Pienoismallit.net

Panzer in Berlin 11

Valokuvia Berliinin lopputaisteluista - venäläisiä vaunuja, saksalaista kalustoa yms...

Endekampf in Berlin/Endekampf um Berlin eli Berliinin lopputaisteluiden valokuvia aikajänteellä 23.4. - 3.5.1945.

Valokuvat ovat alunperin pääosin saksalaisista, venäläisistä, brittiläisistä ja amerikkalaisista arkistoista, kuten esim. AGMPG, BA, BA-MA, MGFA, RGALI, RGVA, VOV, TsAMO, NA, NARA, IWM jne…plus jotain yksityishenkilöiden julkaisemia.

Parhain terveisin, AJ

Kommentit

Ajattelitko rakentaa jonkun 1945 sijottuvan dion tai mallin kun laitat näitä? muuten kiitos taas kuvista on paljon hyätyä.
AJ 16.10.2012 18:59 Vastaa lainauksella
Moi Marjo,

Ole hyvä.

En ole ajatellut rakentaa dioa Berliinin taisteluista, mutteihan sitä koskaan tiedä, jos joskus intoutuisi sellaisen tekemään. Berliinin lopputaistelut tarjoavat kyllä mielenkiintoisia dioaiheita. Mutta minun pitää vielä harjoitella paljon diojen tekemistä, ennenkuin ryhtyisin tekemään dio Berliini-aiheesta - ajatus on sinänsä hyvä, pitää laittaa korvien taakse hautumaan.

Laitan kuvia ihan hyvää hyvyyttäni, kun sitä kerran toivottiin ja minulla noita Berliini-kuvia jonkin verran piisaa. Tämähän on nimenomaan sitä paljon peräänkuulutettua tiedon jakamista yhteisen hyvän eteen hyötykäyttöön.

Itse Berliinin loppukähyt itsessään ovat sekä historiallisesti, että inhimillisestikin ajateltuna hyvin mielenkiintoisia - niissä ja niistä on paljon opittavaa useassakin mielessä.

Toivottavasti edellä oleva vastasi kysymyksiisi. Parhain terveisin, AJ
juu kiitos
AJ 16.10.2012 19:06 Vastaa lainauksella
Moi Marjo, Ole hyvä. Parhain terveisin, AJ
Tuo vaunu X on hyvin todennäköisesti JS-2. Mahtavia kuvia jälleen.
AJ 16.10.2012 19:51 Vastaa lainauksella
Moi Mika,

Ole hyvä.

Hyvä tunnistus, kiitos siitä, funtsin samaa, mutta kun ei ollut varmaa tietoa, merkkasin vain X:ksi. Parhain terveisin, AJ
Leevi Halme 16.10.2012 20:32 Vastaa lainauksella
Mikä tuossa 6:ssa kuvassa on tuossa panssarivaunun piipussa (jtn valkoista)?

Leevi
AJ 16.10.2012 20:49 Vastaa lainauksella
Moi Veeli,

Niissä on valkoinen (maalattu) putkensuojus; erottuu pimeässä, kun putki on suunnattu eteenpäin, jolloin ajaja ei kolhi putkea ja samalla suojus estää ylimääräisen hiekan yms… menemisen putkeen. Putkensuojuksella ei ole mitään merkitystä tulitoimintaan, putkensuojus lentää/palaa pois projektiilin tieltä, eikä sillä ole käytännön merkitystä ballistiikkaan.

Toivottavasti vastasi kysymykseesi. Parhain terveisin, AJ
Hyvät kuvasarjat AJ on näytille taas laittanut. Tuota oon miettinyt kun kaupunki on purettavia rakennuksia täynnä et mihinköhän nuo rakennusjätteet oikein vietiin? Niistä tuli varmaan melkoinen kasa jos samaan paikkaan töryt raijattiin.
AJ 16.10.2012 21:45 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,

Ei ole hajuakaan mitä rakennusjätteille tehtiin, mutta venäläiset laittoivat kaikki berliiniläiset - naiset, lapset, vanhukset ja mitä miehiä oli vielä vangitsematta - keräämään rakennus- ja muut jätteet pois; siitä on olemassa paljon valokuvia.

Parhain terveisin, AJ
Duoda duoda…

Mekaaninen osasto on pikemminkin huoltoon ja varikkotoimintaan liittyvä osasto. Mekanisoitu osasto sen sijaan on taisteleva osasto…

1. kuvan volkkari on ehkä pikemminkin sirpaleiden lävistämä kuin luotien koska reiät näyttävät olevan hyvinkin sattumanvaraisesti puhkottuja sekä epämääräisen muotoisia. No, pikku juttuja mutta kuitenkin…
AJ 17.10.2012 00:03 Vastaa lainauksella
Moi Jaakko,

Joo, olet oikeassa termien suhteen, pitänee korjata asia, uskoisin kuitenkin tietäväni varsin hyvin eron termeissä, valitettavasti typoja sattuu varsinkin kun ottaa huomioon minkä aikajänteen puitteissa olen laittanut 12 referenssikansiota saitille - siinä tulee väkisinkin typoja ynnä muita virheitä.

Kuplassa on sekä sirpale-, että luodinjälkiä, nimimerkillä joskus tullut reitettyä autojakin. Parhain terveisin, AJ
Jouni Koski 17.10.2012 08:49 Vastaa lainauksella
Paavo Virolainen kirjoitti:
Hyvät kuvasarjat AJ on näytille taas laittanut. Tuota oon miettinyt kun kaupunki on purettavia rakennuksia täynnä et mihinköhän nuo rakennusjätteet oikein vietiin? Niistä tuli varmaan melkoinen kasa jos samaan paikkaan töryt raijattiin.
Viime syksynä olin opastetulla bunkkerikierroksella Berliinissä. Opas vinkkasi, että Berliinissä on nykyään paljon mäkisiä puistoja. = purkujätekasoja.
Osa tiilistä ym. tietenkin käytettiin myös jälleenrakennukseen.
AJ 17.10.2012 10:59 Vastaa lainauksella
Moi Jouni,

Erinomaiset pointit - Berliinissä tosiaan on mäkisiä puistoja, kiitos.

Parhain terveisin, AJ
Muistelisin,että Teufelsberg niminen kukkula on kokonaan tuota rakennusten purkujätettä.