Pienoismallit.net

PBR31 MkII "Pibber" Patrol Boat

JOKIROTTA

Tätä partiointivenetyyppiä USA käytti Vietnamin sodassa 1961-1971.

Veneitä käytettiin laajoilla Vietnamin jokialueilla ja veneiden päätehtävänä oli pysäytellä/tutkia vesistöissä liikuvia muita aluksia - näin oli tarkoitus löytää esim. aseita kuljettavia vihollisen sissejä.

PBR oli monikäyttöinen vene ja se oli suurelta osin lasikuiturakenteinen. Veneessä ei ollut perinteisiä potkureita, vaan se liikkui vesisuihkumootoreiden avulla - näin se pystyi potkurivenettä paremmin kulkemaan matalissa ja paljon kasvillisuutta kasvavissa vesistöissä - veneen rungon uppouma oli täydessä lastissa vain runsaat 50 cm!
Miehistön suojana oli keraamisia suojalevyjä veneen kyljissä, ohjaamon alueella ja kansirakenteissa - ruostuvaa rautaa näissä veneissä oli kovin vähän.
Miehistön lukumäärä oli yleensä neljä.

Vaikka tämä PBR "Pibber" oli vain neljän jätkän miehittämä pieni vene, niin se oli erittäin raskaasti aseistettu.
Keulassa oli pyörivässä tornissa 2 x 50 cal konekiväärit, takakannella oli kolmas 50 cal konekivääri ja lisäksi Mk19 kranaatinheitin ja M60 konekivääri.
Joissakin veneissä takakannen raskas kk oli korvattu 20 mm tykillä.

Veneiden miehistöt luottivat raskaaseen aseistukseen ja veneen nopeuteen, vaikka miehistön suojaksi ei liiemmin mitään panssarointeja ollutkaan.
Pibberit joutuivat usein tulitaisteluihin pysäytellessään muita joella liikkuvia aluksia tarkastuksia varten - ja usein veneet joutuivat kohteeksi myös vesistöjen rannoilta ja viidakosta kohdistettuun rajuun tulitukseen - tällaiseen "agressioon" vastattiin välittömästi "rankemmalla kädellä" - se oli oikeastaan ainoa keino selviytyä hengissä tuollaisista tilanteista.

Pibberin rungon pituus oli 9,8 metriä ja leveimmältä kohdalta paatin leveys oli 3,5 metriä.

Kommentit

Vuetnamin sodan leffojen tunnelmaa; taidokkaasti rakennettu kokonaisuus ja on kyllä paremman näköinen ilman pressukatttoa. Figujen kanssa kaipaisi vettä ympärilleen, antennit näyttävät hieman paksuilta?
Plussaa taustatiedoista.
Janne Ikonen kirjoitti:
, antennit näyttävät hieman paksuilta?
Maalaan ne vaalean harmaalla, niin sitten ei kukaan valita ainakaan tuosta asiasta tätä taustaa vasten?
;-)
Takakannen ampujan puseronselkämyksessä on kieltämättä asennetta. :-) Kuten koko mallissakin, ei sen puoleen.
Joka kerta kun tän veneen näkee tulee aina eräs elokuva mieleen, jotenkin ikonisoituu kyl siihen tää paatti.
Taidokasta jälkeä taas, sopivan rähjänen uskollinen partiotyökalu. Miten nuo vilkut on toteuttu jotain läpinäkyvää muovia ? Värjätty jo valmiiksi ?
Juhana Britschgi kirjoitti:
Takakannen ampujan puseronselkämyksessä on kieltämättä asennetta. :-)
Hän on aivan selkeästi rauhan asialla - 50 cal kk:n avulla tulee hyvinkin äkkiä rauhallista lähiympäristössä. Niin ja tämän rauhantekijän aseen suojakilven etupuolelle on kirjoitetuna teksti CLEAVER (=lihakirves).

By the way, sen takakannen kk-ampujan edessä korokkeella häsläävän jätkän liivin selkämyksessä lukee DETROIT - mutta se nyt ei näissä kuvissa oikein "välity" - harmi sinänsä, nimittäin taiteilin tuota tekstiä tuohon selkämykseen kauan ja erittäin hartaasti …
Joni Lupunen kirjoitti:
Miten nuo vilkut on toteuttu jotain läpinäkyvää muovia ? Värjätty jo valmiiksi ?
Ei ollut valmiiksi värjättyjä - maalasin ne Humbrolin mattaväreillä - ja lopuksi sitten niiden päälle Humbrolin kirkasta lakkaa.
Tommi M 4.11.2011 23:15 Vastaa lainauksella
onkos pojat nyysineet mosureilta lisää pyssyjä kun noita tuntuu olevan vaikka muille jakaa ;)
Erittäin taidokasta vanhennusta, kokonaisuutena loistelias. Tähtisadetta…
Tommi M kirjoitti:
onkos pojat nyysineet mosureilta lisää pyssyjä kun noita tuntuu olevan vaikka muille jakaa ;)
No ainakin kyydissä on jokeen pudonneesta helikopterista pelastettu jätkä aseineen - tuon huomaa kyllä, kun katsoo tarkasti noita figuja …
JJ 4.11.2011 23:41 Vastaa lainauksella
.
"Brown water Navy Yacht Club" on saapunut tarkkaavaisten silmiemme eteen :)

Kaikenkaikkiseltaan mainion näköisen ja fiiliksisen vehkeen olet saanut tästä Tamiyasta. Kuten joku aiemmin mainitsi varsin "rähäkältä" vene näyttää ilman pressua, ja vaivalla räprätty sisältö tulee paremmin esiin. Se kuinka paljon porukka todellisuudessa sitten antoi tuolle trooppiselta auringolta/ monsuunilta suojaavalle pressulle kyytiä on ainakin minulle kysymysmerkki :P

Tuo keskikannella "vaappuva" helikopperi-ampuja lienee peräisin Dragon OH-6A-paketoinnista? Ainakin asento vaikuttaa jokseensakin tutulta.

Kaikenkaikkiseltaan, erittäin hieno ja pikantti "veto" tähän Vietnam-rakenteluun. Me muut osallistujat kun vielä "availlaan vasta paketteja" :D
Jälleen kerran onnistunut malli Raimolta. Malli on onnistunut hyvin ja taustatiedoista plussaa. Hyvin olet saanut veneestä käytetyn näköisen, eikä mitään suuria virheitä näy.
Petri Lyy 5.11.2011 10:52 Vastaa lainauksella
Tästä ei puutu kuin Charlie Sheenin selostajaääni. Jos pienoismalli pystyy luomaan jotain tunnelmia, niin se on jo hyvä, ja tämä malli on siinä tapauksessa loistava.

En epäile etteikö keraamisia suojalevyjä olisi käytetty, mutta eikö ne ole ominaisuuksiltaan lähes kertakäyttöisiä? Eli eka osuman jälkeen vaihtoon, mene tiedä.
Joel J kirjoitti:
Suihkupropulsiovehkeellä kun vetää vähänkin läheltä hiekkapohjaa on koko kone tukossa, tuota imutehoa nimittäin löytyy jonkin verran.
Puit sanoiksi sen, jota itsekin ihmettelin, kun lueskelin kehuja vesisuihkujen avulla kulkevasta veneestä. No juu - ei sitten potkuri kerää kaisloja ym. rojua ympärilleen, mutta todellakin luulisi tuollaisen imevän sisuksiinsa kaikenlaista vedessä lilluvaa roskaa. Noh, ehkäpä noiden moottoreiden edut kuitenkin jokiolosuhteissa tulivat esiin - tämä lasikuitupurtilo pystyi esim. pysähtymään täydestä vauhdista melkein kuin seinään, kun vesisuihkujen suuntaa vaihdettiin.
Antti Järveläinen kirjoitti:
Se kuinka paljon porukka todellisuudessa sitten antoi tuolle trooppiselta auringolta/ monsuunilta suojaavalle pressulle kyytiä on ainakin minulle kysymysmerkki :P

Tuo keskikannella "vaappuva" helikopperi-ampuja lienee peräisin Dragon OH-6A-paketoinnista? Ainakin asento vaikuttaa jokseensakin tutulta.
Kyllähän se ohjaamoaluetta suojaava pressukatos näyttää olevan paikoillaan melkein niissä kaikissa valokuvissa joita tästä veneestä olen nähnyt. Ehkäpä tämän veneen pressukatos on kesken keikan kärsinyt jostakin syystä (esim. palanut) ja miehistö on poistanut häiritsevät riekaleet rakennelmista.

Ja kyllä, keskikannella oleva kopteriampuja on nimenomaan Dragonin OH-6A paketoinnista. Kopterin lentäjä on ilmeisesti menehtynyt, koska jätkää ei ainakaan tuolla veneen kannella näy …
Petri Olavi kirjoitti:
En epäile etteikö keraamisia suojalevyjä olisi käytetty, mutta eikö ne ole ominaisuuksiltaan lähes kertakäyttöisiä? Eli eka osuman jälkeen vaihtoon, mene tiedä.
En tiedä minäkään - tutkitaan asiaa lisää …
PhantomII 5.11.2011 13:42 Vastaa lainauksella
Kyl on nätti malli. Vaikea on kuvitella tuohon viimeistelyyn - vanhentaminen yms. - enää mitään lisättävää. Hieno.
AJ 5.11.2011 13:43 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Tämä pienoismallisi US Navy patrol boat aka PRB "Pipper" sopii kuin nenä päähän Vietnamin sota ryhmärakenteluun ja mallista näkyy, ilmenee ja heijastuu Apocalypse Now eli Ilmestyskirja. Nyt. elokuvan vuodelta 1979 henki. Pienoismallistasi ei enää puutu kuin Martin Sheenin (Charlie Sheenin isä) kertojaääni, elokuvan räjähdys-, valo- yms… tehosteiden lisäksi.

"Pibberissä" on näköjään kyydissä kapteeni Willard (Martin Sheen) lukemassa ja selaamassa karttoja aivan kuin leffassakin. Messissä veneessä näyttää myös olevan Jay "Chef" Hicks, Lance B. "Surfer" Johnson, Chief Phillips ja Tyrone "Clean" Miller. Chief Phillips & "Clean" Miller näyttävät valkaistuneen kuin Michael Jackson konsanaan, mutta se ei haitanne mitään. Jään kaipaamaan Lancen surffilautaa - sen voinee lisätä, muttei välttämättä.

Aihealueena PRB "Pipper" on kova ja hieno veto ryhmärakenteluun, veneistä juuri tämä Tamiyan PRB "Pipper" on kiinnostavimpia aiheita Italerin S100 Schnellbootin, ELCO 80' PT-596 ja M.A.S. 568 torpedoveneiden kera; etenkin 1/35 skaalassa. Loistava aihealue elokuvalinkityskin huomioiden.

Valokuvasi pienoismallista ovat taas kerran loistavia - tuttua Raimo Leino laatua, vaikea pistää paremmaksi. Olet ehdottomasti yksi tämän saitin parhaista valokuvaajista - kaipaan vielä kuitenkin sitä jo klassikoksi muodostunutta mv-kuvaasi. Jokatapauksessa ässä-valokuvat huippuvalokuvaajalta!

PRB "Pipper" on erinomaisesti rakennettu, maalattu ja viimeistelty, vaikeaa on Tamiyan PRB "Pipperistä" parempaa tehdä kuin mitä olet siitä tehnyt - huikean hieno pienoismalli toteutukseltaan; huippulaatua. Ainoa pieni miinus tulee umpinaisista .50 BMG "Ma Deuce" kk:den, M60:sten ja Mk19 kranaattikk:n piipuista - tämä asia on helposti korjattavissa eli piippuihin pikku reiät.

Figut ovat viimeistely hyvin, ottaen huomioon, että ne ovat Tamiyan vanhempaa figua - PRB "Pipperisi" figut ovat mainio esimerkki siitä, miten "vanhoistakin" figuista saadaan toimivia ja näyttäviä figuja, kun viimeistelyhomman osaa; ja sinä osaat sen tyylikkäästi - hienoja figuja, jotka täydentävät mallikokonaisuutta. Hekolentäjäfigu on hyvä pikantti lisä botskin miehistöön.

Kaikki pienet yksityiskohdat mallissasi ovat kertakaikkiaan upeasti toimivia; kuten esim. liuhuva lippu, ammuslaatikot, posterit, valokuvat, kypärät, kartat, oluttölkit, kiikari yms…Kaikesta näkyy, että olet nähnyt vaivaa ja paneutunut asiaan - ehdottomasti extraplussaa; detailit elävöittävät PRB "Pipperisi".

Taustoituskin on hienosti kohdallaan ja kunnossa, joten eipä enempää siitä.

Kaikenkaikkiaan kaikki detaileineen, figuineen ehdottomasti erinomaisen realistisen onnistunut pienoismalli loistavasta ja hieman harvinaisemmasta aiheesta US Navy patrol boatista - käytännössä täyden viiden staran mallikokonaisuus, josta kosmeettisesti on rokotettava miinus umpinaisista kk-rööreistä eli 5- staraa; kk-röörit auki niin sitten on mielestäni täyden viiden staran malli (plus se Lancen surffilauta, vaikka surffilaudan puuttumisesta ei rokoteta mitään).

Pakko kumartaa syvään ja nostaa hattua sinulle Raimo, sillä teet mallista kuin mallista huippumallin aihealueesta riippumatta. Lieneekö olemassa mitään malliaihealuetta, mitä et hallitse, tuskinpa. Kokonaisuudessa tosi kovalaatuinen malli Vietnamin sota ryhmärakenteluun - kyllä meillä muilla on kovasti polkemista, että yltäisimme edes likikään samalle tasolle. Pakkohan tätä malli on digata - sairaanhyvä!

Parhain terveisin, AJ

PS Rokotin sen miinuksen umpirööreistä, kun avaat ne, niin sitten minulta täydet 5 staraa - koska miinuksia ei systeemi anna, niin pojot näkyy 4,5 starana vaikka pitäisi nyt olla 5- staraa.
Petri Lyy 5.11.2011 13:59 Vastaa lainauksella
^ Tosiaan isä-Sheen on oikein. Tein sentään koulussa kiitetyn esseen ko. leffasta. Näin se ikä alkaa painaa. AJ:n kommentit on helppo allekirjoittaa.

Elokuva tuskin kelpaa referenssiksi, mutta muistelisin aluksen kilisseen tulituksessa. Olisikohan ne keramiikat olleet ohuiden teräslevyjen välissä, olisihan se säästänyt ehkä painoa.

Pakko jakaa tämä hupaisa fakta: alusta liikuttaneen vesiruuttasysteemin kehittivät veljekset Jacuzzi. Synonyymi poreammeelle.
^
Moi AJ

enpä rupea enää tässä vaiheessa aseiden piippuja auki porailemaan - noh, tuon etukannen kaksoiskonekiväärien kohdalla se voisi vielä onnistua (koko kk-tornin saa kierrettyä irti paikoiltaan aseineen), mutta nuo muut on liimattu kiinni pikaliimalla eikä niihin uskalla enää koskea.

Surffilautaakaan ei tähän enää tule - eivätkä nuo pari "valkaistua" solttua tule muuttumaan takaisin afro-amerikkalaisiksi :-) … näiden veneen figujen ei ole tarkoituskaan esittää Apocalypse.Now -elokuvan hahmoja.

Muuten, minun oli alunperin tarkoitus kylvää tuonne veneen kannelle kauhea määrä irrallisia hylsyjä, mutta sitten tajusin, että oikeassa veneessä hylsyt oikeasti pyörisivät veneen rakenteiden nurkkiin ja se voisi näyttää pienoismallissa hölmöltä - joten jätin ne kokonaan pois. Ehkäpä tämän veneen miehistö on suorittamassa tehtävää jonka aikana ei vielä toistaiseksi ole kertakaan aseilla ammuttu mitään - vihollinen on rannalla vasta justiinsa havaittu ja toiminta on juuri alkamassa :-)
Petri Olavi kirjoitti:
Elokuva tuskin kelpaa referenssiksi, mutta muistelisin aluksen kilisseen tulituksessa. Olisikohan ne keramiikat olleet ohuiden teräslevyjen välissä, olisihan se säästänyt ehkä painoa.
Hyvä pohdinta - muuten, jos olen käsittänyt oikein, niin etukannella olevien kaksoiskonekiväärien väliin asennettu ampujan suojakilpi, samoin kuin takakannen raskaan kk:n suojakilpi, olivat käsittääkseni ihan aitoa terästä - ilman mitään "posliineja" :-) … noista nyt ainakin jonkinlaista kilinää luulisi tulituksessa lähtevän.
Myös tuon etukannen kaksois kk:n kuulalaakeroitu pyörivä "kehä" oli suojattu metallilla - joten kyllä sitä ruostuvaakin tavaraa tästä lasikuitupurtilosta löytyi …
AJ 5.11.2011 19:36 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kiitos mv-kuvasta; huippukuva erinomaisesta kuvakulmasta - "Pibber" näyttää todella hyvältä siinä! Parhain terveisin, AJ
Hieno malli. Pidän erityisesti veneen kulahtaneesta ulkonäöstä, joka on juuri sopivalla asteella. Ei liioiteltu, vaan realistinen. Marilyn Monroeko siellä on hytin kyljessä kurkkimassa?

Harmi, että nuo liput ovat aina hiukan heikko kohta näissä pienoismalleissa. Pitäisi kehittää joku pieni lipputehdas, tai painaa vaikka silkkipainolla sopivia lippuja. Tässä mallissa lippu on jopa normaalia onnistuneempi, mutta silti näyttää luonnottomalta. Lipun pääliosan valkoinen näkyy kuvissa aika selvästi. Jäykkyys sen sijaan on aika hyvin saatu pois olemuksesta. paperiako lippu on? (Kamera tosin on aromoton tällaisissa asioissa).

Oletko lukennut Andrew Wiestin kirjaa "Vietnamin sota"? Siinä on jonkin verran juttua myös näistä jokitaisteluista, ja esim. uivista telakoista. Suositeltava kirja muutenkin. Käsittelee sotaa laajalti molempien osapuolten kannalta katsottuna, ja aloittaa jo ajasta ennen amerikkalaisten tuloa mukaan.
Timo Rasimus kirjoitti:
Tässä mallissa lippu on jopa normaalia onnistuneempi, mutta silti näyttää luonnottomalta. Lipun pääliosan valkoinen näkyy kuvissa aika selvästi. Jäykkyys sen sijaan on aika hyvin saatu pois olemuksesta. paperiako lippu on? (Kamera tosin on aromoton tällaisissa asioissa).
Juu, lippu on paperia - se oli "kaksipuolinen" - liimasin puoliskot yhteen pikaliimalla ja sen jälkeen yritin taitella sitä "liehunta-asentoon" - ja terävällä veitsellä hiukan revin sitä, että siitä olisi tullut sen näköinen, että se on tuulessa tuivertunut - noh, eipä tuo repiminen paljoa näissä kuvissa erotu.
Repiminen ei tosiaan erotu, mutta liehuminen on onnistunut hyvin. Koskakohan joku after market-tuottaja keksii pistää markkinoille ohuelle silkkikankaalle tai vastaavalle painettuja lippuja.
Petri Lyy 7.11.2011 14:25 Vastaa lainauksella
Timo Rasimus kirjoitti:
Repiminen ei tosiaan erotu, mutta liehuminen on onnistunut hyvin. Koskakohan joku after market-tuottaja keksii pistää markkinoille ohuelle silkkikankaalle tai vastaavalle painettuja lippuja.
Ei taida saada kankaasta niin ohutta, että sopisi mittakaavaan. Ja jos saa, voi olla mahdoton käsitellä silkkipainossa tai vastaavassa, saati sitten mallarin pöydällä. Eräs vaunumallari käytti joku aika sitten elmukelmua lippusiirtokuvan pohjana, idea varmaan vapaasti levitettävissä. Tässä tapauksessa lippu tosin roikkui Merkavan varustekorin laidassa.

Itelle tuli mieleen, että sätkäpaperi voisi olla yksi vaihtoehto, vaikka paksua sekin taitaa olla. Hotellien raamatuissa, tai Uusissa testamenteissa jos tarkkoja ollaan, voisi myös olla vielä ohuempaa paperia. Mutta tätä ette sitten kuulleet minulta.

ja heti editoimaan:

www.sockelshop.de/catalog/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=14786

tossa on 1:35 lippuja painettu puuvillalle. Painatus yhdellä puolella, näkyy luultavasti läpi. Kaksipuolinen painatus ei varmaan onnistuisikaan.