Pienoismallit.net

Argentiinan Ilmavoimien Mirage IIIEA lentokoneita

Falklandin sota 1982

Argentiinan ilmavoimien - Fuerza Aérea Argentina (FAA) - Mirage III lentokoneita Falklandin sodassa 2.4.1982 - 20.6.1982 ja sen jälkeen.

Kuvaajia on useita; argentiinalaisia sotilaita, brittisotilaita, uutistoimistojen kuvaajia, lehtien kuvaajia, siviilihenkilöitä ja ties ketä. Useista kuvista on täysin mahdotonta sanoa, kuka otti alkuperäisen kuvan. Kuvat ovat autenttisia tst-tilanteista ja siitä johtuen, jotkut kuvat ovat hieman epätarkkoja. Kuvia on sekä mustavalkoisia, että värillisiä ja osaan kuvista olen kirjoittanut parhaan tietoni mukaan kuvatekstin.

Mirage

On sanottu, että kiroaminenkin ranskaksi kuulostaa kuin silkkihanskan hyväilyltä; ranskalaisen hävittäjän nimi Mirage taas kuulostaa yhtä kauniilta kuin miltä kone esteettisesti näyttää ja kuin mitä nimi tarkoittaa - kangastusta ja näköharhaa, "Fata Morganaa" - näet sen, muttet saa kiinni - tai sitten kenties kaunista Mademoisellea, kohtalokasta naista "Femme Fatalea" - vain Dom Pérignon shamppanjan kuplat puuttuvat nimestä.

Esteettisesti upean näköinen ranskatar, Dassault Mirage III, kevyt korkeusvakaumeton deltasiipinen jokasäänhävittäjä, oli Ranskan suuri myyntimenestys ja -valtti toisen sukupolven suihkuhävittäjien joukossa ja yksi näkyvimmistä kylmän sodan aikaisista ikoneista; myöhemmät Mirage III versiot, kuten esim. Mirage IIIE olivat jo kolmannen sukupolven suihkuhävittäjiä. Mirage III prototyyppi lensi ensikerran 17.11.1956, jolloin se saavutti 1,52 Machin nopeuden. 10 kpl:n protosarjan Mirage IIIA lensi toukokuussa 1958 2,2 Machin nopeudella saavuttaen ensimmäisenä eurooppalaiskoneena yli 2 Machin nopeuden (yli kaksinkertaisen äänennopeuden).

Ensimmäisen sarjatuotantomallin, jokasään torjuntahävittäjän IIIC:n (ensilento vuona 1960) aseistuksena oli 2 × 30mm (1,18 tuuman) DEFA 552 kiinteää tykkiä (125 ammusta per tykki) - eli samat tutut ja turvalliset tykit kuin kuin Daggereissa ja Super Étendardeissa - ja jopa viisi infrapunahakuista AIM-9B Sidewinder ilmasta - ilmaan (AAM) ohjusta viidessä ulkoisessa kiinnikkeessä; neljä ripustinta siivissä (kaksi per siipi) ja yksi ripustin rungossa. Myöhemmin amerikkalaiset Sidewinderit korvattiin ranskalaisilla Matra R550 Magic ja Matra R530 ilmasta - ilmaan (AAM) ohjuksilla.

Kaikki eri Mirage IIIC-versiot olivat ns. puhtaita jokasään torjuntahävittäjiä (C = Chasse = Interceptor), jotka kykenivät yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen (Mach 2,2) ja jotka olivat hyvin ketteriä ja erittäin hyvin käsiteltäviä "dogfightereita" ottaen huomioon delta-siiven rajoitukset kaarroksissa. Normihyötykuormana Mirage IIIC-versioissa oli joko 2 x AIM-9B/D Sidewinder/Matra R550 Magic I/II AAM ohjusta, 1 x Matra R530C/E AAM ohjus ja 2 x 1300L pudotettavaa polttoainesäiliötä ulkoisissa kinnikkeissä tai 2 x AIM-9B/D Sidewinder/Matra R550 Magic I/II AAM ohjusta, 1 x Matra R530C/E AAM ohjus ja 2 × Matra JL-100 (250L) pudotettavaa polttoainesäiliötä/rakettilaukaisualustaa 19 × SNEB 68mm raketeilla ulkoisissa kinnikkeissä.

Ranskalaiset Armée de l'Air:n (AdA) Mirage IIIE:t voitiin aseistaa AN-52 taktisilla ydinohjuksilla, tällöin hyötykuorma oli 2 x Matra R550 Magic I/II AAM ohjus, 2 x 625L/1300L/1700L pudotettava polttoainesäiliö ja 1 x AN-52 taktinen ydinohjus ulkoisissa kinnikkeissä. Siten ranskalaiset Mirage IIIE:t olivat kykeneviä suorittamaan taktisen ydinasehyökkäyksen aivan kuten Super Étendardit.

Mirage III:n eri versioita on valmistettu vuosien varrella useita, pääversioiden ollessa Mirage IIIC johdannaisineen (yliääni-jokasään torjuntahävittäjiä), Mirage IIIB johdannaisineen (yliääni-jokasään kaksipaikkaisia harjoituskoneita), Mirage IIIE johdannaisineen (yliääni-jokasään torjunta- ja rynnäkkökoneita), Mirage IIID johdannaisineen (yliääni-jokasään kaksipaikkaisia harjoituskoneita), Mirage IIIR johdannaisineen (yliääni-jokasään tiedustelukoneita), Mirage 5 johdannaisineen (yliääni-jokasään torjunta- ja rynnäkkökoneita) kts. www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_11514/ ja sekä Atlas Cheetah, että Kfir koneet johdannaisineen (yliääni-jokasään torjunta- ja rynnäkkökoneita).

Toki myös Dassault Mirage IV, Dassault Mirage F-1 ja Dassault Mirage 2000 lentokoneet kehitettiin Mirage III koneista. Merkittävimmät versiomallit kuitenkin lienevät Mirage IIIC johdannaisineen, Mirage IIIE johdannaisineen ja Mirage 5 johdannaisineen.

www.youtube.com/watch?v=qJxhgPwMMoU
Firepower - Mirage Jet (Part 1/3)
www.youtube.com/watch?v=Dzs705fnnVw
Firepower - Mirage Jets (Part 2/3
www.youtube.com/watch?v=skWMj9xwaIw
Firepower - Mirage Jet (Part 3/3)

Mirage III ja Kuuden päivän sota

Mirage III hävittäjä pääsi lähtemättömästi historiankirjoihin ja saavutti legendaarisen lentokoneen maineen Kuuden päivän sodassa 5. - 10. kesäkuuta 1967. Ensimmäiset kaksi Mirage IIICJ hävittäjää laskeutui Israelin Hatzorin lentotukikohtaan 7.4.1962 maj. Danny Shapiran (IAF) ja maj. LeNunin (AdA) lentäminä, jolloin alkoi IAF:n Mach 2 lentokoneiden aikakausi. J-kirjaimen merkitys Mirage IIICJ:n nimessä on yksinkertainen, sillä J = Juif eli ranskaksi juutalainen. Israelilainen lentäjä, Danny Shapira, oli järjestyksessä 12. pilotti, joka lensi Mirage IIIC koneella yli Mach 2 nopeudella, tarkalleen 2,2 Machin nopeudella, lentäessään kolmatta koelentoaan Ranskassa 28.6.1959 - lennon jälkeen hän sai ranskalaisilta suorituksesta kultaisen ranskalaisten Armée de l'Air:n lentäjien pinssin.

Huhtikuun 1962 ja heinäkuun 1964 välillä Israeliin toimitettiin yhteensä 70 kpl:tta Mirage IIICJ konetta ja kaksi Mirage IIIRJ lekoa. Myöhemmin vuonna 1966 Israel sai kolme Mirage IIIBJ konetta lisää ja vielä vuonna 1968 yhden Mirage IIIBJ:n. Täten Israelilla oli kaikenkaikkiaan yhteensä 70 Mirage IIICJ hävittäjää (joissa oli numerot satunnaisesti väliltä 1 - 85), kaksi Mirage IIIRJ tiedustelukonetta (numeroilla 98 ja 99) ja neljä Mirage IIIBJ kaksipaikkaista koulutuskonetta (numerot 86 - 89). Myöhemmin kolmas numero (yleensä numero 1 tai 2 tai 4 tai 5 tai 7 tai 9) lisättiin koneen numerosarjaan. Israel nimesi Mirage IIICJ hävittäjät "Shahak":ksi (Skyblazer), joka tarkoittaa Taivaansilpojaa. Mirage III kykeni ns. "outfly" eli lentämään nopeammin ja "outgun" voittamaan tulitaistelussa minkä tahansa arabien käyttämän lekon Kuuden päivän sodassa, joten nimi Taivaansilpoja istui kuin nenä päähän Mirage IIICJ:lle.

Kuuden päivän sodan alussa israelilaisilla oli yhteensä 62 kpl:tta Mirage IIICJ, 3 kpl:tta Mirage IIIBJ ja 2 Mirage IIIRJ koneita eli yhteensä 67 kpl:tta Mirage III lekoja operatiivisessa käytössä kolmessa laivueessa: 21 Mirage IIICJ ja 1 Mirage IIIBJ lekoa “First Fighter” 101 Squadronissa, 22 Mirage IIICJ ja 2 Mirage IIIBJ lekoa “First Jet” 117 Squadronissa ja 19 Mirage IIICJ ja 2 Mirage IIIRJ lekoa "Bat" 119 Squadronissa.

62 kpl:tta Mirage IIICJ ja 3 kpl:tta Mirage IIIBJ eli 65 kpl:tta Mirage III lekoa osallistui "Operation Mokediin", arabi-ilmavoimien tuhoamiseen, heti sodan ensimmäisestä päivästä 5.6.1967 alkaen, ollen tuolloin mukana jokaisessa kolmessa lentokoneiden hyökkäysaallossa arabilentokenttiä ja -tukikohtia vastaan. Hyökkäyksissä Mirage IIICJ koneissa oli aseistuksena lekojen normitykit ja kaksi 250kg pommia per kone. Periaatteessa "Operation Moked" eli Operaatio Focus/Keskittyminen oli moderni kopio Luftwaffen ilmahyökkäyksestä Operaatio Barbarossan alkamispäivänä 22.6.1941.

Vielä 1980-luvunkin alussa eräs tuttu Egyptin ilmavoimien MiG-pilotti kuvasi elävästi Mirage koneiden hyökkäystä Abu Sawayrin lentotukikohtaan; hyökkäys oli jättänyt pysyvän ja syvän elinikäisen vaikutuksen häneen. Ko. MiG-lentäjän mukaan heillä (egyptiläisillä) ei ollut todellisuudessa mitään realistisia mahdollisuuksia IAF:n Mirage koneita vastaan. Israelin hyökkäys tuli täytenä yllätyksenä ja erittäin rajuna iskuna. Abu Sawayrin lentotukikohtaan hyökkäsi 10 Israelin lentokonemuodostelmaa, kentälle osui 102 pommia, mukaanlukien Matra Durandalin 200kg RPB pommeja (kiitoradanläpäisypommeja), suurin osa kentällä olleista Il-28 pommikoneista tuhottiin kentälle, samoin suurin osa MiG-21 hävittäjistä tuhottiin kentälle ja neljä ilmaan pääsyttä MiG-21 lekoa ammuttiin alas, kaksi IAF:n konetta putosi ja lentokenttä tuhoutui.

Sodan aikana Israelin Ilmavoimien, IAF:n, Mirage IIICJ lekot tuhosivat ilmassa 48 kpl:tta Egyptin, Syyrian ja Jordanian koneita: 9 kpl:tta MiG-17, 12 kpl:tta MiG-19, 15 kpl:tta MiG-21, 5 kpl:tta Hunter, yksi Il-14, yksi Il-28 ja 5 kpl:tta Su-7 lentokonetta. Lisäksi kaksi muuta arabikonetta putosi ilmataisteluissa, ilman Mirage IIICJ lekojen vaikutusta - näistä kahdesta arabikoneesta Mirage-pilotit eivät saaneet ilmavoittoja. Kaikki Mirage IIICJ ilmavoitot paitsi yksi (Shafrir I AAM ohjuksella) saavutettiin 30mm DEFA 552 tykeillä. Huom! Joidenkin lähteiden mukaan IAF:n Mirage IIICJ lekot tuhosivat ilmassa 63 kpl:tta Egyptin, Syyrian ja Jordanian koneita, mahdollisesti jopa 74 kpl:tta lekoa. IAF:n virallisesti hyväksymiä ilmavoittoja ovat kuitenkin vain yllä mainitut 48 kpl:tta arabikonetta.

www.youtube.com/watch?v=n-FMLNlMEoo
[FULL Episode] Dogfights of the Middle East

IAF:n Mirage IIICJ tappiot Kuuden päivän sodassa olivat seuraavat: “First Fighter” laivue menetti 4 lekoa, samoin “First Jet” laivue ja "Bat" laivue menetti vain yhden lekon. Näin IAF:n Mirage IIICJ kokonaistappiot olivat yhdeksän konetta, mutta samalla legenda oli syntynyt…

Kuuden päivän sodan jälkimaininki - vaikutus Mirage III:n myyntiin

Mirage III:n kohtuullinen hinta ($1,5 miljoonaa per kone) ja Kuuden päivän sodassa hankittu kova maine poikivat välittömästi kauppoja Ranskalle, myyntimenestys oli taattua. Eturivissä ostajina olivat mm. Etelä-Afrikka (Mirage IIIC & Mirage III E) ja Sveitsi (Mirage IIIC) sekä Argentiina, Brasilia, Libanon, Pakistan, Espanja ja Venezuela (Mirage III E). Australia ja Sveitsi rakensivat Mirage koneita myös lisenssillä. Muita eri Mirage versioiden käyttäjämaita ovat/olivat Abu Dhabi, Belgia, Chile, Kolumbia, Egypti, Gabon, Libya, Peru ja Zaire.

Suomen Ilmavoimat harkitsivat 1960-luvulla vakavasti Mirage III hävittäjien hankkimista, sillä Mirage III koneen suorituskyky oli hyvä, samoin ohjattavuus ja liikehtimiskyky. Myöskin Mirage III:n toimitus- ja koulutukseen tarvittava aika olivat sopivia ja lekon toiminta-aika Suomen olosuhteisiin riittävä. Kaiken lisäksi Ranska olisi myynyt koneen mukana valmiin kokopaketin (lekon tykkien lisäksi ohjusaseistuksen, tutkat ja koneiden vara-osat sekä koulutuksen). Lauri Pekurista tuli ensimmäinen suomalainen lentäjä, joka rikkoi kaksinkertaisen äänennopeuden rajan nopeudella 2,05 Machia Mirage III testi- ja koelentojen yhteydessä 25.7.1961. Mirage III lekojen ostosuunnitelma Suomen Ilmavoimille ei toteutunut, koska silloinen Neuvostoliitto tarjosi MiG-21 hävittäjiä, jotka olivat tuolloin NL:n omissakin ilmavoimissa uusia hävittäjäkoneita.

Kuten Suomi, Argentiina harkitsi useita eri lentokonevahtoehtoja korvaamaan jo vanhenemassa olevat ensimmäisen sukupolven suihkuhävittäjänsä, F-86F-40 Sabret, toisen sukupolven suihkuhävittäjillä. Vaihtoehtoina olivat brittien English Electric Lightningit, ruotsalaiset Saab 35 Drakenit, amerikkalaiset F-100 Super Sabret, F-102 Delta Daggerit, F-104 Starfighterit ja F-8 Crusaderit sekä ranskalaiset Mirage III:t. Neuvostoliitto ei tarjonnut toisen sukupolven suihkuhävittäjiään Sukhoi 9:jä, Sukhoi 11:sta, MiG-19:sta ja MiG-21:stä Argentiinalle. Israelin menestys Kuuden päivän sodassa ja kohtuullinen hinta käänsivät vaakakupin Mirage III:n eduksi - Argentiina valitsi lopulta F-86F-40 Sabre lentokoneiden korvaajaksi yliääni-jokasään torjunta- ja rynnäkkökoneen, Mirage IIIEA:n, jonka nimessä A tarkoittaa Argentiinaa.

Maakoodit eri Mirage versioiden nimissä:

Argentiina – A; Australia – O (Oztralia); Belgia – B; Brazil – BR; Chile – C; Kolumbia – CO; Egypti – E, Saudi Arabia - SD (peruutettu tilaus); France – F (ainoastaan Mirage-5); Gabon – G; Israel – J (Juif/Jewish); Libanon – L; Libya – D (Desert); Pakistan – P (Mirage III), PA (Mirage-5); Peru – P (Mirage-5); Etelä Afrikka – Z (Zuid Afrika); Espanja – E (Espana); Sveitsi – S; Yhdistyneet arabiemiirikunnat/Abu Dhabi – AD (Abu Dhabi); Venezuela – V; Zaire – M (Mobuto).

Argentiinan Dassault Miraget

Kauppaneuvottelut alkoivat vuonna 1968 ja kaupat 10 kpl:sta yksipaikkaisia Mirage IIIEA ja 2 kpl:sta kaksipaikkaisia Mirage IIIDA koneista saatiin tehtyä ja viimeisteltyä vuonna 1970. Ensimmäiset Mirage IIIEA lekot toimitettiin Argentiinaan vuonna 1972 ja vuoden 1973 loppuun mennessä kaikki tilatut koneet oli toimitettu. Argentiinan Mirage IIIEA:t saivat tunnukset välillä I-003 - I-012 ja Mirage IIIDA:t tunnukset I-001 ja I-002. I sana tunnuksessa tarkoittaa Interceptador:ia eli torjuntahävittäjää. Argentiinan pilotit ja kenttähenkilöstö tyyppikoulutettiin Ranskassa. 5.1.1976 Mirage IIIEA ja Mirage IIIDA koneista muodostettiin Grupo 8 de Operaciones (8. Lentorykmentti) tukikohtanaan Mariano Morenon pieni lentotukikohta lähellä Buenos Airesia. Grupo 8 de Operaciones nimi muutettiin melko pian Grupo 8 de Caza:ksi (sama 8. Lentorykmentti suomeksi).

Lyhyesti sanottuna Mirage IIIE (E = Électronique = Elektroniikka) on yksipaikkainen taktinen yliääni-jokasään torjunta- ja rynnäkkökone, jossa koneen runkoa on pidennetty 30cm verrattuna yksipaikkaiseen Mirage IIIC taktiseen yliääni-jokasään torjuntahävittäjään, jotta Mirage IIIE:een lisätty avioniikka mahtuisi koneeseen. Rungon pidennys myös lisäsi polttoainekapasiteettiä ja siten pidensi toimintamatkaa. Mirage IIIE lensi ensikerran vasta 1.4.1961. Voimanlähteenä Mirage IIIE:ssa on Atar 09C-3 turbosuihkumoottori ja koneen huippunopeus on Mach 2,2.

Mirage IIIE:ssa on Thompson-CSF Cyrano II kaksitoiminen ilma/maavalvontatutka eli tutkan ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan toimintovalinnat ja tutkavaroitin (RWR = radar warning receiver), parannettu navigaatiojärjestelmä mukaanlukien TACAN (tactical air navigation system = taktinen lentosuunnistusjärjestelmä) ja Marconin jatkuvapulssinen Doppler navigointitutka koneen etuosan pullistumassa (rungossa ohjaamon alapuolella) sekä HF radio, jonka antenni on sivuvakaimen etuosan jatkossa. Argentiinan Mirage IIIEA:t erosivat Mirage IIIE:stä siinä, että niissä ei ollut Marconin jatkuvapulssista Doppler navigointitutkaa, eikä TACAN taktista lentosuunnistusjärjestelmää, eikä myöskään paria pientä siiventynkää sivuperäsimen kärjessä.

Mirage IIIE oli tavallaan parannettu ja päivitetty versio Mirage IIIC:stä ja Mirage IIIEA puolestaan yksinkertaistettu versio Mirage IIIE:stä. Jokatapauksessa Mirage IIIEA oli erittäin kykynevä ja tehokas moderni supersonic jokasään torjunta- ja rynnäkkökone, joka pärjäsi mille tahansa aikakautensa hävittäjälle ja oli yleensä parempi kuin useimmat kilpailijansa.

Vuonna 1977 Argentiina teki kaupat 7 kpl:sta uudesta Mirage IIIEA lekosta, jotka toimitettiin Argentiinaan vuoden 1979 aikana. Lekot saivat tunnukset välillä I-013 - I-019. Kaupan mukana Argentiina sai molempia sekä puoliaktiivisia tutkaohjattuja Matra R530E AAM ohjuksia (puoliaktiivisten tutkaohjattujen ilmasta ilmaan ohjusten NATO laukaisukoodi on Fox One), että infrapunahakuisia Matra R530C AAM ohjuksia, joita Mirage IIIEA pystyi kantamaan yhden rungon keskikiinnikkeessä. Näissä uusissa Mirage IIIEA I-013 - I-019 lekoissa oli TACAN taktinen lentosuunnistusjärjestelmä runkoantenneineen ja viritykset Matra R550 Magic I AAM ohjuksille. Vanhemmat Mirage IIIEA I-003 - I-012 lekot päivitettiin myös TACAN taktiselle lentosuunnistusjärjestelmälle runkoantenneineen ja viritykset Matra R550 Magic I AAM ohjuksille asennettiin vuosina 1979-80.

Vuonna 1980 Argentiina hankki Ranskasta Matra R550 Magic I AAM ohjuksia, koska Matra R530C/E AAM ohjukset eivät olleet soveltuvia lähi-ilmataisteluun eli "Dogfightiin". Samana vuonna Argentiina osti kaksi Mirage IIIDA:ta lisää, jotka toimitettiin vuonna 1982, sopivasti ennen Falklandin sotaa. Nämä kaksi Mirage IIIDA:ta saivat tunnukset I-020 ja I-021. Vasta vuonna 1986 päivitetyt ja parannetut Matra R550 Magic II AAM ohjukset kompensoivat Matra R550 Magic I AAM ohjukset - ainakin Kreikka ja Irak ovat käyttäneet Matra R550 Magic II AAM ohjuksia taisteluissa. Nykyisin Matra R550 Magic II ohjuksetkin ovat jo vanhentuneita.

Falklandin sodan alkaessa Argentiinalla oli 17 kpl:tta yksipaikkaista Mirage IIIEA I-003 - I-019 torjuntahävittäjää ja 4 kpl:tta kaksipaikkaista Mirage IIIDA I-001 - I-002 ja I-020 - I-021 harjoituskonetta eli yhteensä 21 kpl:tta Mirage III lekoja.

Mirage III ja Falklandin sota

Vuonna 1982 Mirage IIIEA koneet olivat ainoat kunnon "puhtaat" torjuntahävittäjät Fuerza Aérea Argentinan arsenaalissa, vaikkakin Argentiinan ilmavoimilla oli myös Dagger A hävittäjäpommittajia. Mirage IIIEA pilotit oli koulutettu Ranskassa hyvin ja uusien lentäjien koulutus jatkui Argentiinassa Mirage IIIDA koneilla, täten Mirage IIIEA lentäjiä pidettiin FAA:n eliittipilotteina. Huolimatta eliittistatuksesta, Mirage pilotteja, kuten heidän kollegoitaan Dagger pilotteja, ei oltu koulutettu pitkänmatkan lento-operaatiohin NATO maata, kuten Iso-Britannia, vastaan, eikä edes ilmatankkauksiin. Mirage lentäjät olivat taktisesti koulutettuja torjuntahyökkäyksiin Chilen ilmavoimia vastaan lähietäisyyksillä.

Grupo 8 de Caza:n Mirage IIIEA lekoista ja piloteista muodostettiin 5.4.1982 kaksi laivuetta Falklandin sotaa varten:

1) Majuri Hugo Paezin komentama Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavia aka BAM Comodoro Rivadavia Mirage yksikkö, joka koostui viidestä Mirage IIIEA lekosta I-003, I-008, I-010, I-015 ja I-018 sekä yhdestä Learjet 35A (LV-OAS) koneesta Comodoro Rivadavia lentotukikohdassa (yhdessä vaiheessa hetkellisesti jopa neljä Learjettiä operoi BAM Comodoro Rivadavia tukikohdasta). Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavia menetti kaksi Mirage IIIEA I-015 ja I-018 lekoa, kun ne siirrettiin Escuadrón Mirage Río Gallegos laivueesen 23.4.1982. Näin Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavia operoi pääosan sodasta vain kolmella koneella I-003, I-008 ja I-010.

2) Majuri Jose Sanchezin komentama Escuadrón Mirage Río Gallegos aka BAM Río Gallegos Mirage yksikkö, joka koostui viidestä Mirage IIIEA lekosta I-011, I-014, I-016, I-017 ja I-019 Río Gallegos lentotukikohdassa (Río Gallegos oli ns. eteentyönnetty lentotukikohta Mirage hävittäjille ja Canberra pommikoneille). Escuadrón Mirage Río Gallegos sai neljä Mirage IIIEA lekoa täydennystä, kun I-015 ja I-018 koneet siirrettiin Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavia laivueesta ja lisäksi täydennyksenä tuli I-005 ja I-006 koneet 23.4.1982. Näin Escuadrón Mirage Río Gallegos operoi sodassa parhaimmillaan yhdeksällä lekolla I-005, I-006, I-011, I-014, I-015, I-016, I-017, I-018 ja I-019. Myöhemmin Escuadrón Mirage Río Gallegos kärsi sodan ainoat Mirage III tappiot kun Sea Harrierit ampuivat I-015 ja I-019 lekot alas Falklandin saarten yllä 1.5.1982.

Suoranaisesti Falklandin sotaan osallistui Grupo 8 de Caza:n (8. Lentorykmentin) kaksi laivuetta; Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavia pääosin kolmella Mirage IIIEA lekolla I-003, I-008, I-010 ja Escuadrón Mirage Río Gallegos jopa yhdeksällä Mirage IIIEA lekolla I-005, I-006, I-011, I-014, I-015, I-016, I-017, I-018 ja I-019. Siten kaiken kaikkiaan suoranaisesti sotaan osallistui 12 kpl:tta Mirage IIIEA lekoa I-003, I-005, I-006, I-008, I-010, I-011, I-014, I-015, I-016, I-017, I-018 ja I-019. Sodassa molempien Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavia ja Escuadrón Mirage Río Gallegos laivueiden Mirage IIIEA lekot lensivät kustakin laivueesta 46 CAP ja torjuntalentoa Falklandin saarten yllä sekä 46 torjuntalentoa Argentiinan yllä 45 vuorokauden aikana.

Viisi Mirage IIIEA lekoa I-004, I-007, I-009, I-012 ja I-013 jätettiin puolustamaan Buenos Airesia mahdollisten Avro Vulcan B2 pommikoneiden hyökkäysten varalta Base Aérea Militar (BAM) Mariano Morenoon. Puolestaan koko sodan ajan toimivat Grupo 8 de Caza:n Escuadrón I:ssa Mirage IIIDA:t I-001 ja I-002 ja Escuadrón II:ssa Mirage IIIDA:t I-020 ja I-021 koulutuskäytössä BAM Mariano Moreno lentotukikohdassa.

Escuadrón Mirage Comodoro Rivadavian ja erityisesti Escuadrón Mirage Río Gallegosin Mirage IIIEA torjuntahävittäjien päätehtävä oli antaa lakisuojaa hyökkääville Daggereille, Skyhawkeille, Canberroille ja Pucaroille ja houkutella Harrierit pois niiden kimpusta eli toimia saattohävittäjinä. Vaikka viisi Mirage IIIEA:ta jätettiin puolustamaan Buenos Airesia ja manner-Argentiinaa, myös BAM Comodoro Rivadavian ja BAM Río Gallegosin Mirage koneiden lisätehtävänä oli manner-Argentiinan ja Buenos Airesin puolustaminen.

Mirage III:sta puuttuvan ilmatankkausvarustuksen takia Miraget, kuten Daggeritkin, olivat pakotettuja lentämään lakisuojana lyhintä lentoreittiä brittien kimppuun, eikä niillä ollut riittävästi polttoainetta kunnon "dogfightiin". Mirageilla oli kohdealueella kahdella 1700L lisäpolttoainesäiliölläkin noin 10 minuuttia lentoaikaa edellyttäen, että Miraget lensivät korkealla, reilusti yli 6000 metrin korkeudella, sillä Miraget kuluttivat enemmän polttoainetta kuin Daggerit. Noin 4500 metrin korkeudessa lentoaikaa oli vain noin 5 minuuttia. Argentiinalaisilla Mirage IIIEA koneilla on laskettu olleen todellisuudessa keskimäärin vain kaksi minuuttia operointiaikaa Falklandin saarten kohdealueilla, mikä on todella vähän.

Mirage IIIEA:n lensivät taistelulennot yleensä noin 10500 metrin korkeudessa, kun taas Sea Harrierit lensivät taistelulennot yleensä noin 4500 metrin korkeudessa. Mirage lekot yrittivät houkutella Sea Harrier koneita yläkorkeuksiin, kun taas Sea Harrierit yrittivät houkutella Mirageja alakorkeuksiin. Huomionarvoista on, että Mirage III koneiden suoritusarvot ovat parhaimmillaan yli 6000 metrin korkeudella, kun taas Sea Harrierien ja Harrierien suoritusarvot ovat parhaimmillaan alta 3000 metrin korkeudella. 4500 metrin korkeuden alapuolella Mirage koneiden suoritusarvot alkavat laskea oleellisesti, kun taas 4500 metrin korkeuden yläpuolella puolestaan Sea Harrier ja Harrier lekojen suoritusarvot alkavat laskea oleellisesti.

Comodoro Rivadavian lentotukikohdasta on Port Stanleyhin matkaa noin 960km eli 1920km edestakaisin. Río Gallegosin lentotukikohdasta taas on Port Stanleyhin matkaa noin 795km eli 1590km edestakaisin. San Juliánin lentotukikohdasta on Port Stanleyhin matkaa noin 790km eli 1580km edestakaisin. Argentiinalaisista lehtotukikohdista Rio Granden lentotukikohdasta on lyhin matka Port Stanleyhin noin 705km eli 1410km edestakaisin. Trelewin lentotukikohdasta on pisin matka Port Stanleyhin noin 1075km eli 2150km edestakaisin. Edestakaiset lentomatkat huomioiden ei ole mikään ihme, että argentiinalaisten lekojen toiminta-aika Falklandin saarten yllä oli melko lyhyt.

Mirageillakaan ei ollut minkäänlaista häirintäsuojaa SHAR:ien Sidewinder ohjuksia, maajoukkojen Rapier ohjuksia tai laivojen torjuntaohjuksia vastaan, ennenkuin vasta toukokuun lopulla, jolloin Mirageihin asennettiin kotitekoiset alumiinisuikalesirottomet ilmajarrujen sisälle aivan kuten Daggereihin. Toki Mirageilla oli sentään tutkavaroitin (RWR = radar warning receiver). Argentiinalaisten Mirage IIIEA lekojen normihyötykuorma sodassa oli joko 2 x Matra R550 Magic I AAM ohjusta ja 2 x 1700L pudotettavaa polttoainesäiliötä ulkoisissa kinnikkeissä tai 1 x Matra R530C/E AAM ohjus ja 2 x 1700L pudotettavaa polttoainesäiliötä ulkoisissa kinnikkeissä.

Britannian Sea Harrierit (SHARit) ampuivat vain kaksi Mirage IIIEA hävittäjää alas koko sodan aikana, molemmat AIM-9L Sidewinder ohjuksilla.

SHARien Mirage IIIEA pudotukset; Mirage IIIEA #, Mirage IIIEA pilotti, päiväys, SHAR #, SHAR pilotti ja yksikkö:

I-019 pilotti ltn. Carlos Perona käytti heittoistuinta, 1.5.; Sea Harrier XZ452/"007" flt. ltn. Paul Barton RAF 801/899 Sqn

I-015 pilotti kapt. Garcia Cuerva yritti laskeutua Port Stanleyn lentokentälle, oma IT ampui alas ja Cuerva kaatui, 1.5.; Sea Harrier XZ453/"009" ltn. Steve Thomas RN 801/899 Sqn

1.5.1982 Mirage pudotusten tapahtumat; Argentiinan FAA:n ja Iso-Britannian RN:n AAR:ien (After Action Report) mukaan:

Falklandin saarten yllä on kaksi kahden Mirage IIIEA lekon muodostamaa lentuetta. Lentue Buitre, kaksi Mirage IIIEA:ta kapt. Raul Gambandén (I-016) ja yliltn. Roberto Yebran (I-014) Escuadrón Mirage Río Gallegosista aseistuksenaan kaksi Matra R550 Magic I AAM ohjusta per kone hoitamassa lakisuojaa sateenvarjon lailla kaikille Argentiinan koneille lentäen noin 10500 metrin korkeudessa ja vastaavasti kahden Mirage IIIEA:n kapt. Garcia Cuervan (I-015) ja ltn. Carlos Peronan (I-019) lentue Dardo, Escuadrón Mirage Río Gallegosista tehtävänään kattaa koko taistelualueen lakisuoja. Aseistuksena Cuervan ja Peronan Mirageilla on myöskin kaksi Matra R550 Magic I AAM ohjusta per kone ja lentokorkeus on sama noin 10500 metriä.

Lentue Buitre, kapt. Gambandé (I-016) ja yliltn. Yebra (I-014) lentävät hätistämään lt.cdr. Nigel "Sharkey" Wardin, RN, XZ451/006 ja ltn. Mike Watsonin, RN, ZA175/004 Sea Harriereja RN 801/899 Sqn lentotukialus HMS Invinciblen Air Groupista pois kolmen Argentiinan Laivaston Ilmavoimien harjoitusyksikön Beechcraft T-34 Mentorin kimpusta. Kolme T-34 Mentoria yrittävät hyökätä brittilaivaston Westland Sea King helikopterin ja mahdollisesti laivojenkin kimppuun, kun brittien laivojen yhtenä ilmasuojana 4500 metrin lentokorkeudella, Combat Air Patrolina (CAP) lentävät "Sharkey" Wardin XZ451/006 ja Watsonin ZA175/004 SHARit ennättävät väliin. Lentue Buitren, Gambandén (I-016) ja Yebran (I-014), Mirage IIIEA:t puolestaan kiitävät Mentorien apuun. "Sharkey" Ward vaurioittaa 30mm Aden tykeillä yhtä T-34 Mentoria, ennenkuin Miraget ehtivät paikalle. Sea Harrier ja Mirage koneiden kohtaamisessa ainoastaan SHARit yrittävät lukita Sidewinder AIM-9L ohjukset, kuitenkaan onnistumatta. Polttoaineen käydessä vähiin Miraget poistuvat alueelta kohti Río Gallegosia ja T-34 Mentorit lentävät takaisin Port Stanleyn kentälle; SHARit irtautuvat myös ja palaavat HMS Invinciblelle. Ensimmäinen Mirage ja Sea Harrier hävittäjien kohtaamisilmataistelu on tulokseton.

Argentiinalaisten Daggereiden hyökkäysosasto, kolme Daggeria kapt. Norberto Dimeglio (C-412), ltn. Gustavo Faget (C-432) ja yliltn. César Román (C-407) lentue Torno, II. laivue, San Julian lentotukikohdasta, havaitsee hävittäjä HMS Glamorganin ja fregatit HMS Arrowin ja HMS Alacrityn, jotka ovat jatkuvasti liikkeessä muuttaen kurssia ja muodostaen puolustuskolmion. Kaksi Daggeria kapt. William Donadille (C-403) ja yliltn. Jorge Senn (C-421), lentue Fortín, myöskin II. laivue, San Julian lentotukikohdasta aseistuksenaan kaksi Shafrir 2 AAM ohjusta per kone toimivat Torno lentueen lakisuojana 9000 metrin korkeudessa. Daggerit hyökkäävät hävittäjä HMS Glamorgania sekä fregatteja HMS Arrow ja HMS Alacrity vastaan pommeilla ja tykeillä. Daggerit saavat vastaansa voimakasta laivojen it-tulta. Lentue Tornon Daggerit aiheuttavat brittilaivoille vaurioita; HMS Glamorgan sai lähellä räjähtäneestä pommista vähäisiä vaurioita, HMS Alacrityn lähellä räjähti myös pommi, josta tuli sirpalevaurioita ja HMS Arrow sai 30mm tykistä osumia.

Toisena brittien laivojen ilmasuojana, Combat Air Patrolina (CAP), toimivat flt. ltn. Paul Bartonin, RAF, Sea Harrier XZ452/"007" ja ltn. Steve Thomas, RN, Sea Harrier XZ453/"009" lentotukialus HMS Invinciblen Air Groupista 4500 metrin lentokorkeudella. Sea Harrierit syöksyvät ja hyökkäävät lentue Tornon Daggereiden kimppuun. Falklandin saarten Argentiinan (FAA:n) lennonjohto lähettää argentiinalaisten lakisuojan lentue Fortín kaksi Daggeria Sea Harrierien kimppuun. Näin muodostuu lekojono, jossa ensimmäisenä lentävät lentue Tornon kolme Daggeria kapt. Dimeglio (C-412), ltn. Faget (C-432) ja yliltn. Román (C-407), niiden jälkeen kolmen kilometrin päässä Sea Harrierit flt. ltn. Barton (XZ452/"007") ja ltn. Thomas (XZ453/"009") sekä SHARien takana noin kolmen ja puolen kilometrin päässä vielä lentue Fortín kaksi Daggeria kapt. Donadille (C-403) ja yliltn. Senn (C-421).

Lentue Fortín Donadille (C-403) ja Senn (C-421) pudottavat lisäpolttoainesäiliönsä, kiihdyttävät, syöksyvät ja laukaisevat Shafrir 2 AAM ohjuksensa kohti Sea Harrierejä. Ohjukset eivät osu SHAReihin horisonttiin laskevan auringon ja SHARien väistöliikkeiden takia. Samalla lentue Tornon kolme Daggeria kiihdyttävät 1,5 Machiin, kasvattavat nopeasti välimatkaa Sea Harriereihin ja pääsevät pakoon kohti San Julianin lentotukikohtaa. Väistäessään lentue Fortín Daggereiden ohjukset helposti SHARien tutkat havaitsevat samalla uuden uhan, kapt. Cuervan (I-015) ja ltn. Peronan (I-019) lentue Dardon Mirage IIIEA:t noin 10500 metrin korkeudella ja reilusti yli 20 kilometrin etäisyydeltä. Lentue Fortín Daggerit kapt. Donadille (C-403) ja yliltn. Senn (C-421) irtautuvat ilmataistelusta vähäisen polttoainetilanteen vuoksi ja suuntaavat kotitukikohtaan BAM San Julianiin. Toinen britti- ja argentiinalaisten hävittäjien välinen ilmataistelu, tällä kertaa SHARien ja Daggereiden, on myös tulokseton.

Sea Harrierit flt. ltn. Barton (XZ452/"007") ja ltn. Thomas (XZ453/"009") kääntyvät kohtaamaan Miraget ja saavat näköhavainnot niistä, kun Miraget ovat noin 13 kilometrin päässä ja 7500 metrin korkeudessa. FAA:n Falklandin saarten lennonjohto on lähettänyt Miraget tutkimaan tilannetta. SHARit lentävät linjassa taktisesti joustavasti karkeasti 1850 metrin etäisyydellä toisistaan, Thomas edellä ja Barton hieman perässä ja alempana. Kapt. Garcia Cuervan (I-015) ja ltn. Carlos Peronan (I-019) Mirage IIIEA:t, lentue Dardo, havaitsevat ltn. Thomaksen Sea Harrierin (XZ453/"009"), laskeutuvat 4500 metrin korkeuteen ja hyökkäävät. Miraget lentävät linjassa taktisesti jäykästi karkeasti 1000 metrin etäisyydellä toisistaan, Cuerva edellä ja Perona hieman perässä ja pudottavat lisäpolttoainesäiliöt - toinen Peronan lisätankeista ei irtoa, mutta Perona päättää taistella huolimatta koneensa tasapainottomuudesta. Cuerva ja Perona eivät havaitse flt. ltn. Bartonin Sea Harrieria (XZ452/"007").

Karkeasti 8000 metrin etäisyydellä Thomaksen SHARista, Cuerva ja Perona ampuvat Mirage hävittäjiensä Matra R550 Magic I AAM ohjukset. Ohjukset eivät lukittuneet Thomaksen Sea Harrieriin, koska etäisyys oli liian pitkä ja ne ammuttiin SHARin edestä ja yläviistosta. Miraget ja Sea Harrierit lähestyvät vauhdilla toisiaan, Thomas koittaa ampua Sidewinder AIM-9L ohjukset, muttei saa lukittua ohjusta kumpaankaan Mirageen. Cuerva ja Perona kaartavat Mirageillaan vasemmalle tiukassa parimuodostelmassa; lekojen väli yhä noin 1000 metriä. Molemmat SHARit, Thomas ja Barton kaartavat oikealle Mirage IIIEA:tten perään; väliä Thomaksella ja Bartonilla on edelleen noin 1850 metriä. Kaarroksessa nyt jo erittäin lähellä Mirageja oleva Thomas ylittää karkeasti 30 metrin etäisyydeltä Cuervan Miragen ja puolestaan Barton yrittää ns. "onnenkantamoista" tulittaen 30mm tykeillään kaartavia Mirageja erittäin kaukaa; Barton ei osu. Miraget ovat kadottaneet Thomaksen Sea Harrierin nopeassa kaarrossa, eivätkä ole vieläkään havainneet Bartonia.

Thomaksen (XZ453/"009") ja Bartonin (XZ452/"007") Sea Harrierit lentävät käytännössä maksiminopeutta 1100 km/h eli liki äänennopeutta noin 3000 metrin korkeudessa, mutta Cuervan (I-015) ja Peronan (I-019) Mirage IIIEA:t lentävät jo 1400 km/h nopeudella eli yliäänennopeudella ja ovat kiihdyttämässä vieläkin suurempaan nopeuteen; aika on Mirage koneiden puolella, ne pystyvät karkaamaan SHAReilta pitkässä juoksussa.

Thomaksen takana lentävä Barton onnistuu kaartotilanteessa pääsemään oivaan tuliasemaan ja hän saa lukittua Peronan Miragen, jonka suihkumoottorien pakokaasuvana erottuu selkeänä kirkasta taivasta vasten; lisäksi Peronan epästabiili leko ei kiihdy yhtä hyvin kuin Cuervan, johtuen kiinnijääneestä lisäpolttoainesäiliöstä. Flt. ltn. Paul Barton (XZ452/"007") toimii kuin RAF:n oppikirjan esimerkki, Barton pudottautuu hieman alas, nostaa SHARinsa nokkaa, jotta Peronan Miragen silhuetti näkyy koko selkeästi kirkkaalla taivaalla, Barton varmistaa Sidewinderin täyden lukituksen ja laukaisee ohjuksen. Vasta nyt Sidewinder AIM-9L ohjuksen kiitäessä 2,5 Machin vauhdilla nopeasti kohti Peronan (I-019) Miragea, Cuerva havaitsee sekä Bartonin SHARin, että ohjuksen. Cuerva huutaa varoituksen ja väistökäskyn radiolla Peronalle, myös FAA:n lennonjohto Falklandin saarilla kuulee Cuervan huudon. Perona ei epästabiililla lekollaan ehdi tehdä väistöliikettä, kun Sidewinder jo räjähtää lähellä hänen Mirageaan vasemmalla puolella; Miragen runko syttyy palamaan.

Aluksi Perona luulee, että SHAR törmäsi häneen, kunnes hän tajuaa, että häneen osui ohjus tulipalon varoitusvalojen vilkkuessa mittaristossa. Perona tietää, että jos hän hyppää mereen, hän menehtyy hypotermiaan puutteellisen lentovarustuksensa takia; tämän vuoksi Perona sammuttaa moottorin ja koittaa liukua palavalla koneella mahdollisimman lähelle Falklandin saarta. Perona onnistuu liukumaan Miragellaan lähelle Falklandin saarta, ennenkuin käyttää heittoistuinta. Perona laskeutuu noin 20 metrin päähän Länsi-Falklandin rannasta ja kävelee matalassa vedessä rantaan. Barton puolestaan luuli ettei kukaan olisi voinut selviytyä räjähdyksestä ja palavasta koneesta hengissä, etenkin kun hän ei nähnyt heittoistuinta ja lentäjää, ainoastaan palavan Mirage lekon syöksyn kohti merta. Tst-tilanne kuitenkin osoittaa, että RAF:n erittäin kovatasoinen Harrier-koulutus tuotti tulosta ja ettei Peronakaan ollut mikään eilisen teeren poika, vaan yksi Argentiinan eliittilentäjistä, joka selviytyi tiukasta tilanteesta hengissä.

Cuerva näkee Peronan kohtalon ja kiihdyttää Mirage IIIEA:nsa (I-015) yhä suurempaan nopeuteen. Miragen pitkän jyrkän kaarron ja Miragen suuremman nopeuden vuoksi ltn. Thomas (XZ453/"009") on päässyt Cuervan taakse tuliasemaan ja saa lukittua Sidewinderinsä Cuervan Mirageen. Thomas laukaisee AIM-9L ohjuksen, mutta samaan aikaan Cuervan Miragen vauhti on noussut miltei kahteen Machiin Cuervan sukeltaessa lähimpään 1200 metrin korkeudella olevaan pilveen. Sidewinder seuraa Cuervan lekoa ja räjähtää pilvessä; Cuervan Miragen polttoainesäiliöihin osuu sirpaleita. Thomas on kadottanut Miragen, eikä näe edes ohjuksen räjähdystä, ainoastaan sen, että ohjus seurasi Miragea pilveen. Molemmat, ltn. Thomaksen (XZ453/"009") ja Bartonin (XZ452/"007"), Sea Harrierit irtautuvat tst-alueelta ja suuntaavat kohti lentotukialus HMS Invincibleä.

Cuerva ilmoittaa FAA:n Falklandin saarten lennonjohtoon laskeutuvansa Port Stanleyn kentälle, huolimatta siitä, että kentän kiitoradan pituus on vain 1500 metriä. Cuerva uskoo tarvitsevansa vain 700 metrin matkan laskeutumiseen Miragella käyttäessään jarruvarjoa. Lennonjohto aluksi kieltää laskeutumisen, koska lennonjohdossa ei uskota kiitoradan riittävän Miragelle. Lopulta Cuerva kääntää lennonjohdon pään ja saa luvan laskeutumiseen. Lennonjohto välittää tiedon Cuervan Mirage IIIEA:n laskeutumisesta Port Stanleyn kentälle Ilmavoimien, Laivaston ja Armeijan IT-yksiköille ja käskee tulitauon. Vähentääkseen Miragen painoa laskeutumisessa, Cuerva irrottaa ja pudottaa ohjukset; Laivaston IT-yksikkö tulkitsee ohjusten pudotuksen pommeiksi ja avaa tulen tutkaohjatuilla 35mm Oerlikon GDF-002 kaksoistykeillä. Tällöin välittömästi lennonjohto huutaa tulituskieltoa radiossa, jonka kuulevat lentue Tornon ja lentue Fortín viisi Daggeria matkalla BAM San Julianiin. Cuervan Mirageen osuu kahdesti ja Cuerva kiroaa hämmentyneen yllättyneenä radioon omien tulittavan häntä; tämän viimeisenkin Cuervan radiolähetyksen kuulevat lennonjohto ja viisi Daggeria. IT-tulesta haavoittuneena Cuerva ei kykene käyttämään heittoistuinta, Mirage rysähtää alas Port Stanleyn etäläpuolella olevan lahden matalaan veteen, katkeaa kahtia heti ohjaamon takaa ja Cuerva menehtyy. Kolmas argentiinalaisten ja brittihävittäjien kohtaaminen päättyy selkeään brittivoittoon; kaksi argentiinalaista Mirage IIIEA hävittäjää on ammuttu alas ja yksi Mirage pilotti on kaatunut.

Näiden edellä kuvattujen ja muiden tuona päivänä, 1.5.1982, tapahtuneiden ilmataisteluiden ja ilmaiskujen vuoksi SHARit saavat argentiinalaisilta "La Muerte Negra" (musta kuolema) lisänimen.

www.youtube.com/watch?NR=1&v=63KE7K0BBk8&feature=endscreen
Combate Aereo Malvinas - Falklands Air Combat
www.youtube.com/watch?v=S8YchT851Kc
Mirage III EA-Mirage III CJ-DAGGER/FINGER-M 5 P- 40 AÑOS en la FAA
www.youtube.com/watch?v=uCATCKz2O4U
Mirage III EA y A-4B y C en Malvinas
www.youtube.com/watch?v=1Yo-yq-toPA
Mirage de la Fuerza Aérea Argentina - El Amo del Camino
www.youtube.com/watch?v=v0VsgXM2bQo
ARGENTINIAN TOP GUNS I

Fuerza Aérea Argentinan (FAA) Deltat, Miraget & Daggerit, Falklandin sodan jälkeen:

Yksipaikkaiset:

15 kpl:tta Mirage IIIEA alkuperäiset Argentiinan lekot, Falklandin sodasta selviytyneet koneet.
24 kpl:tta Dagger A alkuperäiset ex-Israeli lekot, Falklandin sodasta selviytyneet koneet. Nämä lekot päivitettiin Finger standardiin; Finger I, Finger II, Finger IIIA ja lopulta Finger IIIB.
10 kpl:tta Mirage 5P alkuperäiset ex-Peru lekot, Falklandin sodasta selviytyneet koneet. Nämä koneet päivitettiin Mara standardiin; Mirage 5PA Mara.
19 kpl:tta Mirage IIICJ ex-Israeli lekot, hankittu Israelista joulukuun 1982 ja helmikuun 1983 välillä.

Yhteensä 68 kpl:tta yksipaikkaisia taktisia yliääni-jokasään torjunta- ja rynnäkkökoneita.

www.youtube.com/watch?v=oq92pJBRs10&feature=related
Mirage Alta Velocidad
www.youtube.com/watch?v=xvy3YDnQiiw
Mirage VF Finger - Fuerza Aerea Argentina
www.youtube.com/watch?v=Z5sf8F0mHwk
Mirage M-5P y M-5 Mara en Rio Gallegos

Karkeasti sanottuna Finger I vastaa Israelin Kfir C.1 konetta, Finger II vastaa puolestaan Kfir C.2:sta, Finger IIIA vastaa Kfir C.7:aa ja Finger IIIB vastaa Kfir C.10/2000 lekoa ilman canard – korkeusvakauttimia rungon etuosassa. Mirage 5PA Mara vastaa myös karkeasti Kfir C.10/2000 konetta ilman canard – korkeusvakautinta rungon etuosassa. Myös Mirage IIIEA:t ja Mirage IIICJ:t ovat päivitetyt moderneiksi avioniikan osalta.

Kaksipaikkaiset:

4 kpl:tta Mirage IIIDA alkuperäiset Argentiinan lekot, Falklandin sodasta selviytyneet koneet.
4 kpl:tta Dagger B alkuperäiset ex-Israeli lekot, Falklandin sodasta selviytyneet koneet.
3 kpl:tta Mirage IIIBJ ex-Israeli lekot, hankittu Israelista joulukuun 1982 ja helmikuun 1983 välillä.

Yhteensä 11 kpl:tta kaksipaikkaisia taktisia yliääni-jokasään koulutus - ja harjoituskoneita.

www.youtube.com/watch?v=RraYTha9Cqg
FAA Match 2.2 Cap.2 1/3
www.youtube.com/watch?v=egKFSXhKCEc
FAA Match 2.2 Cap.2 2/3
www.youtube.com/watch?v=Rf4-Yt82yhE
FAA Match 2.2 Cap.2 3/3

1.5.1982 tapahtuneet ensimmäiset ilmataistelut brittien SHARien ja argentiinalaisten Mirage/Canberra/Dagger lekojen kanssa vaikuttivat pysyvästi argentiinalaisiin pilotteihin. FAA:n Port Stanleyn lennonjohto ohjasi Miraget Sea Harrierien kimppuun, mutta argentiinalaiset olivat pahasti aliarvioineet Sea Harrierien tehokkuuden ja brittipilottien taidot. Sea Harrierin liikehtimiskyky, AIM-9L Sidewinder ohjuksen tuhokyky ja brittilentäjien "dogfighting" koulutuksen tuomat taidot aka lähitaistelukyvyt yllättivät argentiinalaiset ja lopulta tekivät ilmataisteluista yksipuolisia brittien hyväksi. Koko loppusodan ajan argentinalaiset pyrkivät välttämään yhteenottoja brittien Sea Harrierien ja Harrierien kanssa.

Pahoittelen mahdollisia virheitä jo etukäteen. Parhain terveisin, AJ

www.youtube.com/watch?v=hTj9tCE1UJ4&feature=related
Mirage III Tribute
www.youtube.com/watch?v=B3QynY5aLz0
BEST Flying EVER!! Swiss air force/Mirage III
www.youtube.com/watch?v=3EQNp1fxmfQ
Mirage III

Kommentit

Hyviä kuvia & mahtava stoori.
Mirage III on kyllä yksi kauneimista
Taas mahtava tietopaketti ja kuvakooste! Kiitos!

Pikku fiba: kuvassa 10 on yksi R530 keskiripustimessa ja kaksi isoa lisäsäiliötä siivissä.
AJ 9.5.2013 20:46 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Tero R ja Tero T, Kiitokset kannustuksesta!

Tero T, olet aivan oikeassa fiban suhteen, ko. koneessa on kaksi isoa 1700 litran lisäpolttoainesäiliötä siivissä ja poikkeuksellisesti puoliaktiivinen tutkaohjattu Matra R530E AAM ohjus keskikiinnikkeessä; yleensä käytettiin infrapunahakuista Matra R530C AAM ohjusta. Noita Matra R530C AAM/Matra R530E AAM ohjuksia tosiaan kuskattiin vain ja ainoastaan Miragen keskiripustimessa, koska viritykset ko. ohjuksille oli tehty vain sinne. Hyvä havainto, kiitos siitä.

Mirage III on kiistatta yksi kauneimmista suihkukoneista, kenties jopa kaunein; toki Saab Dragen/Viggen, Convair Delta Dagger/Dart, IAI Nesher/Kfir, Mirage 2000 ja Sukhoi 27 sekä mahdollisesti vielä F-14 Tomcat haastavat sen esteettistä kauneutta.

Parhain terveisin, AJ
Olisi ollut kieltämättä mielenkiintoista, jos ruotsalaisten ylpeys olisi tullut valituksi.
AJ 9.5.2013 23:05 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Totta olisi ollut mielenkiintoista mikäli Argentiina olisi valinnut Saab 35 Drakenit, mutta kenties vieläkin mielenkiintoisempaa olisi ollut mikäli Suomi olisi valinnut Mirage III C:n tai E:n. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Moi Mika, Totta olisi ollut mielenkiintoista mikäli Argentiina olisi valinnut Saab 35 Drakenit, mutta kenties vieläkin mielenkiintoisempaa olisi ollut mikäli Suomi olisi valinnut Mirage III C:n tai E:n. Parhain terveisin, AJ
Kieltämättä Suomi Mirage olisi aika mielenkiintoinen juttu, mutta Lohikäärmeet tositoimissa Etelä-Atlantilla olisi ollut aika kova juttu länsinaapurille.
Hyvä,mielenkiintoinen tarina. Mirage "What If"- suomicamossa olisi magee malliprojekti.
AJ 10.5.2013 11:14 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Joo Drakenit tositoimissa Etelä-Atlantilla; mikähän olisi ollut vaikutus Ruotsin puolueettomuuspolitiikkaan - Drakenien kysyntä lienee piristynyt ainakin…entäpä myynti…

Moi Pasi, Kiitos kannustuksesta. "What If"-Mirage suomicamossa olisi kiistatta mielenkiintoinen projekti.

Everstiluutnantti Lauri Pekurin Mirage IIIC koneyksilö (ilmeisesti valmistusnro 2), jolla hän ensimmäisenä suomalaisena saavutti kaksinkertaisen äänennopeuden, 2,05 Machia, Istresin kokeilukeskuksessa Ranskassa 25.7.1961 toisella Mirage IIIC lennollaan, olisi erittäin mielenkiintoinen projekti. Ymmärtääkseni mukana ollut suomalaispilotti majuri Paavo Tahvanainen ylitti myös 2 Machin rajapyykin Mirage IIIC koneella samana päivänä, 25.7.1961, heti Pekurin jälkeen.

Ranskalaisten lähteiden mukaan kenraalimajuri Olavi Seeve ja everstiluutnantti Aimo Huhtala olivat ylittäneet jo 2 Machia, ollessaan vuoroillaan 2,2 Machin vauhdissa kaksipaikkaisen Mirage IIIB nro 1:n kyydissä 24.7.1961; ranskalaisen koelentäjä Jean Coureaun lentäessä Miragea. Yhä edelleen ranskalaisten lähteiden mukaan Seeve ja Huhtala saivat ohjata Mirage IIIB nro 1 lekoa tuossa 2,2 Machin vauhdissa ainakin hetken. Ranskalaiset "kukittivat?"/palkitsivat suomalaiset pilotit kaksinkertaisen äänennopeuden ylittämisestä.

Seuraavana päivänä, 25.7.1961, yksinlennoilla Mirage IIIC:llä suomalaiset pilotit, Pekuri ja Tahvanainen ylittivät kaksinkertaisen äänennopeuden rajapyykin; Pekuri ensimmäisenä. Valitettavasti ranskalaiset lähteet eivät 100% täsmällisesti kerro Mirage IIIC:n tunnusta, mutta ilmeisesti se oli valmistusnumero eli Construction Number C/N 2.

Eikös Lauri Pekuri rikkonut myös ensimmäisenä suomalaisena äänivallinkin Hawker Hunterilla F.Mk.6 tunnus XE605 Dunsfoldissa Englannissa 27.6.1956; voinen toki muistaa väärinkin.

Everstiluutnantti (myöhemmin eversti) Lauri Pekurin mukaan MiG-21-kone ei kuitenkaan vastannut Miragea ominaisuuksiltaan, mutta yleisiltä lento-ominaisuuksilta se oli parempi kuin Draken. Kolmesta lekosta, MiG-21, Draken ja Mirage III, Pekuri piti Miragea parhaana koneena.

Parhain terveisin, AJ
Loistavaa tekstiä jälleen kerran, ilolla näitä kyllä lukee, mutta näen tämän "Parhaita uusia malleja"-osiossa.

Ilmeisesti bugaa?
AJ 14.5.2013 21:57 Vastaa lainauksella
Moi Waltter, Kiitos kannustuksesta.

Kyllä tämä on ihan asianmukaisesti laitettu kohtaan: Referenssit: lentokoneet 1946– , jonne tämä jorina kuvineen kuuluukin. Muusta en tiedä.

Toivottavasti stoorista, kuvista ja linkeistä on referenssihyötyä. Parhain terveisin, AJ
Selvä! Katsoin kai sitten väärin. :D

Tuli juuri luettua tuosta Kuuden päivän sodasta muutenkin, niin oli mukava yhdistää tätä tietoa tapahtumiin.

T.Waltter
AJ 14.5.2013 22:22 Vastaa lainauksella
Moi Waltter,

Katso nuo stoorin linkit, pelkät espanjankielisten videopätkien kuvatkin kertovat Mirage koneen tarinaa (onhan niissä muitakin koneita), mikäli espanja ei taivu ja Firepower - Mirage Jet sekä Dogfights of the Middle East ovat taas englanniksi.

Erityisesti tuo Dogfights of the Middle East FULL Episode, kertoo hyvin ipojen Mirage käyttöstä Kuuden päivän sodassa ja käsittää myös Danny Shapiran koelennot MiG-21:llä.

Parhain terveisin, AJ
Tuota, kyllä se edelleen ainakin itsellä näkyy vähän väärässä kohdassa. Syytä en tiedä? Mutta kuitenkin, huippu kirjoitus! Näitä lisää!

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/49/04/104904.jpg[/img]