Pienoismallit.net

Cooper Mk. IX

"Heimo Hietarinta"

Malli esittää Heimo Hietarinnan Eltsun ajoissakin nähtyä Cooperia sellaisena kuin se on tänä päivänä Turun Sanomien automuseossa. Malli on rakennettu Herb Deeksin joskus 90-luvulla valmistamasta hartsisarjasta, joka taas on käytännössä suora kopio Meritin wanhasta muovimallista. Ainoa merkittävä ero on erilliset renkaat ja vanteet.

Noin 90% mallista on joko muokattu raskaalla kädellä, tai rakennettu tyhjästä.

Muokkasin sarjan korin vastaamaan esikuvaansa lisäämällä katteiden rajoihin tasoeroja tuovaa styreeniä, sekä lämpömuovaamalla tehdyt ilmanottoaukot. Kori on maalattu automaaleilla ja pinta jätetty kiillottamatta, koska appelsiinia tai muutakaan pintavirhettä ei maalissa juuri ollut. Siirtokuvat ovat itse piirretyt ja tulostutettu ALPS-tulostimen omistavalla kanssamallarilla.

Tuulilasin kehys on tehty nelinkertaiseksi laminoidusta alumiiniteipistä, josta on saatu aikaan riittävä jäykkyys, mutta kuitenkin riittävän ohut ja muokattava soiro. Tämän soiron muotoilin korin päälle ja liimasin Vallejon satiinilakalla syövytettyjä niittejä kuvaamaan kiinnitysruuveja. Itse tuulilasi on lämmittämällä muokattu ja muotoon leikattu muovikappale.

Ohjaamoon rakensin styreenitangosta ja levystä rungon ja mittariston näkyvät osat, käsijarrun ja vaihdevivuston. Ratti ja penkki ovat käytännössä muokkaamattomia sarjan osia.

Jousituksen osalta etupäähän rakensin olka-akselit, raidetangon ja rumpujarrujen taustat styreenilevystä. Tein myös jarruputket ohuesta sähköjohdon kuoresta ja rautalangasta. Alatukivarret ja lehtijouset ovat sarjan omia osia joita on muokattu vastaamaan paremmin esikuvaansa pyöristämällä nelikulmaisia osia ja terävöittämällä lehtijousten rajoja. Vanteet ovat sarjan omat valkometallivanteet ja renkaat kapeammiksi hiotut hartsikopiot Tamiyan rättisitikan renkaista.

Sarjan moottori on alunperin kahdesta puolikkaasta ja kaasuttimesta muodostuva kokonaisuus. Paransin moottorin ulkonäköä lisäämällä muutaman öljyletkun, tulpanjohdon, sekä bensaletkut. Myös kaasari on miljoonalaatikon osista itse tehty. Mallin pakoputki on miljoonalaatikon terästangosta, sekä sarjan alkuperäisen valkometallisen pakoputken megafooniosan yhdistelmä.

Kommentit

Raimo Leino 31.10.2011 13:23 Vastaa lainauksella
Hienoa kotimaisen moottoriurheilun "mallintamista"! Tuli hassu tunne, että tässä vanha mustavalkoinen lehtikuva on "herännyt väreihin". Hienoa työtä.
Kertakaikkisen upealta näyttää. Monasti on puhetta ollut siitä kuinka pelkät kehumis-kommentit eivät ole "hyviä-kommentteja" mutta tässä tapauksessa ei voi muutakaan tehdä kuin kehua.

Hatunnoston arvoisesti valittu aihe, kunnioittaen kotimaisia moottoriurheiluperinteitä. Ja viitseliäisyytesi muovata mallia vastaamaan esikuvaansa on arvostettavaa. Todella hienoa työtä…
Petri Lyy 31.10.2011 13:54 Vastaa lainauksella
Toiset tekee mitä osaa ja toiset mitä haluaa. Tämä menee tuohon jälkimmäiseen lauseen osaan. Kun ei ole sopivaa mallia, niin sitten tehdään semmonen. Kunnioitettava aihevalinta ja julman hyvä toteutus.

Olivatko nuo miehet hilpeissä autoissaan rautaa vai oliko pelkästään pää umpiluuta? Itse en tommoisella ajaisi ainakaan kilpaa.
paavo p. 31.10.2011 17:56 Vastaa lainauksella
Petri Olavi kirjoitti:
Olivatko nuo miehet hilpeissä autoissaan rautaa vai oliko pelkästään pää umpiluuta? Itse en tommoisella ajaisi ainakaan kilpaa.
Juu, ja vielä mikähän oli tuon sähikäisen huippunopeus ;-) ? Hieno on kyllä malli, ei voi valittaa.
Aivan uskomaton suoritus. Olet väkertänyt paljon osia ja kokonaisuutta ns. skrätsinä ja siitä paaaljon plussaa.

Himpun nuo vanteet renkaineen, kuskin penkki ja tuulilasin alareunan kehys -(jonka teit itse)- eivät istu kokonaisuuteen aivan skarpisti. Mutta kyllä tätä passaa esitellä.
Ainakun joku osaa ja viitsii tehdä tällaisia harvinaisuuksia ja vieläpä, kun mallilla on esikuva, niin nostan hattua ja pojoja.
Tykästän näin:
nniemi 2.11.2011 08:39 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommenteista ja kehuista.

Suurimmat ongelmat tulikin tuossa ylempänä jo mainittua, olen täysin samaa mieltä. Kuskin penkki nyt ehkä ei niin paha ole, mutta varsinkin renkaat vaatis kyllä parannusta. Sopivan kokoisia renkaita vaan ei oikein puissa kasva. Tuulilasin kehys oli kohtuullisen haastava rakennettava ja voisi olla parempikin. Toki täytyy taas puolustella sillä, että malli on pöydällä n. 13cm pitkä, eli ainakin omalla 19" näytöllä kuvissa n. 1,5 kertaa isompi.

-Niko