Pienoismallit.net

Berijev MBR-2

Neuvostoliittolainen lentovene

Berijev MBR-2 ensilento oli jo 1930 -luvun alussa. Kone oli käytännössä kokonaan puu-kangas-putkirakenteinen ja nähtävästi täytti paikkansa ainakin 40-luvun alkuvuosina. Sotilaskäytössä sitä käytettiin pommien pudotteluun ja erilaisiin etsintäoperaatioihin. Nopeus ei ollut kaksinen, runsaat 200 km/h. Mallipaketin kannessa taiteilija on kyllä toiveikkaasti pannut MBR-2:n kurittamaan Me-109 ?! Olihan molemmissa alkujaan BMW:n moottorit, MBR:n bemarikopiosta tosin lähti tehoja vain runsaat 500 hv.
Suomikin kaappasi Neuvostoliitolta sotasaaliikseen vuosina 1941-42 peräti viisi MBR-2. Niistä ei kuulemma paljon iloa ollut, koneet oli poistettu käytöstä jo vuoden 1942 loppuun mennessä. Eivät onneksi olleet kovin hintavia.
Eri tyyppeinä koneita kuitenkin NL:ssä valmistettiin lähes 1400 kpl ja Berijevin nimeä kantaa vieläkin useampi NL-tai Venäjällä valmistettu lentovene.

Malli ei ollut kovin hintava (Kuivalaisella 10.-) joten odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla. Eikä tullut pettymystä. Osien sovittelu vaati melkoisia ponnisteluja, eivätkä ne silti oikein istuneet paikoilleen. Aika monelle osalle ei yksisivuisessa venäjänkielisessä ohjeessa ollut lainkaan sijoituspaikkaa?
Parhaat viitteet lopullisesta mallista sai tuosta uskottavasta kansikuvasta, jonka kuvaama yksilö lenteli jossakin Mustallamerellä 1942.
Valmiina, hieman kauempaa katsottuna tämä MBR-2 on kuitenkin aika mukavan näköinen lentolaite.

Kommentit

Saakos tästä Condorin tuotoksesta näinkin hienon mallin? Pertti on selvästi paneutunut asiaan ja työn jälki on kerrassaan upeaa. Maalaus aivan mahtavaa. En moiti kun en keksi moitittavaa. Pisteitä paljon.
Ai tämän saa myös rakennettua… ;) Hyvän mallin olet saanut aikaiseksi tästä Condorin sarjasta. Maalaus on minustakin todella hyvä, eikä noita mainitsemiasi "väärin istuneita osia" hyvin edes huomaa ainakaan näistä kuvista.
Onpas todellakin mukavaa nähdä erilaisempiakin lentokoneita. Tämä on varsin symppiksen näköinen laite ja hienosti rakenneltu.
Petri Lyy 4.11.2011 19:40 Vastaa lainauksella
Konehan on ruma kuin piru, mutta malli suorastaan loistava. Hinta-laatusuhde painuu vahvasti plussan puolelle. Eipä nillitettävää liene kellään. Kuvausolosuhteisiin kannattaisi panostaa vähän enempi, mjutta tämä on siis toissijainen kommentti ynnä sivuseikka.
Erikoinen lentovene. Hyvin rakennettu eikä sarjan huonoa laatua huomaa. Maalaus toimii hienosti ja rakennusjälki on siistiä, kyllä huonommastaki sarjasta saa näyttävän kunhan jaksaa paneutua.
Kyllä tuossa silmä lepää!
Hienoa jälkeä.
Pisteitä ropisee…
Oikein nättiä maalausta ja tarkkaa rakentelua pieneen mittakaavaan,hieno.
Kiitoksia kehuista ja kommenteista ! Tämä oli tosiaan sellainen 3-4 päivän välipala ja maalauskin syntyi melko rivakasti, enkä sitä sen enempiä suunnitellut. Kunhan ruiskuttelin eri levyisiä tummansinisiä raitoja perusharmaaseen pintaan. Ehkä ne aikoinaankin maalattiin hieman huitaisemalla, siitä "autenttisuus" !
Pohjiin toki, ennen maalausta uhrasin hieman aikaa ja vaivaa kittaamalla, veistelemällä ja hiomalla.