Pienoismallit.net

Silence that gun!

Saksalaisen ilmantorjuntatykin hiljennys jossain päin pohjois-Ranskaa vuonna 1944 brittijoukkojen toimesta. Figut ja Vierling tykki ovat Tamiyan 1:48 tuotantoa. Alusta koostuu styrox-pakkauslaatikosta, mikä toimi dioraaman ideana ja lähtökohtana. Olen aina harmitellut kun Verlinden ei ole tehnyt 1:48 skaalaan vanhoja IT-bunkkereitaan, joten piti tehdä sellainen itse.

Kasvillisuus on erilaisia kaupallisia ja luonnonmateriaaleja. Pääosa tuotteista on Woodland Scenicin tai Hekin, jotka olen ostanut helsinkiläisistä mallikaupoista. Luonnomateriaalit on erinäköisiä kasveja pihoilta ja metsistä, en osaa tarkemmin eritellä kun osa on ollut kaapissani vuosia.

Maalaus on tehty ruiskulla sekä pensselillä. Lisäksi MIGin pigmenttejä on käytetty etenkin bunkkerissa ja tykissä. Tarkoitus on tuoda tämä Nordic Challengeen yhdessä vanhemman dioraaman kanssa, joten vielä ehtii antaa parannus ideoita.

Kommentit

Kaikin puolin siistin näköinen dioraama. Rakennusteknisesti en siis löydä mitään moitittavaa näiden kuvien perusteella. Se mikä tässä tökkii eniten on kuvattu tilanne. Ei vaan tunnu uskottavalta, että britit olisivat hiippailleet ihan selän taakse ilman, että kukaan huomaa mitään.
Veikkaan että sodan aikana aika monet asemat on tullut yllätetyksi "housut kintussa". Joko niin että tuo on ensimmäinen asema josta operaatio alkaa ja vastaava tilanne on parissakin asemassa… No noin varusteltu joukko ei vaikuta kyllä hiljaisen operaation joukolta. Mutta entäpä jos menossa on kiivaampi hetki ilmatorjunnan osalta ja myös maajoukot painaa päälle? Eli tilanne olisi niin että käsky kuului, lentokoneet taivaalta vaikka henki menisi ja nämä toteuttaa, samaan aikaa painaa britit päälle "varmistus" on jo tuhottu, mutta paukkeelta ei vielä tuossa asemassa olla asiaa tajuttu, ja aivan juuri on jo myöhäistä. En usko hetkeäkään etteikö tälläistä tilannetta olisi sodan aikana ollut, useastikkin. Otetaan nyt vaikka tuo japsien sodan julistus, siinä yllätettiin enemmän kuin yksi it porukka =D
Itse en lähde tilanteen oikeellisuutta arvelemaan vaan sanon, että näissä bunkkeridioraamoissa on jotain "lapsenmielisen jännää" joka vetoaa muhun. Jos olisin osannut alle teini-ikäisenä tehdä tällaisia niin olisin ollut onnellinen, kun niillä olisi ollut kiva leikkiä:) Mutta nyt aikuisena varmaan ajatellaan, että dioraamat pitää olla rakennusteknisesti hienoja ja että siinä on joku sanoma/idea.

Dioraama on hieno ja kiva tunnelma tulee tästä. Nyt vaan uutta murkulaa putkeen!
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Itse en lähde tilanteen oikeellisuutta arvelemaan vaan sanon, että näissä bunkkeridioraamoissa on jotain "lapsenmielisen jännää" joka vetoaa muhun. Jos olisin osannut alle teini-ikäisenä tehdä tällaisia niin olisin ollut onnellinen, kun niillä olisi ollut kiva leikkiä:)
Olisin voinu ite kirjottaa ton antin kommentin. Penskana just tällaset bunkkeridioraamat oli just niitä kaikkein kiinnostavimpia. Vieläkin tulee katseltua noita valmiita bunkkerirakennuksia (olikos niitä Italerilla?) sillä silmällä.

Kiinnostavan näköinen dio, kuvia olisi ollut mukava nähdä enemmänkin. Harmi että rajoitus tuli vastaan. Näiden kuvien perusteella parannusehdotus kohdistuisi tykkiin joka saattaisi kaivata hieman lisää huomiota. Metallista kulumaa ja litkusta esimerkiksi. Myös iso kasa hylsyjä lattialla toisi lisää tekemisen meininkiä koko touhuun.
Aseet ehkä myös kavereilla aika kaukana, kun ollaan kuitenkin taistelualueella.
Itseäni hieman ihmetyttää, että miksi britit ottavat riskin ja hiipivät noin lähelle, kun käsikranaatti olisi hoitanut homman jo turvallisemmin. Mutta väliäkö tuolla? Ampumasuoja on hienosti tehty, eikä häpeä ilmeisesti kaupallisia versioita - ja onhan itse tehty aina itse tehty.
Itse it-tykkiin hieman kulumaa jne, niin kokonaisuus paranisi huomattavasti. Nyt katseenvangitsija jää hieman vaisuksi. Kokonaisuutena kuitenkin hyvä +.
Dioraama on rakennettu ihan hyvin. Tuo tilanne vain on ehkä hieman mielenkiintoinen, koska itse en kuitenkaan usko, että yksikään joukko-osasto olisi ottanut noin suurta riskiä ja hiipinyt noin lähelle vihollisen bunkkeria. Mutta dion maalaus on onnistunut ja rakennustekniikka on hyvä. Uutta vain "työn alle". :)
Kranaatit loppu, tarvetta it tykille… Kyllähän syitä voisi kuvitella miksi asiassa edetään näin. Uskoisin että sodan aikana on tapahtunut järjettömämpiäkin asioita kuin yksi it tykin valtaus raadin mielestä väärin. Tuostahan puuttuu vain papattava ääni, piipunpäästä vähän savua ja pientä liekkiä ja reikiä sakemannien takkiin. Tuo tilannehan näyttää oleven otettu siinä vaiheessa kun sormi jo on painanut liipasinta, kameramies vain kerennyt ottamaan kuvan ennenkuin luodit on kerennyt liikkeelle asti.

Mielestäni on aika väärin sanoa että tuo ei voi olla totta tai että jos ne olis niin ja näin niin sitten se olis oikein. Tai ainakin pitäis kyetä perustelemaan jotenkin muuten kuin että musta tuntuu. Vaikka eipä tietysti mun puoltavat ajatuksetkaan ole sen kummempia, mutta ei nyt sen takia tartte dissata että jotkut luulee että sodan aikana kaikki on tehty ohjesäännön mukaan ja ilman riskiä.
AJ 16.11.2011 09:00 Vastaa lainauksella
Moi Antti,

Kokonaisuutena hyvä dio, luulin ensin 1/35 skaalan dioksi; kaipaan kuitenkin lisää kuvia. Antti P:n tapaan en lähde arvailemaan tilanteen oikeellisuutta - diosi jokatapauksessa kertoo tarinan ja se on hyvä. Dion maasto näyttää onnistuneen todella hyvin, mitä kaupallisia ja luonnonmateriaaleja olet käyttänyt - kiitos vastauksestasi jo etukäteen.

Kuten edellä on jo useasti todettu bunkkeridioraamoissa on jotain "lapsenmielisen jännää", joka saa aikuisen ukonkin heittäytymään jälleen skidiksi - vaimo sanoisi tässä kohtaa, että "boys with the toys". Anyway, erinomainen idis dioon, tykkään, samoin kuin arvantenkin kaikki edellä olevat kolleegat.

Hieman kulumaa it-tykkiin Mika H:n sanoin ja avot kokonaisuus paranee. Jokatapauksessa diosi on onnistunut ja hyvä fiilis tästä tulee. Parhain terveisin, AJ
Todella hieno dio. Minusta figujen asetelma on juuri hyvä ja yllätyksellinen.
Mikkox 16.11.2011 09:43 Vastaa lainauksella
Terve.

Kokonaisuus on hieno ja komppaan Waltterii, Figuurit ja maasto on toteutettu hienosti, en itse pystyisi samaan! :) Aloittelija kun olen! :D
Raimo Leino 16.11.2011 10:27 Vastaa lainauksella
Tässä on kyllä tunnelmaa - voisi olla "kuvaruutukaappaus" jostakin Korkeajännitystarinasta!
En tiedä johtuuko kuvakulmasta, mutta saksalaisten kypärät näyttävät jotenkin isoilta - tulee mieleen Darth Vaderin kypärä ;-)
Jos Tamiya on mallintanut hieman liian isot kypärät, niin sehän ei kylläkään ole tämän dioraaman tekijän vika.
En tiedä onko kukaan muu vielä maininnut mutta lisäkuvat olisi kivoja.
Monia on askarruttanut sama kuin itseänikin dioramaa tehdessä, eli onko tilanne uskottava? Tulin itse siihen tulokseen että tuo Vierling-tykki pitää sen verran kovaa rytinää, ettei paria engelsmannia hiipimissä taakse heti huomaa, etenkin kun vastaavat bunkkerit eivät olleet etulinjan laitoksia :) Lisäksi kyseisellä tykillä on usein enemmän miehistöä, joten voi kuvitella että osa puuttuvista miehistä on jo hoideltu dion ulkopuolella ;) Usein tuollaisen bunkkerin sivustat saattoivat olla myös miinoitettuja.
Ja kuten Raimokin totesi, pyrin enemmän Korkkari-tyyppiseen fiilikseen tekeleissäni :)

Täytyy ottaa vielä tuo tykki käsittelyyn ennen Nordicia, kiitos palautteesta! Lisäsin tuohon ylätekstiini vielä lisätietoa kysyjille materiaaleista.
Raimo Leino kirjoitti:
En tiedä johtuuko kuvakulmasta, mutta saksalaisten kypärät näyttävät jotenkin isoilta - tulee mieleen Darth Vaderin kypärä ;-)
Jos Tamiya on mallintanut hieman liian isot kypärät, niin sehän ei kylläkään ole tämän dioraaman tekijän vika.
Tuohon sen verran, että Tamiya on tehnyt suurimman osan 1:48 malleistaan vanhojen 1:35 tuotantojensa pohjalta. Tämäkin Vierling perustuu joskus 1980-luvulla julkaistuun malliin! Joten figujen kypärätkin taitavat olla tätä perua :P Historiallinen fakta oli myös, että useimmat saksalaiset IT-tykin miehistöt saattoivat olla 16-vuotiaita poikia. Näin kypärät eivät ehkä olleet niin sopivia ;)

EDIT: Sain lisättyä enemmän kuvia.
Leevi Halme 16.11.2011 20:08 Vastaa lainauksella
taitaa tulla löysät housuun tolle joka just kattoo kohti brittiä :D
Katselin kaikki kuvat muutamaan kertaan ja olen aika lailla samaa mieltä muiden kommenteista.
Se mikä minun silmään pistää eniten on tuo bunkkerin maastoon soveltumattomuus. Vai miten sen sanoisin.
Tarkoitan tällä sitä, että sen naamiointi muuhun kasvillisuuteen on niin herättävä, että ilmasta ja maastakin käsin olisi aika helppo maalitaulu.
Sehän saattaa olla tarkoituksesikin, koska "naapurin" miehet ovat päässeet noin lähelle…

Mutta toteutus ja mallien maalaus, dion pohja, värit, yms. ovat loistavin ajatuksin ja käsientaitojen hienoa työtä.
T.T
vau mikä malli hianoa tyätä :)
Kiitos kaikille kommenteista! Lisäsin uudet kuvat mallista.

Vanhensin lisää tuota tykkiä, toivottavasti uusissa kuvassa näkyy myös paremmin. Lisäksi sain kehykset dioraamalle, viimeistelee mukavasti työn. Lisään vielä näin viimeisenä iltana hylsyjä tuonne bunkkerin lattialle.
Timo Rissanen kirjoitti:
Tarkoitan tällä sitä, että sen naamiointi muuhun kasvillisuuteen on niin herättävä, että ilmasta ja maastakin käsin olisi aika helppo maalitaulu.
Tiedän mitä tarkoitat. Tuossa bunkkerin reunoilla roikkuvat naamiointiverkot on tarkoitus miehistöllä vetää paikalleen kun eivät ole tulitoiminnassa. En niitä vaikean työprosessin takia tehnyt enempää.

Olen myös nähnyt useita kuvia vastaavista laitoksista ja etenkin satamien, lentokenttien yms. "selkeiden" kohteiden ympärille sijoitetut IT-bunkkerit harvoin olivat kummoisesti naamioitu, sillä vihollinen löytää perille joka tapauksessa :)
Minun mielestäni tuo on kelpo dioraama!
Ok. Antti. Kelpo selitys hienolle dioraamalle. T.T
Nyt näyttää hyvältä. Älä tee enään mitään. Se on siinä. Toivottavasti dio on huomenna Hämeenlinnassa ja Hämeen linnassa.
Bongasin tuossa, että tykin tähtäin on umpimaalissa:) Sen voi kätevästi "seivata" että poraat sen auki ja vaikka valurangasta tee tähtäin siihen. Parempi vaihtoehto on fotoetsitähtäin. Pistä vaikka yyveetä mulle niin saat multa niitä.
Antti Lahtela kirjoitti:
Vanhensin lisää tuota tykkiä, toivottavasti uusissa kuvassa näkyy myös paremmin. Lisäksi sain kehykset dioraamalle, viimeistelee mukavasti työn. Lisään vielä näin viimeisenä iltana hylsyjä tuonne bunkkerin lattialle.
Hyvältä näyttää. Tuo vanhennus tosiaan auttoi ja teki tästä heti elävämmän näköisen. Mistä teet hylsyt? Suosittelen Antin tavoin avaamaan tuon tykin tähtäimen.
AJ 18.11.2011 19:44 Vastaa lainauksella
Moi Antti, Kiitokset maastomateriaalin täsmennyksestä - todella hyvin diosi maasto on onnistunut - näyttää ihailtavan realistiselta. Parhain terveisin, AJ
Oikein mallikas dio. Sodassa sattuu varmaan kaikenlaista… Kaipaisin kuitenkin 20mm hylsyjä ja pölytystä, että olis vielä realistisempi. Hieno kyllä näinkin!!
Kiitos Seppo, hylsyt on lisätty ja tämä odottaa vain pakkausta huomiseen Nordic Challengeen :)
JMR 21.11.2011 17:44 Vastaa lainauksella
Mielestäni tämä on aivan upea dio, ehdoton suosikkini koko pm-netissä. Erityisesti silmääni jäi hienosti itse toteutettu it-bunkkeri, ja hienot yksityiskohdat, kuten mp-40 (?) ja hienot naamioverkot sekä figuurit. Tähän tilanteen realistisuuteen sanon vain, että eikös sodassa tapahtunut kaikkea muutakin paljon epärealistisempaa, kuin pari engelsmannia yllättämässä saksalaisia?
Jouni Koski 21.11.2011 20:52 Vastaa lainauksella
Livenä dioraama näyttää paljon paremmalta kuin kuvissa. Onnistunut työ. Englantilaisten maalaus oli erittän onnistunut.
Onnea Nordic Challengeen, Antti!!!