Pienoismallit.net

M36 Jackson

Jahans, eikö taas lähdetä...

Fujimin uudelleen pakkaama ex-Nitto malli, taitaa mallin juuret ylettyä 1980 luvun hämäriin aikoihin.
Ajan hammasta sarja oli mielestäni kestänyt mainiosti, detaileja löytyi niin ulkopuolelta kuin sisäpuoleltakin, malli sisälsi moottorin ja muutkin sisätilan kalusteet, askeettisina tosin, mutta tarjoaa hyvän lähtökohdan jos haluaa tehdä avautuvan mallin.
Lisäksi pakkauksessa oli kylkiäisenä moottoripyörä ajajineen.

M36 kehitettiin korvaamaan vanhempaa M10 torjuntavaunua, suurin uudistus vanhaan versioon nähden oli voimakkaamman 90mm kanuunan asennus.
Yhdysvaltojen armeijan ajattelutavan mukaan panssarintorjuntavaunun tuli olla nopea ja ketterä, siitä syystä painoa pyrittiin säästämään mm. jättämällä tornista katto pois. Katon puuttuminen antoi toki hyvän näkyvyyden, mutta altisti miehistön myös sirpaleille ja säälle.
Sodan jälkeen vaunuun lisättiinkin taittuva katto.

Malli oli minulle taas uuden harjoittelua, eli pyrin ottamaan huomioon valaistuksen ja varjot, eräänlaista pehmennettyä modulointia.
Maaleina käytin valleon, Andrean ja tamiyan värejä. Litkutukset ja pölytykset tein Migin pigmenteillä.
Loppusilukseen käytin Humbrollin mattalakkaa.
Maalaus tuttuun tapaan siveltimillä.

Kommentit

Hyvin onnistunut malli, varsinkin mittakaava huomioiden. Jotkin yksityiskohdat, siis lähinnä nuo lamppujen suojaraudat, näyttävät melko krouveilta, mutta sehän ei ole mallarin vika, ja ei välttämättä edes vika, kun en tiedä minkä paksuiset ne ovat oikeassa vaunussa. Kokonaisuus on hyvin onnistunut, ja alusta on se viimeinen niitti, millä tämä pieni malli nousee suureksi toteutukseksi. Jäätyneen ja routaisen oloinen maa suorastaan hohkaa kylmyyttä. Ovatko muuten sotilaat mahdollisesti 1/72 mittakaavaa, vai oliko tuo vehje todella noin pieni? Lähinnä tuo kuski näyttää luukussaan aika isolta. Sinänsä sotilaat tuossa ovat oikealla paikallaan, sillä ne elävöittävät mallia juuri sopivasti ja saavat kokonaisuuden näyttämään hyvältä.

Ja muokataanpa tekstiä sen verran, että uteliaisuuttani googletin kuvia vaunusta, ja taitaa tuo miehistö aika hyvin olla mittakaavassa. Vaunu tosiaan ei ole ollut kovin iso.
Kiitos Kommentista, ukot ovat muokattu pakkauksen mukana tulleesta hemmosta ja toisen Fujimin sarjan mukana tulleesta kaverista, joten niiden nimellinen mittakaava pitäisi olla 1/76, tosin olen samaa mieltä, että ovat aika kookkaita kavereita :) Oikean vaunun korkeudeksi annetaan 3,28 metriä, joten vallan suuresta laitoksesta ei ole kyse. Suurin ihmetys minulle oli kasausvaiheessa se, miten tuohon purkkiin, varsinkin taistelutilaan, on tungettu kolme miestä, rungossa on paikat kahdelle muulle miehelle.
Pituus ukoissa saattaa olla aika oikea, kun vertasin netissä oleviin kuviin. Taitavat vain olla aika riskejä. Eivät ilmeisesti ole käynneet mäkkärissä. Minulla on hämärä muistikuva, että Fujimilla figuurit olivat yleensäkin aika harteikkaita. En tosin muista, mistä olen mielikuvani saannut.
Aika ahdas on vaunu ollut joo… Olen aina ihmetellyt panssarimiehiä tuossa suhteessa. Tuollaisiin ahtautuminen vaatii luonnetta.
Upea vaunu vallankin tuossa mittakaavassa.
Kai sitä pitää olla vähän hullu että ahtautuu noihin peltitoosiin,vallankin kun tietää että huonosti käy kun osuma tulee.
Mukavan näköinen malli kaikinpuolin, ja kyllä tuo parin ukkelon lisääminen tuo kummasti eläväisyyttä malliin… Maalaus on oikein kivan näköistä, ja vanhennus-puolikin on hyvä.

Pienenä (mutta vain pienenä) huomautuksena, on että pikku detaljit, kuten lamppujenkehykset, jne. ovat aika tuhtia tekoa kuten usein pienen mittakaavan tuotteissa ja niitä olisi hieman voinut ohentaa tai taitella metallilangasta… Samaten tuon tornin konekivaarin päällä näkyy valusauma… :P

Muuten oikein mukava malli!
Kiitos kommentista, normaalisti olenkin korvannut nuo pienemmät osaset kuparilangasta taivutetuilla, mutta nyt olosuhteiden "pakosta" (nelivuotiaan pojan melkoisen kova huomiontarve:) saivat oikaisemaan ja keskityin enemmän tuohon maalaukseen. Tosin mallisarja jätti niin positiivisen kuvan, että taidanpa hankkia joskus vielä toisenkin ja yritän rakentaa siihen kunnolliset sisätilat.
Ja mistä noita saumoja aina tulee :)
Täysin ymmärrettävä syy, nimittäin itsellä tuo reilu 1,5-vuotias poika tuntuu kiipeävän aina syliin auttamaan kun koittaa tätä harrastusta puuhata. Iskällä on ilmeisesti niin kivoja juttuja tuossa pöydällä ettei omat lelut ja tavarat sillä hetkellä kiinnosta. Mm. maskiteippirullat tuntuvat ehtyvän ihan käsittämättömään tahtiin :D

Luulen noiden saumojen tulevan tahallaan näkyviin vain kuvissa… Ne piiloutuvat silmältä ja hyppäävät kettuillessaan esiin. Jotta kaikenmaailman "visserit" voivat sitten niitä täällä bongailla netissä, sormi nenussa :D
Fantastista jälkeä noin pieneen mittaan.
Ei kuvista uskoisi, että kyseessä on tosiaan kolikon kokoinen malli ja vielä figuureineen.
Ihmettelen tosiaan työn jälkeä tässä koossa.
Itse en näkisi tähän mittaan edes kasata mallia, saati sitten tehdä tällaisen teoksen.

Kerrassaan upea.
Pojot tässä:
Kiitoksia, pakko tunnustaa, kyllä minäkin sain välillä pistää osia paikoilleen mutu tuntumalla…Ja enhän minä nyt vielä silmälaseja tarvitse :D
1:76? Luulin aluksi, että ainakin 1:48, mutta käyhän se tietysti näinkin. :) Todella hyvää jälkeä tähän mittakaavaan. Itseltäni ei onnistu panssarivaunut 1:72-kokoon, joten 1:76 menisi hermot lopullisesti. Tosiaankin avasin tämän sivun ja ajattelin heti, että tämän on pakko olla ainakin 1:48-kokoinen, kunnes katsoin tuota kolikkokuvaa, jolloin älysin, miten pieni tämä on. Maalaus on hyvä, samoin rakennusjälki. Mittakaava huomioiden loistavaa työtä, joten lisää näitä.

Edit: Annoin muka liian korkean pisteytyksen. En mielestäni. Minusta malli ansaitsee nämä pisteet:
Kiitos kovasti kehuista :)
hiano aivan todella tarkaa tyätä vau
SS 10.4.2012 13:29 Vastaa lainauksella
Todella upea malli tähän mittakaavaan. Eläväistä pintakäsittelyä + vähän erikoisempi vaunu + figut = hieno kokonaisuus.
Kiitoksia :)