Pienoismallit.net

Toinen IAF Spitfire Mk IX

Israelin Ilmavoimat 1949

Spitfirejä oli käytössä Israelin itsenäisyyssodan aikana Israelilla, Egyptillä sekä RAF:lla. Maalauskaavioina RAF käytti omiaan, egyptiläiset brittien aavikkovärejä - myös muissa koneissaan - ja israelilaiset aluksi brittien harmaa-vihreäkaaviota. Israelilaiset muuttivat omien Spitiensä väritystä korvaamalla yläpuolen harmaan ruskealla. Tämä ruskea sävy oli luultavasti RAF:n alueelle jättämistä varastoista IDF:n käyttöönottamaa RAF:n yläpuolen ruskeaa ( TAI vastaava), jota esim. alkupään Spiteissä ja Hurricaneissa ym. RAF käytti.

Ruskea otettiin käyttöön, jotta israelilaiset helpommin erottaisivat omat Spitinsä RAF:n koneista ja myös siksi, että väritys sopi paremmin alueelle. Marraskuussa 1948 saatiin yhtenäinen kansallisuustunnusmerkintä sekä radiokoodi koneisiin 75cm korkuisena. Tällöin käyttöönotettiin myös uusi konetyyppikohtainen merkintä, jolloin Spitit saivat alkunumerot 20… Numerot maalattiin korkeusvakaajien alapuolelle runkoon.

Tämäkin malli esittää 101. laivueen Spitiä - vuodelta 1949, joksi sen tunnistaa punavalkoisesta spinneristä ja peräsimestä. Vaikka koneen tunnus on 2018, radiokoodi on numero 17. Tämä johtuu siitä, että 101. laivue lensi myös samaan aikaan Avia S-199:llä sekä Mustangeilla. Näin ollen koneen numero ja radiokoodi eivät välttämättä vastanneet toisiaan.

Kirjallisuudessa on mielenkiintoisia ilmataisteluja alueella; kun israelilaiset alkoivat saada tasavertaista kalustoa, he saavuttivat ilmaherruuden nopeasti suhteessa Egyptiin, Syyriaan ja RAF:ään. RAF:n koneita joita IAF:n Spitit pudottivat ovat mm. Mosquito PR.34, Spitfire FR.18 sekä Tempest Mk.6. Kurvatappeluissa Spit Mk IX:t osoittautuivat ketterämmiksi kuin uudet, kehittyneemmät Spitit (esim. FR.18), joita RAF ja Syyrian ilmavoimat noihin aikoihin alueella käyttivät.

RAF ei kuitenkaan ollut aktiivinen taistelutoimissa israelilaisia tai muitakaan kohtaan, vaan lähinnä mandaattinsa suomin valtuuksin sekaantui sotaan. Ilmataistelut osoittautuivat Israelin ja RAF:n välillä väärinkäsityksiksi ja asioista sovittiin myöhemmin muilla tasoilla.

Malli on siis myös Hasen sarja, kuten edellinenkin Spitini. Tämä selvisi sen sijaan hiukan pienemmällä sähläyksellä edelliseen verrattuna, esim. kuomua ei tarvinnut enää ryystää irti maalauksen jälkeen kuten toisesta Spitistä.

Malliin olen lisännyt istuinvyöt ja jarruputket. Maaleina jälleen Humbrolia sisäosiin ja pikkuosiin, sekä vihreänä naamiokaavioon. Yläpuolen ruskea ja alapuolen harmaa Xtracoloria. Levittämiseen käytin ruiskua ja vihreä väri siveltimellä. Normi vanhennusta, saumojen litkuttelua ja pastellipöllyä. Siirtokuvat kuten edellisessä ja yhtä huonolla menestyksellä, samassa sessiossa toisen Spitin kanssa.

Laitoin yhteiskuvan molemmista Spiteistä, koska siinä näkyy alkuperäinen ja uudempi, ruskealla ylimaalattu väritys. Aika samoja värilinjoja seurailtiin, pieniä pikantteja eroja kuitenkin näkyy.

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!