Pienoismallit.net

M3 Stuart

Kevyt panssarivaunu

Eipä ole ainut malli lajissaan täällä ja mestariluokan toteutuksiakin on nähty. Tarvitsin kuitenkin edellisen projektin jälkeen terapiamallin. Oli vaihteeksi mukava, kun osia oli vain n. 40 kpl. Samalla oli tarkoitus harjoitella yksivärisen vihreän vaunun toteuttamista vireillä olevaa brittiprojektia ajatellen. Valmistumiseen meni viikon illat.

Tamiyan vanha tuotos ei paljon maksanut, 12,50 euroa, mutta laatu ei ollut nykyaikaa. Muovi muistutti pikemminkin bakeliittia kuin polystyreeniä. Kova muovi ei reagoinut liimaan totutusti, ja materiaali osoittautui mahdottomaksi porata. Pidettäköön aseita deaktivoituina museopyssyinä. Tähän hintaluokkaan en ruvennut hankkimaan mitään tarvikeosaa eikä nopea rakentelukokemuskaan olisi ollut silloin mahdollinen.

Malli on OOB eli suoraan laatikosta, antennia lukuunottamatta. Antennin jouduin vetäisemään toisen tyyppistä muovia olevasta valurangasta. Letkutelojen päät on liitetty toisiinsa Tamiyan liimalla, ja näin syntynyt kumilenkki on laitettu paikoilleen yhtäaikaa vetopyörän kanssa. Tällä tavalla toimien päiden liittäminen on helppoa, liimaus ei joudu liian suurelle rasitukselle ja telat asettuvat siististi.

Telat "tottelevat" hyvin Tamiyan maaleja, joilla koko mallikin on maalattu. Lisukkeeksi Migin filttereitä kahta lajia, jotain chippailuja Vallejon ruskealla. Kokeilin myös muutamia AK-Interactiven tuotteita. Tätä en ollut ilmoittanut brittivaunurakenteluun, joten lätkäisin kandalaiset merkinnät.

Lisää esikuvasta mm. Wikipediassa.

Kommentit

Kuuluu sarjaan hyvä maalitaulu. Tamiyan vanhat on minusta semmoisia helpon kivoja, nysväys vapaita malleja.
Itse malli ihan kelpo tuote eli ei "valittamista"
joo mul on sama malli ja oon täysin sam aa miälätä
AJ 24.11.2011 18:34 Vastaa lainauksella
Moi Petri, ihan hienostihan M3 Stuart terapiamallisi on onnistunut. Joo, tuo vanha Tamiyan muovi on mielenkiintoista - sen kanssa on tullut askarreltua tässä viime aikoina - mutta vanhatkin Tamiyan MM-sarjan kalustot menee kasaan miltei kuin legot.

Säistäminen on onnistunut ihan yes ja samoin maalaus, joten kyllä yksivärisen vihreän vaunun viimeistelyharjoitukset ovat menneet ok. Yksivärisen vihreän vaunun maalaus tai minkä tahansa yksivärisen maakalustovempaimen maalaus on mielestäni vaikeampaa kuin tricamon - tai ehkä se on vain tottumuskysymys.

Ihan hyvä terapiamalli viimeistelyharjoituksineen. Parhain terveisin, AJ

PS Mitä AK-Interactiven tuotteita käytit, pitäisi hankkia niitä itsellekin. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Nätti vaunu eikä tässä sarjan ikäkään näy. Siistiä työtä, mukavan puhtoinen ja tuo kevyt säistys sopii hyvin. Tämä on aika sympaattisen näköinen vaunu. Suoraan boxista mainio malli.
Petri Lyy 25.11.2011 09:34 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
PS Mitä AK-Interactiven tuotteita käytit, pitäisi hankkia niitä itsellekin. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Kokeilussa olivat AK 012 Streaking Grime ja AK 013 Rust Streaks, mutta vain vähäisessä määrin, koska huomasin niillä olevan haitallinen vaikutus edeltäviin filttereihin ja washeihin. AK 012:sta on lähinnä tornin kyljissä, 013:a pöntöissä molemmilla sivuilla.

013 tekisi periaatteessa "ruosterinkulan" niitin juureen, mutta sama mielestäni onnistui tällä kertaa Migin Earth Washilla ja Dark Washilla. Pölynä on Migin Ochre for Grey Sand -filtteri.

Nämä tuli nyt lueteltua päinvastaisessa järjestyksessä kuin niiden käyttö. Siis ekana filtteri, sitten washit ja viimeiseksi AK:t. Ennen AK-tuotteita olisi tarpeen ohut lakkakerros, mutta lakka kokemukseni perusteella latistaa filttereillä ja washeilla tehdyt efektit enkä nyt uskaltanut lakkaa käyttää kun tulos vaikutti lupaavalta.

Kokonaisuuteen AK:n tuotteilla oli siis aika pieni osuus. Enin osa näkyvistä "ruosteista" on ruskeaa maalia, telat ruiskulla ja chipit sienellä käsiteltyinä. Kuvissa heikosti näkyvät "homeiset" valumat ovat Tamiyan Cockpit Greeniä ohuella siveltimellä sipaistuina.

Taisi tulla turhan pitkä selostus, mutta mitäs kysyit :) Kiva kun kysyit, kaikki sanallinen kommentointi on mukavaa.
Petri Lyy 25.11.2011 09:52 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille niille, jotka avaavat sanaisen arkkunsa. Mallin tähteytys on nyt sattumoisin sama kuin kaikkien mallieni keskiarvo. Tuntuu, niin kuin mallailutaidot eivät kehittyisi lainkaan. Siitä tunteesta "kiitos" kuuluu niille muutamalle, jotka lätkäisevät varsin pienet tähtöset vaivautumatta selittämään että miksi. Vaikea parantaa kun ei tiedä mikä täsmälleen on pielessä.
Raimo Leino 25.11.2011 10:12 Vastaa lainauksella
Okei, myönnän olevani yksi niistä, joka antoi "valtavirrasta" poikkeavan määrän arvostelutähtiä.
Syynä tähän on se, että tykkään tämän mallin säistämisestä - huippukohtina pitäisin ruostuneita pakoputkistosysteemejä, kulumia kohdissa joissa miehistö jatkuvasti "ramppaa" edestakas ja telaketjuja. Letkutelat ovat mielestäni onnistuneet varsin hyvin - ja varsinkin tuo yksi lähikuva vahvistaa tätä omaa mielipidettäni.
Siinä ne "pääsyyt" neljän tähden antamiselle.
AJ 25.11.2011 20:56 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Kiitos infosta. Selostus ei ollut lainkaan liian pitkä vaan kerrassaan erinomainen. Parhain terveisin, AJ