Pienoismallit.net

P-51D Mustang

4th Fighter Groupin käyttämä Mustang vuoden 1944 loppuvaihella

Tällainen Mustang tällä kertaa. Esikuvana 4th FG:ssa lentäneen kapteeni Jack McFarlanen (1 ilmavoitto) kone sarjanumeroltaan 413961. Tarkoituksena oli mallintaa aikakaudelle tyypillinen mahdollisimman tavallisen näköinen rivi Mustang. Siirtokuvat yhdistelin eri sarjojen arkeilta.
Pienoismallin rakentamisen kannalta mielenkiintoista on, että esikuvan valokuvassa näkyy melko selvästi paikkamaalausta siiven yläpinnoilla. Tämä oli käsittääkseni melko tyypillistä metallin värisille Mustangeille, sillä rungot olivat maalamattomia, mutta siivet oli maalattu käyttäen pohjavärinä sinkkikromaattipohjamaalia jonka päälle oli maalattu alumiiniväri. Paikkamaalauksen tarvetta siipiin tuli, kun koneilla oli lennetty jonkin aikaa ja rasitusten ja ilmavirran vaikutuksesta siipien maalipinta alkoi kärsiä.
Tätä vaikutelmaa pyrin mallintamaan maalaamalla ensin siivet yhtenäisellä alumiinivärillä jonka päälle ruiskin kirkkaampaa alumiiniväriä laikkuina ottaen mallia valokuvasta.
Omakonetunnuksina toimivat mustat raidat peräsimissä ja maihinnousuraidat rungon alapuolella pyritty maalaamaan hieman huolettomasti etteivät näyttäisi liian siistiltä. Maalasin merkinnät aluksi pensselillä osittain ilman maskia ja tämän päälle ohut kerros ruiskulla hieman epätasaisesti leikatuin maskein.

Metalliväreinä mallissa käytetty pääasiassa Alcladin sävyjä.

Rakennettu melko suoraan laatikon antimista, lisätty vain itsetehdyt istuinvyöt, lisätankkien putket ja kuomusta sivuperäsimeen kulkeva antenni, joka ilmeisesti on väärin tämän aikakauden Euroopassa toimineeseen Mustangiin. Pahin katastrofi mallissa tapahtui kuomun kanssa, joka piti uusia ja koheltamisen jälkiä näkyy mallissa vieläkin.

Kommentit

PhantomII 17.11.2011 18:16 Vastaa lainauksella
Kone, johon ei kyllästy mallarit eikä yleisö. Aina näitä on kiva katsella, ja tällainen hyvin onnistunut - patinoitunut - metallipinta näyttää kyllä hyvältä. Mitäpä tuota arvostelemaan, hieno malli.

Pakokaasuvanat elävöittävät mukavasti ja tosiaan hieman "hoitamaton" metallipinta ei ole yliampuvaa kuitenkaan. Pieni yksityiskohta saa lisäplussaa: Mustangin siipi maalattiin muuten metallipintaisissa koneissa metallinvärisellä suojamaalilla, eli siiven paneeleissa ei tällöin pitäisi näkyä sävyeroja. Niinkuin ei nyt näykään.
Kyllä tänne sivustolle pukkaa taas niin upeita käsitöitä, että ilikijääkö itse enää mitään alkaa laittamaan.
Tämäkin malli on muuten hienosti tehty, mutta tuo lasiosan maalaus rungon sävyyn ei ihan skarppaa. Eli koheltamisen jäljet iskee simmuun.

Mutta kokonaisuus säistämisineen toimii - voisiko sotakoneesta sanoa, että kauniisti - .?
Minä kyllä tykkään kokonaisuudesta ja tämä konehan aitona on yksi hienoimpia ja näyttävämpiä luomuksia.
Pojoni:
Yksi Toisen Maailmansodan tyylikkäimpiä koneita, jonka katsomiseen ei kyllästy. Metallipinta on todella arvaamaton maalattava, mutta ei yhtä ikävä, kuin valkoinen tai mattamusta. Mutta tähän malliin olet saanut metallivärin erittäin hyväksi pinnaksi. Onko maalattu pensseleillä vai ruiskulla? Tuo kuomun pieni kämmäys paistaa silmään, joten siitä pistevähennys, mutta muuten oikein komia malli. ;)
Pisteet:
Kiitokset kommenteista. Tässäkin mallissa keskityin enimmäkseen maalaukseen kun itse rakentaminen oli tässä tapauksessa melko yksiselitteistä. Metallipintojen maalaus on toteuttu lähes kokonaan ruiskulla. Poikkeuksena muutamat rungon levyt, joihin tein ruiskumaalauksen päälle värivaihteluita myös pensselillä. Huomasin että onnistuu yksinkertaisimmillaan siten, että litkuttaa jonkin tietyn paneelin kokonaisuudessaan vaikka mattamustalla. Pieni määrä ohutta litkua tekee paneeliin juuri sopivan sävyeron.
Näyttävä Mustang.Alusta on hieno,mutta tausta ei tee sille oikeutta.Onko D-Day raidoitus paikoillaan,kyljissä se irti maa tunnuksesta ? Kuomun raamien alareuna himan rosoinen,johtunee aika lailla valmistajastakin,Tamiyalla ongelma ratkaistu erillisellä alaosalla.Metalliväri on luonnollisen sävyinen ja yleisilme hyvä.Kuten PhantomII jo yllä totesi,näihin ei kyllästy koskaan.
Hieno malli!
Olet saanut hyvän metallipinnan aikaiseksi.
Pikku viat onkin jo lueteltu muissa kommenteissa.
Mie tykkään tästä :)