Pienoismallit.net

Fokker D.XXI

Lt. Jorma Sarvanto

Special Hobbyn 1/48 Fokker. Koneen esikuvana toimii luutnanti Jorma Sarvannon kuuluisa Fokker D.XXI, jolla hän ampui talvisodassa alas kuusi neuvostoliittolaista pommikonetta viidessä minuutissa.

Ajattelin laittaa juuri valmistuneesta koneesta vielä muutaman kuvan tänne ennen Nordicia. Pientä fiksailua on vielä tehtävä mutta muuten malli alkaa olla valmis. Nimikyltti ei ole vielä kiinnitetty alustaan joten älkää ihmetelkö kun se on hieman vinossa joissain kuvissa.

Malliin on tehty tarvittavia muutoksia, jotta se muistuttaisi edes hieman esikuvaansa.

- Rungon selkäosaa hieman pyöristetty
- Korkeusvakaajien alapuolella olevat ulokkeet poistettu
- Tähtäinkaukoputken jalusta lyhennetty
- Moottorisuojusta ohennettu reunoista
- Pitot-putki lyhennetty
- Ilmanottoputket lyhennetty
- Rungon vasemmalla puolella oleva III-sarjaan kuulumaton luukku poistettu
- Antennimasto lisätty sivuvakaajan päälle
- Rungon antennimasto lyhennetty

Muuten mallin rakentaminen oli aika peruskauraa. Pari katastrofia ehti tapahtua ja avauduinkin niistä ketutusketjussa. Kone kuvaa noin vuoden vanhaa yksilöä, joten sen suurempi vanhentaminen ei ollut tarpeen.

Malli on siis nähtävillä viikonloppuna Hämeenlinnassa. :)

Kommentit

Huh! Ompas hieno! Maalaus ja kasaus on hoidossa sulla ja muutenkin sävyt ovat oikein. Tuosta sun "tuunauslistasta" en ole ollut tietoinenkaan, että tuon verran pitää tehdä mallille. Vähän rupes kakka hakkaamaan kalsareita, kun en muista mitä itse olen tuohon tehnyt, kun se on mulla ollut pari vuotta kaapissa odottamassa maalia peräsimeen.

Omasta mallistani tulee kans tuo Sarvannon yksilö. Erittäin hieno nähdä suomi-malleja tällä saitilla, kun ne on vielä niin hienosti tehty.
Esko Rusi 17.11.2011 21:57 Vastaa lainauksella
Meikäläistä on aina säväyttänyt Fokker D XXI ja viellä talvisodan väreissä. Hieno on,en kehu enempää,nautiskelen sitten Hämeenlinnassa.
Kiitoksia kovasti!

Mallissa on todellakin hieman korjailtavaa, jotta olisi esikuvaansa vastaava ja lisääkin tuunattavaa löytyy jos vain halua riittää. Itselläni tosin tuli aikarajoite vastaan joten piti hieman karsia alkuperäistä suunnitelmaa ja tehdä vain mielestäni tärkeimmät ja helpoimmat muutokset. Kannattaa lukea Jari Juvosen rakennuskertomus, josta minäkin kaikki muutoskohteet hokasin. Sen kun lukee niin huomaa, että tieto todellakin lisää tuskaa :). Muutenkin mielenkiintoista luettavaa ja lisäksi on lueteltu muutamia tärkeitä virheitä rakennus- ja maalausohjeissa.
Hieno Ukko-Mokkeri! Jos jostain täytyy nillittää, niin pakokaasurengas on mielestäni turhan kuparisen näköinen. Mutta se tuntuu olevan aika yleinen maalaustapa ja usein maalausohjeissa ohjeistettu sävy.
Kaikinpuolin nätti ja siististi tehty malli kuitenkin.
Raimo Leino 18.11.2011 11:16 Vastaa lainauksella
Antti Lappalainen kirjoitti:
, niin pakokaasurengas on mielestäni turhan kuparisen näköinen.
Tuon voisi hoitaa esim. harmaalla maalilla sävytetyllä mattalakalla.

Kylläpäs on Samuli mennyt "tuskien kautta voittoon" (viittaan tuohon Ketutusketjussa kerrottuun härdelliin). Tätä kelpaa ihailla.
Aikamoisen urakan olet tehnyt noissa muutostöissä. Plussaa siitä ja paljon.
Tuosta alustasta olisin kysynyt, että tuleeko tuo lumi koko alustaan, vai niinkuin se nyt on?
Mielestäni se olisi paikallaan koko alustaan.

Jokatapauksessa on nuorelta mieheltä taas kerran aivan upea malli. Maalaukset kuomussa, säistykset ja ennenkaikkeaa kokonaisuus on taidokasta työtä.
Hyvä Samuli.
Tykkään:
Kosander 18.11.2011 16:20 Vastaa lainauksella
Erittäin onnistunut ja virheettömän oloinen. Etenkin kuomu, joka on lentokonemallin yksi kriittinen kohta, on viimeisen päälle hyvä.

Sanoisin, että kundilla on homma aikas hyvin hanskassa…
Kiitokset palautteesta!

Tuo pakokaasurenkaan väriä ihmettelin itsekin maalausvaiheessa, mutta kun en oikein saanut selvyyttä minkä värinen sen pitäisi olla eikä Jarin nettisivuillakaan ollut ainakaan mielestäni mainintaa asiasta päätin seurata orjallisesti maalausohjeita ja maalata osa samalla sävyllä kuin moottorisuojuksen etuosankin. Taitaahan se väärin olla mutta tehty mikä tehty :). Ja saahan sitä sävyä vielä jälkeenpäin muutettua tummemmaksi esimerkiksi pastelleilla tai muilla pölyillä.

Tuo "lumi" jää tuollaiseksi alustaan. En nähnyt tarpeelliseksi pinnoittaa koko puualustan pinta-alaa lumella sillä tämän ei ole tarkoitus olla dioraama vaan lumen pitäisi toimia ennemminkin alustana alustan päällä. Jos lumikerroksen vetäisi koko alustan päälle pitäisi ainakin alustan kokoa pienentää sillä 40cm² kokoinen alusta päällään pelkkää valkoista lunta näyttäisi melko hölmöltä. Sitten taas jos alustan kokoa pienentäisi koneen siivet tulisivat alustan reunojen yli, jolloin ainakin mallin vaurioitumisriski kasvaisi kun sitä siirrellään paikasta toiseen. Lisäksi halusin vielä nimikyltin alustan yläpuolelle josta se on helpompi lukea. Makuasioitahan nämä taitavat loppujen lopuksi kuitenkin olla.

Kuomu kyllä onnistui itsenikin mielestä melko hyvin. Kuomun sisäpuolella on kuitenkin yksi iso ja paljon pienempiä naarmuja. Suurempi naarmu johtuu viilan lipsahduksesta ja pienemmät siitä koska poistin epäonnistuneen Johnsonkerroksen kuomusta Power Spraylla ja käyttämäni siveltimen metalliholkki pääsi raapimaan kuomua… Onneksi isompi naarmu on maalikerroksen takana piilossa ja pienemmät eivät onneksi kovin helposti näy.
AJ 18.11.2011 20:30 Vastaa lainauksella
Moi Samuli, Upea Lt. Jorma Sarvannon Fokker D.XXI! Todellakin tuskien kautta voittoon Raimo L:ää lainaten; ketutusketjussasi kuvattu tapahtumasarja on enemmänkin kuin vain tuttu juttu - se on täysin tyypillistä pienoismallin rakentamista minulle, mutta no pain, no gain - näinhän se aina tuppaa menemään.

Komppaan yllä olevia kommentteja ja kehuja - huippumalli! Tykkäsin myös alustastasi - toimii erinomaisesti sellaisenaan kuin se nyt on. Pikkunaarmua ei huomaa, eikä tuskin kukaan olisi huomannutkaan sitä, ellet olisi maininnut siitä ja sitäpaitsi viis pikkunaarmusta kuomussa, eiköhän niitä oikeissa koneissakin tullut aina silloin tällöin.

Mitäs nyt vielä lisää - kyllä tykkään, hieno pienoismalli esikuvastaan. Parhain terveisin, AJ
En nuista virheistä tiedä. Aivan huippumalli on kuitenkin. Marmatan kuitenkin tuossa hienossa alustassa olevasta valkoisesta "patalapusta". Olis minun mielestäni parempi ilman. No,luntahan siinä jäljitellään, että makuasiaoita…
Todella upea suomimalli!
Tykkään!