Pienoismallit.net

Korpraali Rask 1808

Pohjanmaan rykmentti, Kemin komppania, 5.prikaati, Savo.

Naamasta se kaikki sitten lähti. Tuossa syssymmällä tuli reenattua kasvojen skulptaamista eri skaaloihin ja normaalin 54mm lisäksi ajattelin kokeilla vähä isompaakin skaalaa. Kun se nyt suht kohtuullisesti onnistui niin päätin et tehdäänpä figu viel ympärille. Suomen sotahistoria ja varsinkin Suomen sota 1808 on aihepiirinä kiinnostanut pitkään ja kun aiheesta on valitettavan vähän figuureja niin päätin et lähdetäänpä sille tielle. Loppujen lopuksi monen mutkan jälkeen päädyin tekemään "oman" alueen eli Pohjanmaan rykmentin sotilaan ja kun naamataulu oli vanhemman miehen ja toisaalla naamakirjassa kanssaihmiset sanoivat sen muistuttavan Sven Tuuva elokuvan korpraali Örniä, niin tuli mieleen et tehdäänpä tästäkin korpraalis mies. Hetken aikaa kaiveltuani löytyi Pohjanmaan rykmentissä korpraalina palvellut Henric Rask. Kyseinen herrasmies oli syntynyt n. 1745 eli Suomen sodan aikaan hän oli jo oikeasti vanha mies ja sopi täten kuvaan. Ei muuta kuin korpreelin olkalaatta oikealle olalle ja se oli siinä. Hatussa töyhdän alapuolella oleva ouna-valkoinen pallura kuvaa Kemin komppaniaa joka palveli Sandelsin alaisuudessa Savon rintamalla. Värit ovat arvuuttelua, mutta kuitenkaan eivät ihan vailla todellisuuspohjaa. Esim taalainmaan rykmentillä samannumeroisella komppanialla oli nämä värit. Enempää tietoa ei komppaniaväreistä löytynyt joten tähän oli tyytyminen.

Figuuri on sculptattu macig sculptista, kuten myös suurin osa varusteista. Vyöt ovat suurimmaksi osaksi lyijylevystä leikattuja. Musketin kohdalla iski laiskuus ja se on Michael Roberts ltd. tekemä. Kaikki muu on omaa tekoa. Sculptaus ja maalaus jäljessä viel toivomisen varaa mut kyl tää tästä joskus alkaa sujuun.:)

Kommentit

Kyllä itse tehty on aina itse tehty! Hieno malli hyvästä aiheesta. Luotiko herran hatusta on läpi mennyt?
MRB 28.11.2011 11:37 Vastaa lainauksella
Erinomainen aihe kerrassaan ja toteutuskin on oikein hyvä. Kasvojen sculptaus ja maalaus ovat erinomaisia, mutta ainakin näiden kuvien perusteella housut ja takki kaipaisivat hieman lisää terävyyttä muotojen osalta ja hieman enemmän varjostusta ja highlighteja. Suuri hatunnosto vielä siitä, että kyseessä on kokonaan itse tehty figuuri, sculptaus kun on todella vaativaa puuhaa. Eli lisää tällaisia vain kehiin!
AJ 28.11.2011 14:57 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Komppaan Jarkko O:ta ja MRB:tä - erinomainen aihe historiikin kera ja loistava figumalli; upeaa työtä! Scuptaus figussasi on kerrassaan loistavaa; tähtisadetta niskaan. Parhain terveisin, AJ
Pasi Kiiski 28.11.2011 15:01 Vastaa lainauksella
Suosikkini NC:n figupöydällä. Tällaista lisää.
Petri Lyy 28.11.2011 15:03 Vastaa lainauksella
Aivan loistava figu. Paljaat jalat ja säärystimet, ei ilmeisesti ollut kruunulla silloin(kaan) varaa varustaa urhojaan.
Katsoin tätä(kin) erittäin tarkkaan Kuopiossa ja voin sanoa, että hienoa työtä. Itse tehdystä vielä lisäpisteet. Ehdottomasti komppailtava aiemmin kommentoineita ja tee lisää näin tyylikkäitä figuja.
Kiitos paljon ystävällisistä kommenteista.:)

MRB, olet ihan oikeassa. Tummansininen on vaikea maalata ja siinä vähempi on enempi ettei mene korniksi. No se ei posta sitä seikkaa että highligteja tarvisi enemmän. Ehkä mä joku päivä opin maalaan.;) Toisaalta koko figuun luo ongelmaa tuo oikea käsi. Siihen en ole sculptauksen suhteen kovin tyytyväinen. Rypytykset meni päin sitä itseään. No virheistä opitaan ja näistä palautteista mitä saa täällä ja kilpailuissa.

Petri, varsinkaan silloin kruunulla ei ollut varaa(tai halua) varustaa itäisen puoliskon sotureitaan. Uniformut olivat vanhoja ja kengät loppuun kulutettu melko pian.

Ja Jarkolle pojot musketin kuulan tekemän reiän bongaamisesta.
+ pojot siitä että olet vihdoinkin oppinut kuvaamaan :-)
Hei!

Huomiota kiinnitti tuo "ouna-valkoinen pallura". Jos on suora lainaus niin tuo "ouna" on todennäköisesti sama kuin viron kielen omena-sana eli õun. En tiedä auttaako se yhtään värisävyn arvaamisessa - omenanvalkoinen.

Aika hilpeän näköinen "vanha". Omat saavutukset figuurialalla on lähinnä kompastelua.

Kari