Pienoismallit.net

Pz. Kpfw. IV mit 88mm Flak

Esikuvasta

Jenkkien vallattua Pilsenin lentokenttä Tsekkoslovakiasssa kaiken sotaromun seasta löytyi tiettävästi kaksi kappaletta tälläistä hyvin rujon näköistä vekotinta. Montako tälläistä variaatiota rakennettiin sodan aikana jäänee arvoitukseksi, kuten myös se, että näkivätkö taistelua koskaan. Aiheesta itse olen löytänyt kokonaista kolme valokuvaa, jotka jättävät melkoisesti arvailtavaa laitteen tarkasta rakenteesta.

Esikuvat

Malli

Aihe oli itselleni mitä parhain. Historiallinen esikuva on olemassa, mutta saa/pitää käyttää omaa vapautta reilusti. Tämä näkyy varmasti lopputuloksestakin mm. värityksestä ja rakenteesta. Malli kuvaa taistelussa käynyttä, mutta hylättyä vaunua. Saksalaiset ovat hökötyksen kasanneet löytyneistä osista/raadoista, mikä selittää värieroja rungon ja tykin välillä, kuluneisuutta jne. Mallin nimilaatan teksti viittaakin viimeisiin epätoivoisiin pyristelyihin kääntää sota näillä erikoisilla variaatioilla.

Mallimarkkinoilla ei tähän mittakaavaan mallia löydy, joten sellainen oli sotkettava itse. Panzer IV on Dragonin tuotantoa, josta leikkelin ylärungon muotoonsa. Käytin sarjan luukkuja ja muita pieniä detaljeja, mutta pääosin "lattia" tykille on rakennettu eri paksuisista muovilevyistä. Tykki on Revellin huippuboksaus, johon lisäsin kuitenkin muovilevystä ja messinkilangasta yksityiskohtia maltillisesti. Alustan "heinä" on pienoisrautatie valikoimista löytynyttä (omakätisesti sävytettyä) sirotetta, lehdet etsejä.

Maalaus on toteutettu pääsääntöisesti pensselillä, öljyvärein. Tasaisen pohjavärin tosin oikaisin ruiskulla. Värejä ei ole mittailtu ja maalausteknisesti työ edustaa kunniakkaasti omaa tyyliäni. Säistämisen yritin pitää ronskinhillittynä.

Lopuksi

Lopputulokseen allekirjoittanut on erittäin tyytyväinen, vaikka parannettavaa sieltä täältä löytyykin. NC:sta kotiatuomisina oli hopeaa; josko kolmas kerta sitten toden sanoo.

Sukkelan työtahtini vuoksi mallin saattaminen valmiiksi otti vaivaisen vuoden. Tämä jäänee vuoden ensimmäiseksi ja viimeiseksi täysin valmiiksi malliksi. Seuraavaksi hylkään pikkuskaalan hetkeksi ja kokeillaan, mitä 1/35:een saa aikaan. :)

Vaikeinta koko prosessissa oli jälleen kerran kuvien ottaminen. Kappale on pieni ja detaljeja vaikea saada vangittua. Tiukka kuvien pakkaus hieman latistaa lähtökohtaisesti keskinkertaisia kuvia, muttei anneta sen häiritä. Tietää mitä todella treenata. Kiitokset Tomille extra-kuvatilasta.

Sana vapaa. Tähtiä enemmän arvostan kirjallista palautettanne. Mallista voisi porista koko päivän, joten parempi kysyä jos joku asia mietityttää; vastailen mielelläni. :)

Kommentit

Etsiosia työkalupidikkeisiin ja niiden huolellinen rakentaminen sekä pintakäsittely. Sillä voisi saada hilattua mallia sen tarvittavan piirun kohti kultaa. Kuten Lievosen Jari kertoi sinulle tapahtumassa, tässä mittakaavassa voi malliin lisätä lähes kaikki samat detaljit, kuin isommassa 1/35 mittakaavassa. Vaikeaa? Kyllä. Palkitsevaa? Varmasti.

Upea malli kaikin puolin. Pintakäsittelyä ei ole peitetty millään vaan se on vapaasti nähtävillä. 2012 syyskuussa euromilitaireen mars.
Tatu perhana on menny tekemään aivan sikamakeen mallin. Toki siihen voisi lisätä etsiosia, mutta noin pienessä mittakaavassa se ei mielestäni ole "pakollista". Kyllä minä kasselin sitä vähintäinkin 1:48 skaalassa ensi alkuun! Syvä kumarrus ja hattu pois päästäni!!
Teemu Lax 22.11.2011 22:31 Vastaa lainauksella
mäen kässää näitä 1/72 malleja - liian pieniä. ei pysty. hieno on. hat off.
Pienikin voi olla hyvin vaikuttavaa. Valitettavasti kaiken muun kiireen keskellä, tätä mallia tuli ihaltua vain tovi.
Kasimir K 22.11.2011 22:51 Vastaa lainauksella
Jotain aivan käsittämätöntä jälkee, hyvässä mielessä tietysti!:D Ainakin mun silmään koko kokonaisuuden värimaailma on just täydellinen. Mielenkiinnolla odotan minkänäköstä jälki on sitten siinä 35 skaalan mallissa.
Wau, tämä on aivan mielettömän hieno! Värimaailma on toimiva ja melkeinpä täydellinen. Detaljeja voi tietenkin aina pykätä lisää:) Kaivoin oman projektini, Tiger II:n naftaliinista ja aloin kasata sitä samantien, kiitos Tatu H. inspiraatiosta.
Saisinpa samaa väricomboa omaan malliini…
Todella hieno 1/72-kokoiseksi. Itse lähtisin tekemään tällaista vähintään 1/48-mittakaavaan, ei tulisi mieleenkään ensimmäisenä tämä pienempi skaala. Aivan kuin Marko tuossa ylempänä jo sanoikin, etsiosia jäin minäkin kaipaamaan hieman. Mutta, mallissasi on todella hyvä värimaailma sekä rakennusjälki näyttää sekin varsin hyvälle. Seuraavaa vain työn alle. :)
Jouni Koski 23.11.2011 07:58 Vastaa lainauksella
Mitallinsa ansainnut malli. Näin kyllä mallin pöydällä, mutta kaikesssa tohinassa jäi lähempi tarkastelu heikoille. Kiitos hyvistä kuvista.
Todella upeeta jälkee! Kuvat ovat mielestäni loistavat ja pienet yksityiskohdat näkyvät hyvin. Mielestäni tässä olisi aihetta viikon malliksi!

Pikkuskaalan vaunun tekemisessä on se hauskaa kun saat sen valmiiksi ja siirryt isompaan skaalaan, kiinnität yksityiskohtiin enemmän huomiota. Ja tuntuu, että rakentaminen on helpompaa pienen näpertelyn jälkeen. Näin olen itse asian kokenut. Tää oli vaan tällainen randomi kommentti. :D
BTW: tässä kohtaa on ehkä hyvä todeta, mihin ulkomaiset tuomarimme kiinnittivät huomiota ja antoivat palautetta. Työkalut, niiden varret ja kiinnikkeet ovat osa-alue, jossa mallareilla riittää eniten parannettavaa. Niiden ulkoasuun ja yksityiskohtaiseen viimeistelyyn tulee kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota. Tämä siis yleisenä kommenttina ja palautteena vaunuluokan tuomareilta.
Täysin mitallinsa ansainnut.:) Tuli jostain syystä kytättyä tätä hiukan kauemmin ja todella läheltä;)

Markon kommenttiin liittyen niin tämä viimeistelemättömyys työkaluissa oli ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Yleensä niihin oli heitetty perusvärit päälle ilman minkäänlaisia varjostukai/valokohtia. Toinen mihin kiinnitin huomiota oli telojen viimeistelemättömyys,
AJ 23.11.2011 12:54 Vastaa lainauksella
Moi Tatu, Uskoisin, että kaikki olennainen on jo edellä sanottu, komppaan yllä olevien herrojen kehuja ja ylistyksiä - aivan mielettömän hieno. Tykkäsin alustasta, mielestäni erinomaisesti onnistunut - bueno!

Kaiken kruunaa hyvä taustoitus/historiikki ja rakentamiskuvaus. Idiksesta myös plussat, sillä kyllä aika värkin olet löytänyt rakennettavaksi - vastaavaa pienoismallia ei kovin herkästi tule vastaan. Muistaakseni Doylen, Jentzin ja Chamberlain opuksessa German Tanks of WWII on ko. värkistä, 8,8cm Flak auf Sonderfahrgestell???, kuva(t) plus historiikki.

Ehdottomasti ansaittu mitali - loistava pienoismalli! Parhain terveisin, AJ
Tatu H 23.11.2011 13:36 Vastaa lainauksella
Kiitokset kaikille kommenteista. Arvostan. :)
Marko Teerioja kirjoitti:
BTW: tässä kohtaa on ehkä hyvä todeta, mihin ulkomaiset tuomarimme kiinnittivät huomiota ja antoivat palautetta. Työkalut, niiden varret ja kiinnikkeet ovat osa-alue, jossa mallareilla riittää eniten parannettavaa. Niiden ulkoasuun ja yksityiskohtaiseen viimeistelyyn tulee kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota. Tämä siis yleisenä kommenttina ja palautteena vaunuluokan tuomareilta.
Harkitsin etsattujen lokarien hankkimista, jolloin olisin saanut samaan syssyyn etsatut kiinnikkeet. Tämä olisi antanut variaatioita ja sen viimeisen silauksen. Iski kuitenkin pelko puseroon. Epäilen, ettei malli olisi valmistunut ajallaan saati ollenkaan, jos olisin kovin laajamittaisesti lähtenyt noiden etsien kanssa pelehtimään. Kokemusta ei juuri ole edes isommassa mittakaavassa ja parempi ensin vähän treenata.

Seuraavaa projektia silmäillen selkeät parannuskohdat ovat nyt tietossa. :)
näytää kylä eri koiselta
Phiiiuuu, on tämä oikeesti hieno! Harmi, etten työkiireiltäni ehtinyt näihin malleihin yhtään paneutumaan siellä Nordicissa:S Joo, tämän kun otat mukaan Euroon, niin kyllä on ihme, jos ei mitaleita kilise! Onneksi nämä nuoren polven panssarimallarit näyttää ottavan paikkansa täällä Suomessa.
Sitten vaan seuraavaksi sen Kunkun kimppuun, hip hopi!
Mykistävää jälkeä, syvä kumarrus täältä lapista:)
Petri Lyy 24.11.2011 10:15 Vastaa lainauksella
Donnerwetter (tai joku muu lievä voimasana). Tämä on oikea pienoismalli. Kaikki tarpeellinen sanottu jo aiemmin.
Tatu H 24.11.2011 19:47 Vastaa lainauksella
Kiitoksia jälleen kaikille. :)
Halkaisijaltaan puolimetrinen 2 euron kolikko näyttää ihan oikealta.:) Komea malli.
Petri M 25.11.2011 23:13 Vastaa lainauksella
Minä oon nyt vuorokauden verran muotoillut jotain älykästä sanottavaa tähän malliin, mutta ei oikein luonnista… Sanotaan nyt vaikka näin että parasta mitä olen pienoismallirintamalla tänä vuonna (tai parina viime vuonnakaan) nähnyt. Tuo puuttumaan jäänyt puolikas tulee tuossa ylempänäkin mainituista työkaluista. Muuten malli maastoineen on aivan mahtavaa katsottavaa. (tässä vaiheessa kiitos työnantajalle etten tänäkään vuonna päässyt Hämeenlinnaan näkemään näitä juttuja livenä) Nostipahan taas kunnolla rimaa kun vertaa noihin omiin tekeleisiin… :D
SS 21.4.2012 17:32 Vastaa lainauksella
Mites mä olenkin jättänyt komentoimatta näin upeeta pikkuskaalan erikoisuutta? Malli jo itsessään on erittäin mielenkintoinen, ja kun se on näin hienosti rakennettu, vanhennettu ja vielä päälle (tai siis alle) jaksettu tehdä huikean hieno alusta, niin ei voi muuta kuin todeta että erttäin hyvää työtä!