Pienoismallit.net

Salama

Savon lentolinjat Oy

Konehan on tietenkin De havilland Dragon Rapide joita Aero oy hankki kaksi kappaletta kotimaanlentotarkoituksiin vuosina 1936-1938. Koneet ristittiin nimin "Lappi" ja "salama". Sotapalveluksen jälkeen koneet myytiin Veljekset Karhumäelle jotka myivät sitten molemmat koneet Savon lentolinjat Oy:lle vuonna 1950.
Savoon, miksikäs ei. Kyllähän se vähän lentävältä kalakukolta näyttääkin.
Malli on rakennettu vanhasta Airfixin (Hellerin) sarjasta. Sarja on simppeli ja karu, mutta aika hyvin yhteen nasahtava. Siirtokuvat ovat erinomaisesta Arctic Decalsin satsista ARC72-019. Mukana siinä ei tule pelkästään laadukkaat siirtokuvat Karhumäen ja Savon lentolinjojen Rapideihin mutta myös skaalapiirustukset, rikauskaaviot, muutama referenssikuva sekä selkeät ohjeet miten mallin epätarkkuudet korjataan, jos haluaa tehdä täydellisen pienoismallin…
Joitakin yksityiskohtia on väännetty rautalangasta lisää, turhia kohoviivoja hiottu ja vähän uusia kaiverrettu. Takilointi on tehty elastaanilangalla. Malli on maalattu pääosin Miranol-koristehopealla ja maustettu alcladin eri sävyillä.

Kommentit

Erittäin nätti malli (kuten on esikuvakin) ja plussaa hiukan epätavallisemmasta aihevalinnasta. Kotimaiset kun ovat yleensä Finskiä. Metallipinta näyttää oikein siistiltä ja takilointi uskottavalta. Ja vaikka tätä rakennussarjaa en ole itse nähnyt, niin Airfixinä se tuskin on ihan itsestään mennyt kasaan.
Ja ryhmärakentelun deadlinea tosiaan siirrettiin, mutta sitä ei gallerian puolelle näköjään ole päivitetty. Huikkasin tuosta Tomille irkissä, jos se siitä korjautuisi. Jos ei, niin pyydä ihmeessä uudestaan.
Deadlinea on jatkettu, nyt lisäämisen pitäisi onnistua.
Pasi Kiiski 11.11.2011 11:13 Vastaa lainauksella
Hyvä. Kiitoksia Kalle, nyt sai ryhmiksen tuonne päivitettyä.
JJ Hilska 11.11.2011 12:09 Vastaa lainauksella
Hieno tietyn aikakauden persoonallinen matkustajakone. Olen nähnyt kyseisen mallisen koneen myös 1:1 mitassa.
Kiestingissä lähes päivälleen 70 vuotta sitten "Lappi" niminen Rapide joutui JG5:n hävittäjän vahingossa tulittamaksi ja joutui tekemään pakkolaskun.
nätti ja persoonallinen kone, hienosti rakennettu ottaen koko huomioon. Takilointi näyttää hyvältä tähän kun pienen alustan tekisi ja muutama siviili ukkeli niin solis siinä. Komea kone.
Mikä viehättävä pieni taideteos! Ja tasojakin on tarpeeksi, eli kaksi!

t. Mikko
Hienoa työtä.
Ja pistetään paremmaksi kuin JJ Hilska ;)Olen nimittäin ollut tällaisen koneen kyydissä Duxfordissa vuonna 2004.

Oli kyllä ahdas kone.Sai oikein puristautua penkkien välistä matkustamon etuosaan.Pilotti olikin huumorimiehiä kun ilmoitti,että ilmaan päästyä hän lähtee sitten tulemaan tarjoilukärryn kanssa :)
Petri Ola 12.11.2011 09:52 Vastaa lainauksella
On se hieno - ja tosi söpö.

Miranol näyttää antavan todella hyvän sävyn. Veditkö sen telalla vai ruiskulla … :) Mielenkiintoista että takiloit ennen maalausta. Itse olen aina huolissani että lanka reagoi ohenteisiin yllättävästi, mutta ilmeisesti elastaanilanka kestää hyvin. Hyvä tietää.

Kokovertailu on kyllä mielenkiintoinen - sotakoneet on ihan liian suuria.

Petri
Pasi Kiiski 12.11.2011 11:08 Vastaa lainauksella
Mukava kuulla noita omakohtaisia kokemuksia ja muistoja Dragon Rapideista. Kun väkertelin tuota ohjaamoa/matkustamoa kasaan niin ajattelinkin että noihin penkkeihin ei kovin leveää persuunaa saisi ahdettua ja jalkatilaa on vähemmän kuin pahimmissakaan turistilennoissa.
Tuota miranolin koristehopeaa kokeilin ihan mielenkiinnosta kun täältä PMnetistä aikoinaan bongasin mallin jossa sitä oli käytetty. Toimii kyllä hyvin metallihohtomaalina, ruiskulla maalasin ja decovärin yleisohenteella ohensin.
Elastaanilanka kestää kyllä ainakin ruiskumaalauksen ohenteet hyvin.
PhantomII 12.11.2011 12:00 Vastaa lainauksella
Mielenkiintoisia Suomi-koneita pukkaa näytille. Oikein nätti ja mielenkiintoinen malli. Maalaus tai maalipinta näyttää hyvältä - ei liian kiiltävältä - mittakaavaan. Ja takilointi tietysti on aina piste i:n päälle. Kun käyttää aikaa ja vaivaa noihin pinnan eri sävyihin, niin se kyllä kannattaa; mallista tulee paljon elävämpi.
Pieneen mittakaavaan näyttävä ,takilointi ja metallipinnat hienot.
Pasi Kiiski 13.11.2011 00:32 Vastaa lainauksella
Alcladit on ruiskuteltu erikseen, miranoolin päälle.