Pienoismallit.net

Sturmgeschütz 40 Ausführung G

Ps 531-15

Ps 531-15 osallistui kesän 1944 taisteluissa Kuuterselän vastahyökkäysoperaatioon, missä sai osuman siinä määrin vakavasti, että joutui korjattavaksi Panssarikeskukseen. Korjaustyön yhteydessä vaunua lisäpanssaroitiin useammassakin Sturmissa käytetyillä johtajan kupolin lisäpanssarilla, ajajan suojalipalla, taistelutilan viistopanssaroinnin betonoinnilla sekä lataajan etupanssarin lisälevyllä. Erikoisuutena on vaunussa huomiota herättävä kiilamainen lisäpanssarointi keulassa. Vaunu valmistui korjauksesta siten, että se oli sijoitettuna 3. RynTykK:n toiseen joukkueeseen Lapin sodassa.

Vähäisen kuvamateriaalin tueksi vaunu on onneksi edelleen tallessa Sotamuseon varastossa, joten sen rakenne oli kohtuu tarkasti selvitettävissä.

Rakensin malliini taistelutilan sisustuksen. Dragonin sisustusosista oli vähemmän apua kuin oletin. Työtä kertyi saavutettuun hyötyyn nähden aivan liian vähän.

Muutin Dragonin mallin keulan kuvaamaan yhtenäistä 80 mm panssarointia ("sileä keula") sekä rungon takaosan ja moottoritilan kannen saumoiltaan lovetuksi versioksi. Vaunun yksityiskohtia olen jonkin verran parannellut itse rakennetuilla osilla. Pikakiväärikilpi ja lataajan luukut ovat ohuesta alumiinilevystä. Vaunupikakivääri ja varustelaatikko ovat Tamiyan Suomisturmista. Laatikon olen modifioinut avonaiseksi isomman kannen osalta sekä lisännyt puunsyykuvioinnin.

Tukit olivat tässä vaunuyksilössä kiinni rautalangalla taistelutilan kyljissä. Tukit tein malliini katajan oksista.

Kommentit

On kyllä sangen onnistuneen näköinen Sturmi. Mukavaa nähdä välillä vähän erillaisempi sturmi. Jotenkin tuosta keulasta tulee mieleen Jagdpanzer IV:n keula.
Onko keulapanssarin hyödyistä tai haitoista säilynyt sota-aikaisia lausumia? Maallikkona voisin kuvitella että keulapanssari tekee vaunusta hieman nokkapainoisen?
Sisusta on upea. Älä sure kulutettua aikaa. Vaunusta on kuvat todisteena, ja tiedät itse, että nuo kamat ovat siellä. Betoni näyttää myös betonilta, samoin lisäpanssarilevyt juuri siltä miltä pitääkin, ei muovilta. Kaiken kaikkiaan näyttävä rynnäkkötykki. Onko tuo keulan viritys suomalainen erikoisuus, vai oliko noita saksalaisillakin? Jos vain kotimainen viritelmä, niin tuollaisen vaunun säästyminen on entistäkin tärkeämpi asia.
AKK 24.11.2011 06:15 Vastaa lainauksella
Todella mielenkiintoinen sturmi! Kiinnostava kertomus ja todella onnistunut malli! Onnea Jukka hyvästä työstä.
Esko Koskinen kirjoitti:
Onko keulapanssarin hyödyistä tai haitoista säilynyt sota-aikaisia lausumia? Maallikkona voisin kuvitella että keulapanssari tekee vaunusta hieman nokkapainoisen?
Minulle ei ole tullut vastaan mitään kirjallista aineistoa tästä aiheesta. Jotain voi halutessaan arvailla siitä, että sodan jälkeen (?) keulan panssarointi poistettiin.

Timo: saksalaisten versioista minulla ei ole varmaa muistikuvaa, mutta kyllä heiltäkin on syntynyt monenlaisia lisäpanssariversioita. Tukit, betoni ja johtajankupolin lisäpanssarointi ainakin ovat saksalaisilta plagioituja.

Kiitokset tähän astisista kommenteista kaikille.
Komea ja mielenkiintoinen malli, rakennusjälki siistiä ja huolellista. Ämpäri ehkä liian puhtoinen, säistystä just sopivasti. Sisätilat on komeat ja sopivan kulahtaneet.
Linnan valaistus ei tehnyt mallille oikeutta, eivätkä tuomareitten huomioimatta jättäminen työn arvoa mitenkään vähennä. Keulan (lakan?) kiiltely oli ainoa särö hienossa kokonaisuudessa.

Sampo
AJ 24.11.2011 08:43 Vastaa lainauksella
Moi Jukka, Mestarin työtä Stug 40 Ausf G pienoismallisi - kyllä diggaan! Timo R:ää lainaten "Sisusta on upea", kulutettu aika ei mennyt hukkaan, mielestäni asia on juuri niin, loistavaa työtä.

Erilainen Sturmi, kun mihin on totuttu ja siitä extraplussaa; hyvä idis. Kaikesta näkee, että rakentaminen, maalaus ja viimeistely on laadukasta huipputyötä. Taustoitus ja historiikki ovat bueno, samoin rakentamiskertomus. Alusta toimii hyvin tämän Sturmimallin kanssa. Kuvat ovat myös erinomaisesti onnistuneet. Ei mitään narinaa ja nutinaa vaan ainoastaan kehuja.

Tämä pienoismalli kannattaisi laittaa näytille myös ulkomaalaisille mallisaiteille, kuten Missing Links ja/tai Armorama, yms…, sen verran uniikin näköinen Sturmi tämä on.

Piristävä, mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen Sturmi-malli - loistotyötä! Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 24.11.2011 10:10 Vastaa lainauksella
Siisti ja pikkutarkka työ. Nostaisin hattua, jos sellaista käyttäisin. Onko mallailussa edes sellaista käsitettä kuin hukkaan heitetty aika? Toisaalta, valtaosa väestöstä taitaa pitää koko harrastusta ajan haaskaamisena.

Ämpärin olisin jättänyt pois (jos siis ylipäätään tällaiseen malliin olisin kyennyt). Onhan siinä kiinnekohtaa katseelle, mutta 20 litran jerrykannuun verrattuna ämpärillä on kokoa varmaan 30-40 litraa. Toisaalta, pitäähän sitä olla varuiksi reilu sahtiastia :o)
Nätti sturmi! mitään muuta moitittavaa ole koin toi suuri soikko/ämpäri. Sen kun saisi vähän pienempänä niin avot! Värimaailma muuten tosi hyvä. Ämpärikin näyttää hyvältä emali pintaiselta ämpäriltä ainakin näin kuvissa.
Yleensä täällä nähdyt mallit näyttävät paremmalta livenä, kun kuvina, mutta tämä tekee sen pakollisen poikkeuksen. Linnan hämyinen valastus ei saannut tätä mallia näyttätymään parhaimillaan. 2-3 paperikuvaa mallin yhteyteen, niin sisäsalat olisvat paljastuneet muillekkin. Piristävä Sturmi muiden Sturmien joukossa.

Hieman ajon tuomaa pölyä mallin pintaa, niin tämä olisi silmääni vieläkin parempi.

www.network54.com…/110741/message/1322285938/Sturmgesch%FCtz+40+Ausf%FChrung+G%2C+Ps+531-15 Kuvia maalamattomasta mallista. Nostan kyllä hattua ja korkealle.
Kiitosta kaikille kommenteista - ämpäri on poistettu, vai oliko se saavi ;-) Voisin oikeastaan ilmoittaa sen seuraaviin kisoihin sarjaan "Muut" …

AJ: ML on suunnitelmissa kunhan saan aikaiseksi.
Kari Tapio 27.11.2011 11:54 Vastaa lainauksella
Tätä erinomaista Sturmia ihasteltiin monta kierrosta sekä lauantaina että sunnuntaina!
Sisädetaljeista: katon auki jättäminen olisi toki esitellyt paremmin tehtyä työtä, mutta onhan se ratkaisuna aika keinotekoinen ellei peräti jenkkimäinen…

BTW: iltakeskustelussa esiin nostamani juttu oli ankka: tarkoittamani sturmi oli -22 ja uudempi kriittinen tarkastelu (= riittävä suurennos kuvasta) osoitti "rakenteen" olevan vaunupeitettä!

Kagi
Kari Tapio kirjoitti:
Sisädetaljeista: katon auki jättäminen olisi toki esitellyt paremmin tehtyä työtä, mutta onhan se ratkaisuna aika keinotekoinen ellei peräti jenkkimäinen…

BTW: iltakeskustelussa esiin nostamani juttu oli ankka: tarkoittamani sturmi oli -22 ja uudempi kriittinen tarkastelu (= riittävä suurennos kuvasta) osoitti "rakenteen" olevan vaunupeitettä!
Kiitos kommmenteistasi ja keskusteluista KT!

Tähtäimessäni oli heti alussa, ettei sisätiloja tarvitse nähdä kuin luukuista. Tähän nähden tuli rakennettua 50 % ylimääräistä niin määrässä kuin tarkkuudessa. Ensikerralla viisaammin!

BTW:stä: OK. Etenee nämä asiat näinkin!

Jukka
Telapyöristä.
Jukan mallissa on ainakin keltaiset ja mahdollisesti myös vihreät/ruskeat (hieman hankala sanoa oman näyttöni kautta). Onko museokaluston kunnostukseen osallistuneilla kavereilla havaintoja esim. hiekkapuhallusvaiheesta, mitä värejä sieltä löytyi?
Tuntuisi maalaisjärjellä ajatellen turhalta maalata alkuperäistä väriä peittoon, mutta sota-aikana tehtiin, mitä käskettiin.

Kumarrus Jukalle vielä hienosta ja poikkeavasta mallista.

Asko
PhantomII 5.12.2011 21:07 Vastaa lainauksella
Syvemmälle Sturmien maailmaan… Mielenkiintoista nähdä tällainen erikoisempi Sturmi. Laatu on jo tuttua ja turvallista jne. Tässä mallissa lisäksi nuo tukit ja talapyörien poikkeuttaminen tuovat mukavasti elävyyttä malliin.
Pertsaaaa 18.6.2013 12:07 Vastaa lainauksella
Onko tällainen oikeasti muka ollut :O Olisi mielenkiintoista nähdä sitä alkuperäistä kuvamateriaalia.
Muistelisin, että "Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot" olisi olemassa kuva tästä kiilakeulaisesta sturmista.
Pertsaaaa 18.6.2013 13:16 Vastaa lainauksella
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Muistelisin, että "Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot" olisi olemassa kuva tästä kiilakeulaisesta sturmista.
Kiitos, pitääpä tsekata tuo opus.
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Muistelisin, että "Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot" olisi olemassa kuva tästä kiilakeulaisesta sturmista.
Juuri näin. Tosin kirjassa vaunu on esitelty erinumeroiseksi. Vaunussa itsessään on olemassa vielä tuon kiilapanssaroinnin hitsausjäljet, josta pääsin jäljille vaunun/kuvan tunnistamisessa.

Mallini on siis tämän tutkimustyön dokumentaatio/reproduktio ;-)
Pertsaaaa 18.6.2013 15:51 Vastaa lainauksella
Vaikutti niin hurjalta viritelmältä, ettei olisi uskonut moista rakennetun.

ps. Hieno malli, mielenkiintoisesta aiheesta.