärtää hyvin, miksi jenkit antoivat koneelle lempinimen The Jug (suomeksi tuo kai tarkoittaa lähinnä isoa tuoppia). Pitäisiköhän ottaa uudet kuvat tuosta omasta 1/32 Thunderboltista ja laittaa tänne näkyville?
Raimo…ilman muuta.
Tero Tyni 11.4.2009 12:56 Vastaa lainauksella
Lempinimi "Jug" on mielestäni lyhenne sanasta "Juggernaut" eli jotain sellaista kuin "täysperävaunurekka". Sellainen vitsi kierteli amerikkalaislentäjien kesken, että noin isossa koneessa voisi ilmatorjuntatulta väistellä juoksemalla isossa ohjaamossa ammuksia karkuun.

Tosin kone näyttää kyllä isolta oluttuopiltakin. Tuossa koneessa on luonnetta, on mukana (loputtoman pitkässä) rakennuslistalla useampaakin mittakaavaan.
AJ 11.4.2009 17:35 Vastaa lainauksella
Moi,

Joo, tuo "Jug" nimi tulee alunperin Juggernautista, katso referenssikuviin liittyvä artikkeli:

www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_327/

"Jug" pärjäsi aivan hyvin Bf 109:lle ja Fw 190:lle "dive and zoom" (syöksy ja nouse) taktiikalla. T-boltilla oli erinomainen "rate of roll" (pyörähtämisliike) ja "turning radius" (kääntösäde) erityisesti yli 7000 metrin korkeudella lennettäessä, "airspeed" (lentonopeus) säilyi; airspeedin säilyminen on kaiken a ja ö lentotaisteluissa.

Tietenkään mikään II MS:n leko ei pärjännyt Fw 190:lle rate of rollissa etenkään Anton-sarjan Fw:lle, vaikka myöhäisemmissäkin Fw-sarjoissa, D:t ja Ta:t, oli erinomainen rate of roll. "Dogfightissa" (kaarto- ja pyörähtämistaisteluissa) "Jugit" eivät pärjänneet Bf 109:lle eikä Fw 190:lle etenkään alta 7000 metrin korkeuden, koska raskas/massiivinen ja iso T-bolt kiihtyi hitaasti; tosin saavutettuaan nopeuden "Jug" myös säilytti sen vrt. massiivinen täysperävaunurekka.

T-boltin koon ja massan etuna oli hyvä taistelukestävyys, "Jug" kesti enemmän osumia ja vaurioita kuin Bf 109:t, Fw 190:t, Spitfiret, P-51:t tai mitkään muutkaan II MS:n hävittäjäkoneet. Samoin "Jugin" iso ja tehokas tähtimoottori oli omiaan lisäämään T-boltin taistelukestävyyttä.

Onhan tuo "Jug" yksimoottoriseksi II MS:n hävittäjäksi älyttömän ison kokoinen, siitä ei pääse mihinkään. Muuten nykykriteerien mukaan "Jug" ei olisi kovin ympäristöystävällinen, iso moottori hörppäsi avgasia muistaakseni noin kolme/neljä kertaa enemmän kuin "Stang. Näin ollen Mustangiin verrattuna "Jughan" oli kuin 1970-luvun isoblokkikoneella varustettu muskeliauto (T-bolt) verrattuna nykypäivän ekologiseen japsiautoon (Stang).

AJ