Pienoismallit.net

BT-5 R-96

R-96 (BT-5) Tuulosjoen ylimenohyökkäyksen aikoihin syyskuun alussa 1941.

Rakennnussarja on Zvezdan, jota on detaljoitu mm. itse tekemälläni kansipanssarilla ja tornilla sekä muokatuilla etulokasuojilla. Näistä osista otin sitten muotin ja valoin polyuretaani kopioita. Mastereista Jukka Purhosen käsialaa ovat johtopyörien ripustukset, jousituksen säätöruuvisto, pakoputki, vetokoukut edessä ja vetokorvakkeet takana sekä tornin periskoopin osat. Ajovalojen linsseihin käytetty epoksi on vuosien varrella ikävästi kellastunut, mutta uusien valojen rakentaminen valmiiseen malliin ei juurikaan innosta.

t. Jake

Kommentit

KimmoR 22.11.2011 17:48 Vastaa lainauksella
Onkos tuo R-99 tehty myös Zvezdan BT-5 mallista?
Moi Kimmo,

Kyllä on, laitan siitä jossain vaiheessa parempia kuvia kuin mitä kansiossani nyt on.

t. Jake
KimmoR 22.11.2011 17:58 Vastaa lainauksella
Ok, kiitos. Suunnitelmissa on ollut tehdä jokin suomalaisten käytössä ollut BT-vaunu mutta haluaisin valita sen, mikä vaatii vähiten isotöistä muokkausta ja olisi laatikosta suoraan tehtynä tarpeeksi lähellä esikuvaansa. Siis tulossa olisi ehdottomasti vitriinimalli rakentajan omaksi silmäniloksi. ;)
Hämmästyttävän tasokas malli, kun tietää, ettei Zvezdan sarja ole mikään kovin hyvä lähtökohta. Harmi linssien kellastuminen.
Leevi Halme 22.11.2011 19:59 Vastaa lainauksella
uskomaton malli! onko muuten hakaristi (suomalaisilla) ollut nuin pitkillä sakaroilla, kun jossain näin lyhyillä?

ps: ei tuo valojen kellastuminen haittaa mitään, näyttää vain vanhemmalta tankki. (mulla on tuola taskulamppukin jonka linssi on mennyt keltaseksi :D)
Veeli kirjoitti:
uskomaton malli! onko muuten hakaristi (suomalaisilla) ollut nuin pitkillä sakaroilla, kun jossain näin lyhyillä?
Lyhyillä sakaroilla olevat hakaristit olivat virallinen kansallistunnus, mutta näitä "saksalaismallisia" oli jonkin verran käytössä. Tunnusten maalareita oli moneen junaan ;)
Pertsaaaa 22.11.2011 20:08 Vastaa lainauksella
Hyvä, että laitoit kuvat mallistä tästä voi apinoida keulan muotoja kun itse muuntelen Zvezdan BT-7:kaa vitoseksi.
Hieno vaunu, ehkä vähän tylsän pölyinen, mutta realistinen ;)
Hienostorakennettu ei ehkä niin hyvästä sarjasta. Eipä tässä virheitä juurikaan näy, säistys hillittyä mutta tehokasta:) Työn määrä on ollut melkoinen,
toivonen 22.11.2011 22:12 Vastaa lainauksella
Kaikki JS-modelsin palikat näyttävät erittäin hyviltä (mulla on toi torni kans!). Zvezdan vitonen alkaa olla jo retroilua, mutta aikansa tuotteena ihan veikeä ja aikamoinen inspiraatiopläjäys. Hyvä rakennusjälki ei liene kenellekkään yllätys.
Pekko Räsänen kirjoitti:
Hyvä, että laitoit kuvat mallistä tästä voi apinoida keulan muotoja kun itse muuntelen Zvezdan BT-7:kaa vitoseksi.
Hieno vaunu, ehkä vähän tylsän pölyinen, mutta realistinen ;)
Zvezdan seiska on siinä mielessä hyvä aihio, että saa telapyörien keskinäiset etäisyydet ilman kirurgiaa kohdalleen (1:1 tankeissa samat kuin vitosessa, zvezdan femmassa heittävät. Tamiyan m1935 seiska on OK myös)

Zvezdan BT-7: teläpyöristä (kolme takimmaista) voi fiksata vitosen pyörät liimaamalla sisäpuolet ulos ja laittamalla viisi mutteria per pyörä (sama koskee zvezdan BT-5:tä, jossa on seiskan fillarit). Tamiyasta puolestaan saisi hyvät vetopyörät ja telat… niin ja hyvän tornin siihen toiseen BT-5 malliin.

Zvezda on kaiketi lytistänyt vitosensa nokkaa kun rungosta tuli liian pitkä. Se näyttää ihan okkelis kokkelis, mutta jos tekee itse, voi samalla tsekata mitat (joo, en tiedä mistä :) )
AJ 23.11.2011 08:22 Vastaa lainauksella
Moi Jarmo,

Huipputyötä 11 vuoden takaa - kaikinpuolin tasokas BT-5 pienoismalli. Kyllä on hienoa jälkeä kaikessa; rakentaminen, maalaus ja viimeistely - ei voi muuta kuin ihailla, upea! Parhain terveisin, AJ
Moi ja kiitos kaikille palautteesta.

Olihan tuo aikanaan hermoja ja kittiä vaativa projekti. Alkuperäistä Zvezdaa ei taida mallissa olla muuta kuin pyörät, telat ja sileäksi hiottut rungon sivupanssarit. Niitit ovat Grand Linen tuotantoa ja lokasuojat on tehty ns. litolevystä (taitaa virallinen nimi olla offset painolevy?).

Malli oli esillä myös Nordicissa, tosin jo muuallakin hieman kritiikkiä saaneessa valaistuksessa malli näytti liian tummalta. Seuraavalla kerralla sitten paremman valaistuksen merkeissä ;)

t. Jake
Petri Lyy 24.11.2011 10:20 Vastaa lainauksella
Arkistojen aarteet näyttävät olevan loputtomia. NC:n paljoudessa tämä jäi huomaamatta, mutta onneksi on netti.