Pienoismallit.net

Panzer in Berlin

Valokuvia Berliinin lopputaisteluista - saksalaisia vaunuja

Endekampf in Berlin/Endekampf um Berlin eli Berliinin lopputaisteluiden valokuvia aikajänteellä 23.4. - 3.5.1945.

Valokuvat ovat alunperin pääosin saksalaisista, venäläisistä, brittiläisistä ja amerikkalaisista arkistoista, kuten esim. AGMPG, BA, BA-MA, MGFA, RGALI, RGVA, VOV, TsAMO, NA, NARA, IWM jne…plus jotain yksityishenkilöiden julkaisemia.

Parhain terveisin, AJ

Kommentit

Nyt tuli tiukkaa settiä. KIITOS AJ.
AJ 27.9.2012 18:01 Vastaa lainauksella
Moi Mika, Ole hyvä, siinä menikin jo yksi referenssikansio täyteen. Pitänee tehdä ajan kanssa pari lisää. Parhain terveisin, AJ
Kunkkuja EI ole koskaan liikaa.
Kiitos AJ!! Mielenkiintoinen kuvakansio kaikenkaikkiaan, ja varsinkin kuvat 35-37. Nyt löytyy sitten kuvallisia todisteita siitä että Berliinin taisteluissa on ollut myös Panther Ausf A vaunuja mukana, ja vielä kaksin kappalein!! Varsinkin kuvasta 35 oli kohtalaisen helppo tunnistaa kuvan vaunu A malliksi, sen tunnista rungon sivulevyjen muodoista ja että tornissa on sama johtajan kupoli kuin myöhäisemmässä G mallissa.

Sinänsä mukava tieto tuo A mallin mukana olo noissa tapahtumissa. Kun viimeksi -07 syyskussa kävin kaupunkilomalla Berliinissä tuli käytyä yhdessä sikäläisessä mallikaupassa, josta tulin ostaneeksi Dragonin A mallin Pantherin, koska muita Dragonin Panther malleja ei siellä sillä hetkellä ollut myynnissä. Ha haa nyt pääsee tekemään "aitoa" Berliinin Panther Ausf A:ta, jahka vielä jotenkin selviäisi mahdollisia vaunukohtaisia tunnuksia ja värikaavioita noille vaunuille.

Näillä Aj:n keräämillä kuvilla ja mitä Panzerwrecks 2 ja 10 kirjoista löytyy Berliinin kuvia, niin on jo kohtalaisesti kuvamateriaalia käytössä, ja mitä vielä sitten ehkä tulee uutta kuvamateriaalia vastaisuudessa esille, saapi nähdä!
AJ 27.9.2012 22:43 Vastaa lainauksella
Moi Mika ja Heikki,

Kiitokset kommenteista ja kannustuksesta.

Heikki, hyvä huomio, ne ovat Panther A-vaunuja, pahoittelen typojani - kiireessä tulee sählättyä, kun pitää yrittää kaiken muun toiminnan ohessa ja välissä plokata apatirallaa noin 1300+ Pantherin kuvan joukosta ne oikeat ja kun en ole laiskuuttani jaksanut luokitella niitä (muutaman hassun toki).

Panzer Division Münchebergin raporteissa ja kalustolistauksissakin 13.4.1945, 23.4.1945 ja 26.4.1945 sanotaan vaan, että erilaisia PzKpfw V vaunuja, joten tulkinta on melko vapaa. Käytännössä ne olivat pääosin G-malleja, mutta myös A-mallejakin oli. Väritys oli tricamo, se on selvää. Minulla taitaa olla kuvia tunnareidenkin kera… pitää jossain välissä tsekata.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/77/41/097741.jpg[/img]

Tiger I Early 323 sijainti Brandenburgin torin ja Reichstagin välissä, Simsonweg viistokadun vieressä.

Kiitokset Villelle em. asian muistuttamisesta; laitoin kartan tarkasta sijainnista.

Parhain terveisin, AJ
Kiitos loistava ja tuhti paketti. Näitä ei ole koskaan liikaa.
AJ 28.9.2012 12:08 Vastaa lainauksella
Mo Jarno,

Ole hyvä.

Samalla yhden ajatusvirheen korjaus. Tuo Tiger I Mid No 323 Altonaerstraßella ja Lessingstraßella on yksi ja sama Tiikeri, sen sijainti on lähellä Altonaerstraßen ja Lessingstraßen risteystä, laitan tähän sijaintikartan.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/77/42/097742.jpg[/img]
Tiger I Mid No 323 sijainti Altonaerstraßella lähellä Lessingstraßen risteystä

Parhain terveisin, AJ
Esko P. 11.10.2012 15:56 Vastaa lainauksella
Moi!

Onko tuosta 323:sta värikarttoja? Vai miksi niitä sanotaan… Siis kuvia joissa näkisi värityksen kunnolla ja miksei yksityiskohtiakin tarkemmin…

Olet kyllä tehnyt hienon työn tämän Berliinin projektin suhteen. Suuret kiitokset siitä!

Yst. terv.
Esko P.
AJ 11.10.2012 18:57 Vastaa lainauksella
Moi Esko,

Ole hyvä.

Katsoin originaalikuvien digitaalisia kopiota (minulla löytyy yleensä originaalikopiot niistä kuvista mitä postaan - valitettavasti tilan puutteen takia, ei ole aina järkevää postata originaalikuvaa) tuosta Tiger I Early #323:sta, niin kyllä se näyttäisi olevan tricamo - itse asiassa tuo Bison Decalsin nro 35072 dekaalisetin väritysohje näyttäisi olevan just eikä melkein, mitä nyt originaalikuvista saa selvää.

Sama pätee tuohon toiseenkin Tikruun eli Tiger I Mid #323 - siinäkin on tricamo ja senkin Bison Decals on naulannut tosi hyvin tuossa Bison Decals nro 35072 dekaalisetissä.

Tuo Bison Decalsin setti nro 35072 vaikuttaisi olevan tosi hyvä siirtokuvasetti siirtokuvineen, tarkistin sen taannoin ja maalauskuviot olivat ok (ottaen huomioon mv-valokuvat ajoneuvoista) ja merkinnätkin miltei täysin oikein; jotain pikku detaileja puuttui infosta.

Tässä se mitä suurinpiirtein kirjoitin aikaisemmin ko. BD-35072 arkista:
AJ kirjoitti:
A) BD:n ohje: JgPz 38(t) Hetzer 'Thule', unknown unit. -> Tarkistuslisäys: Jagdpanzer 38 Thule, Sieges Allee, Tiergarten & Fgst.Nr. 321 42?8, yksikkö oli 18. Pz.Gren.Div.; pari kuvaa löytyy Panzer in Berlin referenssikansiosta.

B) BD:n ohje: Tiger I early prod. '323', Pz.Div. Muncheberg. -> Tarkistuslisäys: Pz Div Müncheberg Tiger I Early No 323 Brandenburg/Reichstag, Simsonweg viistokadulla; pari kuvaa löytyy Panzer in Berlin referenssikansiosta.

C) BD:n ohje: Tiger I mid prod. '323', Kampf-Gr. Kaether. -> Tarkistuslisäys: Pz Div Müncheberg Tiger I Mid No 323 lähellä Altonaerstraßen ja Lessingstraßen risteystä Tiergartenin alueella; pari kuvaa löytyy Panzer in Berlin referenssikansiosta.

D) BD:n ohje: Tiger II production turret '100', s.SS-Pz.Abt. 503. -> Tarkistuslisäys: Unterscharführer (Alikersantti) Karl Heinz Turkin Köningstiger #101 tai #100 Potsdamer Platz; pari kuvaa löytyy Panzer in Berlin referenssikansiosta.

E) BD:n ohje: SzKfz 250/7 Ausf B (Neu) '339', SS-Pz.Gren.Div. Nordland. -> Tarkistuslisäys: Hauptsturmführer Hans-Gösta Perssonin SPW 250, johon osui joko pommi tai tykistön kranaatti 1.5.1945 murtautumisyrityksessä Weidendammmer Brücke (silta) luona Friedrichstrassella. Rekisterinumero oli SS-900915 ja taktinen numero oli 39. SPW oli 5. Panssaritiedustelukomppanian (5. SS-Pz.AA.11).; pari kuvaa löytyy Panzer in Berlin referenssikansiosta.

F) BD:n ohje: SdKfz 251/7 Ausf D '542', SS-Pz.Gren.Div. Nordland. -> Tarkistuslisäys: SPW 251/7 Ausf D taktinen numero oli #542 ja Rekisterinumero oli SS-900094. Tämä on se SPW, jolla Turk miehistöineen koitti murtautua Weidendammer sillalle, mutta he ajoivat vauhdikkaasti kranaattikuoppaan Mohrenstraßella; kuva löytyy Panzer in Berlin referenssikansiosta.

G) BD:n ohje: SdKfz 3B Ford Maultier, SS-Pz.Gren.Div. Nordland. -> Tarkistuslisäys: Tästä melkein täysin tuhoutuneesta Ford Maultierista, rekisterinumero oli SS-900518, Oberwalstrassella löytyy ainakin yksi valokuva.

H) BD:n ohje: Pantherstellung (Ausf G turret) '314', Pz-Kompanie Berlin -> Tarkistuslisäys: Panzer Kompanie Berlin Panther Ausf.G Turm #314 Prenzlauer Allee löytyy useampiakin valokuvia eri kulmista.

Näin ollen ainakin tämä Bison Decals BD-35072 siirtokuva-arkki pitää paikkansa. Nämä ajoneuvot olivat "Innenstadt von Berlin" eli Berliinin ydinkeskustassa.
Lisäyksenä vielä, että nuo väritys/maalauskuviotkn tuntuisivat pitävän kutinsa.

Mika H viittasi taannoin Firefly collection: kustantamaan "To the last bullet, part 1" kirjaan; ko. kirjassa on myös väritys/maalausohjeet.

Tiger I Early #323 lienee kuuluisin Berliinin taisteluiden vaunu. Toivottavasti tästä oli apua.

Parhain terveisin, AJ
Esko P. 11.10.2012 19:10 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ taas nopeasta vastauksesta. Mikä on mielestäsi paras Tiger I early 1:35 skaalaan? Bisonin arkki kun tuli jo tilattua :)
Onko noi telat muuten mallia atl-25???

Esko P.
AJ 12.10.2012 09:10 Vastaa lainauksella
Moi Esko,

Tuossa se ongelman ydin onkin, että mikä on paras saatavilla oleva Tiger I Early 1/35 skaalaan?

Kirkkaasti paras 1/35 skaalan Tiger I Early (ja myös täksi Pz. Div. Münchebergin Tiger I Early #323:ksi) olisi 6350 Cyber Hobbyn Tiger I "Michael Wittmann" Exclusive Limited Edition, mutta rakennussarjan saatavuus on mitä on ja hintakin lienee tuossa $150 - $200 tienoilla, jos ei enemmänkin.

Joten jäljelle jäävät realistiset vaihtoehdot ovat:
- 1348 Academy Tiger I Early Version with Interior
- 25142 Tamiya German Tiger I Early Production (w/Aber® Photo-Etched Parts & Metal Gun Barrel)
- 1386 Academy Tiger I Early Version
- 35216 Tamiya German Tiger I Early Production

1348 Academy Tiger I Early Version with Interior lienee yllä olevista vaihtoehdoista paras? tai sitten etsiosilla höystetty 25142 Tamiya German Tiger I Early Production (w/Aber® Photo-Etched Parts & Metal Gun Barrel).

Näkemällä vaivaa myös näistä 6252 DML Sd.Kfz. 181 Tiger I Initial Production ja 6600 DML PzKw. VI Ausf. E Tiger I Initial Production - s.Pz.Abt. 502 - 3-in-1 Smart Kit rakennussarjoista saanee Academyn ja Tamiyan rakennussarjoja paremmat Early Tikrut - mutta ne vaativat paljon työtä, koska ne ovat Initial Tikruja. Niissä on kuitenkin loistava peruspohja myös Early Tikruksi.

Tuo CH:n 6350 rakennussarja olisi aivan ässä, mutta mopo on karannut hinnassa, kuten muissakin CH:n spesiaaliTikruissa; kukaan ei kohta uskalla rakentaa niitä. Tyytyisin itse varmaan Acedemyn 1348 Tikruun sisustalla, koska se on kuitenkin solidi hyvä vaihtoehto, joskaan ei täydellinen. Siitä saanee kuitenkin näyttävän Tikru Earlyn.

Tuossa nuo 1/35 skaalan vaihtoehdot ovat pähkinäkuoressa. Eiköhän DML Dragonilla/Cyber Hobbyllä olisi jo aika tehdä uusi Tiger I Early rakennussarja…

Telavaihtoehdot 1/35 skaalan Tikru I Earlyyn ovat nämä (jos ei halua käyttää vinyyliteloja):

MDKSK-2 Modelkasten Tiger I Early Version Tracks www.hlj.com/product/mdksk-2 - tunnetusti huippulaadukkaat telat

MTR-01 Karaya Tiger I Early Version Tracks www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/karaya/kar_mtr01.htm - loistavat telat jos vain löydät jostain näitä

MC135007W Masterclub Tiger I Early Version Tracks www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/masterclub/mc135007w.html - laadukkaat resiinitelat

ATL-25 Friul Tiger I Early Version Tracks www.combatmodels.fi/tuote/fratl-25/ - tunnetusti hyvät telat

3861 Cyber Hobby Tiger I (Kgs 63/725/130) DS Track www.sockelshop.de/catalog/tiger-63725130-track-p-14654.html - huippulaatua, itse tykkään näistä DS teloista, mutta saatavuus lienee melko huono
Cookie Sewellin arvostelu DS teloista www.missing-lynx.com/reviews/german/dml3852reviewcs_1.html

35094 AFV Club Tiger I Early Version Tracks www.hobbyeasy.com/en/data/25592.html - laadukkaat irtostyreenitelat

1364 Academy Pz.Kpfw.VI Tiger I Individual Track Links www.pienoismallitukku.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=ACA01364 - hyvät irtostyreenitelat

Cyber Hobby Magic Track Tiger I Early Version Tracks - laadukkaita, jos näitä ylipäätään löytyy

Eli kyllä niitä muitakin kuin Friulia löytyy ja mielestäni edellä on listattu paljon parempiakin teloja kuin Friulit, jotka ovat mielestäni liian yliarvostettuja hinta - laatusuhteeltaan, mutta kukin tekee omat valintansa.

Toivottavasti tästä oli apua. Parhain terveisin, AJ
Kimmo Siika 12.10.2012 11:10 Vastaa lainauksella
AJ:n vastausta hieman täydentäen.

WWII Production tiger I early valmistetta löytyy myös www.hobbyeasy.com/en/data/41785.html - saatavuus vaihteleva maailman nettikaupoissa, mutta valmistaja toimittaa tavaraa suoraan omaan postiin, ja vieläpä kohtuu hintaan, kahdet telat ausseista pelkät postit 13 AU, itse telat maksavat 45 AU kpl. Ja tällä hetkellä tekee vielä teloja 1/35. 48 saatavuus valmistajaltakin heikkoa, eli mitä valmiina on niin saada mutta uutta ei ilmeisesti tee. Tieto tältä kesältä.
Pekkako 10.12.2014 14:28 Vastaa lainauksella
Terve AJ. Minulla olisi pari kysymystä kansion Tigereista:

* Oliko 'Tiger I Early No 323:ssa' ja 'Tiger I Mid No 323:ssa' todellakin sama numerointi? En ole löytänyt yhtään kuvaan tuosta Mid-tyypistä, josta näkyisi numerointi. Vaunun kyljessä oleva hakaristi ja palkkiristi kylläkin.

* Ja oliko näin, että Brandenburgin liepeillä ollut Early-tyyppi kuului Münchebergille, ja Mid-tyyppi Kampf-Gr. Kaetherille (eikä Münchebergille, kuten muutamissa kirjoissa väitetään)?

Kiitoksia vastauksista jo etukäteen.
AJ 11.12.2014 19:55 Vastaa lainauksella
Moi Pekka,
Pekkako kirjoitti:
* Oliko 'Tiger I Early No 323:ssa' ja 'Tiger I Mid No 323:ssa' todellakin sama numerointi? En ole löytänyt yhtään kuvaan tuosta Mid-tyypistä, josta näkyisi numerointi. Vaunun kyljessä oleva hakaristi ja palkkiristi kylläkin.
Saksalaisten datan mukaan molemmissa, Tiger I Early & Tiger I Mid, vaunuissa oli sama taktinen nro 323; noiden yllä olevien kuvien suurrennoksesta olen erottavinani ainakin 2 ja 3. Mutta joka tapauksessa sakutietojen mukaan sama nro - lienee puhdas sattuma - ja sillä tiedolla mennään eteenpäin, kunnes toisin todistetaan.
Pekkako kirjoitti:
* Ja oliko näin, että Brandenburgin liepeillä ollut Early-tyyppi kuului Münchebergille, ja Mid-tyyppi Kampf-Gr. Kaetherille (eikä Münchebergille, kuten muutamissa kirjoissa väitetään)?
RAGNARÖK / GÖTTERDÄMMERUNG / TUOMIOPÄIVÄ artikkelissani (kannattaa lukea) www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_572/ käsittelen Berliinissä taistelleiden yksiköiden panssarikalustovahvuuden niin tarkasti kuin se vain on mahdollista pohjautuen saksalaisiin jne… dokumentteihin ja kirjalähteisiin. En usko, että nykyisin asian tiimoilta olisi enää mitään erityistä epäselvyyttä.
AJ kirjoitti:
Saksalaisten kalustomäärä 13.4.1945, eli kymmenen päivää ennen kuin kalustomäärä uudelleenlistattiin ja raportoitiin 23.4.1945 kenraali Helmuth Weidlingille, oli seuraava: Operatiivisessa käytössä/lyhyt aikainen korjaus/pitkä-aikainen korjaus/matkalla

Pz. Div. Müncheberg:
1 kpl Pz III/-/-/-
2 kpl Pz IV/-/1 kpl/-
1 kpl Pz IV(L)A/-/-/-
21 kpl Pz V/-/-/2 kpl
10 kpl Pz VI/-/3 kpl/1 kpl
1 kpl JPz IV/-/-/-

11. SS-Pz. Gren. Div. "Nordland":
22 kpl StuG III/-/-/-
10 kpl Pz IV(L)A/-/-/-

18. Pz. Gren. Div.:
27 kpl Pz IV/-/-/-
8 kpl Pz IV(L)A/-/-/-
19 kpl Hetzer/-/4 kpl/-

20. Pz. Gren. Div.:
- StuG III/-/-/10 kpl
15 kpl Pz IV/-/1 kpl/-
3 kpl Pz IV (flak)/-/-/-
16 kpl Pz IV(L)/-/-/-

s.SS-Pz. Abt. 503:
10 kpl Pz VI/-/2 kpl/-
8 kpl Pz IV (flak)/-/-/-

9. Fallschirmjäger Div.:
- StuG III/-/1 kpl/-
8 kpl Hetzer/-/-/-
ja
AJ kirjoitti:
…Tuolloin 23.4.1945 Weidlingillä oli virallisesti käytössään maksimissaan ainoastaan 60 kpl:tta panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä Berliinin puolustukseen. Käytössä olevat 60 kpl:tta panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä jakaantuivat seuraavasti eri yksiköiden kesken:..2) Pz. Division Müncheberg yhteensä 7 kpl:tta Tiger I vaunuja, 11 kpl:tta PzKpfw IV(L)A vaunuja, 10 kpl:tta erilaisia PzKpfw V vaunuja ja 10 kpl:tta PzKpfw IV/70 (A) vaunuja. Muuna kalustona Münchebergillä oli Sd.Kfz.250 ja 251 puoliteloja, neljä 234/4 panssariautoa, neljä 234/1 panssariautoa, Pz.Sp.Wg.AB 41 panssariauto, Kubelwageneita, Horcheja, kuusi Sd.Kfz.7/1 puolitelaa, erilaisia kuorma-autoja plus jotain henkilöautoja. Tosin taas realistisesti arvioiden perustuen lukuisiin lähdemateriaaleihin panssarivaunujen osalta Pz Division Münchebergillä lienee ollut käytössään enää vain viisi Pz VI (Tiger I), kahdeksan Pz IV(L)A:ta, kymmenen Pz V (Panther) ja kahdeksan JPz IV/70(A):ta…
sekä
AJ kirjoitti:
26.4.1945 saksalaisilla oli jäljellä virallisesti vain 40 kpl:tta panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä seuraavasti:…2) Pz Division Müncheberg; 1. Ko/Pz. Abt. Müncheberg, jossa oli 6 kpl:tta PzKpfw IV(L) vaunuja, 2. Ko/Pz. Abt. Müncheberg, jossa oli 5 kpl:tta erilaisia PzKpfw V vaunuja ja 3. Ko/Pz Abt. Müncheberg, jossa oli 5 kpl:tta Tiger I vaunuja sekä PzJg. Abt., jossa oli 6 kpl:tta PzKpfw IV/70 (A) vaunuja. Tosin taas realistisesti arvioiden perustuen lukuisiin lähdemateriaaleihin 26.4.1945 Pz Division Münchebergillä lienee ollut käytössään enää vain: kaksi Pz VI Tiger I:stä eli Tiger I Early #323 ja Tiger I Mid #323, viisi Pz V Pantheria ja viisi JPz IV/70(A):ta, eikä yhtään Pz IV(L)A:ta. Muuna kalustona Münchebergillä lienee realistisesti ollut jäljellä kolme Sd.Kfz.251 puolitelaa, mahdollisesti neljä 234/4 panssariautoa, jopa neljä 234/1 panssariautoa, kolme Sd.Kfz.7/1 puolitelaa, yksi SWS puolitela, kaksi - kolme Sd.Kfz. 7 puolitelaa ja epämääräinen määrä Kubelwageneita, Horcheja, kuorma-autoja ja henkilöautoja…Huolimatta virallisen raportin 26.4.1945 käytössä olevasta määrästä 40 kpl:sta panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä, realistisesti operatiivisessa kunnossa lienee ollut vain 30+ panssarivaunua ja rynnäkkötykkiä. Yllä listattujen saksalaisten kalustomäärien 60 kpl:tta panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä 23.4.1945 ja 40 kpl:tta panssarivaunuja ja rynnäkkötykkejä 26.4.1945 tiedot löytyvät mm. virallisista dokumenteista Bundesarchiv-Militärarchiv (BA-MA), Freiburg-im-Breisgausta Saksasta ja Berlin defence figures dokumentista National Archives II:sta (NA) College Parkista Marylandista USA:sta.
Kirjoitin joskus aikoinaan jossain yhteydessä myös eversti (Oberst) Ernst Kaetherin Kampfgruppe (KG) Kaetherin kokoonpanon, joka myös perustuu virallisiin saksalaisiin dokumentteihin.
AJ kirjoitti:
21.4.1945 KG Kaetherin koostui seuraavista osista:
*Panssarimetsästysyksikkö (Pz.Jagdverband), joka oli muodostettu 33. Panssarivaunurykmentin 2. Panssarivaunupataljoonasta (2. II./Pz.Rgt.33). Ajoneuvoja ja muuta kalustoa täydennettiin 7. Panssaridivisioonasta (7. Pz.Div.). Tämä oli esikuntayksikkö, nimestä huolimatta.
*2. Panssarivaunurykmentin 2. Panssarivaunupataljoonasta (II./Pz.Rgt.2), joka koostui kolmesta joukkueesta; Ensimmäisestä (1.) joukkueesta kalustonaan 2108. Panssarivaunupataljoonasta (Pz.Abt.2108) siirretyt kaksi Pantheria ja kaksi Bergepantheria, Toisesta (2.) joukkueesta kalustonaan yksi Kruppin ja Druckenmüllerin valmistama Panther ja Kolmannesta (3.) joukkueesta kalustonaan yksitoista Daimler Benzin Tempelhof Marienfelde tehtaan valmistamaa Pantheria. Pantherin ovat pääosin käyttövalmiita 22.4.1945 ja samana päivänä myöhemmin valmistui Daimler Benzin Tempelhof Marienfelde tehtaalla kuusi Pantheria lisää, jotka lisättiin yksikköön, ilmeisesti 2. Joukkueeseen - nyanssitietona DB:n Tempelhof Marienfelde tehtaalla valmistui tuolloin 22.4.1945 yhteensä 10 kpl:tta Panthereita, joista nuo kuusi menivät II./Pz.Rgt.2:lle.
*SPW-komppaniasta, joka oli muodostettu Armeijan Spandaun lisätuotanto/oheistavaravirastosta (Heeres-Nebenzeugamt Spandau) ja koostui komppanian esikunnasta kalustonaan yksi Sd.Kfz.251/3, yksi Sd.Kfz.251/9 ja yksi Sd.Kfz.251/1 ja kolmesta joukkueesta; 1. Joukkueesta kalustonaan neljä Sd.Kfz.251/1:stä, 2. Joukkueesta kalustonaan yksi Sd.Kfz.251/1 ja kolme Sd.Kfz.251/16:sta sekä 3. Kolmannesta joukkueesta kalustonaan kolme Sd.Kfz.251/21:tä.
Kampfgruppe Kaetherillä ei missään vaiheessa ollut käytössään Pz VI Tiger I vaunuja. Sekaannus siitä, että tuo Mid Tiger I #323 linkitetään usein KG Kaetheriiin johtunee tästä:
AJ kirjoitti:
22.4.1945 Hitler ylensi eversti Ernst Kaetherin kenraalimajuriksi (Generalmajor) ja nimitti hänet Berliinin koko puolustuksen komentajaksi kenraaliluutnantti (Generalleutnant) Hellmuth Reymannin tilalle, mutta ennenkuin asian eteen ehdittiin tehdä mitään konkreettista Hitler alensi Kaetherin takaisin everstiksi. Hitler toimi hetken itse Berliinin koko puolustuksen komentajana apunaan kenraalimajuri Erich Bärenfänger, kunnes hän (Hitler) nimitti kenraali Helmuth Weidlingin Berliinin koko puolustuksen komentajaksi 23.4.1945. Eli varsinainen hurrikaani pyöri Berliinin koko puolustuksen komentajan postin ympärillä. No, lopputulos oli, että Kaether jatkoi nimeään kantavan KG:n komentajana.
Toivottavasti tämä auttoi ja selvensi asian. Parhain terveisin, AJ
Pekkako 14.12.2014 20:04 Vastaa lainauksella
Kiitoksia vastauksista, todella yksityiskohtaista ja mielenkiintoista tietoa jälleen kerran. Täytynee perehtyä tuohon Tuomiopäivä-artikkeliin tarkemmin.

Vielä yksi kysymys: olisiko teillä tietoa "Panzer Division Tatran" kalustomäärästä? Erityisesti minua on mietityttänyt "Tigers in Combat II:ssa" oleva luku "Tigers in Slovakia", että kyseessä olisi 'saattanut' olla Tiger(P) / VK 4501(P) vaunuja. Luku löytyy ihan kirjan lopusta.
AJ 15.12.2014 23:23 Vastaa lainauksella
Moi Pekka,

Panzer Division Tatra ei ihan kuulu Panzer in Berlin teemaan, eikä edes ko. ajankohtaan, mutta joo; on minulla virallinen Panzer Division Tatran ja sen seuraajienkin Tatra Panzer Feldausbildungs Divisionin ja 232. Panzer-Divisionin kokoonpanot pohjautuen mm. näihinkin lähteisiin: Records of Headquarters, German Army High Command, National Archives Microcopy No. T-341, Rolls 142, 143 & 146, Records of Headquarters, German Army High Command, National Archives Microcopy No. T-78, Roll 398, 404 & 405, American Historical Association Committee for the Study of War Documents, Washington, DC, Panzer-Division Tatra & Panzer-Feldausbildungs-Division Tatra, BA MA RH 10/176 & BA MA RH 27-232.

Wolfgang Schneiderhan kirjoittaa tuossa osiossa Tigers in Slovakia melko korkealentoista spekulatiivista jorinaa, jonka hän itsekin myöntää. Hän puhuu 28 Pz IV:sta, 16 StuG:sta ja 2 Tiger vaunusta ja spekuloi Tikrujen tarkalla tyypillä: Porsche-Tiger, Tiger I tai jopa VK 4501 (P). Kirjoitus on lyhyt ja Tikrut katoavat mystisesti Velky Choc:in soihin…Mistä Tikrut tuli ja minne ne katosivat on oikeasti täysin vastaamatta ja puhdasta spekulointia.

Vastaavasti Samuel W. Mitcham spekuloi opuksissaan German Order of Battle, Vol. 3 ja The Panzer Legions, että Panzer Division Tatran Panzer Abteilung Tatrassa olisi ollut 28 vanhentunutta Pz III:sta & Pz IV:sta ja 3 Tiger vaunua. Myöskään Mitcham ei kykene kertomaan mistä Tikrut tuli, minne ne meni ja mistä Tikru-tyypeistä oli kyse. Mitchamin kirjoitus asiasta on erittäin lyhyt ja spekulatiivinen.

Korjaus: Tarkistin Thomas L. Jentzin kirjoitukset teoksessa Die deutsche Panzertruppe, Vol 2, eikä Jentz spekuloi Panzer Division Tatran kalustomäärää, kuten Mitcham ja Schneider. Jentzlin kirjoitus asiasta on erittäin lyhyt, muttei spekulatiivinen.

Sinänsä tämä ei ole mikään iso yllätys, koska molemmat herrat Mitcham ja Schneider käyttävät samoja lähteitä jorinoissaan; Tessin, Keiligin ja Stovesin epämääräisiä ja spekulatiivisia ns. "hear-say" kirjoituksia.

Totuus on melkein aina tarua raadollisempaa ja tylympää; samoin uskon tässä asiassa olevan, sillä viralliset saku-dokumentit osoittavat aivan jotain muuta.

Panzer-Division Tatran kokoonpano, sakujen virallisten dokujen mukaan, jotka löytyvät NARA:sta ja BA-MA:sta (en jaksanut kääntää, joten originaalikielellä eli saksaksi ja englanniksi):

Panzer-Division Tatra

Im August 1944 aus Truppen des Ersatzheeres aufgestellt um den Aufstand in der Slowakei niederzuschlagen. Die Panzer-Division Tatra wurde im Dezember 1944 in Panzer-Feldausbildungs-Division Tatra umbenannt.

Kommandeur: Generalleutnant Friedrich-Wilhelm von Löper

Gliederung (August-Oktober 1944):

Panzer-Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Regiment 82
I. Bataillon (Pz.Gren.EuA-Btl. 2)
II. Bataillon (Pz.Gren.EuA-Btl. 10)
Panzer-Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Regiment 85
I. Bataillon (Pz.Gren.EuA-Btl. 13)
II. Bataillon (Gren.Ers.Btl. (mot.) 39/51)
Grenadier-Ausbildungs-Bataillon (mot.) 1009 (bis 28.9.1944)
Panzerkompanie
von Pz.Ers. und Ausb.Abt. 4
Panzerjäger-Kompanie
von Pz.Jg.Ers. und Ausb.Abt. 8
Artillerie-Abteilung Tatra
3 Batterien
Zwei Pionier-Kompanien
von Pz.Gren.Ers. udn Ausb.Rgt. 82 und Pz.Pi.Lehr- und Ausb.Abt. 80
Grenadier-Ausbildungs-Bataillon I./482
1. und 2. Kompanie
Feldersatz-Bataillon (ab Dezember 1944)

Eli yksiköllä oli vain yksi panssarikomppania, joka oli muodostettu Panzer-Ersatz- und Ausbildungs-Abteilung 4:sta, jolla ei todellakaan ollut Tiger vaunuja, eikä niitä PD Tatraan yhteen komppaniaan myöskään mistään saatu. Panzerkompanie:n vaunut olivat Pz III:ia ja Pz IV:ia ja puolestaan Panzerjäger-Kompanie:n vaunut Jagdpanzer III:ia eli ilmeisesti Jagdpanzer Marder III:ia.

NARA:n dokkareista asian tiimoilta löytyy seuraava melko yhtenevä kokoonpano:

Tatra Panzer Division:

Formed in August 1944 in Czechoslovakia from troops in the recruit forces. The division had:
1/,2/82nd Panzer Grenadier Replacement and Training Regiment
1/,2/85th Panzer Grenadier Replacement and Training Regiment
Panzer Company (from 4th Panzer Replacement and Training
Battalion)
Panzerjäger Company (from 8th Panzerjäger Replacement and
Training Battalion)
Tatra Artillery Battalion (3 self propelled batteries)
2 Pioneer Companies
1st & 2nd Cos/1st Battalion, 482nd Grenadier Training Battalion
Field Replacement Battalion (after December 1944)

In December the division became the Tatra Panzer Field Training Division and was assigned to the army. In March 1945 it became the 232nd Panzer Division.

Sakudokkereistä selviää Panzer-Feldausbildungs-Division Tatran osalta tämä (en jaksanut kääntää, joten originaalikielellä eli saksaksi):

Panzer-Feldausbildungs-Division Tatra

Stand: 25/30.12.1944 Aufschlüsselung der personellen Stärke

Stärke mit Stichtag 30.12.1944

Kommandeur: Generalmajor Hans-Ulrich Back

Gliederung / Offiziere / Beamte / Unteroffiziere / Mannschaften

Divisions-Stab: 12 / 5 / 32 / 64
Begleit-Kompanie:
-SPW-Zug: 1 / -- / 5 / 38
-Pz.Späh Zug: 1 / -- / 3 / 22
-Flak Zug: -- / -- / 1 / 15
-z.b.V.-Zug: -- / -- / 6 / 33
-Stabswache: -- / -- / 2 / 12
-Werkstattzug: -- / 1 / 6 / 18
Nachrichten-Kompanie: 1 / -- / 21 / 78
Verwaltungs-Kompanie: -- / 6 / 12 / 16
Stab Junck: 3 / -- / 6 / 15
Stabskompanie: 3 / -- / 32 / 192
Pionier-Kompanie Lukas: 1 / -- / 8 / 62
Bataillon Philipp: 11 / 2 / 92 / 371
Bataillon Andrä 11 / 2 / 80 / 299
Summe: 44 / 16 / 306 / 1.235

Bataillon Hauptamnn: 8 / 2 / 106 / 479
SF.Komapnie Günther: 2 / -- / 28 / 75

Summe: 54 / 18 / 440 / 1789

Lisäksi 232. Panzer-Divisionin osalta selviää tämä (en jaksanut kääntää, joten originaalikielellä eli saksaksi):

232. Panzer-Division

Gliederung (Februar 1945):

Stab/- mit Stabs-/Begleit-Kompanie (Späh-/SPW-Zug)
Pz.-Gren.Rgt (mot.) 101 (I., II.- je 4 Schützen.-&/ 1 schwere Kompanie)
- schw.Inf.Gesch.Kp. (zu je sechs s.IG-15 cm/mot.Zug)
Pz.Gren.Rgt. (mot.) 102 (I., II.- wie Rgt. 101)
gem.Pz.Abt. (4) Tatra (zwei gem. Pz.Kpn.(Pz-III/IV) (WKXVII)
s.Pz.Jg.Kp. (8) Tatra (acht s.PAK (mot.Z)- 10 Jagdpanzer III)
Art.Abt. (mot.) Tatra (drei le. FH. Bttrn. (slow.) Art.Abt.)
Flak-Batterie Tatra (drei Züge Flak (motZ) - 4 8,8-Flak)
1. u. 2. Pi.Kp. (mot.) 80 (sechs Züge Pion./mot.-von WKXVII)
Pz.Nachr.Kp. (mot.) (Fernspr-/Funk-Staffel (mot./tgp)
Div. Vers.Kp. (mot.)

Ja puolestaan NARA:n dokkareista asian tiimoilta löytyy seuraava melko yhtenevä kokoonpano:

232nd Reserve Panzer Division

Formed in February 1945 in Slovakia, from the Tatra Panzer Feldausbildungs Division. The division had:
101st Panzer Grenadier Regiment (from 82nd Panzer Grenadier Replacement and Training Regiment)
102nd Panzer Grenadier Regiment (from 85th Panzer Grenadier Replacement and Training Regiment)
Panzer-Battalion Tatra (from 4th Panzer Replacement and Training Battalion, two mixed Panzer Companies)
Panzerjäger Company (from 8th Panzerjäger Replacement and Training Battalion)
Tatra Artillery Battalion (3 self propelled batteries)
Tatra Flak Battalion (3 batteries)
2 Pioneer Companies, 1st & 2nd Cos/1st Battalion, 482nd Grenadier Training Battalion
Panzer-Nachrichten Company
Field Replacement Battalion

Eli ei näy Tikruja, eikä ne sen puoleen sovikaan kokoonpanoihin.

Tokihan aina voi olla mahdollista, että jostain Tiikeripataljoonasta, joka olisi ollut alueella olisi alistettu hetkellisesti Panzer-Division Tatralle joitakin Tiger I vaunuja; mutta mikä Tikru-yksikkö olisi ollut tuolloin elo-lokakuussa 1944 Slovakiassa??? Ehkä s.Pz.Abt. 507:n Pz VI Tiger I:iä??? Tuskinpa…

No, joo, tämä edellä oleva jorina ei mitenkään tosiaan liity Panzer in Berlin teemaan, mutta olkoon tällä kertaa. En myöskään ole mikään Panzer-Division Tatra, Panzer-Feldausbildungs-Division Tatra ja 232. Panzer-Division asiantuntija, kunhan lainasin vain jotain virallisia dokuja.

Toivottavasti selvensi ja auttoi asiaa eikä sekoittanut vieläkin pahemmin. Parhain terveisin, AJ
Pekkako 21.12.2014 16:30 Vastaa lainauksella
Kiitän, vastauksesi kyllä selvensi ja auttoi asiaa.

Slovakian kahinoista on tullut hankittua kirjallisuutta, mutta niistä ei vaan löydy yksityiskohtaista tietoa. Enemmänkin tyyliin: "slovakialainen Marder ampui kahta perääntyvää saksalaisvaunua ja vaunut hävisivät jonnekin". Ja luonnollisesti keskustelupalstoilla revitellään aiheesta suuntaan jos toiseen.

Vielä lopun aikojen kahinoihin palatakseni, olisiko teillä tarkkaa tietoa Panzer-Kompanie Kummersdorfin kalustosta, erityisesti mikä oli ns. "Porsche Tiger with 8,8 cm L/71 gun"? Tätäkin on veikkailtu milloin Ferdinandiksi, milloin Tiger II:ksi.

Hyviä pyhiä.
AJ 22.12.2014 23:09 Vastaa lainauksella
Moi Pekka, Ole hyvä, hienoa, että auttoi. Ei minua tarvitse teititellä.

Saatesanoina kysymykseesi, että mikä oli Wehrmachtin Kummersdorfin aseiden testilaitoksen "Technischen Versuchs Kompanie:n" ns. "Porsche Tiger 8,8-centimeter L/70 main gun", en tiedä, eikä kukaan mukaan tiedä.

Mutta jotain virallista sakudataa kyllä löytyy.

Karlheinz Münchinhän mukaan 31.3.1945 Panssarijoukkojen Inspector-General antoi käskyn (F 440/45) muodostaa Panzer-Kompanie Kummersdorfin, joka koostui:

- 3:sta panssarijoukkueesta (osittain mobiileja), joissa oli seuraava kalusto:
1 x Tiger II, 1 x Jagdtiger, 4 x Panthers, 2 x Panzer IV(L), 1 x Panzer III, 1 x Nashorn, 1 x Hummel ja 2 x Sherman.
- 1:stä panssaritiedustelujoukkueesta (mobiili), jossa oli seuraava kalusto:
1 x 4-pyöräinen ps-auto 7,5cm L/24 tykillä, 1 x 4-pyöräinen ps-auto 2,0cm konetykillä, 1 x vallattu ps-auto kaksois-kk:lla, 1 x B IV C 2,0 cm konetykillä ja 2 x B IV C kk:lla.
- 1:stä krenätöörisaattojoukkueesta (ei mobiili)
- 1:stä panssarijoukkueesta (ei mobiili), jossa oli seuraava kalusto:
1 x Porsche Tiger (8,8-centimeter L/70), 1 X Steyer Waffentrager 8,8 L/70 ja 1 x P 40(I)

Käsky ja ajankohta ovat tiettävästi oikeat ja hieman kiistanalainen sisältö (kalusto) ainakin pääosin oikea. Erot ovat lähinnä siinä, että Borgward IV C:t ovat lähinnä räjähdekuljetusvaunuja ja "Porsche Tiger" on Tiger I Porsche VK 4502. Itse asiassa useat muut sakudokumentaatiot mainitsevat asian seuraavasti:

Kummersdorfin aseiden testilaitoksen saksalaiskalusto 13.2.1945:

1 x Tiger I Porsche VK 4502 (ei mobiili)
1 x Koenigstiger
1 x Jagdtiger
4 x Panther
2 x Panzer IV 7,5cm pitkä tykki
1 x Panzer III (5,0cm)
1 x Nashorn
1 x Hummel ammusten kuljetusvaunu
1 x 2,0cm Drilling vaunu
2 x M4 Shermans
4 x SdKfz 233 canon 7,5 cm
4 x SdKfz 231 canon 2,0 cm
2 x Borgward IV C
1 x Waffentrager Steyr 8,8 cm
4 x StuG III
1 x Pzkpfw IV/70 (A)
2 x Jagdpanzer IV
1 x Pzkpfw IV 7,5cm lyhyt tykki
1 x Bergepanther

Kummersdorfin aseiden testilaitoksen saksalaiskalusto 31.3.1945:

1 x Tiger I Porsche VK 4502 (ei mobiili)
1 x Koenigstiger
1 x Jagdtiger
4 x Panther
2 x Panzer IV 7,5cm pitkä tykki
1 x Panzer III (5,0cm)
1 x Nashorn
1 x Hummel ammusten kuljetusvaunu
2 x M4 Shermans
2 x Borgward IV C
1 x P 40(I)

Lisäyksenä vielä, joskus kirjoitin mm. seuraavaa sakudokujen pohjalta; lienee kuitenkin teoreettinen vahvuus eli vain paperilla:
AJ kirjoitti:
Kummersdorf panssarivaunukomppania (Panzerkompanie Kummersdorf) osa Kampfgruppe (KG) Möwsiä 21.4.1945: Kummersdorf panssarivaunukomppania (Panzerkompanie Kummersdorf), joka oli teoreettiseti muodostettu Versorgungsabteilung WaA Kummersdorfista, Kummersdorfin testialueella, kolmeen eri joukkueeseen, jotka koostuivat Kolmannesta (3.) panssarijoukkueesta kalustonaan yksi Tiger II, yksi Jagdtiger, neljä Pantheria, kaksi Panzer IV:sta, yksi Panzer III, yksi Nashorn, yksi Hummel ja kaksi M4 Shermania, Ensimmäisestä (1.) panssaritiedustelujoukkueesta kalustonaan yksi 7,5cm/L24 Sp.Wg/SdKfz 233, yksi 2cm Sp.Wg/SdKfz 231, yksi Zwilling Beute Aufkl.Wg, yksi 2cm B IVC ja yksi MG B IVC sekä Ensimmäisestä (1.) liikkumattomasta panssarijoukkueesta kalustonaan yksi 8,8cm/L56 Porsche Tiger, yksi 8,8cm/L71 Steyr Waffenträger ja yksi P 40(i). Tätä yksikköä Panzerkompanie Kummersdorfia ei pidä sekoittaa Panzer Abteilung Kummersdorfiksi, josta taas tuli Panzer Abteilung Müncheberg Panzer Division Münchebergiin. Tiettävästi Panzerkompanie Kummersdorf ei liikahtanut Kummersdorfin testialueelta mihinkään, vaan jäi testialueelle; siten yksikkö oli teoreettinen lisä KG Möwsiin.
Muutamia huomioita:

Ei ollut olemassa 8,8-centimeter L/70 vaunukanuunaa, vaan 8,8-centimeter L/71 vaunukanuuna. Toki on mahdollista, että Kummersdorfin aseiden testilaitoksella on testimielessä pätkäisty 8,8-centimeter L/71 vaunukanuuna 70:nen kaliiperimittaan tai sitten on vaan tullut typo jossain vaiheessa.

Ko. vaunu oli immobiili ja (todennäköisesti 21.4.1945) venäläiset tuhosivat sen täysin Kummersdorfin aseiden testilaitoksella Horstwaldeen johtavalla tiellä, jossa se osallistui taisteluihin.

Ko. vaunusta ei ole valokuvia, eivätkä venäläiset ilmeisesti pitäneet tuhottua immobiilia vaunua valokuvauksen arvoisena.

Realistiset vaihtoehdot ko. vaunulle:

1) Se oli Tiger I Porsche VK 4502 (normi 8,8-centimeter L/56 vaunukanuunalla)
2) Se oli Tiger I Porsche VK 4502, johon oli testimielessä asennettu 8,8-centimeter L/70 testivaunukanuuna
3) Se oli varhainen Tiger II Porsche tornilla (normi 8,8-centimeter L/71 vaunukanuunalla)
4) Se oli varhainen Tiger II Porsche tornilla johon oli testimielessä asennettu 8,8-centimeter L/70 testivaunukanuuna
5) Se oli Ferdinand/Elefant (normi 8,8-centimeter L/71 vaunukanuunalla)
6) Se oli Ferdinand/Elefant, johon oli testimielessä asennettu 8,8-centimeter L/70 testivaunukanuuna

Omasta mielestäni realistisen vaihtoehto on Tiger I Porsche VK 4502 normi 8,8-centimeter L/56 vaunukanuunalla, mutta voin olla täysin väärässäkin.

Kukaan ei oikeasti tiedä tarkalleen, mikä "Porsche" vaunutyyppi oli kyseessä.

Toivottavasti auttoi edes jotenkin. Parhain terveisin, AJ
Pekkako 1.3.2015 12:20 Vastaa lainauksella
Terve AJ,
Löytyisikö tietoa mistä Pz. Div. Münchebergin (oletetut) viisi Tiikeriä olivat peräisin? Oliko mukana kenties entisiä koulutus- kautta testivaunuja? Ainakin tuo Tiger I Mid #323 näyttää jonkinlaiselta "hybridiltä": siinä kun on vanha runko ja torni, mutta uusi katto + tornissa Zimmerit.

Lisäksi hakaristien maalaamisesta on ollut usein kädenvääntöä; osa väittää, että saksalaiset eivät olisi tuhertaneet niitä laisinkaan mutta jos katsoo esim. Münchebergin kahta Tiikeriä, molempiin maalattu aika siisti palkkiristin-tyylinen hakaristi. Mikä mahtaa olla asian todellinen laita?
AJ 7.4.2015 00:47 Vastaa lainauksella
Moi Pekka,

Tieto Tikruista löytyy mm. Wolfgang Schneiderin TIC I & II opuksista, jo yllä mainituista vastaavista NARA dokkareista, koskien Pz. Div. Münchebergiä; em. tiedot löytyvät mm. virallisista dokumenteista Bundesarchiv-Militärarchiv (BA-MA), Freiburg-im-Breisgausta Saksasta ja Berlin defence figures dokumentista National Archives II:sta (NA) College Parkista Marylandista USA:sta. Kts. jälleen RAGNARÖK / GÖTTERDÄMMERUNG / TUOMIOPÄIVÄ artikkeli www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_572/

Mukana oli kaikki vaunut, jotka olivat toimintakunnossa; oliko ne sitten alunperin koulutus-, testi,- vaiko tst-käytössä olleita korjattuja vaunuja ei liene oleellista, vaan se, että ne olivat toimintakunnossa ja käytettävissä. Tiger I Mid #323 vaunussa ei ollut Zimmeriä.

Tuosta hakaristien maalaamisesta ei tiettävästi ole päästy yksimielisyyteen, joten epäilen ettei kukaan enää tiedä asian todellista laitaa eli sitä, että kuka ne oikeasti maalasi - sakut vaiko venäläiset.

Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
Pekkako 7.4.2015 20:37 Vastaa lainauksella
Selvä. Nämä viimeiset Tiikerit kyllä kiinnostavat, ihan myös mallailun näkökulmasta. Minulla on seitsemän eri kuvaa tästä Tiergartenin "Mid-Tigerista", mutta numeroa en ole löytänyt yhdestäkään (??). Sen sijaan Zimmerit kyllä on:

i58.tinypic.com/23vjmnr.png
AJ 7.4.2015 23:32 Vastaa lainauksella
Moi Pekka,

Tuosta Tiger I Mid #323 vaunusta on tiettävästi olemassa kuusi valokuvaa, mutta yksikään niistä ei näyttäisi olevan tuo linkittämäsi kuva Tikrusta Zimmeritillä. Mikäli linkittämäsi kuva oikeasti on Tiger I Mid #323:sta, onneksi olkoon, olet löytänyt ennennäkemättömän täysin uuden kuvan ko. vaunusta. Mm. TIIF:n saitilta löytyvät ne kuusi valokuvaa Pz Div Müchenbergin Tiger I Mid 323 vaunusta, joka Berliinissä päätyi Altonaerstraßen ja Lessingstraßen risteykseen Tiergartenissa. Ohessa linkki TIIF:n sivulle: www.tiif.de/thread.php?threadid=97&sid=7d2256645473a491cf6222017b9303ba Myös Wolfgang Schneiderin TIC II opuksesta sivulta 243 löytyy kaksi kuvaa Pz Div Müchenbergin Tiger I Mid 323 vaunusta (samat kuvat ovat TIIF:n saitilla); mutta Schneiderin kuvatekstissä sanotaan virheellisesti vaunun olevan Varsovassa. TIIF:n & Schneiderin valokuvien mukaan Pz Div Müchenbergin Tiger I Mid 323 vaunussa ei näyttäisi olevan Zimmeritiä.

Unohdin aiemmin mainita, että myös edesmenneen Thomas Jentzin Panzertruppen Vol. 2 opuksesta löytyy tietoa Pz. Div. Münchebergistä. Jentz antaa seuraavan kalustokokoonpanon Pz Div Müchenbergille päiväyksellä 15.3.1945: StuG 4 (4), Pz IV long gun eli J/H malli 4 (3 ), Pz IV/70 1 (1), Pz V 11(10) ja Pz VI 11 (8). Ilman sulkuja totaalimäärä ja suluissa operatiivissa kunnossa oleva vaunumäärä. Opuksesta löytyy myös Pz. Div. Müncheberg TOE eli saksalainen organisaatiokaavio, jonka mukaan 20.3.1945 seuraavat vaunut tulivat Pz.Abt. Kummersdorfista 4 Pz IV(lg), 11 Pz V ja 11 Pz VI ja puolestaan 25.3.1945 10 Pz V & 5.4.1945 10 Pz V tulivat HZa:sta.

Jentzin opuksesta suora lainaus: Panzer-Division "Muencheberg"- Orders were issued on 5 March 1945 to create Panzer-Division "Muencheberg" with Panzer-Abtellung "Kummersdorf." On 12 March 1945, Panzer-Abteilung Kummersdorf was ordered to hand over all their Panzers to the I.Abteilung/Panzer-Regiment 29, which had been assigned to Panzer-Division "Muencheberg" in their place. The 3.(Tiger)Kompanie/Panzer-Abteilung Kummersdorf was renamed and incorporated into the I.Abteilung/Panzer-Regiment 29 as the 3.Kompanie. On 16 March 1945, it was requested that a Panther-Kompanie (K.St.N.1177(f.G.) dated 1Nov44) be formed by 20 March 1945 for Panzer-Division "Muencheberg" from a Kompanie of the I.Abteilung/Panzer-Regiment 29 in Grafenwoehr. The I.Abteilung was to consist of four Panzer-Kompanien with the 1. and 2.Kompanien organized under K.St.N.1177, the 3.Kompanie under K.St.N.1176 and the 4.Kompanie under K.St.N.1177. In addition to those Panzers turned over by Panzer-Abteilung "Kummersdorf", 10 Panthers were shipped from the HeeresZeugamt on 29 March and 10 Panthers on 5 April 1945. On7 April 1945, orders were cut to transport one PantherKompanie/I.Abteilung/Panzer-Regiment 29 and one Kompanie/Panzer-Grenadier-Regiment 25, both with infrared equipment, by rail from Wunsdorf to Heeresgruppe Weichel for incorporation into the I.Abteilung/Panzer-Regiment 29 under Panzer-Division "Muencheberg."

Jentzin luvut täsmäävät NARA:n lukujen kanssa. NARA:n tiivistelmä (originaalikielellä englanniksi) Pz. Div. Münchebergin organisaatiosta:

Müncheberg Panzer Division:

Formed on 3/8/45. Its staff was formed from the Staff/103rd Panzer Brigade. The division had:
1/,2/1st Müncheberg Panzer Grenadier Regiment
1/,2/2nd Müncheberg Panzer Grenadier Regiment
Kummersdorf Panzer Battalion
Staff/,1/Müncheberg Panzer Artillery Regiment
Müncheberg Reconnaissance Company
Müncheberg Panzerjäger Company
Müncheberg Pioneer Company
Müncheberg Signals Company
It was destroyed in Berlin and its survivors passed into Russian captivity on 5/3/45.

Muncheberg Armored Strength April 13, 1945:
Pz. III--1
Pz. IV---2
Pz. V----21
Pz. VI---10
Pz IV (L)-1
Jagdpanzer IV--1

Muncheberg Combatant Strength April 15, 1945:
1,986

Ja ohessa vielä hieman Bundesarchiv-Militärarchiv (BA-MA) materiaalia Pz Div Müchenbergistä:

Übersicht über Gliederung u. Kampfkraft der Div.: 9. Armee
T78-413, Frame 1194
Stand: 7.Apr.45
Gen.St.d.H./Op.Abt. III/Nr 35 579/45 gKdos.

H.Gr. Weichsel
9. Armee

Ob.: Gen.d.Inf. Busse

Chef: Oberst Hölz

Ia: Obstlt. Hoefer
Armee-Reserve
-----XXXIX. Pz.K.

Kom.Gen.: Gen.d.Pz.Tr. Decker

Chef: Oberst Konrad Kühlein

Ia: Maj. Gerhard Scharnhorst

Pz.Div. ‘Müncheberg’

Kdr.: Genmaj. Mummert

Ia: Maj. Thoma

Kampfwert: IV; - % besp./ 85% mot.

one btl.: 300-400

three btle.: je 200-300

FEB: 200-300; Pi.Btl.: -

Art.: le.bttrn.: (3 lost)

s.bttrn.: -

Pz./StuG: 7 StuG., one Pz.Jg.(Sfl.), 8 Mk IV, 19 Mk. V

s.PaK:

Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
Pekkako 8.4.2015 13:43 Vastaa lainauksella
Kiitän.

Tuo kuva on Chris Brownin kirjasta "Tiger I on The Battlefield: World War Two Photobook Series Vol. 7" (2014). Kuvatekstissä todetaan sijainti "Altonaer Strasse, Berlin" ja "Panzer-Abteilung Division Müncheberg".

TIIF.de on ihan hyvä referenssinä, mutta uusia kuvia foorumille ei ole juuri ilmaantunut. Esim. jos vertaamme TIIF.de sivuilla olevaa romun kuvaa, tuohon skannaamaani tapaukseen: molemmista löytyy mm. todella vaalea (valkoinen?) komentajan kupoli ja identtiset painaumat/kolot tornilaatikosta:

i60.tinypic.com/2upso0i.png

Lisäksi vaunusta on ilmaantunut tällainen kuva: reibert.info/attachments/sl505-jpg.3445862/

Kuvien perusteella kyseisessä Tiikereissä näyttäisi olevan myös kevyempi suujarru (??). Aika mielenkiintoinen hybridi, kaikin puolin.
AJ 8.4.2015 16:10 Vastaa lainauksella
Moi Pekka,

En omista Chris Brownin opusta, mutta tiedän Chrisin, en tosin tunne häntä. Chris toimii muuten yhtenä TIIF saitin tutkijana ja moderaattorina ja tietääkseni viimeksi Chris kirjoitteli ja postasi kuvia TIIF:n saitille vissiin viime kuun puolivälin tienoilla.

Joten on hieman erikoista ja jopa ironista, jos linkittämäsi Chrisin kirjan kuvat ovat todellekin ko. Tikrusta, mutta ne kuvat eivät ole TIIF:n saitilla, ottaen huomioon Chrisin roolin TIIF:ssä ja sen, että TIIF:n kautta Chris lienee saanut paljon kuvia kirjaansa. TIIF:n saitin kuvat ovat muuten yleensä pienennettyjä kuvia alkuperäisistä kuvista, jotka TIIF arkistoi.

Joka tapauksessa, mikäli tuo Chris opuksen kuva on tosiaan Tiger I Mid #323, siinä on silloin Zimmerit. Oli miten oli, eikohän TIIF:n tutkijat, Chris mukaanlukien, selvitä asian.

Tuo ukrainalaisen Reibert Infon Tikru ei liene Berliinistä… reibert.info…/threads/boji-v-m-stanislav-ta-stanislavskoji-oblasti-ivano-frankivska.450607/ ja se kuva reibert.info/attachments/pidbitij-pzkpf-4-park-kraterivka-jpg.3446128/

Toivottavasti auttoi lisää. Parhain terveisin, AJ
Pekkako 8.4.2015 20:59 Vastaa lainauksella
Kuvan lähteeksi on nimetty "Péter Kocsis Collection". Hän taas lienee kirjan kustantajan, PEKO Publishingin pyörittäjä.

Olet aivan oikeassa tuon toisen Tikrun suhteen; vaikka kuva on "eksynyt" parille Münchebergia käsittelevälle sivustolle, sijanti taitaa olla oikeasti Stanyslaviv, 17-20 huhtikuuta 1944.

Kiitoksia selvennyksistä.
AJ 8.4.2015 23:20 Vastaa lainauksella
Moi Pekka,

Ole hyvä.

Tuo Reibert Infon Tikru lienee s.Pz.Abt.506:n Tiger I Stanislau (Stanislawow) alueella, Ukrainassa; kaupungin nimi on nykyisin Ivano-Frankivsk en.wikipedia.org/wiki/Ivano-Frankivsk Todennäköisesti ko. Oberfeldwebel Leihbauerin Tikru, jonka venäläinen rynnäkkötykki yllätti ja tuhosi 20.4.1944. No joo, tämä on nippelitietoa.

Toivottavasti auttoi edes vähän. Parhain terveisin, AJ